icon

Ako sa zodpovedne pripraviť na materstvo?

30. jún 2025

Buduci rok by sme sa s priatelom chceli zacat pokusat o dieta. Premyslam nad tym a vlastne ani neviem co vsetko mam dovtedy vyriesit, kedze neviem co ma caka ohladom tehotenstva a materstva. V rodine ani medzi blizkymi ludmi nikto este dieta nema, tak neviem nad cim sa zamyslat. Chcela by som k tomu pristupit nejak zodpovedne ale vobec netusim ako. Vela som tu citala o poporodnej depresii, toto jedine viem zatial podchytit, inak nemam ani sprostredkovane skusenosti. Nejake rady na co sa zamerat? Pripadne co vam pomohlo sa zorientovat?
Dakujem

Strana
z4
katulienkax
30. jún 2025

No napríklad ako prvé treba poriešiť manželstvo. Lebo nazývať otca svojho dieťaťa priateľom mne osobne trhá uši. Ďalšia vec vlastníctvo nehnuteľnosti. Žiadne take že vsetko napísané na muža. To ja osobne by som s takým dieťa nechcela.

oli18
30. jún 2025

Nijak. Bola som rada, ze som tehotna hned po svadbe.
Kolegyna dostala kramy tak plakala, ze nebude moct mat deti. Ma 3.
Napriek ziadnej priprave a neexistencii soc.sieti,sme s mm vychovali dve sikove zdrave deti, ktore nam dai 4 vnucata. Materstvo nie je choroba a nie su nan ziadne skoly. Naucis sa za pochodu.

autor
30. jún 2025
@katulienkax

No napríklad ako prvé treba poriešiť manželstvo. Lebo nazývať otca svojho dieťaťa priateľom mne osobne trhá uši. Ďalšia vec vlastníctvo nehnuteľnosti. Žiadne take že vsetko napísané na muža. To ja osobne by som s takým dieťa nechcela.

@katulienkax Dakujem za radu ale toto mame vyriesene. Mala som na mysli veci, ktore sa priamo tykaju tehotenstva, porodu, materstva.

viestta
30. jún 2025

Financie na materskej a rodicovskej. Mate dohodnute ako to bude, ked vypadne tvoj prijem. Nie, ze potom budes pisat, ze musis zobrat peniaze na plienky, lebo z rodicaku tahas stravu, vsetko pre dieta a nevychadza ti. Toto je dolezitejsie ako to, ze ci budes brat doplnky vyzivy alebo kedy kupis kocik.

zuzkaa1991
30. jún 2025

Začať brat vitamíny femibion aspoň polroka predtym ak sa nepodarí aj muzovi som kupila a bral najprv folandrol potom.lekarka odporučila a co aj podla recenzie je lepsi ferdiduo a len skúšať ;) co sa tyka zdravotné

Co sa tyka financií a zazemia uz vysse napisali baby ktore tiez by mali byt vyrozprávane do hlbky a prebrate ;)

autor
30. jún 2025
@viestta

Financie na materskej a rodicovskej. Mate dohodnute ako to bude, ked vypadne tvoj prijem. Nie, ze potom budes pisat, ze musis zobrat peniaze na plienky, lebo z rodicaku tahas stravu, vsetko pre dieta a nevychadza ti. Toto je dolezitejsie ako to, ze ci budes brat doplnky vyzivy alebo kedy kupis kocik.

@viestta To je fer bod, vdaka. Predpokladam, ze sa v materskej prestriedame a ten co bude aktualne bez prijmu bude vo vydavkoch beznej spotreby "odkazany" na toho zarabajuceho. Mame obaja uspory ale tie predpokladam nebudeme musiet pouzit.

michaelam2
30. jún 2025

Ano dohodnut financie a dopredu sa dohodnut a vydiskutovat si ako bude prebiehat starostlivost o dieta. A ak chces mozes zacat uzivat kyselinu listovu, to staci, ja osobne by som ziadne ine predrazene doplnky vyzivy nekupovala.

autor
30. jún 2025

Baby a ako dlho vam trvalo kym ste sa po tehotenstve dali fyzicky dokopy, resp do formy spred tehotenstva?

