Ako sa zodpovedne pripraviť na materstvo?
Buduci rok by sme sa s priatelom chceli zacat pokusat o dieta. Premyslam nad tym a vlastne ani neviem co vsetko mam dovtedy vyriesit, kedze neviem co ma caka ohladom tehotenstva a materstva. V rodine ani medzi blizkymi ludmi nikto este dieta nema, tak neviem nad cim sa zamyslat. Chcela by som k tomu pristupit nejak zodpovedne ale vobec netusim ako. Vela som tu citala o poporodnej depresii, toto jedine viem zatial podchytit, inak nemam ani sprostredkovane skusenosti. Nejake rady na co sa zamerat? Pripadne co vam pomohlo sa zorientovat?
Dakujem
hlavne klud a zbytocne sa nestresovat a neriesit ako to ma iny... popravde kazdy je iny, a aj kazde dieta je ine... musis aj ty ratat s nejakym diskomfortom a proste vediet, ci to das a ci nie... a vobec nie je pravidlo ze su matky nevyspate, unavene, na pokraji zrutenia. Za mna ak si niekto nevie zorganozovat zivot bez dietata, bude mat o to vacsie problem spravit to s dietatom, to je fakt. NA druhej strane, nik nemoze vediet ci bude dieta uplakane, bude mat nebodaj nejaky zdravotny problem a bude nespokojne alebo prespi od zaciatku cele noci (mne sa dieta napr. nebudilo, od malicka jedla pred polnocou, a potom po 5tej rano.. ziadne revy ani vstavanie a vyskakovanie nocne sa nekonalo.. vecer pritom bola v postielke o 19:30 max, kamoska ma dve deti a obe vymyslacky do 22hej, uspat hroza, jeden drobec sa pocuraval hadam az do skolskych cias, to sa vstavalo v noci.. hocikedy aj dlhsie ako rok dva). Tu neexistuje sposob ako sa na to pripravit.
Kopec deti je ako sa hovori, nervoznych lebo rodicia su nervozni 🙂 ja som stavila na klud a rezim a mne sa to neskutocne osvedcilo :DD
Dôsledná predporodna príprava, kompetentná sprevádzajúce osoba k pôrodu, kľúčové je miesto pôrodu. Krásny pôrod ti zabezpečí ľahký štart do materstva a prepájanie sa s bábätkom. Naštartuje ti inštinkty. My ženy na Slovensku riešime v prvom rade poväčšine prave to nepodstatné, ako je výbavička napríklad. Oveľa potrebnejsia je príprava.
A byť finančne zaistený a mať pomoc z okolia s varením či upratanim po pôrode je veľké plus.
zamysli sa aky mas vztah so svojimi rodicmi mamou spomienky na vlastne detstvo so svokrovcami. ako sa o teba partner atara ked si chora aky ma on vztsh s mamou otcom ako zvladate problemy ktizy
U nas je este problem, resp situacia, ze nie sme uplne usadeni. Mam svoju nehnutelnost v Bratislave a priatel je v procese kupy svojej vlastnej nehnutelnosti tiez v BA, lenze zijeme mimo Slovenska a nie som si ista ci sa vobec vratime, teda je to dost punk v tomto smere. V meste kde aktualne zijeme sme v podnajme(nemame problem s financiami, len nam to teraz vyhovuje neviazat sa nehnutelnostou na mesto, v ktorom nevieme ci zostaneme a ani ako dlho) a kedze som to doteraz nepotrebovala riesit, tak netusim ake tazke je mat dieta v podnajme ale predpokladam, ze smerom na zapad od Slovenska je to asi vacsi standard, cize mensi problem. A kedze vobec netusim kde budeme o 2 roky, tak neviem, ze co potom trebars lekari a podobne prakticke veci.
co potom lekari? vsak nic, pobalite seba aj dieta a lekara si najdete v novom bydlisku...
K porodu - nasla a zazmluvnila by som si dobru PA (nie porodnika), lebo ta PA je s tebou aj tak skoro cely porod a porodnik pride az na finale. Vie ti velmi pomoct a realne poradit. Alebo dobru dulu - ktora s tebou pojde k porodu.
co potom lekari? vsak nic, pobalite seba aj dieta a lekara si najdete v novom bydlisku...
