Ako riešiť vyšetrenia pri opakovaných potratoch?
caute, dostali ste od gynekologa nejake odporucanie, vymenny listok do spec.ambulancie pri opakovanych potratoch alebo ste to riesili s obvodnym lekarom? Mame sice jedno dieta, ale som po druhom potrate v prvom trimestri a vobec neviem ako to funguje, u gynekologa som este nebola. Poradite?
@anonym_autor hematóog mam vrodenými trombofilny stav. Tak isto prvé babo v pohode druhé sa nedarilo zistil mi to hematolog.
@anonym_de14bc o hematke viem, ze tam posielaju zeny a ze sa jedna o trombofilne stavy, v tom pripade sa picha aj fraxi a podobne lieky, nie? Neposlali ta aj na endokrinologiu? Mna sa uz pri prvom potrate pytal aj anesteziolog aj gynekologicka, ci nemam problemy so stitnou zlazou.
@anonym_de14bc o hematke viem, ze tam posielaju zeny a ze sa jedna o trombofilne stavy, v tom pripade sa picha aj fraxi a podobne lieky, nie? Neposlali ta aj na endokrinologiu? Mna sa uz pri prvom potrate pytal aj anesteziolog aj gynekologicka, ci nemam problemy so stitnou zlazou.
@anonym_autor bola som aj tam ale to bolo ok. Clexan som ja mala
@anonym_autor Ahoj, po viacerých MA som minulý rok dostala výmenný lístok na endokrinológiu a hematológiu. Nečakaj zbytočne, endokrinológiu máš vybavenú rýchlo ale na hematológiii sa robia zložité testy ktorých vyhodnotenie trvá 6-8 týždňov, a zároveň musí byť odstup od posledného MA min. 2 mesiace. Manžel zatiaľ môže zbehnúť do hoci akého reprodukčného centra kde mu za 40-50 eur urobia spermiogram - ak nevyjde dobre, môže zatiaľ zmeniť životosprávu + vitamíny, čo sa tiež prejaví na zlepšení výsledkov až po pár mesiacoch. Keď sa pri vyššie uvedenom nič nezistí, potom idete na reprodukčnú imunológiu, na SK sú 3 centrá ktoré to robia a to už stojí pár stovák.... (tam vedia zistiť napr. že máš protilátky na spermie (riešiteľné) a pod...)
@anonym_autor Ahoj, po viacerých MA som minulý rok dostala výmenný lístok na endokrinológiu a hematológiu. Nečakaj zbytočne, endokrinológiu máš vybavenú rýchlo ale na hematológiii sa robia zložité testy ktorých vyhodnotenie trvá 6-8 týždňov, a zároveň musí byť odstup od posledného MA min. 2 mesiace. Manžel zatiaľ môže zbehnúť do hoci akého reprodukčného centra kde mu za 40-50 eur urobia spermiogram - ak nevyjde dobre, môže zatiaľ zmeniť životosprávu + vitamíny, čo sa tiež prejaví na zlepšení výsledkov až po pár mesiacoch. Keď sa pri vyššie uvedenom nič nezistí, potom idete na reprodukčnú imunológiu, na SK sú 3 centrá ktoré to robia a to už stojí pár stovák.... (tam vedia zistiť napr. že máš protilátky na spermie (riešiteľné) a pod...)
@annalubuska ahoj, vies prosim ta cca ake su ceny za repro.imunologiu? A v akych centrach ich robia?
@anonym_autor ja po prvom MA som si z vlastnej iniciatívy vyžiadala výmenný na reproimunologiu o rok neskôr ako sme stále nemali bejby som navštívila aj endokrinologiu a hematologiu(treba aby mala vyšetrenie aj na lepive doštičky). Mne sa asi možná príčina troch potratov ukázala na 3D sone maternice. Každopádne ak to nevypise gynekológ tak obvodný lekár tieto výmenné, nečakaj že budú iniciatívni lekari chod si za svojou intuíciou. Držím palceky 🙂
@annalubuska ahoj, vies prosim ta cca ake su ceny za repro.imunologiu? A v akych centrach ich robia?
