icon

Ekologické hľadisko - plánovanie dieťaťa

28. nov 2022

Keď ste plánovali/ak ste plánovali druhé dieťa brali ste do úvahy aj ekologické hladisko? Fakt že planéta je preľudnená, že nás naozaj veľa a resp. či ste sa vôbec zamýšľali nad napr. že novorodenec (až do 2-3 roky) má obrovskú spotrebu plienok ktoré vytvárajú veľkú časť komunálneho odpadu (Teraz neriešme látkovky, rešpekt ale je ich tu fakt pramálo).. proste takéto zamyslenie sa nad tým akú spotrebu celkovo svetu ale aj domacnosti “prinesie” ďalšie dieta?

vevesh
28. nov 2022

@beronsche jednoduchy- zarobok. Pretoze idu tazsie casy, tak ludia budu menej vrazat do aut (drahy pohon, drahe a niekedy nezohnatelne suciastky momentalne, lacnejsie poistky a lacnejsie dane- za 20 rocne auto platis o dooost lacnejsie ako za nove a minus lizing, ktory pomaha predaju). A ked auta v eu zakazu a prikazu na e-pohon, tak peniazky (aj pre automobilky) sa budu dalej krutit...

lennytka84
28. nov 2022

Myslím, že keby sa každá matka na to pozerala takto,tak žiadna nemá 2 dieťa. Preludnenost planéty síce je ,ale za to môžu iné kontinenty. Áno jednorazové plienky sú neskutočná vymoženosť. Treba začať napr aj tým,že budeš kupovať veci na MK ja som svojej malej ( moje 3dieta) okrem vecičiek z nemocnice) nekúpila v obchode nič ma 8m, vždy nájdem super balíčky vecí tu na MK. Minule som čítala o nejakej celebrite z ČR , článok bol v zmysle,že deťom nedopraje aj keď na to má. Pretože kupuje v bazároch, nekupuje hračky atď atď aj ona sa vyjadrila,ze myslí ekologicky. Mala môj obdiv no komentáre pod článkom boli dosť urazajuce . Moje slová sú kvapka ku kvapke a vznikne malé jezero. Takže každý musí začať od seba 😉

beronsche
28. nov 2022

Rozmyslam, ze co by sa stalo, keby ludia zacali uvazovat takymto uletenym sposobom a nemali by deti.. ze co by to urobilo so spolocnostou, keby povedzme 50% prip. viac parov schopnych splodit dieta, by sa vedome rozhodli tak neurobit..

Podla mna by sme tu mali generaciu nestastnych ludi.. pretoze raz darmo, rozmnozovat sa, to mame zakodovane v genoch a tuzba po dietati je prirodzena..
Takze , tak zjednodusene vzate, zrejme by sme mali skupinu pravdepodobne uvedomelejsich, bezdetnych, ale z velkej casti Po dietati tuziacich a skupinu tych, co to neriesila a deti maju (a casto teda neriesia Ani Len vychovu svojho mnopocetneho potomstva)...
a vsetci by si nazivali v harmonii vedla seba.. alebo vlastne ani nie..
Neviem, v takej spolocnosti by som zit nechcela..

martul
28. nov 2022

V tvojom prípade je naozaj potrebné zohľadniť ekologické hľadisko už teraz.

ahhola
28. nov 2022

Ja som eko🌲 celý svoj polstorocny život, nie preto, lebo to hlaasa Gréta, Zuza, al gore, ale preto, ze to mam vrodené po rodičoch. Ked si truhlik v dedine otvoril senk a kofolove fľaše v pondelok spaloval v sude, išla som za nim, ci mu ne€be, ostatní občania bez reptania dýchal zhorete plasty a zbierali zadymene prádlo .
Posledné mesiace ma eko nadšenie opúšťa. Ja robím čo môžem a u susedov🇺🇦🇷🇺 EKO🔥inferno. Zničí sa miliardové investícia nordstream a z EU vylezie len to, ze sa nebude opravovať... Ide o čas, skoroduje. Tie 🚢 monštrá s LNG a toho mazutu, co prepalia...
Batoľa je ten najmenší problém z blázinca Zem🌍💣.

