icon

Dieťa po skončení vysokej školy

miluna777
19. okt 2016

Ahojte,
pretože som hlúpa povaha, všetko googlím, hodnotím a rýpem sa v tom, prichádzam sa opýtať aj vás. Sú tu mamičky, ktoré otehotneli v poslednom ročníku vysokej alebo hneď po nej?
Totižto, ja som v poslednom ročníku. Manžel zarába, živí nás, bývať kde máme. On už by veľmi rád "zarobil" na dieťatko. Nejde mi teraz o materskú, rodičovský, to už sa v témach preberalo dosť a nebudem si dieťatko predsa "vyrábať" pre príspevok od štátu (väčšina takýchto tém mi pripadala v podobnom znení). Ide o to, že som už počas školy brigádne robila, z toho aspoň rok v odbore na ako-tak užitočnej pozícii aby som dostala nejakú tú referenciu a prax plus som si urobila aj kurzy a certifikáty navyše, aby som bola "zamestnateľnejšia", aj tak mám odbor, ktorý sa relatívne dobre uplatňuje. No väčšina ľudí považuje dieťa hneď po vysokej za kariérnu samovraždu. Že ma ako absolventku s dieťaťom jednoducho nikto nezamestná. A tak mám dilemu... Manželovi tiahne na 34, nechce byť vo veku dedka, až budeme mať dieťa, ja som spravila asi všetko pre to, aby som vyštudovala dačo užitočné a mohla sa v tom aj uchytiť...Keď po škole ešte dva tri ročky porobím, manželovi už bude tak 37 a veľmi sa mu tá predstava nepozdáva. Nie sme milionári, ale myslím, že peniaze problém nebudú, skôr teda či sa tým úplne nezabijem a niekto ma potom aj zamestná. Akú mate skúsenosť s hľadaním roboty po materskej v takejto situácii?

Strana
z2
katarinapekna
19. okt 2016

Nebola som v tvojej pozícii,no každopádne by som sa najskôr zamestnala

ajkava
19. okt 2016

@miluna777 pozri, zober to tak..... zatiaľ, čo iní budú dieťa odkladať kvôli kariére, dobrému miestu.... a zrazu zistia, že už je neskoro, ty už budeš mať dieťa vo veku, kedy budeš môcť mať aj kariéru a aj dieťa. Jasné, že má všetko svoje pre a proti. Ak budeš mať dobré miesto, môžeš si v pohode dovoliť aj opatrovateľku napr. a aj pracovať. Myslím opatrovateľku, keď budeš musieť pracovať a dieťa nebude mať napr. kde byť.

gita17
19. okt 2016

na tvojom mieste sa zamestnam a cakam kym mi daju zmluvu na dobu neurcitu

stary_ujco
19. okt 2016

Zamestnala a o 3 roky odišla na ďalších 5 rokov na materskú. Vráti sa z nej, bude mať vyše 30,odbor sa medzitým posunie niekam dalej7a ona začína od začiatku. Osobne radšej prijmem babu, čo ma 28,dieťa vypiplane, potrebné sa naučí a nezmizne mi do roka na ďalšiu materskú.
A ešte do toho manžel starší o 10 rokov, dokedy ma on čakať? V 40ke riešiť stále život len zo svojej výplaty?

malabiba
19. okt 2016

@miluna777 deti som mala uz na VS v poslednom rocniku jedno a na statniciach v 3. mesiaci s dalsim...popri detoch som si dorobila este dalsie vzdelanie akurat donkonca materskej...hned po jej skonceni som sa zamestnala, akurat dokoncila dalsiu vs kvalifikaciu...bolo to to najlepsie, co sa mi mohlo stat

miluna777
autor
19. okt 2016

Veď práve by mi to bolo asi blbé aj vôči tomu zamestnávateľovi, že sa zamestnám, dostanem dajme tomu zmluvu na dobu neurčitú... A hneď otehotniem. nebude lepšie to dieťa "vybaviť" hneď po škole a pak si budovať kariéru s tým, že nemám v pláne najbližšie výpadok?
Rozumiem aj mužovi, že už sa na dieťa cíti a chcel by ho a je mu nepríjemná predstava, že sa teraz bude čakať, až doštudujem, dostanem robotu, dobrú robotu, odrobím dosť na to aby som mala poriadnú prax, miesto... Aj keď som na vážkach, či do toho ísť.