@anonym_08e92c Ahoj, tie centrá sú v Prešove, Nitre (Dzurilla) a Bratislave (Reprofit). Ja som v BA, Prešov neviem, ale aj hematologička aj čo som googlila viac odporúčajú Nitru. Cena je rôzna, sú to ale stovky eur, záleží od toho čo všetko vyšetrujú. My sme tam ešte neboli, ale napr. vieme, že my by sme si dali urobiť čisto len ten balík zisťujúci protilátky na spermie, to sa dá totiž korigovať liekmi a nič iné nám netreba, nakoľko do IVF ísť nechceme. Rozmýšľam ešte - ako píše vyššie patriciaa_ nad hysteroskopiou, či tam niečo nie je a zároveň mi gynekológ ešte bude robiť odbery na ureaplazmy a nejaké iné veci čo vedia zapríčiňovať MA. Ja mám za sebou MA, potom jedno úspešné tehotenstvo a následne 3 MA.
@anonym_autor ja po prvom MA som si z vlastnej iniciatívy vyžiadala výmenný na reproimunologiu o rok neskôr ako sme stále nemali bejby som navštívila aj endokrinologiu a hematologiu(treba aby mala vyšetrenie aj na lepive doštičky). Mne sa asi možná príčina troch potratov ukázala na 3D sone maternice. Každopádne ak to nevypise gynekológ tak obvodný lekár tieto výmenné, nečakaj že budú iniciatívni lekari chod si za svojou intuíciou. Držím palceky 🙂
@patriciaa_ ja som bola na reproimunologiu v Prešove ale v r. 2023 tuším, to sme platili do 100€ obaja krvné testy a muž spermiogram, všetko u doktora Kužmu. Ideálne rovno si tma zavolať napísať a povie ti sestrička aktuálne ako to je to alergoimunologicke centrum ADLA. Tým že sme nechceli ísť do ivf nešli sme do Nitry je to omnoho drahšie a tam vraj robia o pár parametrov viac ale základne sú aj v PO.
@anonym_autor odbery u gynekológa sú v poriadku? Napríklad progesterón po ovulácii, ten je kľúčový
@anonym_autor ahoj, ja len pridám svoju skúsenosť, možno to niekomu pomôže - ja mám za sebou 2 potraty a všetky možné vyšetrenia aj reproimunologické, nikde nič nezistili, až pri treťom tehotenstve sa zistilo, že moja imunita bojuje proti embryu, ale len počas tehotenstva, to som mala hrozné výsledky a musela som si pichať takú injekciu prvý trimester. Takže keby mi tieto testy nerobia aj počas tehu nikdy by sa na to neprišlo lebo mimo tehu som mala výsledky úplne dobré.
@anonym_autor ahoj, ja len pridám svoju skúsenosť, možno to niekomu pomôže - ja mám za sebou 2 potraty a všetky možné vyšetrenia aj reproimunologické, nikde nič nezistili, až pri treťom tehotenstve sa zistilo, že moja imunita bojuje proti embryu, ale len počas tehotenstva, to som mala hrozné výsledky a musela som si pichať takú injekciu prvý trimester. Takže keby mi tieto testy nerobia aj počas tehu nikdy by sa na to neprišlo lebo mimo tehu som mala výsledky úplne dobré.
@anonym_c4e2b1 ahoj ako ti nato prišli a kde tak na začiatku tehu?
@anonym_autor ja som bola u gyn. Svojho že nech má pošle. . Mala som za sebou 2 potraty a 4 roky snaženia. Pritom prvý syn bol bez problemov. Dal výmenný lístok a šla som do Martina na vyšetrenia. Zistili mi heterozigota Laiden V. Umelé sme nechceli takze sme skúšali prirodzene až sa raz podarilo a hneď mi nasadili clexan na riedenie krvy a progesteron.
@anonym_c4e2b1 ahoj ako ti nato prišli a kde tak na začiatku tehu?
@patriciaa_ oba boli v 9tt, a hneď ako som mala pozitívny test pri treťom tak mi môj gynekológ spravil odbery na tie imunitné faktory, a vyskočilo mi to zrazu vysoko nad normu. nasadil hneď liečbu a už som v 29tt 🙂

@anonym_autor hematóog mam vrodenými trombofilny stav. Tak isto prvé babo v pohode druhé sa nedarilo zistil mi to hematolog.