@simca06022011 Ak je to len take easy, tak potom pohoda 😀
K porodu - nasla a zazmluvnila by som si dobru PA (nie porodnika), lebo ta PA je s tebou aj tak skoro cely porod a porodnik pride az na finale. Vie ti velmi pomoct a realne poradit. Alebo dobru dulu - ktora s tebou pojde k porodu.
@banalu co je PA? 😯
Autorka neviem teda ako ste na tom s rodicmi ale byt na dieta sama (resp. len s priatelom) je naozaj tazke, ta pomoc rodicov je na nezaplatenie. Ano su take stastne zeny ktorych deti nie su placlive, pekne spia, nemaju koliky atd. Ale vacsina zien naozaj pada od unavy ten prvy rok a ta pomoc sa zide. To len k tomu ze nevies ci sa vratite alebo nie. Skuste aj toto vziat do uvahy.
Autorka neviem teda ako ste na tom s rodicmi ale byt na dieta sama (resp. len s priatelom) je naozaj tazke, ta pomoc rodicov je na nezaplatenie. Ano su take stastne zeny ktorych deti nie su placlive, pekne spia, nemaju koliky atd. Ale vacsina zien naozaj pada od unavy ten prvy rok a ta pomoc sa zide. To len k tomu ze nevies ci sa vratite alebo nie. Skuste aj toto vziat do uvahy.
@michaelam2 Chapem ale rodicia z oboch stran ziju v mensich mestach na Slovensku, toto je uplne vylucena moznost prestahovat sa niekde na takmer dedinu blizko k nim 😀 skor by sme vyuzili moznosti opatrovatelky
Skus brat nejake predtehotenske vitaminy, pripadne si nastuduj vyvoj plodu, pripadne, ak ta zaujima, co sa v ktoeom tyzdni deje ( ja som mala.knizku, ale inak som sa nestihla pripravit, syn prosto vznikol 😅 a dcera a bola planovana, tam som zas uz vedela, co a ako )hlavne sa nad tym velmi nezamyslaj. Dolezitejsie su veci, co popisali baby typu rozdelenie financii, byvanie, ak nie ste zobrati, ako tieto veci su osetrene, mozno nejake nazory na vychovu, ci mate spolocne...
Pises anonymne na verejnom fore, a ja mam dost rokov a rozumu na to, aby mi niekto dovolil alebo zakazoval pisat a na nieco reagovat. Chapem, ze nepisem to co chces pocut, ale na rozdiel od teba ma zivot naucil.... S takymto pristupom to budes mat v zivote tazke, aj s vychovou dietata.
Autorka, mozno su ti prispevky od @hopatko neprijemne, ale so vsetkym co napisala suhlasim aj ja. Ked budes matka, nebudes moct povedat, toto mi nie je prijemne, s tym prestan. Priprav sa na to, ze budes nielen citat neprijemne veci, ale budes ich zazivat a budes ich musiet riesit. Napriklad podat lieky vzpierajucemu sa a kriciacemu dietatu, nie je nikomu prijemne ale je to nevyhnutne. Ziadna matka nie je tyran ab dietatu sposobovala zbytocny stres, ale tie lieky jednoducho do neho budes musiet dostat lebo ide o jeho zdravie. Si pripravena aj na taketo situacie? Tak isto neprespate noci. Si pripravena aj na to, ze tvoje potreby nebudu naplnene, pretoze predovsetkym musia byt naplnene potreby dietata. 24 hodin denne, 7 dni v tyzdni na dlhe mesiace, roky.
Na materstvo sa pripravit da a zaroven neda. Pretoze akakolvek teoria, trening a neviem co sa nakoniec ukazu uplne zbytocne, ked budes den pri dni riesit novy problem. A nikto iny ho nevyriesi len ty a musis ho vyriesit na prvu dobru.
Nečítala som všetky komenty tak sa možno budem opakovať... Ak nemáš v okolí deti a nemáš +- žiadnu predstavu, tak nič nečakaj. Nedá sa na to pripraviť.
Predporodna príprava je fajn, no nezaruci nič. Ja som mala predporodnu prípravu, rýchli pôrod, bez poranenia. Kamoška chodila na kurzy, pripravovala sa oveľa viac ako ja, a nakoniec to bola akútna sekcia. Ja som sa oddala momentu, ona dokonca bojovala s doktormi, že nie, sekcia v jej pôrodom plane nie je a ona ju nechce. Zachránili ju v poslednej chvíli.