alby2014
19. okt 2016

JA ti radim zamestnat sa aspon na dva roky, 37 nie je vek dedka Budes to amt tazke aj tak, ale budes bez praxe, s tym, ze s jednym dietatom neskoncis asi a navyse prve roky v skolke budu stale chore. Jedine, co bude hrat v tvoj prospech bude ta prax.

terezka1947
19. okt 2016

@miluna777 myslim,ze je to len a len zalezitost vas dvoch,nikto nie je a ani nebude vo vasej situacii,cize ti dame len take nase pohlady
ak dieta chces,necakaj....resp.ak mas aspon nejaku pomoc rodiny,ci mamy,svokry,sestry...aby to aspon co to postrazili....ja by som do toho sla,no a potom,ked dieta troska podrastie s pomocou blizkych,neskor skolky....pomalicky sa zamestnas=zalezi samozrejma aj od pozicie v praci,resp.knkretnej prace,niektore sa daju robit aj na polovicny uvazok,praca aspon sem tam aj z domu,atd.
lebo pracu si vzdy najdes,aj po rokoch=ak tuzis pracovat a fakt sa venovat tomu,co si studovala....ale s dietatom sa kalkulovat neda

terezka1947
19. okt 2016

@miluna777 a aby som napisala svoju skusenost,ja som otehotnela po cca 10odpracovanych rokoch,no a mala dve deti po sebe....ale keby som si mala vybrat,tak deti mam skor
ono,mozme si tu pisat cokolvek....mlada mamicka je mlada mamicka 😉

miluna777
autor
19. okt 2016

@terezka1947 Hmm, s postrážením alebo tak rátať veľmi nemôžem, nebývame v blízkosti rodiny, čiže budeme na to sami. Urobila som si prax pri škole aspoň ten rok (skôr sa nedalo kvôli tomu, že nebrali ľudí, čo nemali aspoň bakalára. Musela som byť už trocha kvalifikovaná, tak dovtedy som robila za pokladňou, atd). Neviem, či to niekto ale bude brať do úvahy, referenciu som si popýtala, napísali mi peknú, no aj tak...
Verím tomu, že by som neskôr zohnala čosi aspoň na ten polovičný, aby som úplne nevypadla z odboru. Aj tak mi to nedá. No manžel mi tvrdí, že preňho už včera bolo pozde a búchajú mu biologické hodiny. Nepochybujem, že nás uživí, no nerada by som potom skončila zas niekde za kasou (to by bol asi ten najhorší prípad), keď som 5 rokov študovala plus si k tomu za vlastné peniaze robila kurzy a certifikáty.

martina_l_l
19. okt 2016

@stary_ujco ja mözem povedat len to, co povedal möj sef. Radsej prijme zenu u ktorej "hrozi" tehotenstvo - odide na matersku, ale po materskej sa z nej stane top zamestnanec lebo vie ze s detmi len tak medzi zamestnavatelmi pobehovat nebude. kym zena, ktora uz nema doma povinnosti si zamestnavatela zmeni kedy chce.
Pisem vsak o podmienkach v zahranici, kde sa praca hlada lahsie, pisem o inak zmyslajucom sefovi a tiez o krajine, kde materska netrva tak dlho ako u nas + VS vzdelane zeny chcu ist same do prace.
Pre autorku - najlepsie je nekalkulovat. Ty nemysli na to, ci by to bolo ci nebolo blbe pre zamestnavatela, lebo ked ide do tuheho ani nezemstnavatelovi nebude nic blbe..nebude brat ohlad.
Co ak - ak budes mat dieta teraz a budes si budovat karieru (zostane pri jednom dietati? potom si poviete - no dajme hned aj druhe - a bum, par rokov si doma) zamestnavatel si povie - no co s nou uz teraz, nema prax.
co ak - pojdes do prace - popracujes par rokov - dieta, mozno dve - zase par rokov prec - möze si zamestnavatel povedat - nooo, tak male deti, starsia....

je toooolko negativnych moznosti ako zle to möze dopadnut. 😉

Podla mna v pripade rodiny netreba kalkulovat. nechaj na nahodu, nikto nehovori ze sa to podari hned (co samozrejme nezelam, bozechran). Ked to pride tak to bude a potom sa zariadis.

