icon

Vyberajú si zamestnancov podľa vzhľadu alebo schopností?

Včera o 12:29

Ahojte,dnes som bola v jednom soláriu ako zakaznik. Pred mesiacom tam zhaňali recepčnú. Mala som zaslať životopis ale vraveli vraj to je práca len ak mate zťp.Chodím tam ako zakazník dnes pridem a tam jedna žena bola v soláriu taka vyšportovana a zrazu ten z recepcie či tam nechce isť pracovať. Tak aká potom to je chranená dielňa? To dievča osobne poznam,je to susedka a poznáme sa nema žiadne zťp. Je to normálne a všade tak že ked si niekde vyberá muž tak si vyberie na zaklade vzhľadu? Ale kde majú zaruku že napriklad žena pri sebe by nebola milá ku zakaznikom alebo komunikativnejšia? Ja sa nezastavam nikoho,tak ako môže byť niekto vyšportovaný alebo pri sebe to nie je podstatné,len ma to zarazilo prečo to tak funguje a to nebola len jediná firma kde som bola napr na pohovor a mala ten pocit. A nie je to závisť,sama cvičím a mám priemernú postavu no aj tak nechápem prečo tak hlavne muži posudzujú.

Strana
z2
anonym_a19a83
Včera o 12:32

Hľadáš problém tam, kde nie je. Mozno sa mu len dlhodobo nedarí nájsť zamestnanca. So ZTP ľuďmi je to ťažké.

enmery
Včera o 12:33

Nemám problém, vyrobím si problém a zaklincujem to mužmi. 🤦‍♀️

anonym_70440d
Včera o 12:35

urcite pri prijimani zavazia aj sympatie... hold sa im tam viac hodila... a ak nenasli ztp vzali ju...

anonym_4dc766
Včera o 12:36

@anonym_autor tak mnohi zneuzuvaju ze za ztp neplatia odvody/ znizene odvody. a ano, mam nadvahu a ver, ze praca sa mi hlada ovela tazsie, nez ked som mala menej kil. Takze ano, citim sa diskriminovana.

anonym_4dc766
Včera o 12:36
@anonym_a19a83

Hľadáš problém tam, kde nie je. Mozno sa mu len dlhodobo nedarí nájsť zamestnanca. So ZTP ľuďmi je to ťažké.

@anonym_a19a83 preco potom hladaju ztp? len kvoli tym odvodom, ze neplatia?

anonym_15dbef
Včera o 12:37

Niektoré pracovné pozície sú trochu aj o vzhľade.Na miestach,kde si ľudia vylepšujú vzhľad, chcú vidieť pohladnych ľudí.To isté platí aj o recepciách,miestach kontaktu so zákazníkmi.S tým nič nenarobíme.Napr.pred rokmi som pracovala na recepcii zdr.zariadenia.Nas pán riaditeľ netrval na tom,aby sme vyzerali ako modelky, ale vždy prízvukoval, aby sme boli milé , usmievavé, lebo citujem: Vás vidí ako prvé pacient,jeho príbuzní,ale aj pracovné návštevy

anonym_a19a83
Včera o 12:38
@anonym_4dc766

@anonym_4dc766 ... Áno, presne pre to.

anonym_4dc766
Včera o 12:40
@anonym_a19a83

@anonym_4dc766 ... Áno, presne pre to.

@anonym_a19a83 smutne. Ale je pravda, ze robit na vratnici ci recepcii, ozaj zvladne aj ZTP ( myslim tym , ze to nie je ziadna narocna praca ako Vo VW ci dakde na sklade...)

anonym_15dbef
Včera o 12:41
@anonym_4dc766

@anonym_autor tak mnohi zneuzuvaju ze za ztp neplatia odvody/ znizene odvody. a ano, mam nadvahu a ver, ze praca sa mi hlada ovela tazsie, nez ked som mala menej kil. Takze ano, citim sa diskriminovana.

