Bojíte sa pôrodu kvôli nástrihu? Dajte na rady!
Ahojte ženy. Snažíme sa aktívne o druhé dieťatko. Som v procese kedy čakám na deň kedy si budem môcť urobiť test a zistiť, či sa podarila stimulácia ovulácie a či to vyšlo.
Každopádne sa začínam zamýšľať trosku dopredu a už len pri pomyslení na pôrod mám miernu úzkosť. Veľmi sa bojím pôrodu. Prvý pôrod dopadol nastrihom, šitie sa dlho hojilo, bolesti pri zotavení, starostlivosť o ranu atd… mám z toho strach.
Ale iné som chcela… keby náhodou budem rodiť prirodzene, je už teraz jasne že budem mat opätovný nastrih? Sú tu ženy, ktoré majú skúsenosti s druhým prirodzeným porodom s jazvou po nastrihu? Nemala by som až take obavy, keby ma ta jazva často nebolela. Ja mávam veľmi časté zápaly, problémy zo spodu, svrbenie, opuch atd… aj momentálne teraz si tým opäť prechádzam. Jazva mi vždy opuchne tak, že mám pocit že sa rozpadne, bolí ma na dotyk, cítim take ťahanie… no celé zle.
Preto sa zamýšľam nad tým, ako ta jazva bude držať pri pôrode. Moja najhoršia spomienka na pôrod je práve na nastrih, šitie a tá rekonvalescencia. Fakt sa bojím, že si to budem musieť zažiť celé znova. Rana mi hnisala, celé sa mi to povolilo, nemohla som strašne dlho sedieť, chodiť, plus do toho ta starostlivosť o novorodenca v tých bolestiach. Bože už teraz mi zviera hrdlo 🥲
Napíšete mi prosím vaše skúsenosti?
Choď do Frýdek Místek ale aj s dulou. Môžem odporučiť všetkými desiatimi.
Autorka, neviem dúfam, ze ideš do inej nemocnice
Môžem ťa ubezpečiť, že pri mojom druhom pôrode bol opätovný nástrih a následné šitie ten najmenší problém a doslova prechádzka ružovou záhradou...
Pri prvom som mala nastrih ,v ten moment to nebolo nic ,to hojenie uz bolo zaujimavejsie, ale inak sa mi to hojilo pekne, len bolelo no. Druhy porod bez nastrihu, ledva som stihla na kozu vyjsť a uz som rodila. Vyvolavany pôrod s ukrutnymi bolesťami, takze si myslim, ze ani tam by som samotny nastrih necitila ale mala som len povrchove šitie vraj, hojenie ma bolelo rovnako ako pri nastrihu.
Ja som pri prvom porode mala nastrih - syn 52cm, 3950g. Druhy porod bez nastrihu a bez natrhnutia - dcera 52cm, 4100g. 😀 takze = ano islo to
Mna to tiez bolelo ti ditie,,nastrih nie,,ale sitie ano..neviem ci mi nieci predtym dali,nepamatam si ale sitie bolo bolestive..tiez pri dcere som mala povrchove ranky a tam nieco sil aj to bolelo ale nie az tak ako prvy raz...ja som bola oba na MY
Nechcem ta strasit. Mala som nastrih pri prvom prirodzenom (uplne prvy porod skoncil akutnou sekciou).
Ten prirodzeny ale nastali komplikacie a malicku musel dr tahat von. Takze bol potrebny aj ten nastrih (dost velky) aby sa tam dostal. Ale zahojilo sa to rychlo. Ozaj nejake 2-3tyzdne.
Dalsi porod potom spravil mini nastrih lebo syncek mal odhad 4kg. Ze by ma mohol v mieste jazvy-kde je uz to tkanivo narusene-roztrhnut.
A pri tretom spravil zial tiez mini nastrih. Ale to sitie bolo ozaj mozno 10min.
Samotny nastrih som ale nikdy necitila. A zasivanie bolo len akoby stipkanie-aj to len to vnutorne zasivanie.
Teraz po poslednom sa to aj najdlhsie hojilo. Zrejme tym ze zima a “nevetrala” som to tolko ako bolo odporucane. Ale zase som fungovala uz 4-5.den po porode som sedela a cestovala v aute 300km domov 🙂
Mala som nástrih pri prvom a tá jazva ma bolela dlho asi rok a cítila som ju celých 5 rokov pri dotyku. Po 5 rokoch som rodila znovu. Mala som aj nástrih ale hneď ako sa to zahojilo, a zahojilo sa to rýchlo, tak som tu jazvu už necítila. Mám rok a pol po pôrode a o žiadnej jazve ani neviem, takže som aj rada, že som druhý nástrih mala. Ale veru ani jeden nástrih som necítila. Pri prvom pôrode som nemala vôbec epiduralku a pri druhom som mala ale účinkovala kratko a asi hodinu pred samotným pôrodom som tu epiduralku už necítila vôbec. Šitie som v oboch prípadoch cítila len ako také ťahanie a ľahká bolesť(oproti tým kontrakciami to je nič podľa mňa)
@pribinak tiež mám rovnakú skúsenosť so šitím zo Žiliny ako autorka a tiez mám obavy ani nie z pôrodu ale zo šitia. Vraj je to už v Žiline lepšie, tak chcem pýtať lokálnu anestezu, aj keď som ju pýtala aj vtedy a tvrdili, že mi to nemajú ako umrtvit, len strekli nejakú vodičku
@pupava_lucna otras
Každej jednej tu, co trepu, ze co nic nepovedala a podobné rozprávky dokola.
môžem povedať, že nie je pôrod ako pôrod. A není šitie ako šitie.