Všetko čo sa bude diať s dieťaťom, nedá sa na to pripraviť. Lebo koniec koncov to môže byť úplne inak. Opäť príklad - mala som očakávania, ako sa vrátim späť do starého života, aké to bude rovnaké, len sa k tomu pridá syn. Realita - plno doktorov, ja po pôrodná depresia, takmer sme to nezvládli s mužom, syn mi skoro zomrel. Žiadne krásne prechádzky sa nekonali. Nevidela som svetlo ja konci. Našťastie sme sa dali všetci dokopy. A na takéto niečo ta nedokáže nič pripraviť.
Osobne odporúčam len pozisťovať si niečo o pôrode, o dýchaní, o psychomotorickom vývoji dieťaťa, a spánku, neskôr o prikrmoch... Ale dopredu sa priprvat nevieš na nič..
Autorka, mozno su ti prispevky od @hopatko neprijemne, ale so vsetkym co napisala suhlasim aj ja. Ked budes matka, nebudes moct povedat, toto mi nie je prijemne, s tym prestan. Priprav sa na to, ze budes nielen citat neprijemne veci, ale budes ich zazivat a budes ich musiet riesit. Napriklad podat lieky vzpierajucemu sa a kriciacemu dietatu, nie je nikomu prijemne ale je to nevyhnutne. Ziadna matka nie je tyran ab dietatu sposobovala zbytocny stres, ale tie lieky jednoducho do neho budes musiet dostat lebo ide o jeho zdravie. Si pripravena aj na taketo situacie? Tak isto neprespate noci. Si pripravena aj na to, ze tvoje potreby nebudu naplnene, pretoze predovsetkym musia byt naplnene potreby dietata. 24 hodin denne, 7 dni v tyzdni na dlhe mesiace, roky.
Na materstvo sa pripravit da a zaroven neda. Pretoze akakolvek teoria, trening a neviem co sa nakoniec ukazu uplne zbytocne, ked budes den pri dni riesit novy problem. A nikto iny ho nevyriesi len ty a musis ho vyriesit na prvu dobru.
@viestta Chapem ale su veci, na ktore sa pripravit da a myslim ze z diskusii je uplne jasne, ze sa chcem pripravit aspon na tie 🙄
Citala som o poprodnej diastaze. Riesili ste niektora z vas aj prevenciu pred tehotenstvom alebo pocas tehotenstva? Mam pravidelne sessions s fyzioterapeutom ale doteraz kym som neriesila tehotenstvo mi ani nenapadlo toto riesit. Viem pripadnej diastaze zabranit nejakou prevenciou?
Tak to ber tak, ze aj Hopatko ti pomaha v tom, na co sa mas pripravit. Realita ta aj tak prefacka. Sice stastie praje pripravenym, ale nespoliehaj sa na to.
Setri financie a vyspi sa.
Baby, a tie, ktore ste behavali ste sa po akom dlhom case vratili k povodnemu tempu? Predpokladam, ze kondicka pojde dole
Pises anonymne na verejnom fore, a ja mam dost rokov a rozumu na to, aby mi niekto dovolil alebo zakazoval pisat a na nieco reagovat. Chapem, ze nepisem to co chces pocut, ale na rozdiel od teba ma zivot naucil.... S takymto pristupom to budes mat v zivote tazke, aj s vychovou dietata.
@hopatko napises pragmaticku radu a autorka ta obvini, ze si nejaka ostra. S takymto pritupom jej aj ja drzim palce.
A autorka, preco si nevies predstavit, ze muz v noci vstava k dietatu a rano ide do prace? Ako si myslis, ze funguju vsetky pracujuce zeny sveta a rodiny s viac ako jednym dietatom s uvedomelym partnerom?
A 6 mesiacov po porode som behala uz polmaratom viac menej podobne vysledky, ale riesis po porode uplne nepodstatne veci.... ries si hlavne financie, pracu a vnutornu pohodu.
