Aké vitamíny a doplnky mám užívať pred tehotenstvom?
Ahojte baby, chcela by som sa poradit. O par mesiacov planujeme babo a troska sa stracam. Viem ze je vhodne uzivat kyselinu listovu uz dopredu. Nasla som pripravok femibion 1, nan som nasla asi najviac pozitivnych recenzii. je dobry? Boli ste spokojne? Co sa tyka ostatnych zloziek co obsahuje, je to dost, alebo ste brali/beriete aj nieco ine? Lebo ked som si pozerala obsah kolko toho obsahuje a odporucania aka ma byt denna davka, tak tam dbol dost velky rozdiel. Stravujem sa zdravo samozrejme, ale predsa. Alebo aj omega? Je fajn aj toto brat ako doplnok? Tam je u mna asi najviac predpoklad, ze zo stravy ich az tak vekmi neziskam(oriesky mozem len malicko, lebo mi nerobia potom dobre a ryby najviac jem tie "chude" typy.) Alebo vapnik napriklad som citala ze na zaciatku tehotebstva si telo berie zo zásob a preto sa niektorym zenam kazia rapidne zuby a podobne, braki ste aj vapnik samostatne este pred tehotebstvom, alebo aj pocas?
Viem, asi to prilis prezivam 🤷♀️🤷♀️😅 dakujem vopred za odpovede 🙂
Ja som brala 4 mesiace pred tehotenstvom a prvy trimester kyselinu listovú a potom len zdravá strava a veľa ovocia s zeleniny. Nič viac netreba. Radšej investuje do kvalitnej stravy ako do syntetických vitamínov 🙂👍
@terezia1477 vyrok "asi to prilis prezivam" je v tomto pripade viac ako pravdivy 😁 kluuuud.. , aby si nebola sice nadopovana vitaminmi ale uplne mesuge, potom sa podarit nemusi 😊
riesila by som vitaminy az ked sa po niekolkomesacnom snazeni nezadari... a ked uz budes tehotna, potom ti aj lekar doporuci nejake doplnky stravy, ja beriem Ladeevita od zaciatku.
staci ti bohate ta kyselina listova
Prilis to prezivas ... vyvazena strava a ziadne ex t a vitaminy netreba a hlavne klud psychika robi vela
Mne lekár odporučil inofolic a kyselinu listovú, lebo sa snažíme skoro rok. Kyselinu beriem viac ako rok a inofolic som začal brať len týždeň.
Môj doktor ma po 60tke a je veľmi šikovný v tom čo robí, strašne veľa ženám pomohol. Ak odíde čo sa raz stane tak neviem 😏.
Nemám veľmi dobrú skúsenosť s gynekologmi ako keby ich to nebavilo....
to som asi jediná, ktorá sa dopuje vitamínmi🙉
žarty bokom, myslím, že doplnky výživy netreba podceňovať, môžu výrazne pomôcť pri rôznych ťažkostiach, len ich treba vedieť správne nadávkovať a užívať, osobne nekupujem kombinované produkty, lebo väčšinou sú tam žalostne nízke hodnoty jednotlivých zložiek, takže keď treba niečo doplniť, lepšie je kúpiť samostatný prípravok. Femibion 1 je fajn, čo sa týka kyseliny listovej a jódu, ale sú aj iné cenovo výhodnejšie. Celkom dobré zloženie má GS Mamavit s horčíkom
https://www.gsklub.sk/produkt/gs-mamavit-s-horc...
a omega 3 mastné kyseliny by som kúpila zvlášť, je to cenovo a čo sa týka zloženia výhodnejšie : GS Omega 3 CITRUS
https://www.gsklub.sk/produkt/gs-omega-3-citrus... pre zdravý vývoj mozgu, očí a nervového systému dieťaťa. Vitamín D3 by som odporúčala všetkým, aj netehotným, pretože ho máme v nedostatočnom množstve, nielen v zimných mesiacoch.
Minimálne 2000 IU denne, osobne si dávam 5000 IU, Môžete si dať hladinu vitamínu D aj zmerať a následne zvážiť doplnenie vhodným preparátom.
A dámy antioxidanty, nielen posilňujú imunitu a sú prevenciou mnohých chorôb ale aj spomaľujú starnutie, takže ak chcete dlhšie vyzerať k svetu odporúčam: vitamín C 1 -3 g denne, vitamin E 100-400 IU, zinok 10-15 mg, selén 200 microgr. 3 omega mastné kyseliny 2-5 gramov, antaxanthin 8-12 mg.
Zdravá strava je fajn, ale bohužiaľ sa veľa vitamínov stráca varením, skladovaním atď. Takže zdravo jesť a preventívne užívať doplnky👍
žiadne. načo pchať do seba chémiu. Ide leto čerstvého ovocia a zeleniny bude nadostač. Najlepšie by bolo z domácej záhrady....