✌🏼 Trvalé nasledky i u mňa. Nikdy viac šitie a nástrih. Ked 3 mesiace nechodite, nesedite. Absolútne
Tiež Žilina - otrasná skúsenosť s odstupom 3.5 roka.
Minulý rok zasa nie pôrod, ale gyn. pohotovosť.
Bývame od tejto pôrodnice 100 metrov pešo, ale ani tam nevkročím.
@lenqua_12325 Ja mám tiez s pohotovosťou tam zlu skúsenosť ale pred druhým pôrodom som tam nedávno absolvovala vyšetrenie a môžem povedať, že veľmi milé sestričky aj lekár. V poslednej dobe sú na nich dobre recenzie tak uvidím aký bude pôrod. Hlavne toho šitia sa bojím. A vraj po novom už robia aj bonding a dotepanie pupočníka tak snáď aspoň toto už budem mat, keďže pred 2,5 rokmi mi ani len ten bonding neumožnili. 😟
Aby si predišla nástrihu môžeš si masírovať hrádzu a cvičiť s anibalom
Ja som mala tiež prvý nástrih a šitie neskutočne bolelo... Ale pri druhom a treťom ma už nešili vôbec 🙂
@pupava_lucna pred skoro 6 rokmi som si dotepanie a bonding vyžiadala. Dotepanie ale nebolo dotepanie a bonding bol asi minútu. Potom priniesli malú vianočku.
Držím palce ! 🙂 Nedávno tam umrela mladá žena. Niekoľko dní dozadu. Nájdeš kopec článkov. Toto ma presvedčilo tam viac nevkročiť.
Mna pri prvom stopkali 45 min, nastrihnuta a aj tak este dotrhana zvonku i zvnutra, takze uplne chapem Tvoje obavy. Mesiac som vonku chodila doslova zavesena na kociku, mesiac som si sadnut nevedela, kolkokrat som od bolesti plakala... No potom som objavila Spray po nastrihu hradze Motherlove (pozor, rovnaka znacka ma i olej na masaz hradze, po nastrihu pomaha ale ten spray). To bola velka ulava od bolesti, ked som zistila, ze cakame druhe, to bola prva vec, co som si kupila... Akoze hojenie trvalo aj tak dlho, ale potom to uz aspon nebolelo.
No pri druhom som uz mala len 4 stehy (bez nastrihu, som sa trosku natrhla) a styri hodiny po porode som uz sedela na posteli v tureckom sede.
A pri tretom (tiez bez nastrihu) mi chcel dat lekar "jeden-dva" stehy, ale som odmietla. Zahojilo sa vsetko pekne same, aj som hned sedela a nemam ani ziadne problemy.
2x nastrih a tretí krát ma nechal ,ale roztrhlo som sa a šitie vo vnútri..aké našťastie iba 2 stichy ...
Nemusíš mať zranenie teraz . Skus cvičiť hrádzu std ale to až tuším od 36tt .
@pupava_lucna ja som mala pri prvom epidural, dali mi dve davky, na sitie som si potom este pytala, ale vraj nevedia zohnat anesteziologicku. Tak mi dali do ust cistu vlozku a kazali do nej zahryznut, "aby som krikom neplasila ostatne rodicky" 🤦 ...ako v stredoveku...
No ja som rodila v Žiline a nástrih a šitie som takmer necítila. Ja nemôžem povedať nič zlé na Žilinu.
Ale ja mám teda vyšší prah bolesti
Ja som ani nevedela, kedy ma nastrihli (robi sa to vo vrcholovej kontrakcii, ked zbelie hradza). A ja som sa teda roztrhala vnutri. Nastrih bol oproti tomu nic... Aspon pre mna.
Ale mozno ta potesim... Pri druhom porode uz som nastrih nemala a pritom som porodila riadneho macka. Jazva to vydrzala a rekonvalescencia bola ovela rychlejsia (telo si pamata). Takze je velmi pravdepodobne, ze uz 2.x nastrih nebude.Drzim palce a nenechaj sa znechutit.
Ja som bola strasne sita pri prvom, hojenie dlho a bolestive,,, druhe uz bolo uplne malo a velmi rychlo som bola zahojena,,, neboj pri druhom to uz take nebude,,, tak som sa aj ja ubezpecovala, ze horsi porod uz nemoze byt ako prvy aj to tak bolo

Choď určite do ČR, myslím, že druhorodičky nenastrihuju vôbec, prvorodičky nízke percento. Pri siti úmrtia zvonka, zvnútra a pýtajú sa či je všetko ok. Žilina aj iné pôrodnice kde sa musí rodiť na chrbte je 👎 a ešte odporúčam navštíviť fyzioterapeutku , ktorá sa venuje týmto následkom po pôrode