A co sa tyka poporodnej depresie, ja som sa na to tiez velmi pripravovala, bez toho, aby som predtym mala hocjaky problem a aj tak ma poporodne hormony uplne rozbili, cize - najviac mi pomohla vedomost, ake su priznaky (ak by som to dostala) a nebat sa poprosit o pomoc, preto nijako sa na ten naval nepripravis, bohuzial.
A poviem ti, dokopy fyzicky, aj napriek obrovskej neustalej unave som sa dala cca pol 4 mesiacoch. Psychicky po roku.
Pre mna bolo dolezite vybrat si dobru porodnicu, co sa aj podarilo a aj vdaka tomu bol ten start do materstva lepsi, nastudovat si o porode a dojceni- to sa podcenuje casto, psychicky sa pripravit ze par dni mozno tyzdnov po porode mozes fungovat dooost obmedzene, ja som napr bola cele dni v pyzame a striedala postel a sprchu, je fajn mat poriesene jedlo na toto obdobie. A cvicit/hybat sa.
Takto, neviem prečo, ale dominujú mi u teba všetko otázky iba smerom k tebe a tvojmu JA. Kedy sa dám opäť do pôvodnej kondície? Kedy budem opäť behať? Ako sa brániť diastáze? Ako mať naplnené svoje potreby? Ako sa vyspať v noci - zoženiem si opatrovateľku apd. Ani jednu otázku som nepočula, ako sa stravovať, aby dieťatko bolo zdravé a malo dostatok živín, ako vitamíny brať, ako si vybrať správnu pôrodnú asistentku, dulu, laktačnú poradkyňu. Dokedy dojčiť - už vieme, že dojčiť v noci buď nebudeš, alebo budeš mať nočnú opatrovateľku. Všetko sa zatiaľ točí iba okolo teba. Nemáš ten pocit so seba?
Este k poporodnej- ja som ju chvalabohu nemala, ale edukuj priatela ake su priznaky aby ti vedel pripadne pomoct, ty to nemusis na sebe hned zbadat pripadne nemusis mat energiu poziadat o pomoc. A vyhladaj si este pred porodom nejaku psychologicku (ak nemas) ako poistku aby si to nemusela riesit potom.
Takto, neviem prečo, ale dominujú mi u teba všetko otázky iba smerom k tebe a tvojmu JA. Kedy sa dám opäť do pôvodnej kondície? Kedy budem opäť behať? Ako sa brániť diastáze? Ako mať naplnené svoje potreby? Ako sa vyspať v noci - zoženiem si opatrovateľku apd. Ani jednu otázku som nepočula, ako sa stravovať, aby dieťatko bolo zdravé a malo dostatok živín, ako vitamíny brať, ako si vybrať správnu pôrodnú asistentku, dulu, laktačnú poradkyňu. Dokedy dojčiť - už vieme, že dojčiť v noci buď nebudeš, alebo budeš mať nočnú opatrovateľku. Všetko sa zatiaľ točí iba okolo teba. Nemáš ten pocit so seba?
@billy_jean autorka riesi veci, ktore sa jej zdaju dolezite pred vobec zacatim snazenia sa... ja som nebola ina. Tie prve prebdene noci po prichode z nemocnice boli teda dost dobra skola.... ale vyjadrenia ako "nebudem kojit v noci" este pred snazenim su (prepac autorka) hlupe, nezodpovedne a bohuzial naivne. Takze autorka drzim palce. snad mate vyriesene s priatelom zakladne otazky ako je byvanie, financie, matersku, rodicovksu, ceny opatrovateliek, nemocnica zalezi aj od krajiny kde zijes (tiez zijem v zahranici). O vychove, psychickej pohode, atd si vies nacitat knizky, fyzicky ta skontroluje tvoj dobry gynekolog (toho snad asi uz mas ked riesis beh) a odpovie ti na ine zasadne otazky.
@hopatko napises pragmaticku radu a autorka ta obvini, ze si nejaka ostra. S takymto pritupom jej aj ja drzim palce.
A autorka, preco si nevies predstavit, ze muz v noci vstava k dietatu a rano ide do prace? Ako si myslis, ze funguju vsetky pracujuce zeny sveta a rodiny s viac ako jednym dietatom s uvedomelym partnerom?
A 6 mesiacov po porode som behala uz polmaratom viac menej podobne vysledky, ale riesis po porode uplne nepodstatne veci.... ries si hlavne financie, pracu a vnutornu pohodu.
