icon

35+ a prvé dieťa

guccigirls
1. aug 2017

Ahojte,ťažko sa o tom píše ale skúsim 🙂...Obaja s manželom sme po 35tke a zatiaľ nemáme dieťa,no snažíme sa už 7.rokov.V poslednej dobre sa často stretávam s názorom že je už pre nás(mňa) neskoro mať prvé dieťa v tomto veku po psychickej stránke.Popravde neriešila som to nejak doteraz predsa len doba pokročila a žijeme iní život ako naši rodičia a star.rodičia ale nejak sa posledné týždne nad tým zamýšľam.Žienky predpokladám resp.dúfam že ste tu také tak ako zvládate túto situáciu?

mimka11111
4. aug 2017

@bluka2 no ja z teba umrem 😅...ty ma prenasleduješ do každej temy 😅...už si stihla presnoriť aj ostatné? 😀...ty budeš asi iná stíhačka 😀

bluka2
4. aug 2017

@mimka11111 neboj, ja uz aj viem, kde byvas, kolko zarabas a vsetky potrebne parametre, aby som svoju vlciu zvedavost o tvojej osobe utisila 😉

mimka11111
4. aug 2017

👍😝😉

dai
4. aug 2017

@marcelatje vies co... ja som prudka realistka... z tvojich prispevkov mi ale pomaly srsi pesimizmus... to fakt sa tak zle citis teraz? o tolko horsie ako pred 10timi rokmi? to si fakt myslis ze tych 10 rokov v zivote je nieco tak dolezite? riesis co bude o 20 rokov? ako ja planujem - vsetky moje tehotenstva, viac menej aj kariera su naplanovane, detto vzdelavanie mojich deti a pod. ... ale za 20 rokov? zial uz viem kolko sa moze zmenit za rok, nikto z nas nevie co bude za 20 rokov☹ moze byt super a nemusime tu uz vobec byt - tak isto ako ta susedkovie marka co rodila v 18tich - neviem uprimne co by malo mne ci mojej rodine priniest aby som riesila nejake negativne scenare co bude za 20 rokov - za seba robim vsetko preto aby som dobre vychovala moje deti - aby boli vzdelane a samostatne a verim ze aj nejaku tu moralku im vstepim ( aj ked na slovensku kde je nemoralnost vnimana ako nieco normalne a snaha o moralku ako naivita je to niekedy tazke☹ ) - a ak sa mi toto podari tak verim ze si poradia rovnako bez mna ci odidem ked budu mat 20, 30 alebo 60... a co sa toho tyka ci sa budu hambit ze im babicka ide na stuzkovu - ach, tak toto znovu verim ze ich vychovam tak aby takato blbost nebola pre nich dolezita - za seba sa snazim drzat v kondicke, davat si pozor na stravu a drzat si hlavu v poriadku...

marcelatje
4. aug 2017

@dai nehovorim ani slovkom nic o babicke na stuzkovej. Pisem svoj nazor na to, co sa zakladatelka pyta.

dai
4. aug 2017

@marcelatje ved ja beriem - len to uz pises niekolkokrat a stale velmi negativne... pritom ak to chapem spravne tiez si rodila starsia... tak tomu nerozumiem uplne - ja teda cakam teraz 3tie dieta - 35+ - je ocakavane 4mi ludmi a bude lubene najmenej 4mi ludmi - rozhodli sme sa pren vedome s tym co vsetko moze prist - to u teba tak nebolo? ked tak negativne o tom zmyslas preco si sa teda vlastne pre tie deti rozhodla?

bmuller
4. aug 2017

@maminuska Ale o 20 rokov uz vobec tradicia ako stuzkova nemusi existovat 😀 a ked, je to 1 vecer... A nemat dieta kvoli tomu, co si pomyslia ludia v 1 vecer o 19 rokov, to je fakt argument 😀😀😀
Ale inak - asi kazda tu pozna zeny, ktore v 40tke vyzeraju ako tety a 50tnicky, ktore vyzeraju na 40... takze vek je len cislo, budme radsej optimisti.
Dolezite pri mamickach vo vyssom veku je sa o seba starat, nielen kozmeticky, ale aj o zdravie a kondiciu, no ale najma psychicky nezastarievat, drzat si prehlad o tom, co doba prinasa, aby vedeli porozumiet svojmu dietatu, ktore bude v tejto dobe rast.

