3 roky sa snažíme otehotnieť a som už bezradná
Ahojte..neviem ako ďalej, som zúfala....s manželom sa už 3 roky snažíme otehotnieť. Raz sa nám to už aj podarilo, no mala som zamlčaní potrat a od vtedy ako mi museli urobiť kyretáž, ako by sa vrece s problémami roztrhlo...prestala mi menzes..ale že úplne, ak mi lekár nepichol vyvolávačku, tak mi ani neprišla...Vo mne úplne zúfalstvo....Nebudem mať menzes, o dieťatku môžem len snívať..Gynekológ mi najskôr chcel predpisovať antikoncepciu, že vraj tá mi všetko upraví, bez toho aby mi urobil vyšetrenia.. a ja sa pýtam ako mám potom otehotnieť?!! Poslal ma teda k Endokrinologovi, že či to nie je štítna žľaza, lebo on okrem toho že ma pozeral zo sonom, mi nič neurobil!!!!Endokrinolog ma vyšetril, štítna žľaza je v poriadku, ale mám vysoký prolaktín..nasadil mi lieky, PARLODEL, čo veľa žien ťažko znáša, ale na moje prekvapenie ja som ich dala v pohode..no čo čert nechcel..ďalšie dávky liekov už nie je zohnať, vraj nie sú na sklade..Endokrinolog mi vypísal nové, NORPROLAC...tie beriem teraz..vďaka tomu mám pravidelnú menštuáciu...no dieťatko aj tak neprichádza..som už zúfala..môj gynekológ mi len ,,sľubuje,, že budete tehotná prirodzenou cestou, nebojte sa.,,no ja sa pýtam kedy?!!!!Odpoveď mi nikto nedá.!!!!!Začali sme chodiť aj do reprodukčnej kliniky, no tak ako sme začali, aj sme prestali.Mám 32 rokov, no nič iné od nich len to, že nemá zmysel sa snažiť prirodzenou cestou lebo som stará som nepočula.Prestali sme tam chodiť, lebo vidieť, že chcú len na vás zarobiť..a pri myšlienke že dáte 1200 eur a nikto vám nezaručí že sa to podarí, mi trhá srdce..nie pre tie peniaze..ja by som aj celý majetok dala..ale každá žena čo si prešla umelým oplodnením vie, čo to je..od vyšetrenia až po pichanie si hormónov. Môj gynekológ nula bodov..mám vraj brať lieky od endokrinológa a za každým a každý rok počujem to isté..nebojte budete raz tehotná..ale prečo nerobí on nič viac?A existuje taký gynekológ ktorý má nielen ľudský prístup ale aj naozaj pomôže..ktorý berie svoju prácu naozaj vážne aby aj pomohol tým ženám čo sa snažia a nie len ich rýchlo vybaviť,aby boli čo najskôr z amulancie preč?!!!!Poznáte takého???Ja už som naozaj zúfala..trhá mi srdce keď idem do obchodu a myslím na to, kedy budem konečne kupovať niečo svojím deťom a nie zas deťom našich známych, kedy budem kočíkovať, zažijem ten pocit keď sa ráno zobudím na to ako mi naše malé kričí- mami, tati vstávajte..som zúfala, každým dňom.S manželom sme sa rozhodli už pre adopciu..no pre pandémiu sme stihli v decembri len prvé sedenie u psychologičky a od vtedy pre pandémiu keďže je všetko pozastavené čakamé...a čakamé..mám úžasného manžela o akom môže snívať nejedna žena, no k dokonalému šťastiu nám chýba už len naše dieťatko. Či už vlastné alebo adoptované. Vždy som túžila po veľkej rodine, no nemám nič..Len bolesť v srdci...