@tanicka907 Vychadzam zo svojej empirickej skusenosti, ktoru potencialne projektujem na svojho partnera. Ak by som ja vstavala k dietatu celu noc a rano mala riadit vyvoj appky, tak by som to zvladla tak po prvy doobedny planning a aj to len na jedno ucho. Preto nemyslim, ze je dlhodobo udrzatelne, aby sa muz vyspal par hodin, aj to len prerusovane a dlhodobo fungoval v praci na urovni vedenia sw vyvoja. Ja sa tiez potrebujem vyspat, preto mi pride ako najlepsie riesenie mat nejaku nocnu vypomoc na noc.
A co sa tyka poporodnej depresie, ja som sa na to tiez velmi pripravovala, bez toho, aby som predtym mala hocjaky problem a aj tak ma poporodne hormony uplne rozbili, cize - najviac mi pomohla vedomost, ake su priznaky (ak by som to dostala) a nebat sa poprosit o pomoc, preto nijako sa na ten naval nepripravis, bohuzial.
A poviem ti, dokopy fyzicky, aj napriek obrovskej neustalej unave som sa dala cca pol 4 mesiacoch. Psychicky po roku.
@tanicka907 A co sa tyka poporodnej depresie, tak priprava na tuto situaciu sa da krasne podchytit pravidelnou terapiou hned po narodeni dietata. Toto som mala na mysli, ked som sa pytala na to ako sa pripravit na materstvo. Nie to, ze co sa stane ked da narodi postihnute dieta. Na to sa pochopitelne pripravit neda. Na poporodnu depresiu ano.
Na poporodnu depresiu sa nevies pripravit. Poznam absolutne zdrave zeny, ktore mali ukazkove tehotenstvo a po porode udrela depresia zasadne. Poznam mladu mamicku, ktora bola absolutne psychicky v poriadku - bez diagnozy a potreby psych. intervencie a po druhom porode skoncila na ECT terapii v nemocnici. Ludia so psych. diagnozou maju zvysenu zataz a typ zvysenu tendeciu na vyvoj depresie a psychoz.
Podla mna hlavne nezabudat upevnovat vztah aj po porode. Mnohe zabudaju byt partnermi,su uz len rodicia a potom sa im rucaju vztahy. Skor si uzi posledne mesiace spanku a slobody. Potom uz nikdy nebudes sama.
@billy_jean A okolo koho sa to ma tocit, ked na to, aby som sa dokazala plnohodnotne postarat o dieta je najdolezitejsie aby som sa najskor postarala o seba? Co sa tyka stravovania, tak si dovolim tvrdit, ze moj jedalnicek je na lepsej urovni nez 90% zien tu, ked vidim ako opisuju to ako sa stravuju a co davaju jest svojim detom. V tomto mam uplne vsetko vyjasnene.
Na poporodnu depresiu sa teoreticky nevies pripravit ale opakujem, ze ja som asi piaty rok vo velmi intenzivnej terapii a pravidelnom kontakte so svojou terapeutkou. Cize ked sa k nej u mna bude schylovat, vsimne si to okamzite a bude to vediet podchytit v samom zaciatku. To je ta moja priprava, rozumies?

Autorka,ja ti napíšem z mosta doprosta,že keď máš psychiatricku diagnózu a je pre teba zo zdravotných dôvodov nutné si oddýchnuť v noci,dobre spať a mať naplnené potreby,tak ťa pri dieťati čaká masaker.Tam aj keby si neviem ako chcela,tvoje potreby pôjdu bokom a jedine že by manžel vstával v noci alebo by si mala v kuse opatrovateľku pri sebe v noci,že ona sa bude starať a ty budeš spať.Zároveň nejde len o dojčenie v noci. Ide o celodennu starostlivost, pohotovosť,v kuse si v režime "strehu"Toto je nesmierne vyčerpávajuce,vopred ta priamo varujem.
Dieťa je náročná osoba,na tvoj čas,nervy, psychiku, únavu a hlavne potreby. Proste surovo povedané "pôjdeš do úzadia"
A to ti píšem ako osoba, ktorá má tiež psychiatrickú diagnózu.
@jaskolka A ako si sa s tym s ohladom na tvoju diagnozu dokazala vyrovnat a zvladat?