marcelatje
4. aug 2017

@dai to ci moje deti boli planovane, alebo ci su milovane nema absolutne nic spolocne s tym ze realne vidim fakt ze starsi clovek = vacsie zdravotne riziko.

marcelatje
4. aug 2017

@dai v mojom pripade napriklad to, ze som zacala rodid vo vyssom veku, priamo suvisi s tym, ze mam len dve deti. Taktiez si nemyslim, ze ak clovek nieco v zivote urobi, musi to automaticky povazovat za najlepsie rozhodnutie. Nemyslim to tak ze ak by som mala moznost to zmenit tak deti nemam, prave naopak, mala by som ich skor a viac.

stastenka42
4. aug 2017

@marcelatje no to by som netvrdila, pretože to že iná žena porodí o 10rokov skôr nezaručí že o rok,dva či päť ťažko neochorie...to nikto nikdy nevie .. poznám veľa žien ktoré ako píše@bmuller na svoj vek nevyzerajú a naopak mladšie sú ako zanedbané tetky..hlavne myslieť pozitívne 😀..v tejto dobe jedine to,lebo svet sa môže "zrútiť" zo dňa na deň ..

marcelatje
4. aug 2017

@dai a posledna vec este 😂 to, ze moj nazor na tuto vec je takyto neznamena ze si myslim ze je jediny spravny. Otazka bola co si myslime a ja si myslim toto. Ine zeny si myslia nieco ine a ja absolutne nemam potrebu ich sudit.

marcelatje
4. aug 2017

@stastenka42 ludia vzdy zomierali, zomieraju a budu zomierat v kazdom veku. Stale hovorim o beznom zdravotnom stave suvisiacim s vekom "normalne" starnuceho cloveka. Stale totiz plati ze vacsina ludi neumiera tragicky.
Vo vsetkej ucte......Co znamena zanedbana tetka? To ze niekto vyzera na svoj vek, alebo starsie = horsi zdravotny stav?

birbalka
4. aug 2017

Ja by som to na tvojom mieste neriesila....tie reci myslim. Hlavne konaj tak ako ty citis. Tiez som mala deti vo vyssom veku a ani mi nenapadlo na nieco taketo mysliet. Pri druhom som uz mohla byt matkou niektorych rodiciek 😁😁😁 Hlavu hore!

siska53
4. aug 2017

@guccigirls Mala som detiv 35 a 37. Nezamyslala som sa,prosto som chcela deti.
Moja segra bude mat 38, zatial.sa im.nedari. Nezamysla.sa..prosto chce dieta, dufa,ze sz jej postasti. Vek a buducnost neriesi.
A ani kopzc mojich kamosieka kolegyn, co rodili po 35 ci sokonca 40,to iste. Tesia sa z drobcov.

bmuller
4. aug 2017

@marcelatje Staci si len predstavit, ze tvar sice moze byt ta ista, ale - ked ma 50tnicka 15 kil navyse, kratke vlasy a trvalu a nosi sive farby, a jej najvacsou zabavou su telenovely, urcite bude posobit starsie, nez keby si nechala nejaky fajn sviezi uces, nosila dzinsy a farebne bluzky, a bola svizna a v primeranej kondicii vdaka napriklad pestovaniu rychlej chodze... Ano, 50tnicka nikdy nebude 30tnicka, ale nemusi posobit hned totalne usadnuto.
To nie je len o nejakom vyzore, ale aj o zdravi, atd. a mozno matky, ktore su starsie a maju mladsie deti, sa snazia vdaka nim udrziavat aj viac fit a tym padom oddaluju prichod chorob starsieho veku, nez zeny, ktore maju uz deti odrastene a nic ich nenuti napr. nebyt pohodlna a pod. Akoze urcite to nie je pravidlo, ale motivacia tych prvych je urcite vacsia...
A co sa optimizmu a veku tyka - no co uz narobime? Treba sa snazit zit co najlepsie, aktivne a zdravo. Vek nikto nezastavi, ale zamyslat sa nad tym, ake budeme o 20 rokov predtym je fakt cesta k pesimizmu (alebo cesta robit so sebou nieco uz teraz) 😉