Kebyze uz musim povedat svoj racionalny nazor, tak by som povedala ist po VS 3 roky do prace, materska a zase praca. Lebo ako pisem, nikdy nevies ako dlho budes doma a lepsie mat ako take skusenosti, ako ziadne. Plus, ak sa da, vzdelavat sa aj pocas MD.

miluna777
autor
19. okt 2016

Ale ste super, všetcí, čo mi tu napíšete svoje úhly pohľadu. Môžem si to dať dohromady, zosumírovať pre a proti a definitívne sa rozhodnúť, či do toho pôjdeme. Ono tiež nám nikto nezaručí, že sa hneď zadarí, že nebudú komplikácie, takže teraz sú špekulácie s dieťaťom celkom nezmyselné, no rada by som si to dobre premyslela, než začneme vôbec niečo také riešiť. Veľmi mi pomáhate, naozaj.

n0mi
19. okt 2016

@miluna777 hm skor by som povedala zamestnaj sa po skole vyckaj rok dva a potom babo. Alebo chodte do toho teraz, a uvidis ako sa vyvinie situacia.
Ja som druhacka na externom, prax mam 3rocnu,samozrejme aj matersku mam, a o chvilu rodim. A som rada,ze je to takto i ked to bude obcas o hubu 🙂 kvoli babu. Ale ked mas pomoc a aj manzela tak ide vse. 🙂 mne uz aj vek 25 prisiel moc daleky ;D takze som rada ako som.

celasapremenim
19. okt 2016

@miluna777
ja som si dorobila skolu a este v tom roku sa vydala a mala prve dieta, ale aj som zaroven pracovala uz, je fakt, ze po dvoch rodicovskych som sla naspet cez konkruz kvoli zmene organizacnych jednotiek za tak dlhu dobu, mala som dve deti po sebe, ale popri tom ma vzali do dvoch dalsich zamestnani, lebo som chodila bez cakania aj na druhe pohovory....takze problem som ziaden nemala, teraz mam tretie dieta, pracu mam, ale aj keby sa nieco stalo...co teda neocakavam vobec... neverim, ze si nenajdem
z mojho pohladu, chod do toho, nic nestratis, pracu si urcite najdes aj v odbore, mas zabezpecenie, aj keby ti to trvalo pol roka, urcite nebudes po rodicovskych bez prace
rodina je priorita, treba ist do nej podla pocitu, ak ta nezvykne sklamat, ked mas toho praveho, hocikedy aj po hlave
drzte sa

misulka22
19. okt 2016

Ja som otehotnela cez statnice,promovala v 6tt🙂 najprv mi aj bolo luto ze som sa najprv nezamestnala sak vieme ako to je absolvent bez praxe a to mi volali ze by ma vzali v mojom.odbore :D ale som rada ze ju mame,dobre je to tak ako je.ale ja nechcem byt na materskej 3roky takze moc casu nestratim.a kedze mne hrozilo ze mozno ani neotehotniem tak sme radi .spoluziacka robila posledny rok s babom,rodila v lete a zvladla vsetko.

