icon

Ako efektívne sledovať ovuláciu?

27. nov 2024

Ahojte. Poradíte mi prosím ako odsledovať ovulaciu? Bola som teraz v piatok a v utorok na folikulometrii a povedali mi, že že aj z krvi to nie je dobre že ovulacia nebude tento cyklus. To mi povedali aj minuly a nakoniec keď som prišla na vyvolávačku 45dc tak na sone mi povedala, že som po ovulácii. Čiže nerozumiem. Sama som im to povedala aj teraz na sone ako to bolo minuly cyklus aj tak mi povedali poobede do telefónu, že z toho nič nebude. Tak ako si sama môžem odsledovať cyklus, že či sa mi fakt neblíži k ovulácii? Ak by som si to vedela nejako odsledovať, išla by som teste pred ovuláciou k dr na sono nech mi to skontroluje.

llucciaa
27. nov 2024

Prepac ale ja si viem odsledovat cyklus za jedno podla vytokov a za druhe ked uz sa mi ten vytok zda ako v plodnej faze tak testujem.

gabrielamodrykonik
27. nov 2024

Vies si to odsledovat ovulacnymi testami. Kup si aspon dva druhy a nech aspon jeden z toho je digitalny Clearblue (v jednom baleni je 10 testov). Ja som druhy mala Woman secret (v baleni 20 ks). Ked sa mi zdalo, ze ciarka na Women secret je dostatocne silna, testla som aj digitalnym a bud vyslo pozitivne alebo negativne a mala som istotu, lebo z tych tycinkovych to nie je vzdy jasne. Vacsinou mi vychadzali dva dni po sebe pozitivne ovulacne testy. Musis testovat vzdy v rovnaku hodinu a najlepsie 2 hodiny predtym nepit. Ak mas 45 dnove cykly, to znamena, ze ovulacia chodi u teba neskor, takze sa mozes zacat testovat neskor. Ja som sa zacinala testovat pri 31 dnovom cykle od 12 dna cyklu. Ked ti vyjde prvy pozitivny ovulacny test, to znamena, ze mas vysoky LH hormon a ovulacia pride najblizsich 12-48 hodin. Pri prvom pozitivnom ovulacnom teste este ten den by som isla na kontrolu na gyndu a tam na ultrazvuku budu vidiet ci mas dominantny folikul. Ked praskne, malo by sa ti vytvorit zlte teliesko na vajecniku a to je tiez vidiet. Dohodni sa s nimi na gynde, ze by ti tak odsledovali aspon 2 po sebe iduce cykly. Ked uz budes mat odsledovany aj ty sama testami ten prvy cyklus a ovulaciu a budes podla toho vidiet, ktory den cyklu ti posledny test ukazal pozitivitu, tak na ten druhy cyklus mozes ist na gyndu aj skor o den dva ako ti ukazali testy v prvom cykle a tiez na isto tam musia vidiet, ci tam mas dominantny folikul, pretoze este nemohol prasnut, a potom treba sledovat aj dalsie dni a podla ultrazvuku vedia presne povedat kedy prebehla ovulacia, teda ci ti praskol folikul. Tiez je dolezite vediet, aku mas vysku sliznice v piaty den po ovulacii, pretoze vtedy sa zvycajne uhniezduje embryo, mala by byt cca 11 mm a tiez je dolezite vediet hladinu progesteronu 7 den po ovulacii, vtedy by mala byt najvyssia, ak je nizka, tak treba nasadit progesteronove lieky. Na tie merania teploty a podobne ja by som sa nespoliehala, pretoze v tom musis vediet chodit a vyzaduje si to skusenosti.

hsjdudhdbd
27. nov 2024

Merat si bazalnu teplotu ja som tak robim uz tei roky kvoli nepravidelnemu cyklu a presne mi ukazala ovulaciu aj ked som ich mala raz za dva mesiace ak chces napisem ti o zom viac

hsjdudhdbd
Autor odpoveď zmazal
hsjdudhdbd
27. nov 2024

Presne som uzivala hentie lieky co ty na deuhy den po ovu som is ich mala nasadit a keždze som nevedela kedy mam ovu bo bolest vsjecnikov som mala aj mimo obu tak som si ju zacala merat a parada napriklad na odbery som mala ist treti den po ovu a keby som si tu teplotu nemerala tak chodim vzedy kedy si myslim a bolo by to cele zle

hsjdudhdbd
27. nov 2024

@gabrielamodrykonik prepacte ale ovulscne testy niesu presne kedze si ich musite robit rano vecer a druha cisrka je tam vzdy len bud menej alebo viac ˇˇˇˇ mozno nejakej zene sa to poradi ovulacnymi ale ovulacny test vam moze ukazat ovulaciu a uz moze byt po nej kezde hormon sa v tene este nachadza a uz sa vyplavuje cze vam to ukaze ale uz ten jeden den nieje ovulacia a zbytocne aj drahe bazana teplota je zadarmo len treba chciet spoznat svoje telo