@lucia0211 no pozrisa my sme tam minuly rok nechali nehorazne peniaze a neotehotnela som ani raz....nakoniec nam povedali ze posledna moznost je darcovsky program a ze mame nad nim uvazovat...hrozne to bolelo ale nevzdavame sa ...ja tuzim mat dieta s mojim muzom a nie s nejakym darcom... a myslim si ze nie si stara ved 32rokov este neni 40... stale mame cas vyskusat vsetky moznosti....peniaze boli su a budu peniaze neries aj ked si na ivf pozicias...tie ti nikdy nenahradia deti....pretoze aj ked peniaze mas deti ti vzdy budu chybat...buduci mesiac idem na 4 ivf a aj ked sa to nepodari stale budem skusat pretoze chcem dieta od mojho muza!kaslat na peniaze...
@lucia0211 Nadych, vydych. Zmen gynekologa a postupne si vyries tieto vysetrenia:
- hormonalny profil (viackrat pocas cyklu)
- folikulometriu
- stery na streptokoky, ureaplazmy, mykoplazmy
- priechodnost vajickovodov
- postkoitalny test
- endokrinologiu mas, si nastavena na liecbu, to je dobre
- hematologiu
- genetiku
- reprodukcnu imunologiu
- pripadne este diagnosticku hysteroskopiu
manzel nech si vybavi:
- spermiogram
- komplet ne urologicke vysetrenie
- komplet andrologicke - hormonalny profil
- stery na streptokoky, mykoplazmy, ureaplazmy
- genetiku
- reprodukcnu imunologiu
Po tom, co budes mat vsetko toto vysetrene, tak mozes ist do CAR a riesit nejake asistovane formy. Bez toho vsetkeho nema zmysel, treba poriadne zmapovat vsetko co som pisala a pripadne nastavit liecbu, tam kde treba.
"Chyba" moze byt kdekolvek a moze to byt uplna banalita, ktoru lahko vyriesis a bude aj babo.
@lucia0211 zmeň gynekológa tento očividne nemá záujem niečo pre teba urobiť iba ta rýchlo poslať z ambulancie zapísať si výkon pre poisťovňu a ďalej nič... Kým nezmeníš lekára nepomôže ti tu na MK nikto sorry ale realita je taká že v prvom rade musíš začať niečo robiť ty a nie hádzať vinu na lekára ktorému je to očividne jedno....
@lucia0211 tiež som okr DS a k lekárovi dochádzam do BA ale viem že keď treba tak rieši co treba... Tiež som bola na ivf a od mnohých drsi vypočula som si také diagnózy že keď som zmenila Dr tak ta len krútila hlavou... Podarilo sa prirodzene tak držím palce ✊✊✊
nebojte sa adopcia skôr ci neskor vyjde a teraz to prebieha online myslim priprava informujte sa a nedajte sa
viem o čom hovorim my uz mame 2 chlapcov, tiez som mala myšlienky ako vy ale nebojte sa bude dobre
Napíšem Ti moju osobnú skúsenosť - môj lekár má posielal roky do Car, bez nejakých extra vyšetrení. Nakoniec sme sa s manželom rozhodli ísť po vlastnej línii, zvolili sme reprofit Brno s tým, ze lekarke, ktorá nás mala na starosti, sme povedali, že zatiaľ máme záujem len absolvovať vyšetrenia a zistiť, kde.je problém. Odporučila nám na úvod endokrinologiu, reprodukčnú imunológiu, genetiku. Postupne sme si obiehali tieto vysetrenia, niečo.male.nam.nasli, ale nič také, čo by vysvetľovalo 5 rokov bez dieťaťa. Mne na reprodukčnej imunológiu našli podozrenie na celiakiu, takže kým som.este absolvovala gastro vyšetrenie ubehol nejaký čas. Nejako sme vtedy všetko to snaženie a nervy vypli a sústredili sa len na postupne tie vyšetrenia. A nakoniec, v tom istom mesiaci,ako mi potvrdili celiakiu, mi lekár potvrdil aj tehotenstvo.
Ako písala vyššie nafka treba vyšetriť všetko! Ale možno nezistia ajtak nič .