shia
19. okt 2016

nestihla som čítať ostatné komentáre, ale za seba - my sme cielen mali bábätko hneď po skončení VŠ a neľutujeme, bolo to to najlepšie, čo sme urobili 🙂 ja som nesmela čakať zo zdravotných dôvodov (neskôr by sa nemuselo už podariť), a napriek tomu, že som mala "kariéru" slušne našlapnutú (najlepšie školské výsledky, prijatá na ďalšiu VŠ aj Phd atď), vybrala som si bábätko, nechcela som riskovať, že by sa neskôr nedalo, boli sme v tej dobe spolu už 8 rokov, tak na čo čakať...neľutujem, nesthli sme spohodlnieť, ako iné páry v našom okolí, že najskôr práca a potom ...potom už si nevedeli predstaviť ani zvyknúť na dieťa, "rozmaznali sa" a spohodlneli, my sme takto od začiatku boli zvyknutí na dcérku a staranie sa o "niekoho", a neľutujem...prácu mám našťastie takú, že vie ju robiť aj z domu, a vyhovuje mi to aj teraz kvôli dcérke, napriek tomu, že má už 4 r, neponáhľam sa s ňou, radšej viac pracuje manžel..nenechala by som si tieto jej rôčky ujsť...takže určite sa riaď len svojimi pocitmi a nečakaj...btw - mne tiež nevyšla žiadna materská, neodpracovala som toľko,a le stálo mi to za to, čo tam po peniazoch....boli aj budú ;) držím palce

celasapremenim
19. okt 2016

@misulka22 aj ja cez statnice :D

wladka
19. okt 2016

@miluna777 ja som statnicovala v 7mes, v 8mes promocie- mala sa narodila v auguste.. ked nastupila mala do skolky, sla dom do prace v odbore +doktorandske (denne).. teraz ma mala 10, ja kusek pred docenturou, a rastiem karierne hore..dufam, ze to vydrzi.. kazdopadne, nemenila by som, takto je to perfektneeee, realizujem sa, mam na to chut a priestor a kluuuud -dieta je samostatne, neviem si to vynachvalit.. praveze nerozumiem tomu, ze odklad, ked moznost a prilezitost je.. podla mna, ked sa zamestnas, horsie sa ti pojde na matersku, ako ked pojdes rovno z vysokej na materskej, potom do prace.. ;)

evittam
19. okt 2016

@miluna777 Ja som prvýkrát otehotnela po 10.odpracovaných rokoch - rodila som 8 dní pred 30siatkou, po dvoch rokoch som sa vrátila do práce-teda hľadala som si novú. Znovu som otehotnela keď som mala 35 - všetko bolo plánované - tak sme to chceli. Partner je starší o 3 roky - čiže dcérka sa narodila keď mal 39. Všetko je super - ja si užívam druhýkrát materskú a rodičovskú a nemenila by som. 😉
A vlastne my ti tu môžeme napísať len naše skúsenosti, postrehy, názory ale rozhodnúť sa musíš sama s manželom. 😉

misulka22
19. okt 2016

@celasapremenim aj vy ste sa zbavovali stresu ?:D my sme boli manzelia rok a pol tak sme to nechali na osud ze z jedneho razu pri mojich zdravotnych problemoch aj tak nic nebude...a bolo :D

oriesocek
19. okt 2016

Prveho som mala na vyske. Studovala som denne, pomahali rodicia a nejako to islo. Hned po skonceni som si nasla pracu, robila karieru. Po 13 rokoch som mala druhe. Ked to porovnam minimalne z fyzickeho hladiska, tak odporucam rodit skor. Lepsia rekonvalescenia, bola som omnoho aktivnejsia. Teraz ovela viac vsetko riesim a tym, ze mam vacsi prehlad je to skor na skodu.

sindas
19. okt 2016

@miluna777 ja som bola presne v tvojej pozicii... studovala som na vysokej skole a chcela som si ist najprv za karierou a potom rodina.. no nakoniec to osud vyriesil za nas.. otehotnela som v prvom rocniku magistra a v pohode som to zvladlaaj som dostudovala aj som maminou dvojrocneho šintera a nelutujem.. mozno keby som odkladala tehotenstvona potom nebolo by to take bezproblemove tehotenstvo... takze moja rada : necakaj kludne si zamieste.. ak vies ze mas oporu v manzelovi tak sup sup na to

sense
19. okt 2016

ja osobne by som sa najprv zamestanala nieco odrobila a potom zakladala rodinu ale to som ja, ale mame v rodine parik kde ona skoncila vysoku skolu este v poslednom rocniku otehotnela, ciza sla na matersku, potom na druhu , tretiu , a teraz cakaju stvrte....od skoncenia skoly de facto nikde nerobila lebo je nonstop na materskej...uprimne neviem si predstavit ze bude pre zamestnavatela atraktivnym zamestnancom ked v zivotopise ma skoncenie skoly a potom x rokov matersku...