michaelam2
30. jún 2025

Tak do formy no…rozmyslam ako odpovedat…lebo kil mam menej ako pred tehotenstvom (schudla som pri dojceni) ale som tak unavena, vycerpana a dolamana ze sa citim ako dochodca 😀 som 9 mesiacov po porode

autor
30. jún 2025
@michaelam2

Tak do formy no…rozmyslam ako odpovedat…lebo kil mam menej ako pred tehotenstvom (schudla som pri dojceni) ale som tak unavena, vycerpana a dolamana ze sa citim ako dochodca 😀 som 9 mesiacov po porode

@michaelam2 Tej unavy sa asi najviac desim 😀 posielam virtualne objatie 🫂

michaelam2
30. jún 2025

Dakujem 😀 poviem ti uprimne, cakala som unavu ale realita ma prefackala 😂 to je extrem …som myslela ze deti lepsie spia 😂

hopatko
30. jún 2025

To, ze treba poriesit najskor finnacie a kazdeho "rolu" vo vztahu a pocas vychovy, ti uz baby napisali. Zbytocne riesis, ci Zuzka bola potrhana a zasivana po porode, alebo Katka mala akutnu sekciu, je to pre teba uplne irelevantne. Nevies ake riziko a tazkosti cakaju teba. Na to neexistuju ziadne knihy ani navody, ani skusenosti inych neovplvnia tvoj zdravotny stav, priebeh tehotenstva, regeneraciu a zvladnutie porodu, tvoj vek a fyzicku kondiciu, riesis hluposti. Zena je od prirody pripravena vynosit a porodit dieta.

autor
30. jún 2025
@hopatko

To, ze treba poriesit najskor finnacie a kazdeho "rolu" vo vztahu a pocas vychovy, ti uz baby napisali. Zbytocne riesis, ci Zuzka bola potrhana a zasivana po porode, alebo Katka mala akutnu sekciu, je to pre teba uplne irelevantne. Nevies ake riziko a tazkosti cakaju teba. Na to neexistuju ziadne knihy ani navody, ani skusenosti inych neovplvnia tvoj zdravotny stav, priebeh tehotenstva, regeneraciu a zvladnutie porodu, tvoj vek a fyzicku kondiciu, riesis hluposti. Zena je od prirody pripravena vynosit a porodit dieta.

@hopatko Nemusis hned tak z ostra. Nepytala som sa na to ako sa kto potrhal ale na tipy ako co najzodpovednejsie zvladnut pripravu. Vseobecne.

hopatko
30. jún 2025

Su veci na ktore sa v zivote neda pripravit, nie su na to navody ani mudre knizky. Mozno sa ti narodi dieta s diagnozou, mozno budes mat komplikovany porod, mozno budes mat poporodnu depresiu, to neovplvmis vitaminami ani radami a ani zivotnymi skusenostami, a na to sa neda pripravit nijako a nikdy... Hladas odpovede na veci, ktore neexistuju. Nie som ostra, len uprimna a priamociara, bez zbytocnych omacok.

Podla mna najlepsia priprava na materstvo je, nic si neidealizovat, neporovnavat a byt pripraveny prijat vsetky situacie a alternativy, ktore to prinesie, samozrejme, spolu s manzelom.... Drzim palce.

selena_luna
30. jún 2025

Ja ti odporucam precitat si par knih o vychove. Mne napriklad celkom pomohla Psychologia pre milujucich rodicov od slovenskych autoriek - pomoze ti pochopit, ze dieta nevie samo regulovat svoje pocity a ako mu mozes pomoct. Je to o vyvine mozgu do 1 roka, ziadne hluposti, skutocna psychologia pisana celkom putavo.

autor
30. jún 2025
@selena_luna

Ja ti odporucam precitat si par knih o vychove. Mne napriklad celkom pomohla Psychologia pre milujucich rodicov od slovenskych autoriek - pomoze ti pochopit, ze dieta nevie samo regulovat svoje pocity a ako mu mozes pomoct. Je to o vyvine mozgu do 1 roka, ziadne hluposti, skutocna psychologia pisana celkom putavo.