Gynekológ tiež nevie robiť zázraky, niektorí pomôcť nechcú,ale tá moja mi nedávala ani len psychickú podporu a nádej ako tá tvoja. A niekedy to proste nejde ani zdravým párom a odpoveď ti nedá nikto.
V CAR môžu pomôcť vyšetreniami,nemusíte ísť hneď na umelé, za vyšetrenia sa síce platí, ale aspoň sa ti venujú. Bežný urológ môjmu mužovi nezistil nič a v centre sme do hodiny vedeli že máme problém.A áno stojí to peniaze ale keď po tom tak túžite a nechcete čakať na zázrak niekoľko ďalších rokov tak prečo nie.
Ja ľutujem že som sa na to nedala skôr. Tak ti poviem že celý ten proces bol omnoho jednoduchsi a kratší ako celé tie roky trápenia. Základ je fakt dobré centrum !!!! čakám vďaka nim vytúžené mimi a prajem to každej snažilke. Držím veľmi palce.
Presne som to mala takto aj ja vysoký prolaktín a k tomu ma poslali na magnetickú rezonanciu a našli mi nezhubný nádor ktorý mi prolaktín produkuje brala som NORPROLAC 75mg a po 3 mesiacoch uživania som otehotnela 🙂 a už som v 3 mesiaci .... tiež sme sa snažili a nič zadarilo sa vtedy ked sme to neriešili a nemysleli na to 🙂 takže určite budeš aj ty ked už ja s nadorom otehotniem tak musiš aj ty
Keď sa nedarí tri roky určite bude nejaký problém a keď sa nepáči prístup gynekologa treba ho zmeniť a to čím skôr lebo roky utekajú. No keď je nejaký problém gynekológ ho často krát nemá ako zistiť (hlavne keď nechce). Hore sú uvedené vyšetrenia, ktoré to zistiť môžu. Ale mne v CAR môj lekár robil vyšetrenia na základe ktorých keby boli v niečom zlé hodnoty ma pošle na podrobné testy reprodukčnej imunologie (príklad). Napríklad my sme boli s partnerom iba na genetike z vlastnej iniciatívy pred odberom vajíčok. Ale ani tam sme nemali žiadne predpoklady, že by sme mali mať genetiku zlú. Všetky hodnoty sme mali v norme, tak mi povedal, že nevidí dôvod aby som chodila a platila za genetiku embrii alebo rôzne iné vyšetrenia. Že väčšina podrobných vyšetrení sa robí, keď sú nejaké indikácie, že môže byť problém v danej oblasti. Ja som sa riadila podľa toho čo mi v CAR povedali ale myslím si, že pokiaľ tie podrobné vyšetrenia nie sú finančne náročne (napr genetiku sme platili niečo cez 800eur) je fajn z vlastnej iniciatívy ich absolvovať. A gynekolog by určite mal mať ohľaduplnejší prístup k tomu, že chcete dieťa a snažiť sa vás posunuť dalej ale keby som mala čakať čo mi povie nejaký gynekolog, ktorý nemá ani záujem riešiť problem idem k inému už dávno bez debaty. Hlavne 32 rokov ešte nie je veľa ale 35 čo sa človek ani nenazdá je už rizikovejší vek. Takže čím skôr, tým lepšie.
@miirka123 Napr. ja som bola podla gynekologicky zdrava, podla centra nemam tiez ziadnu indikaciu na podrobnejsie vysetrenia, napriek tomu som si ich ziadala. Genetika ok, endokirnologia - zvyseny prolaktin, ale kontrolny odber bol v poriadku a pravidelne ovulujem, takze bez liecby, hematologia - nalez + predpisane lieky, reprodukcna imunologia - nalez + predpisane lieky.
Bez tychto vysetreni som mohla skusat, aj do asistovanych metod a vyhadzovat peniaze a nicit si psychiku a cudovat sa preco to nejde. Teraz ked mame vsetko vysetrene, tak ideme riesit IUI.
