icon

Ako riešiť problémy s otehotnením? Skúsenosti a rady

anastaziamala
29. aug 2026

Ahojte baby,

Chcela by som vás poprosiť o radu - čo vám pomohlo otehotnieť, respektíve o názor či už je čas na CAR.

S manželom sme sa pred rokom v septembri rozhodli, že by sme chceli už prvé bábo. Jednoducho povedané prestali sme si dávať pozor, ale nebolo to až také cielené na plodné dni a ovuláciu. Povedali sme si, že to nebudeme siliť ale ak k tehotenstvu prišlo, tak budeme radi. Myslím si, že pár mesiacov bolo aj takých, že sme plodné okno ani netrafili.

Od apríla tohto roku som začala pociťovať túžbu po bábätku, tak som si nakúpila ovulačné testy, aby sme sa viac sústredili na ovuláciu a zachytili lepší čas.

Ovulačné testy mi fungujú super, začínam cca 11 deň cyklu a na 14-15 deň mávam pozitívny test. Cítim vtedy aj bolesti v podbrušku. Takže viem že ju mám. Sex mávame pred ovuláciou, počas nej a pre istotu to poistíme aj po ovulácií. Ešte doplním že cyklus mám ukážkový.

Je august a stále sa nám nepošťastilo. Kúpila som si aj inofolic, gynex... Ešte dodám že máme obaja do 30 rokov a nemáme žiadne choroby. Chcela by som počuť vaše skúsenosti, čo vám pomohlo k otehotneniu, ak sa vám dlhšie nedarilo. Ja už začinam upadať do depresie a bojím sa že budeme musieť riešiť umelé oplodnenie.

Ďakujem za každú radu a môžete napísať aj vašu cestu k vytúženému bábätku a ako dlho ste sa snažili.

anonym_72f0d7
29. aug 2026

Fertil Up ste neskúšali?

anonym_620367
29. aug 2026

Realne si si zacala cyklus sledovat az v aprili. Je august. To su 4 mesiace. Mate do 30. Nikam by som nebehala. Pokracuj v ovulacnych testoch, pripadne chod ku gyn na folikulometriu, 3 cykly mas preplacane (aj ja som to vyuzila), je to krasne a presne urcenie ovulacie. Ak po roku cieleneho snazenia sa nebude prichadzat uspech (tj realne styk pocas ovulacie a najma pred nou), az tak by som zacala riesit vysetrenia. Medzi prvymi komplex spermiogram.

Prve nam trvalo cca rok. Zistil sa maly problemik ktory sa vyriesil (bezne u gyn), potom som bola na folikulometrii (kde sme zistili ze realne ovulacia prichadza trosku skor ako tomu vsetko naznacovalo). Potom prislo prve dieta a hned za nim dalsie dve, tie uz be snazenia 😅 (rocny rozdiel medzi kazdym dietatom). A vzhladom na 3 porody za dva roky so vsetkou snahou a aj nahodami koncime 🙂

Drzim palce a hlavne nestresuj. V Tvojej situacii zatial na to nie je dovod.

anonym_e74fed
29. aug 2026

@anastaziamala vysetrit spermiogram ako prve. Dalej upravit zivotospravu. Neviem, ako na tom ste, ci mate nadvahu alebo nie, ako sa stravujete. Ak toto je ok, uz treba potom len reprodukcnu kliniku

anonym_6b2f1c
29. aug 2026

Nečakala by som zbytočne dlhšie a zacala veci riešiť

anonym_517036
29. aug 2026

Spomínaš, že sa snažíte pred,počas aj po ovulácii. Vieš o tom,že aj spermie potrebujú čas "dozrieť"? Odporúča sa mať sex každý druhý deň

anonym_3b5c62
29. aug 2026

@anastaziamala z vlastnej skúsenosti poradím riešiť čím skôr a rovno ísť na vyšetrenie do CAR. Úvodné vyšetrenie a konzultácia je bezplatná, teda aspoň keď sme my riešili v 2023 a 2024 bola. Tam ti povedia, na čom ste. Možno povedia, že ste úplne zdraví a chce to len čas. Nemusíš sa nechať "dotlačiť" rovno do IVF. My sme mali problém na oboch stranách, tak holt, museli sme ísť na IVF, ale hneď z prvého vkladu mám syna ❤️ Napríklad kolegyňa tak bola, jej jediný problém bol nedostatok vitamínu D, doplnila a ok. Tiež som sa desila ísť do CAR, lebo jedno dieťa sme mali prirodzene počaté a rokmi sa to s plodnosťou zhoršilo. Možno ti bude stačiť iba správne načasovanie, možno IUI a nebudeš musieť ísť do IVF. Mňa viac ničilo nevedieť, na čom som.