@selena_luna Dakujem za odporucanie, pozriem sa na tu knihu. Ja sama mam psych diagnozu a chodim na terapiu uz asi aj piaty rok, tak to zvladanie/nezvladanie emocii velmi dobre poznam a viem sa vcitit. Mala som v minulosti priatela, ktory mal maleho syna. Bol to pre mna skvely trening aj ked si viem predstavit, ze s vlastnym dietatom to bude uplne iny level.

marianarem
30. jún 2025

Ak mas psychiatricku diagnozu, tak budes potrebovat pravdepodobne viac podpory od manzela ako zeny, ktore ju nemaju. To treba nejako vymysliet. Hormony vedia s nervovou sustavou dost zamavat, ci uz v tehotenstve alebo po porode. Pravdepodobne sa budes musiet co najlepsie vyspat, tak treba nejako premysliet, ci muz bude ochotny trebars vstavat v noci, alebo potom nejaku pomoc na den, ci uz babku alebo opatrovatelku, aby si mala dost priestoru na oddych. Ja mam tiez diagnozu a u nas toto bolo klucove, manzel je od narodenia maleho velmi velka opora.

autor
30. jún 2025
@marianarem

Ak mas psychiatricku diagnozu, tak budes potrebovat pravdepodobne viac podpory od manzela ako zeny, ktore ju nemaju. To treba nejako vymysliet. Hormony vedia s nervovou sustavou dost zamavat, ci uz v tehotenstve alebo po porode. Pravdepodobne sa budes musiet co najlepsie vyspat, tak treba nejako premysliet, ci muz bude ochotny trebars vstavat v noci, alebo potom nejaku pomoc na den, ci uz babku alebo opatrovatelku, aby si mala dost priestoru na oddych. Ja mam tiez diagnozu a u nas toto bolo klucove, manzel je od narodenia maleho velmi velka opora.

@marianarem Ano presne si to vystihla. Potrebujem si oddychnut a mat naplnene svoje potreby. Ako si riesila spankovy deficit? V noci vstaval manzel? Ja som popravde premyslala nad tym, ze pre mna by bola najlepsia vypomoc prave v noci, keby som nemusela k babatku pravidelne vstavat, aby som si mohla oddychnut. Neviem ci je to uplne bezne, skor maju ludia opatrovatelky cez den. A neviem si ani predstavit, ze ak budem prvy rok na materskej ja, tak moj priatel by k babatku vstaval a na dalsi den isiel na cely den do prace. To by asi nefungovalo. Neviem, mozno si to len tak desivo predstavujem a nakoniec bude ten spanok v pohode ale toto je asi prva vec co mi napadla ked som sa odhodlala k tomu, ze by sme mohli mat dieta. Ak sa mozem spytat, zmenili sa tvoje problemy narodenim dietata k horsiemu?

hopatko
30. jún 2025

Ak budes dojcit, tak ti je akakolvek pomoc v noci zbytocna, tam to nezachrani manzel ani opatrovatelka...

selena_luna
30. jún 2025

Je to aj o vyvoji nervovej sustavy, kedy co babatko dokaze citit, co ho stresuje, ci spat spolocne, aj o tradicii vyplakania tam je. Najma ja som mohla lepsie a odborne vysvetlit starsim clenom rodiny ze plac sa nezakazuje, ale tisi blizkostou, hnev nie je emocia, za ktoru u dietata vyvolavame pocit hanby, alebo ze to dieta nevie udrzat moc, tak ako by asi mohlo mnou manipulovat, nie je schopne takej komplexnej uvahy 🙂 ked tomu rozumies, tak vies lepsie reagovat - aj na babo, aj na okolie.

autor
30. jún 2025
@hopatko

Ak budes dojcit, tak ti je akakolvek pomoc v noci zbytocna, tam to nezachrani manzel ani opatrovatelka...

@hopatko Mam pocit, ze len zhadzujes otazky, ktore PRE MNA su dolezite. Bola by som rada, ak by si s tym mohla prestat. Nie je mi prijemne citat tieto odpovede od teba. Dakujem. Ale samozrejme, ak k tomu dojde a budem sa potrebovat vyspat, tak v noci dojcit pochopitelne nebudem.

vler
30. jún 2025

Ak budes rodit dieta priatelovi, daj dietatu tvoje priezvisko

hopatko
30. jún 2025

Pises anonymne na verejnom fore, a ja mam dost rokov a rozumu na to, aby mi niekto dovolil alebo zakazoval pisat a na nieco reagovat. Chapem, ze nepisem to co chces pocut, ale na rozdiel od teba ma zivot naucil.... S takymto pristupom to budes mat v zivote tazke, aj s vychovou dietata.