@lucia0211 existujú takí gynekológovia. Skúste NaPro technológiu. Na Slovensku sa jej venuje pár doktorov (len pár, lebo za 1.musia absolvovať drahé a časovo náročné školenia a za 2.tento prístup vyžaduje viac času venovaného pacientke, jednoduchšie je poslať na umelé oplodnenie), prvý bol Wallenfels, ja chodím k nemu. Info je na stránke plodar.sk Je to neporovnateľne lacnejšie, menej invazívne a porovnateľne úspešné, než umelé oplodnenie. Len teda na rozdiel od neho sa hľadajú príčiny a liečia sa, nie obchádzajú vyrobenim dieťaťa. Nie je pravda, že gynekológ nemá ako zistiť problém. Mnohé problémy môže zistiť práve on, veď kto iný... Môj doktor napríklad hneď po spontannom potrate (a ak sa nedarí otehotnieť vôbec, tak aj bez neho) rieši hladiny hormónov, u mňa napríklad bol problém nízky progesterón.
@nafka0483 a koľko máš rokov? Lebo inak je dosť možné že lekár inak pristupuje k 25 ročnej a 35 ročnej. Ale určite tieto spomínané vyšetrenia je dobre si spraviť ja netvrdím že nie len hovorím ako to mne môj lekár v car vysvetľovať a riadila som sa ním keďže som jeleň v tejto oblasti. Lebo som sa tiež vypytovala či si netvorim protilátky a či nemám ísť na take a take vyšetrenie a teda povedal že keby mali každú posielať na takéto vyšetrenia tak sú tam čakacie doby roky. Že tam sa posiela keď sú nejaké indikácie. To je info od jedného jediného lekára 50 dalších na to má určit odlišný názor 🙂
@miirka123 Mala som 30 ked sme to zacali riesit pred cca rokom a pol. Hormonalny profil ukazkovy, ovulacia potvrdena, vajickovody priechodne, cyklus pravidelny, ziadny PMS alebo problemy. Proste vsetko uzasne. kazdy tvrdi, ze nevidi dovod preco nemame deti. Povedali sme, ze chceme najst pricinu, nie len skusat asistovane metody, pretoze ocividne je nejaky dovod preco sa zatial nepodarilo. Takze sme isli do druheho centra, kde boli ochotni hladat pricinu, urobili postkoitalny test, dalsie vysetrenia z krvi, stale vsetko ukazkove, takze dali listky na tieto odborne vysetrenia a vidis - hematologia, reprodukcna imunlogia ma nalez. Je to tak, ze hranicne hodnoty a nikto ti nepovie, ci skutocne toto je dovod preco to nejde, lebo x zien ma take hodnoty, len o tom netusi, lebo si tie vysetrenia nedavaju robit, lebo v pohode otehotneli. Ale aspon mam nasadenu liecbu a pred IUI alebo pripadnym IVF tiez viem ze co mam brat, aby to neboli zbytocne pokusy.
@lucia0211 tak v prvom rade zmen gynekologa,nech sa da vysetrit aj manzel a ak nic tak umele ...ved nevyskusas=nebudes mat...jasne,ze ti to nik nezaruci...ale ty len nariekas kolegyna dala 1 umele,sance minimalne ,embryo 1 a uz skusat nebude, uziva si zivot bez deti,adopciu odmieta,dalsia to skusa umelym uz snad 6ty raz....drzim palce
@nafka0483 tak určite ste dobre spravili, lebo aby sa vam tak dlho nedarilo a len tak bez dôvodu je divné. Aj to že ste vymenili centrum. Ja som mala tiež veľa pochybností o tomto centre kam chodím, hlavne keď sa nedarilo no našťastie sa podarilo. Ale ja som mala hneď stanovené PCO muž všetko ok tak podľa toho sme šli k cielu 🙂 ale keby to nevyšlo začala by som od začiatku v inom centre a tiež by som si dala podrobne všetky tieto veci vyšetriť lebo by mi bolo čudné, že sa to na toľko pokusov nepodarilo. Ale keď tak uvažujem, je to asi časovo dlhšie, lebo však na tie vyšetrenia sa tiež čaká. Ale môže to ušetriť veľa peňazí a žena nemusí zbytočne podstupovať IVF a tlačiť do seba lieky, keď by sa to mohlo podariť aj pri vyliečení a následnom iui
@miirka123 No ja som tam absolvovala priechodnost vajickovodov a na prvej konzultacii mi urobila lekarka sono. Po HyFoSy sa pytam na dalsi postup a ona, ze predpisujem vam clostilbegyt a pridete na IUI. A ja ze eeeehm? Prosim? A aspon urobit folikulometriu, dalsie vysetrenia? A ona ze nevymyslajte (akoze wtf) a ze folikulometriu sme predsa robili. A ja ze ano? Jedno sono? Ziadne sledovanie ci folikul rastie, ci praskol? Nemala lekarka zaujem o nic, len podme do IUI, tak sme tam viackrat nesli a presli do ineho centra a tam lekar nemal problem s nicim, ked som povedala, ze chceme hladat pricinu - povedal co vsetko este mozeme absolvovat, co vyskusat a do nicoho nas netlacil.