@deti95060810 z ovocia a zeleniny vitamín D nezískaš.
@ala2110 nie, ten máš zo slnka...máš ho v lete málo?
Jaj...vy co ste múdre s tou zdravou stravou...ruku na srdce...ktorá z vás má v chladničke a špajzi len jedlo v biokvalite? A dostatočne pestré, celozrnné, rozmanitu čerstvú zeleninu...bez eciek a akejkoľvek chémie?
Pred takou klobúk dolu.
Ja si teda na stravu dám sakra záležať...ale nie vždy sa mi podarí aj zdravo aj pestro aj vyvážene. A keď mi je v prvom trimestri zle a jedine co znesiem je jogurt a jahody...tak to asi vyvážená strava fakt nie je, hm?
A vitamínmi opatrne, ale treba si zabezpečiť ich dostatok. Kyselinu listovú určite a aj C, B komplex, D a E.
Co sa týka minerálov, vápnik, horčík, zinok, jód. Kebyze si dáte spraviť rozbor krvi, uvidíte ze väčšina z nás ich ma malo.
Ja beriem aj kolagén a q10 robí mi to.celkovo dobre na človeka...
Keby som mala zjesť toľko potravín, aby som mala dostatočný prísun vitamínov a minerálov, ktoré treba v tehotenstve....tak iné nerobím len sa celý deň napchavam a aj tak to bude málo. O množstve vitamínov v potravinách z obchodu môžme tiež diskutovať....
@deti95060810 v lete je ho dosť ale čo v zime napr. mne bolo odporúčané brať vitamin D
@misa11111 však hádam nebývaš na severe kde je polárna noc niekoľko mesiacov
@deti95060810 aj tak je to málo
Kyselinu listovú, ja som brala vitamíny ladee víta.
Ja som pred tehu brala len kyselinu listovu od Jamieson, myslim, ze to ti bohate staci. Potom v tehu femibion a ladeevita vitaminy
@deti95060810 ja ho mám dosť, lebo ho užívam😉 a ty sa pravidelne 15 minút slníš aj zime?
@deti95060810 v zime, na jeseň a na jar?
hlavne keď človek chodí do práce od 8 do 16, to ako cez víkend získaš dostatok toho slnečného vitamínu, ešte keď nebodaj cez víkend zrovna nie je optimálne počasie?
alebo pracuješ vonku?🙂
@deti95060810 my bývame na juhu Slovenska a často sa mi stane ze nie som na slnku ako je deň dlhy...proste doobeda treba robiť variť...na obed si ľahnem s malým lebo už ledva stojím na nohách...A keď sa zobudíme už máme na dvore tieň. Von chodíme poobede. Nemám rada sedieť na slnku mam veľa znamienok a musím si na slnko dávať pozor.
@misa11111 Aj ja som si myslela, že v lete ho je dosť, ale nie je to tak, viackrát mi aj v lete robili naň testy a mala som deficit a to aj napriek tomu, že som chodila po slnku, že som sa opaľovala. Takže podľa mňa je podstatné aj tento vitamín dopĺňať, doplnky pre tehotné, alebo teda pri snažení z nejakého dôvodu obsahujú celý rad vitamínov 🙂
Baby a myslite ze je lepsi femibion alebo ladeevita?
@terezia1477 podľa zloženia vyhráva GS Mamavit Prefolin+DHA s horčíkom, aj cenovo to vychádza celkom výhodne, keď máš všeobecnú zdravotnú poisťovňu(môže byť aj manželova🙂 máš dokonca benefit na ich stránke www.gsklub.sk zľavu cca 20-30%,
len toho vitamínu D3 a C je v každom kombinovanom prípravku menej, ten by som odporučila kúpiť ešte zvlášť😉
@terezia1477 Tak ja mám skúsenosť s Femibionom a keby opäť som v rovnakej situácii, že sa snažíme, tak opäť by som si kúpila práve ten. Pretože zloženie mi vyhovuje, obsahuje všetko, čo dieťa v brušku bude potrebovať aby dobre, bez problémov rástlo. Kvitujem to, že obsahuje metafolin, pretože môže byť že niektoré ženy majú problém aby ich telo spracovalo ako takú kyselinu listovú a v tejto forme s tým problém nie je 🙂

Ahoj... Ked sa stravujes zdravo netreba ti vôbec nič 👌zas nepreháňaj.... Max kys listovú
Ja som sa zdravo nestravovala, brala som obcas kys listovú, v tehotenstve Femibion. Pred tehotenstvom Femibion brat je podľa môjho názoru zbytocne drahé.
Ale ako som písala, keď sa stravujes zdravo, nerieš.