gabrielamodrykonik
27. nov 2024

@hsjdudhdbd mne vzdy po prasknuti folikulu (po ovulacii) testy ukazali uz len slabu ciarku. Ked testy ukazovali silnu ciarku, znamenalo to, ze LH hormon je vysoky a ovulacia este neprebehla, ale prebehne najblizsie hodiny. Ked prebehla, tak LH hormon prudko klesol a ani testy mi uz neukazovali pozitivitu a silnu ciarku, ale uz len slabu. Ciarka tam je vacsinou vzdy od uplne najslabsej po najsilnejsiu, ale pozitivny ovulacny test je len vtedy, ked je ta druha ciarka co najviac silna a je teda vyrazne podobna tej kontrolnej. A preto odporucam aj Clearblue digitalny ovulacny test, lebo tym si zaroven aj overim ci som spravne odcitala tycinkovy ovulacny test. Digitalny pouzivam aj vtedy, ked mi tycinkovy test ukazuje vyrazne silnejsiu ciarku ako ostatne dni, ale nie som si uplne ista, lebo nie vzdy je ta druha ciarka bohuzial u tych tycinkovych uplne jasna a ten digitalny mi to len potvrdi, alebo vyvrati. Tiez je to dvojfazove overenie a potvrdenie. Preto odporucam testovat aspon 2 testami. Samozrejme uplne presne vam to povie lekar, ked v case ked testy ukazuju pozitivitu, alebo tesne predtym zajdete na gyndu a lekar vam spravi ultrazvuk/sono. Na tom presne vidi vajecnik, kde by mala prebehnut ovulacia podla toho, ci tam mate dominantny folikul. A este nieco, ovulacne testy nie su tehotenske testy, tehotensky test je pozitivny aj vtedy ked je druha ciarka uplne slaba, teda je na teste tzv. duch, ale pri ovulacnych testoch ma slabe ciarky a ani duchovia nezaujimaju, ovulacny test je pozitivny iba vtedy, ked je druha ciarka vyrazne silna, da sa povedat, ze je ako kontrolna. Pre mna je teplota spanielska dedina. A ano, pouzivanie testov je drahsia zalezitost, ale nie zase taka, ze by som kvoli tomu nemala poznat ako funguje moje telo a malo by mi to potom branit v otehotneniu.

nevenka
27. nov 2024

@gabrielamodrykonik nie, testami proste realne prebehnutie ovulacie nezistis. Po prasknuti folikulu sa zvysi bazalna teplota, zlte teliesko zacne produkovat progesteron a ten ju zvysuje. To je dokaz. Nie ze potom mas slabu ciarku. To ma kazda, ovulacne testy len ukazuju zvysenu hladinu LH, ze sa k ovulacii schyluje, ale zoslabnutir ciarky na teste nedokazuje prebehnutu ovulaciu. Mne prebehla napriklad aj 4 dni po pozitivnom ovu teste alebo nebola v ten cyklus vobec, a to ovulacny bol riadne pozitivny.

hsjdudhdbd
27. nov 2024

@nevenka predne preto su ovu testy nepresne

hsjdudhdbd
27. nov 2024

@nevenka mate pravdu

nevenka
27. nov 2024

@hsjdudhdbd tak oni su orientacne, len zachytia, ze ovu sa blizi, ale nevedia potvrdit, ze uz je po nej...🙂. Na toto je to dobre. Ja mam dlhe cykly, od 33 do 39 dni a aspon viem, ze kedy sa to blizi, kedy cca mam cakat MS.

hsjdudhdbd
28. nov 2024

@nevenka preto ponukam na predne sledovanie si ovu meranie bazalnej teploty je zo zadarmo a perfektna vec a to som nemala ziadne kurzy nic nastudovala som si na nete

gabrielamodrykonik
1. dec 2024

@nevenka vsak presne to pisem aj ja, nerozumiem z akeho dovodu mi za kazdu cenu potrebujete odporovat. Ano, ovulacne testy ukazuju zvysenu hladinu LH, ked su ciarky cca rovnake, to znamena, ze ovulacia sa blizi a nie, ze zakonite prebehla. Preto pisem, ze zvycajne ovulacia nastane do 12-48 hodin po pozitivnom teste a ci naozaj prebehla, treba ist odkontrolovat ultrazvukom k lekarovi na gynde. A moja vlastna skusenost vravi, nakolko som mala kontrolovanu ovulaciu aj ultrazvukom na gynde a sledovala som sa aj testami, to, ze vzdy ked mi ukazalo pozitivny test, tak som mala aj realne dominantny folikul pripraveny na prasknutie a praskol vzdy v den alebo tesne potom ako som mala posledny ovulacny test pozitivny, pretoze na druhy den na ultzv kontrole uz na vajecniku nebol a ano, presne ten moment mi aj vsetky testy uz ukazovali slabu ciarku. Takze toto mam overene nielen testami ale aj na gynde ultrazvukom, preto to pisem. Je malo pravdepodobne, ked mate silne ovulacne testy, ze ovulacia neprebehne. Meranie teploty je pre vela zien spanielska dedina a teplotu tiez ovplyvnuje viacero faktorov, treba sa sledovat dlhe obdobie, aby zena vedela spravne odcitat teplotu a kedy presne prebehla ovulacia, preto je tu na to tolko prispevkov a preto je na to tolko kalkulaciek a aj tak to nie je zenam vzdy jasne. Za mna je jednoduchsie sledovat testami a popripade ist odkontrolovat na gyndu, aj ked je jasne, ze je to ta drahsia alternativa. Ale mam istotu.