@anonym_4dc766 Zamestnávať ztp nie je zneužívanie,ale pri určitom počte zamestnancov je to povinnosť.Inak je zamestnávateľ sankcionovaný

anonym_4dc766
Včera o 12:46
@anonym_15dbef

@anonym_4dc766 Zamestnávať ztp nie je zneužívanie,ale pri určitom počte zamestnancov je to povinnosť.Inak je zamestnávateľ sankcionovaný

@anonym_15dbef tak ale to je az nad urcity pocet zamestnancov, asi som zle precitala , ze ide o solarko :D tam asi vela ludi zamestnanych nebude :D ( zneuzivanie myslim tym, ze mnohym sa nechcu platit odvody a socialne podniky maju predsa prachy od statu..)
jasne, ja som robila v IT firme so 2000 zamestnancami, tam je zrejme, ze sme zamestnavali aj ztp...🙂

anonym_dd2c71
Včera o 12:47
@anonym_a19a83

@anonym_a19a83 nie, je to realita. Poznám osobu krásnu, štíhlu, milú no žiaľ bez potrebných schopností a vedomostí. 2x ju hneď vzali, a aj prepustili. Podstata, že mala hneď šancu na rozdiel od inej menej krásnej uchádzačky, ktorá by bola vedomostne prijateľnejšia a kvôli takej možno nepostúpila.

anonym_4dc766
Včera o 12:48
@anonym_dd2c71

@anonym_a19a83 nie, je to realita. Poznám osobu krásnu, štíhlu, milú no žiaľ bez potrebných schopností a vedomostí. 2x ju hneď vzali, a aj prepustili. Podstata, že mala hneď šancu na rozdiel od inej menej krásnej uchádzačky, ktorá by bola vedomostne prijateľnejšia a kvôli takej možno nepostúpila.

@anonym_dd2c71 urcite je diskriminacia. Minimalne asistentka ci niekde na recepcii, by mala byt akoze ''pekna slecna'' a nie 100kg zena aj ked aj 100kg zena ked sa pekne upravi a namaluje, moze byt rovnako pekna ako ta palicka so silikonami

sabca99
Včera o 12:49

Akoze podla mna to uplne spravne nie je, ale zas recepcia je take reprezentativne miesto, takze co ja viem. 😀

lucik194
Včera o 12:50

ono zavisi od toho aka je to pozicia

prave slecny na recepcii su taka pozicia, kazdy tam chce mat mladu peknu, aby urobila hned dobry "krasny" dojem na zakaznika. .....

vo vacsine pracovnych pozicii to ale tak nie je. hold, krasa nerovna sa aj vzdelanie. u nas by aj miss world mala smolu, kebyze neovlada, to co pozadujeme 😎

anonym_dd2c71
Včera o 12:53
@anonym_4dc766

@anonym_dd2c71 urcite je diskriminacia. Minimalne asistentka ci niekde na recepcii, by mala byt akoze ''pekna slecna'' a nie 100kg zena aj ked aj 100kg zena ked sa pekne upravi a namaluje, moze byt rovnako pekna ako ta palicka so silikonami

@anonym_4dc766 nuž išlo o verejnú správu, preto ma to trocha zarazilo. Nepoviem iná sféra. .... Model.agentura,fitness alebo niečo podobné. Ale keď už sú predsudky všade...toto som naozaj dodnes nepochopila 🙂.

bykaterina
Včera o 12:59

tak je to TZP nie ZTP a to moze mat aj celiak.
a ano zial vela ludi vybera zamestnancov podla vzhladu, aby nevyzerala ako zo zámeny manzeliek - sem tam zub naprikla.
ale velakrat si nepriznaju, ze vykon je tak na 50 % , ale hlavne ze je ako miss
samozrjem su aj nadherne baby co makaju ako srob.

anonym_908f0a
Včera o 13:11

Možno sa mu len páčila a nevedel ako inak nadviazať rozhovor, tak tresol prvé čo mu napadlo😅 každopádne pri pozícii recepčnej určite rozhoduje aj nejaká ta sympatia

anonym_15dbef
Včera o 13:14
@anonym_4dc766

@anonym_15dbef tak ale to je az nad urcity pocet zamestnancov, asi som zle precitala , ze ide o solarko :D tam asi vela ludi zamestnanych nebude :D ( zneuzivanie myslim tym, ze mnohym sa nechcu platit odvody a socialne podniky maju predsa prachy od statu..)
jasne, ja som robila v IT firme so 2000 zamestnancami, tam je zrejme, ze sme zamestnavali aj ztp...🙂

@anonym_4dc766 Pochopila som, že sa píše o soláriu, akurát, neviem -e, či majiteľ nemá v jednej firme viacero prevádzok.V prípade, že má f.20 a viac zamestnancov, už by mal zamestnávať ztp občana, prípadne zadávať zákazky vhodné pre ztp občanov

petronelag
Včera o 13:16
@anonym_908f0a

Možno sa mu len páčila a nevedel ako inak nadviazať rozhovor, tak tresol prvé čo mu napadlo😅 každopádne pri pozícii recepčnej určite rozhoduje aj nejaká ta sympatia