anonym_0890da
29. aug 2026

@anastaziamala Pýtala si sa chlapa, či ti nahodou nezatajil, že podstúpil vazektomiu? Jedna taká sa tu snažila niekoľko rokov a potom konfrontovala muža, ktorý sa jej priznal, ze bol na vazektomii, a preto sa im nedarilo splodiť dieťa.

elizabeth2027
29. aug 2026

@anastaziamala my sa snažíme 6 mesiacov a stále neúspešne (máme 27 rokov), navštívili sme CAR, partnerovi vyšla diagnóza asthenozoospermia u mňa hormonálny profil bol v poriadku, v septembri idem na hyfosy....ak chcete mať dieťa a dlhšie sa vám nedarí odporúčam ísť do CAR, tam vedia zistiť ak je problém a poradia ako ďalej 😊

anonym_c5e85c
29. aug 2026

@anastaziamala mozno sa budu smiat, nevadi. Ja som po 4 rokoch otehotnala rak, ze sme 1x boli v tom mesiaci spolu. A to tak, ze po.... Som pouzila vibr....r na gpoint. A hrali sme sa PO dalej... 😁 mozno to bola domaca inseminacia.... 😂😂😂ale humor bokom.... Otehotnela som. Vies si predstavit ten pohlad na pozitivny test po tolkych rokoch? 🥲🥲🥲

anastaziamala
autor
30. aug 2026
@anonym_620367

Realne si si zacala cyklus sledovat az v aprili. Je august. To su 4 mesiace. Mate do 30. Nikam by som nebehala. Pokracuj v ovulacnych testoch, pripadne chod ku gyn na folikulometriu, 3 cykly mas preplacane (aj ja som to vyuzila), je to krasne a presne urcenie ovulacie. Ak po roku cieleneho snazenia sa nebude prichadzat uspech (tj realne styk pocas ovulacie a najma pred nou), az tak by som zacala riesit vysetrenia. Medzi prvymi komplex spermiogram.

Prve nam trvalo cca rok. Zistil sa maly problemik ktory sa vyriesil (bezne u gyn), potom som bola na folikulometrii (kde sme zistili ze realne ovulacia prichadza trosku skor ako tomu vsetko naznacovalo). Potom prislo prve dieta a hned za nim dalsie dve, tie uz be snazenia 😅 (rocny rozdiel medzi kazdym dietatom). A vzhladom na 3 porody za dva roky so vsetkou snahou a aj nahodami koncime 🙂

Drzim palce a hlavne nestresuj. V Tvojej situacii zatial na to nie je dovod.

@anonym_620367
Ja práve preto som v neistote - lebo aj ostatné diskusie keď som si študovala tak mi to prišlo ako málo času, nakoľko si sledujem ovulku od apríla ale na druhej strane keď počujem niekde tie príhody že sa "pritrafilo omylom" z jedného razu - tak mi ten celkový rok až tak v poriadku nepríde. Ale každopádne idem v septembri ku gynekologičke na preventívku tak dúfam že sa veci pohnú...a uvidíme čo ona odporúči. Manžel na spermiograme ešfe nebol..ďakujem za povzbudenie

anastaziamala
autor
30. aug 2026
@anonym_0890da

@anastaziamala Pýtala si sa chlapa, či ti nahodou nezatajil, že podstúpil vazektomiu? Jedna taká sa tu snažila niekoľko rokov a potom konfrontovala muža, ktorý sa jej priznal, ze bol na vazektomii, a preto sa im nedarilo splodiť dieťa.

