icon

Do akého veku je bezpečné otehotnieť?

5. aug 2024

Ide o to, že mám 31 rokov. Prvé dieťa som porodila prwd 1,5 rokom, mesiac pred mojimi 30 narodeninami. Mala som preeklampsiu.. Veľmi chcem druhé bábo ale bojím sa aj možného opakovania preeklampsie. Ale tiež mi ide hlavou vek. Nieje už 33, 34 rokov veľa na dieťa? Myslím to čisto zo zdravotného hľadiska

dudos
5. aug 2024

@lusyc 💪🏻 ťažké tehotenstvá

mimi_lali
5. aug 2024

Podľa mňa nejde o vek každá sa cítime inak pre niektorú je 30 ideálny vek pre inu zase nepredstaviteľné. Počúvaj svoje telo a nie ostatných, ja som mala dcérku v 19tke druhé čakám v 23ke, a tretie neplánujem ale ak by som si to rozmyslela a chceli by sme niekedy 3tie tak tiež v 30tke. 😊

marianarem
5. aug 2024

Ja som rodila v 41 moje prve a jedine, skor to proste nevyslo. Na izbe v porodnici som mala 43rocnu spolubyvajucu, dnes to nie je ziadna rarita. Moj strop by bol asi 45, keby som nemala ziadne deti a bola by velmi velka tuzba, resp. keby sa napriek vsetkemu nedarilo.

seahorse27
5. aug 2024

Moj strop bol 35, druhe dieta som porodila v 34, ale tehotenstvo som uz tazsie zvladala, bolo rizikove - nedrzal krcok, neustale tvrdnutie brucha, hranicna cukrovka, porod o 3 tyzdne skor - hned po vysadeni liekov. Prve dieta som rodila tesne pred 29. narodkami. Starostlivost o babo som ale zvladala pri druhom zvladala ovela lepsie - logicky, uz som mala skusenosti, vedela som, co ma caka, malo spanku som zvladala pomerne dobre.

jarnajar
5. aug 2024

Do 42. Záleží aj kde žiješ, ale ja som rodila 32 a 35 a v škôlke sme medzi rodičmi úplný priemer, skôr medzi tými mladšími :D

maminkadeticiek
5. aug 2024

Absolutne nie je.Do 35 uplne v pohode.A keby som tuzila tak aj do 39.

lenka_vi1
5. aug 2024

Ja som mala prvé v 33 teraz mám 39 a ešte by som to zvladla. Taký strop myslím 40 potom už moc nie.

sovica
5. aug 2024

Ja som pôvodne plánovala prvé v 25 a druhé do 30. Nevydalo🙈 - partner. Strop som si potom stanovila do 40. Ale ja som deti vždy chcela a keby sa nedarilo, tak som si istá, že by som ten strop posunula.
Prvé som mala v 33 a druhé v 37. Počas tehotenstva žiadne komplikácie, len pri druhom som zvracala prvé 4 mesiace v kuse, to bolo fakt náročné. Prvý pôrod vákuový extraktor - malý mal pupočnú šnúru omotanú okolo ramienka, druhý pôrod rýchly a úplne bez problémov. Pre mňa bol najhorší spánkový deficit pri oboch deťoch, obaja nespavci. Vyzerala som ako zombie. Ináč som všetko okolo detí zvládala a to som nemala vôbec žiadnu pomoc, keďže žijeme v zahraničí.

dankabetka
5. aug 2024

ahoj, ja som mala v hlave vzdy strop po 35. Aj sa podarilo ....prvy syn v 32 a druhy v 35. Tehotenstva som ja mala uplne bezproblemove... ak by mi nerastlo brusko, ani neviem... porod prvy bol tazky, druhy ako z rozpravky - super. Moj strop vo veku bol preto, ze ked budem mat 60rokov tak deti : 28 a 25 a vtedy ratam a dufam v dospele jedince - schopne postarat sa o seba ...ale to je u mna... podarilo sa, som spokojna 😉

autor
5. aug 2024

Dievčatá, ležím na posteli a vedľa mňa spí 1,5 ročný. Viem, že keď vstane tak sa zas do večera nezastavím a bude to masaker lebo je moc aktívny ale týmito komentármi od vás mám normálne chuť otehotnieť aj hneď teraz. Vrátili sa mi spomienky z tehotenstva a bolo to tak krásne obdobie, všetky tie usg na poradni a taak... ❤️To len tak mimo tému

lucia13022023
5. aug 2024

Ja mam hranicu 30r max.