@nafka0483 hej to ste dobre spravili ja som zasa chcela rýchlo rýchlo iui ze to určite vide 😄 a nič 3x až prvé KET vyšlo ale tak to človek nemôže dopredu či to vide či nie. Ale známa si tiež najprv takto poriesila štítnu žľazu a mala ešte nejaké zdravotné problémy ktoré jej bránili otehotnieť (nepýtala som sa aké) ale liečila si to asi 2 roky a hneď prvé iui jej vyšlo a je v 5 mesiaci 🙂 každopádne by som už druhý krát veci riešila inak ale myslela som si, že pokial výsledky ktoré má lekár k dispozícii neinfikuju žiadne príznaky nejakého problému že sa podrobnejšie vyšetrenia neoplatia hlavne kvôli času že všetko tak dlho trvá 🤦🏻♀️
Zmenit centrum za ine, absolvovat vsetko mozne ( co tu jedna holka pisala vyssie) a uvidis. Ale to, ze niekde su iba za ivf a idu po prachoch neznamena, ze je to tak vsade. Je to o ludoch. A ten gyndos co mas by zasluzil. Lebo takeho som mala a boli z toho dva potraty. Cize to chce niekoho, kto zene nepovie, ze ked je problem, tak dajte si teplaky a nebude. No houbeles. Mame doma 8 mes syna, podarilo sa v 34 😀 neboj , len to chce pevne nervy
@lucia0211 ja mam 25 rokov...hadam odjakziva som sa nikdy nebranila lebo ja som chcela mat deti skoro...po pol roku snazenia s manzelom som to spomenula pred mojim gynekologom...ten povedal ze z mojej strany problem nevidno(lebo aj pri prehliadke vzdy bolo vidno uvolnene vajicko)...manzel siel na spermio a samozrejme morfologia...tak sme brali vitaminy, skusali skusali...po roku ma uz gynekolog suril na CAR...tam mi zistili predcasne starnutie vajecnikov a tiez mi povedali ze neodporucaju cakat. Ale dr. je uzasny 🙂 aj ked som na hranici neplodnosti tak ma povzbudil ze aj s poslednym vajickom mozem otehotniet bez ich pomoci a je na mne ci chcem cakat dalej...lebo oni to vylucit nemozu...ale ani zarucit ze to dietatko bude...
Povedal mi vsetky moznosti co mam...ani raz som necitila z jeho strany natlak...
Ale moj postoj k tomu je taky ze cim skor tym lepsie...peniaze su najmensi problem v takej veci...
Len trosku nechapem preco ste sli na reprodukcnu kliniku ak nemate zaujem ani len o IUI...ak mate obaja vysetrenia za sebou, tak oni uz vedia co je dobre...
@lucia0211 spermiogram, kontrola priechodnosti vajcovodov- to je zaklad. mate to za sebou?

A manžel sa dal podrobne vyšetriť? Spermiogram určite treba.