terezka1947
4. aug 2017

@stastenka42 vies,ono nejde iba o zanedbanost....ide aj o to,co kto si odzil,zazil....ake problemy riesi...a vtedy je rad,ze je v cistom a cisty
a tu som niekde citala,ze sportovkyna,atd...atd...na vek sa necitim
no ja mam 37r.tiez sa na to necitim-a chcela by som vediet,kto povie,ze sa na svoj vek citi...ved clovek ma plany,atd....zivot vidi vzdy pred sebou...a tak to ma byt
to je tazko
ono,ak dietatko chceme,neriesime vek...chceme ho...a tie,co cakaju kvoli zdraviu,atd,tak o to viac po nom tuzia a voooobec vek neriesia,co je tiez uplne pochopitelne
ale tak,ci tak..vek je vek
tiez som rodila prve v 31,druhe po 35...
inak....citim sa momentalne na co ja viem....21?😀

dai
4. aug 2017

@marcelatje pozri - pre mna ma statistika vyznam ked sa bavime o veciach ktore sa netykaju konkretneho cloveka... a tato tema je tak individualna ze uz viac nemoze byt. Zabedbana tetka? Pozri aj tu na konovi rozkotene teplakove 20tnicky sediace len doma na zadku a hundrajuce na vsetko - to je pre mna zanedbana mentalna starena - aj keby rodila v 16tich - a je ich fakt takych dost...

Predpoklafam ze zakladayelka sa pyta kvoli tomu ze sama rozmysla ci mat deti v tomto veku - tak mi pride trosku neferove jej davat len negativa ked ja sama som sa po poctivej uvahe rozhodla pre dieta...

marcelatje
4. aug 2017

@bmuller ked sa niekomu ta trvala paci nech ju ma 😂 ja ho na zaklade toho sudit nejdem.

@dai mortalita obyvatelstva sa netyka konkretneho cloveka.
Ja zakladatelku nikde od deti neodradzam, ani nepisem katastroficke scenare. Mne rozum hovori ze akokolvek sa o seba zena stara sesdesiatnicka je jednoducho niekde inde ako styridsiatnicka, netvrdim ze je horsia ale ten zivot je uz o inom. Naopak mne zasa nepride fer ze sa vyjadruju zeny ktore sice rodili v neskorsom veku no ich deti su vo veku do 5 rokov, nad tym co bude sa absolutne nezamyslaju, a problemy neskorsieho veku bagatelizuju. Nenapisala tu jedina zena ktora je vo veku cca 60 rokov aby sa k teme vyjadrila.

Syty hladnemu neveri by sa s mensou modifikaciou dalo pouzit aj v tejto diskusii. Mladi maju zda sa pocit ze budu mladymi a pri plnej sile naveky. Kiez by to tak bolo.

bmuller
4. aug 2017

Ale inak mi napada, aka je dnes doba? 😎 Ved kedysi (a to este mozno v 80tych rokoch, nie ze storocie dozadu) minimalne polovica zien pracovala od 18, vydala sa v 20, za "normalny" vek matiek/rodiciek bol povazovanych tak 22-25, deti vsetky odrodene do 30tky, kolko zien malo prve dieta po 30tke? Tie boli povazovane za stare mamicky 🙄 A dnes je standardny vek mat prve dieta 28-32, a este dalsie aj po 35. No mozno to nie je idealne podla lekarov a telo naozaj nemladne 😔 ale ved dnes sa este len v 19tich maturuje... a aj pracujuci mladi chcu cestovat, nieco vidiet, zazit, alebo este studovat. Takze dnes je mamicka vo veku, ktory bol kedysi bezny, skor povazovana za mladu mamicku nez standardnu. Urcite je pekne aj chvalyhodne mat dieta mlada, ale mat dieta starsia (uz aj napr. kvoli hladaniu vhodneho partnera) nie je nic protizakonne 😀 A tiez tu uz ktorasi kocka spominala - preco to priroda zariadila tak, ze prichadza menopauza cca v 45tke, ak mat deti po 35 nie je vraj "ziaduce"...
Vsetkym vela stastia, mladsim aj starsim 🍀