@anonym_0890da sme zobratí síce len rok a pol ale celkovo sme spolu 10 rokov. Takže ho poznám už natoľko, že viem že toto by neurobil nikdy. Vždy chcel rodinu aj on.

anastaziamala
autor
30. aug 2026
@anonym_c5e85c

@anastaziamala mozno sa budu smiat, nevadi. Ja som po 4 rokoch otehotnala rak, ze sme 1x boli v tom mesiaci spolu. A to tak, ze po.... Som pouzila vibr....r na gpoint. A hrali sme sa PO dalej... 😁 mozno to bola domaca inseminacia.... 😂😂😂ale humor bokom.... Otehotnela som. Vies si predstavit ten pohlad na pozitivny test po tolkych rokoch? 🥲🥲🥲

@anonym_c5e85c takéto niečo som čítala ako "prstíkovú metódu" :D možno že naozaj niečo na tom pravdy je... ale blbá otázka ale nedá mi to prepáč. Ja by som sa bála že takto niečo cudzie mi všetko "to čo tam má ostať" povyberá a bude to k ničomu :D aj keď to vytiahneš von, ostane to na tom, nie? :D prepáč ak som nechutná :D

anonym_620367
30. aug 2026
@anastaziamala

@anonym_620367
Ja práve preto som v neistote - lebo aj ostatné diskusie keď som si študovala tak mi to prišlo ako málo času, nakoľko si sledujem ovulku od apríla ale na druhej strane keď počujem niekde tie príhody že sa "pritrafilo omylom" z jedného razu - tak mi ten celkový rok až tak v poriadku nepríde. Ale každopádne idem v septembri ku gynekologičke na preventívku tak dúfam že sa veci pohnú...a uvidíme čo ona odporúči. Manžel na spermiograme ešfe nebol..ďakujem za povzbudenie

@anastaziamala precitaj si realne odporucania a diskusie s gynekologmi, aky cas je uplne NORMALNY na pocatie dietata u zdraveho paru. Budes prekvapena a uz Ta nebudu stresovat tieto komentare niektorych ze rychlo rychlo treba hned riesit a stresovat. Pri par mesiacoch a vasom veku zatial netreba. Drz sa.

anonym_70c2f9
30. aug 2026

@anastaziamala take ktore pocali prirodzene pomaly hned ti napisu, ze neries, je to skoro. Ale take co mali problem a kolkokrat prisli na poslednu chvilu alebo aj neskoro do CAR ti napisu, ze urcite to ries. Nam povedali, ze rok snazenia doma. Mali sme 27r. Po 30r vraj po 6/9 mesiacoch snazenia. Nazaciatok ta folikulometria a spermiogram. Uvidite ci tam nieco nepokolhava. A s vysledkami by som sa obj do Car na vstupnu konzultaciu. Oni urobia zakladne vysetrenia, my sme ich mali zadarmo, na Hyfosy som bola. U nas napr bol slaby spermiogram a posunuta ovulacia. Po 3m liecby partnera sme boli na Inseminacii a mame z nej prve dieťa. Kamosi maju okolo 32r, po dvoch rokoch snazenia isli do centra a jej zistili ze ma bohuzial stare vajicka. Ze budu musiet ist do darcovskeho pravdepodobne. Keby to roesia skor tak sa mozno podari.
Ja som toho nazoru, radsej ist, aj ked skor a podchytit problem alebo vediet na com som od zaciatku a nie cakat niektori aj 5 rokov a nakoniec aj tak nic z toho. Nam sa to vyplatilo a mame deticky. Drzim oalce.

anonym_c5e85c
30. aug 2026
@anastaziamala

@anonym_c5e85c takéto niečo som čítala ako "prstíkovú metódu" :D možno že naozaj niečo na tom pravdy je... ale blbá otázka ale nedá mi to prepáč. Ja by som sa bála že takto niečo cudzie mi všetko "to čo tam má ostať" povyberá a bude to k ničomu :D aj keď to vytiahneš von, ostane to na tom, nie? :D prepáč ak som nechutná :D

@anastaziamala uplne v pohode 😂😂😂 Noo, potom jasne, ze vsetko vyjde, ale dali sme tu hracku uplne kym isla 🙈🙈🙈🙈😀 Jezis, pardon, fakt. Ale ostala som tehotna, uplne tomuto pripisujem. Ze manzelove bunky (😅) dala uplne hore ku krcku… tym ze ta hracka pre bodG ma iny tvar ako bezne hracky.

goofy11
Dnes o 17:24

@anastaziamala inofolic som brala rok a nič…napis mi pokojne svoj Facebook a Poradím čo som brala… btw 😃Mám na predaj veľa ovulacnych testov, ktoré som nevyužila a lieky, ktoré mi pomohli otehotnieť za dva mesiace, lebo som ich nestihla dobrat…