@anonym_908f0a Na funkciu recepčná je dôležitý aj vzhľad a ak je majiteľ firmy, je to súkromné zariadenie tak vyberá ľudí, ktorí by tam dobre reprezentovali firmu.

anonym_15dbef
Včera o 13:17
@anonym_dd2c71

@anonym_dd2c71 Čo už? My menej pekné a baculate musíme inak očariť 😃

anonym_220e88
Včera o 13:22

ak vyberal pán na danú pozíciu tak si buď istá že zadarmo to nebude. Pani asi niečo strpí.

anonym_ded06f
Včera o 13:35
@lucik194

ono zavisi od toho aka je to pozicia

prave slecny na recepcii su taka pozicia, kazdy tam chce mat mladu peknu, aby urobila hned dobry "krasny" dojem na zakaznika. .....

vo vacsine pracovnych pozicii to ale tak nie je. hold, krasa nerovna sa aj vzdelanie. u nas by aj miss world mala smolu, kebyze neovlada, to co pozadujeme 😎

@lucik194 inak ten "krasny" dojem na zakaznika je niekedy take kontraproduktivne, lebo nie na vsetkych a vsade plati 1 vzorec. To niektorych doslova odradi, napriklad take prestrelene umele riasy, strasne napadne obocie, celkovo licenie a ked nie napichane pery, tak aspon konturka dokolecka taka hruba. Boli sme s muzom v banke, nebola tam recepcia, ale zamestnankyna asi v takomto style a to, ako komunikovala - akoze milo, ale preafektovane. A ked odbehla nieco dozadu tlacit, tak muz na mna - Myslis, ze si to trenuje pred zrkadlom? A tie usta, strasne trapne mi je aj za nu 🫣😅. Takze na nas posobila tak silene az trapne s tymto. Ale niekomu sa prave to hodi a myslim, ze do solarka by sa hodila viac ako do banky (tak co sa vyzoru tyka, vedomosti a zrucnosti predavat bankove produkty su ina vec potom).

motylik2559
Včera o 14:03

@anonym_autor A nepovedal jej to len medzi recou v srande? Ved tysi nemusela vobec pochopit kontext celeho co sa bavili aj predtym nez si pocula toto.

gab1sol
Včera o 14:14

Jooooj, vieš, koľko som ja dostala takýchto otázok, či niekam nechcem ísť pracovať? Samozrejme, nebola to oficiálna pracovná ponuka a ak by som mala záujem, musela by som štandardne prejsť výberovým konaním.
Na druhej strane, pozícia recepčnej (aj keď len v solárku) je trochu reprezentatívna pozícia. Či reálne potrebovali niekoho s preukazom, vedia len oni.

anonym_365167
Včera o 14:16

ŤZP má len mierne upravené odvody, ale pre zamestnávateľa žiadne výhody. Ak má ale osoba priznaný ID, potom je to niečo úplne iné. Úplne iné odvody a aj výhody pre zamestnávateľa. Tak si to nepleťme.

anonym_24f409
Včera o 14:25
@anonym_4dc766

@anonym_4dc766 prezrad na ktorý TPP sa na ztp neplatia odvody?

anonym_8c00c3
Včera o 15:07
@anonym_220e88

ak vyberal pán na danú pozíciu tak si buď istá že zadarmo to nebude. Pani asi niečo strpí.

@anonym_220e88 to kde pracujes, ze sa vybera, ako pises?

anonym_2a69f3
Včera o 15:18
@anonym_4dc766

@anonym_4dc766 lebo potrebujú len na pár hodín, alebo polovičný úväzok.Napríklad

anonym_2a69f3
Včera o 15:19
@gab1sol

Jooooj, vieš, koľko som ja dostala takýchto otázok, či niekam nechcem ísť pracovať? Samozrejme, nebola to oficiálna pracovná ponuka a ak by som mala záujem, musela by som štandardne prejsť výberovým konaním.
Na druhej strane, pozícia recepčnej (aj keď len v solárku) je trochu reprezentatívna pozícia. Či reálne potrebovali niekoho s preukazom, vedia len oni.

@gab1sol aj baba s Ťzp preukazom môže vyzerať reprezentantívne. Samozrejme aj muž 😉

anonym_2a69f3
Včera o 15:21

@anonym_autor ty vole, to fakt riešiš? ŤZP a ID vôbec nemusí byť na osobe vidno

Strana
z2