ivik4
5. aug 2024

Ja max do takej 27ky
Ja sa neskutocne tesim na vek 35-50, zena je stale mlada, vytalna a ma aj co to uz za sebou takze v tom veku som sa nikdy s malymi detmi natahovat nechcela 😇

vevebono
5. aug 2024

35 tretie dieťa. Chceli sme ešte jedno, ale na preventívke mi našla nález

cookie29
5. aug 2024

prve dieta som rodila v 40ke, par dni pred 41. narodeninami... a v pohode, ziaden problem. A dieta bolo masaker, 3 roky som nespala a chodila do prace na plny uvazok... da sa. A stuzkova by ma v zivote nenapadla. Ano obcas je mi smutnejsie, lebo vnucat sa asi nedozijem... ale na druhej strane, robime co mozeme, co sa da... v skole som nikdy problem nemala, ale je fakt, ze mi zvycajne hadaju tak minimalne o 10r menej nez realne mam. A mimochodom, zomieraju bohuzial aj mladi ludia. V 30ke ci 40ke, takze nikde nie je zaruka ze sa dozijeme dospelosti deti :(

beronsche
5. aug 2024

Myslím, že 38-40.. ale to hovorím ako matka, ktorá vtedy mala deti. možno ich vtedy nemať, hranicu posuniem, neviem..
Druhe som mala v 36r a rodičia spolužiakov su (na pohľad,,) naozaj v rôznom veku - od oveľa mladších, po starších... To na margo poznámky, že nechceš byť stará pre iných...

@ivik4 ja si zase neviem predstaviť mať dieťa "tak skoro".. najprv výška, potom na skusy do sveta, materstvo mi tam nijako nevoslo... 🤪
To len taký iný pohľad na vec, nie lepší/ horší, len proste iný.. 🙂

ivik4
5. aug 2024

@beronsche hej vsak kazdy pise za seba

eeerickal1
5. aug 2024

moja hranica je tych 37-38 nech mam uz po 40tke klud 😀

stvura
5. aug 2024

ja som mala prve v 31,5r a posledne 35ke...fyzicky do 40tky by som bola ochotna (vsetky porody som ale mala velmi rychle, lahke, bezbolestne, ukazkove), ale psychicky ta 35ka je uz vrchol (za mna) - som rada ze mam deti uz vacsie a nemusim sa tymto trapit, pockam si na vnucatka

lossless
5. aug 2024

Posledne som mala v 33 a neviem si predstavit neskor, mam velke problemy s chrbticou. Je to ale naozaj individualne, kazda to ma inak.

terezka1947
5. aug 2024

Mala som po 30r,keď som mala prvé dieťa a tiež som mala preeklapsiu,pri druhom preeklapsia nebola.
Čiže vek by som až tak neriešila,keď sa na bábo žena cíti,kľud e ak neskôr. Niekedy je žena na dieťa pripravenejsia vo vyššom veku,niekedy v nižšom,to záleží od tooooľkých okolnosti😊

tini27
5. aug 2024

Pôvodne sme si s mužom hovorili, že by bolo ideál, aby som v 50-ke mala už všetky deti dospelé, takže z toho pohľadu tých 32… ale teda, teraz čakáme 3., mám čerstvých 30, možno to ešte ak by sme sa časom pustili do 4. nejaký ten rôčik posunieme, no “cítim” to tak do tých 35 ideál. Ale zároveň, nie vždy vieme všetko naplánovať, niekto “toho pravého” stretne neskôr…

simsalabim
5. aug 2024

Do takých 38 rokov, možno 40. Potom už tehotenstvo v žiadnom prípade... nebola by som ochotná to celé podstúpť, snáď iba, ak by som mala okolo seba armádu pomocníkov a neobmedzené financie.

luu1122
5. aug 2024

ja som mala 3 v 35 🙂 do 38 by som ja riesila a potom uz nie 🙂

simonahra
5. aug 2024

nie je to neskoro. samozrejme záleží, kto sa ako na čo cíti, ale mám kamarátky, známe, ktoré mali deti aj v neskoršom veku.

cyberk
5. aug 2024

Prve dieta? Aj do 40r 😅 druhe a viac? Do 35r max, mam rada aktivny zivot s dietatom, a uzit si ho pokym vladzem 🙂 na mna posobi kazda, co stretavam vonku a ma 40+, ze melie z posledneho

e1i
5. aug 2024

Prvu dceru po ivf mam v 34,syna v 37r. Mam 39 a uvzaujeme nad tretim

snowflakenel
5. aug 2024

Prve dieta 34 ivf, druhe 40 prirodzene 🙂, neplanovane, zazracne 🙂

bambulka711
5. aug 2024

Ja mám skoro 38 a snažíme sa o prvé. Skôr nebol ten správny partner. Podľa mňa je to o tom, ako sa cítiš, aby si s tým bola hlavne ty vnútorne v pohode 😊

jazula
5. aug 2024

No…riešim tú istú otázku. Akurát ja mám 43 😅. Prvá (a asi aj jediná) dcérka sa narodila pár mesiacov pred mojou 40kou. S partnerom sme sa našli neskoro.

nikiki29
5. aug 2024

Mám 32 a 90% mojich spolužiačok ešte nemá deti, že majú čas… každý to má nastavené inak. Keď chceš, maj dieťa kedy chceš… podľa mňa do 40 je to úplne ok, dieťa vyrastie a ty sa toho dožiješ v zdraví 🤓 neskôr, treba zvážiť plusy a mínusy. A hlavne nikto sa nemôže rozhodnúť za teba…