jaskolka
30. jún 2025

Autorka,ja ti napíšem z mosta doprosta,že keď máš psychiatricku diagnózu a je pre teba zo zdravotných dôvodov nutné si oddýchnuť v noci,dobre spať a mať naplnené potreby,tak ťa pri dieťati čaká masaker.Tam aj keby si neviem ako chcela,tvoje potreby pôjdu bokom a jedine že by manžel vstával v noci alebo by si mala v kuse opatrovateľku pri sebe v noci,že ona sa bude starať a ty budeš spať.Zároveň nejde len o dojčenie v noci. Ide o celodennu starostlivost, pohotovosť,v kuse si v režime "strehu"Toto je nesmierne vyčerpávajuce,vopred ta priamo varujem.
Dieťa je náročná osoba,na tvoj čas,nervy, psychiku, únavu a hlavne potreby. Proste surovo povedané "pôjdeš do úzadia"
A to ti píšem ako osoba, ktorá má tiež psychiatrickú diagnózu.

selena_luna
30. jún 2025

Autorka, ja som kojila tak, ze babatko malo postielku prirazenu ku mne, v noci som si ho len v polospanku vzala k sebe, napapalo sa, sup spat a spala som dalej, bez vyrazneho prerusenia. Je to ovela jednoduchsie ako vstat, zasvietit, pripravit a ohriat um a dat napit.... vobec sa toho nemusis bat, najdes si cestu, ako ti vsetko pojde jednoducho a prirodzene, nenechaj sa strasit. Tvoje telo je bio stroj, je stvorene tak, aby to zvladlo, neboj sa.

autor
30. jún 2025
@hopatko

Pises anonymne na verejnom fore, a ja mam dost rokov a rozumu na to, aby mi niekto dovolil alebo zakazoval pisat a na nieco reagovat. Chapem, ze nepisem to co chces pocut, ale na rozdiel od teba ma zivot naucil.... S takymto pristupom to budes mat v zivote tazke, aj s vychovou dietata.

@hopatko Nic ti nezakazujem, napisala som ti, ze mi je to neprijemne a ak v tom chces pokracovat, nemam pravo ti v tom nijak zabranit ale je to tvoja vizitka. Toto je moja posledna reakcia na teba.

rejka7
30. jún 2025

Daj si do poriadku zuby, schudnúť, aby si mohla cez materstvo pribrať, cvič, ber vitamíny, šetri si peniaze.

marianarem
30. jún 2025

V tehotenstve sa to na zaciatku zhorsilo. Ked si telo postupne zvyklo na prirastky hormonov, tak to uz bolo lepsie, od toho 2. trimestra. Potom dalsia supa prisla po porode, ked hormony zase spadli. Ten prvy mesiac bol zaberak, potom uz lepsie. Od 3 mesiacov uz ok, ako predtym.
Pri nas stali ohladom spanku vsetci svati. Manzel uci na VS a maly sa narodil tesne pred zaciatkom skuskoveho. Zo zaciatku spal hrozne, kazdu noc bol aj 3-4 hodiny vkuse hore a potom este raz tak do hodiny. Ja som absolutne nevedela zaspat po tych 3-4 hodinach jeho bdenia, takze som vo finale nespala celu noc. Muz teda zobral noci na seba (nekojila som). Cez skuskove sa to dalo spravit s robotou tak, ze nemusel rano skoro vstavat. Potom sa ale blizil dalsi semester a uz bolo treba vstavat. Netusili sme, co budeme robit dalej, no tu prisiel ten zasah vsetkych svatych a maly presne od prveho dna semestra zacal prespavat celu noc, akoby utalo. Aj mu to uz zostalo navzdy. Neviem, ako by to bolo, keby takto neotocil. V zahranici viem, ze existuje moznost najat si nocnu opatrovatelku, no u nas som o tom este nepocula.

autor
30. jún 2025
@vler

Ak budes rodit dieta priatelovi, daj dietatu tvoje priezvisko

@vler Planujeme predtym len maly obrad na urade prave kvoli tomuto. 🙂

autor
30. jún 2025
@selena_luna

Autorka, ja som kojila tak, ze babatko malo postielku prirazenu ku mne, v noci som si ho len v polospanku vzala k sebe, napapalo sa, sup spat a spala som dalej, bez vyrazneho prerusenia. Je to ovela jednoduchsie ako vstat, zasvietit, pripravit a ohriat um a dat napit.... vobec sa toho nemusis bat, najdes si cestu, ako ti vsetko pojde jednoducho a prirodzene, nenechaj sa strasit. Tvoje telo je bio stroj, je stvorene tak, aby to zvladlo, neboj sa.

@selena_luna dakujem za slova podpory 🙏

Strana
z4