este to mozes urobit aj tak ze to nechas na prirodu a popri tom pracovat mozno sa zadari hned a mozno aj nie...

tilly
19. okt 2016

@miluna777 ja som mala dieta vo stvrtom rocniku, nebolo lahke dostudovat, ale kebyze to riesim este raz, mala by som ho este skor

simonkazga
19. okt 2016

dokončila som výšku, zamestnala sa, makala ďalších 5rokov ako debil, nadčasovala, riešila všetko na 120% ..... bla bla bla potom som sa konečne odhodlala na dieťa. A keď som sa chcela vrátiť do pôvodného zamestnania, tak zrazu nebolo kam. Lebo z rodinných dôvodov som predsa nemohla každý deň cestovať hodinu do práce a hodinu domov, a síce firma mala pobočky aj bližšie, nemali ma kam dať. Tak som musela začať odznova. A vieš čo?
Ak by som mala na výber, riešim najprv bábätko a potom zamestnanie.

papricka33
19. okt 2016

@miluna777 v akejkolvek budes situacii, po materskej, a zeny to maju vzdy tazsie 🙂 Taky je zivot. Cize nemas na co cakat. Prave naopak. Robota neutecie

papricka33
19. okt 2016

@martina_l_l mas velmi uvedomeleho sefa. Vela zamestnavatelov si neuvedomuje, ze matky su omnoho zodpovednejsi a loajalnejsi zamestnanci ako ludia bez zavazkov. Potrebuju istotu a neradi riskuju rozne zmeny...

maji182
19. okt 2016

@shia ja mám rovnaký problém.. Zo zdravotného hľadiska by som to nemala odkladať alr tiež neviem čo somnou bude... Porobila som si certifikáty a kurzy za rok končím... O babatko sa chceme začať snažiť v novembri ale jby som to chcela nejak skúsiť skĺbiť dokopy len neviem ci sa to bude dať... Premýšľam roznymi smermi... Matersku mať nebusem mať žiadnu lebo som nepracovala... Ach
😕

missdiva
19. okt 2016

@miluna777 necitala som ostatne komentare, no moja rada je, ze pracou sa urcite neriad 😉 ...
Dieta maj az vtedy ked sa budes citit nanho pripravena a budes po nom naozaj velmi tuzit. Muz moze mat dieta aj v 40tke, dnes je to viac ako bezne (niektori muzi maju deti aj okolo 60tky) takze nebude prvy ani posledny. V pripade ak planujes byt s dietatom doma ty a nie manzel, riad sa najma svojim pocitom kedy je ten spravny cas na dieta. Aby sa nestalo, ze budes z materskej nervozna (to by malo negativny vplyv na celu rodinu). Aby si si tie tri roky doma s babatkom spokojne vychutnala.
Co sa tyka prace, mas to podla mna jedno.
Bud budes teraz nejake tri roky pracovat a potom budes mat dieta (pokial nepodnikas a neplanujes jasle, pri dietati uplne na nasledujuce tri roky z prace vypadnes a dalsie tri roky budes musiet byt s najvacsou pravdepodobnostou kazdy druhy tyzden doma lebo pridu choroby zo skolky, to ti nebudu v kazdej praci tolerovat).
Alebo budes mat dieta teraz (pri stasti sa ti narodi do roka) a zacnes zhanat pracu az za 4-7 rokov kedy uz budu tvoje certifikaty a kurzy stare (teda zalezi v akej oblasti pracujes, napr. v pravnej oblasti, by ti uz boli za tak dlho skolenia na nic).

miluna777
autor
19. okt 2016

ďakujem všetkým za milé a úprimné odpovede. Podporili ste ma 🙂
Len, čo sa tých certifikátov týka, možno prepadnú, no na niektoré z nich stačí aj recertifikácia potom a niektoré sú trvalé - takže si myslím, že by mohli trocha zavážiť ako plus.

Strana
z2