sona222
4. aug 2017

@guccigirls moja svokra mala dieta v 42! Mlada ma teraz 19 je to krasna baba, mudra a zabavna. S mamou beha po obchodakoch a dovolenkach, ucila ju soferovat a bla bla nechapem co si myslite o 60 rocnych ludoch co uz su na nic? Niekedy ma svokruss energie za nas vsetkych ☺

dai
4. aug 2017

@sona222 tak 60tnicka by si jamu mala zacat kopat podla niektorych🙂 ja som asi uplne mimo ale teda ja poznam kopu vitalnych a duchom mladych 60tnikov...
@marcelatje vyhadrujes sa aj ty a tiez tu skusenost nemas... 60tniciek tu asi vela nebude zato sa tu ale vyjadruju zeny 20tnicky co maju matky 60tnicky a teda z toho co ja citam vacsinou velmi pozitivne...

sona222
4. aug 2017

@marcelatje pozri prispevok vyssie, mam dokaz ze to moze byt v pohode 😉 asi si sama pripadas starsia ale zahod negativne pocity a uzivaj si vsetko co zivot prinasa, ved na co sme tu? Aby sme zili a nechali zit podla najlepsieho vedomia a svedomia 😁

zuz02
4. aug 2017

@mimka11111 presne tak. Absolútne súhlasím.

marcelatje
4. aug 2017

@dai tak asi som divna ja ked verim konspiracnej teorii ze vekom clovek nemladne. 👽👽👽

@sona222 dakujem, neplacem kvoli tomu po veceroch do vankusa ale ani si nerobim iluzie. Drzim sa pri zemi.

terezka1947
4. aug 2017

@marcelatje no...myslim,ze divna nie si....ono naozaj clovek vekom nemladne....to si len niektore radi nahovaraju,nahovarame.....hm,ale bohuzial,mozme sa o seba starat,mozme kadeco....budeme starsie
a ja sa toho vobec nebojim,lebo kazde obdobie zivota ma svoje plusy
a clovek ak zije zivot ako ma a moze sa na seba pozriet do zrkadla s cistym svedomim,nema preco umelo si nahovarat,ze ma o 10rmenej....je vyrovnany,spokojny a tesi sa z toho,co momentalne preziva....
mne sa pacia vnutorne vyrovnani ludia,su aj medzi mladymi....aj medzi starsimi....a teda,nepride mi akceptovanie skutocnej reality depresivne....preco by malo????

deti95060810
4. aug 2017

@sona222 42? to už je pomaly bežné....skôr po 45tke je už taký vek aj dosť vysoký na dieťa....inak mm má kolegyňu ktorá má dieťa po 50tke....Nechcelo sa mi veriť 😲 .... samozrejme to tehu bolo úplne neplánovane....

kredog
4. aug 2017

kazdy rodic mysli co bude v buducnosti, ako vychovu zvladne..... milion otazok, ale i bez deti clovek dume nad buducnostou. babka mala 6 dieta v 36, co niekedy na nu pozerali ako na zjavenie, taka stara.... . moja ucitelka pred 18 rokmi sa ako 42 rocna vydavala a o 2 roky porodila1 dieta o dalsie2 roky dalsie. dnes sa ludia dozivaju dlh

marcelatje
4. aug 2017

@terezka1947 neviem, ja deprimovana niesom 😬

kredog
4. aug 2017

kazdy rodic i nerodic dume nad buducnostou, ale je hlupost uz dnes sa bat co bude o 10 rokov. moja babka mala 6 dieta ako 36 rocna a to v tej dobe na nu pozerali aka stara. moja ucitelka sa vydavala 42 rocna a porodila 2 deti, uziva si ich. moj gynekolog sa po x rokoch snazenia stal otcom v 54 rokoch. tete mala sesterku v 35 a na jej maturitnom plese vyzerala lepsie ako mladice, lebo riesi co je podstatne a nie co by bolo keby bolo. najlepsie je sa tym nezaoberat a pride to samo. ak sa clovek tym prilis zaobera sam sa psychicky depta.

terezka1947
4. aug 2017

@marcelatje ved preco by si aj mala?😉