vero91
28. nov 2022

Áno zamýšlam sa nad tým, aj z toho dôvodu ak budem mať dieťa tak len jedno

bluka2
28. nov 2022

Náhodou e-auta sú skvelé z pohľadu znečisteného vzduchu. Zoberte si taký Peking, sú tam elektrobusy, Tesla každé druhé auto skoro, kvalita vzduchu za posledných 10 rokov sa zlepšila tak 5x. Ďalší prípad, nemecké mesto Bonn, vyhralo UNFCCC cenu tuším za rok 2021 ako mesto s e-mobilitou... A len si porovnajte kvalitu vzduchu Bonn vs. Bratislava, kde vieme koľko áut a akých je. V Bratislave mnohonásobne prekročená než odporúča WHO. A čo je smog na pľúcach? Také zdravé, ako keď si človek spali pokožku slnkom.

vevesh
28. nov 2022

@bluka2 a vies aku zivotnost ma baterka v e-aute a ze recyklacia je nulova? Sice sa nam bude mozno lepsie dychat a o par rokov ludstvo vymrie kvoli toxickym latka z baterii. Fasa- to je nieco v style, zabi bobra, zachran strom...

bluka2
28. nov 2022

@vevesh však ja si stále myslím, že najlepšie je chodiť na bicykli a vlakom a aj to praktizujem.

bluka2
28. nov 2022

@vevesh t.j. nemám ani Teslu ani žiadne auto - z ekologického hľadiska. Podľa mňa v európskom meste v dnešnej dobe fakt vo väčšine prípadov netreba.

mimi3008
28. nov 2022

Vzhladom na to, ze emoji ma vyjadrovat to, ako sa citim, resp. tvarim a co si o danej situacii myslim, tak ano, bolo to nutne

annm81
28. nov 2022

@luscious Aha, takže sa pasuješ do pozície nadčloveka, ktorý nielenže spotrebúva viac zdrojov na planéte ako je priemer, ale ešte nemá hanbu vyhlásiť, že sa má obmedzovať ten, kto spotrebuje len zlomok toho, čo ty.

Môžeš si byť tiež istá, že aj tí cigáni na Slovensku majú drasticky nižšiu spotrebu ako ty. Že nerecyklujú? Recyklácia je taká biedna záplata problému, že keď už ako dementi balime do plastov všetko, tak aspoň MALÝ zlomok sa toho ešte využije. Vieš ako končí väčšina tebou vyrecyklovaného plastu? Vyvezie sa Ázie, aby sme si my v EÚ mohli povedať, ako sme ekologickí, a tam sa to šmarí do mora.

luscious
Autor odpoveď zmazal
mamula20
Odpoveď bola odstránená
vevesh
28. nov 2022

@bluka2 v meste a v nemecku netreba. Ale mimo mesta je to katastrofa so spojmi, takisto ako na sk...

bluka2
28. nov 2022

@luscious ty nechápeš, že odpadové hospodárstvo je tak okolo 1% problému s CO2 emisiami? Tie plasty okolo bytovky sú zanedbateľné povedzme v porovnaní s jednou leteckou dovolenkou, na ktorú Rómovia skôr nechodia v porovnaní s väčšinou.

bluka2
28. nov 2022

@vevesh mne sa aj v Bratislave dalo existovať bez auta, pár mesiacov som tam žila aj dokonca s deťmi. Ale to je taký postoj tam, nemáš auto, ešte si za chudáka. To v Nemecku neexistuje.
Dediny chápem, preto by som sa ani nikam, kde nie sú spoje nesťahovala. Celkovo mať vlastný dom niekde mimo + auto stojí viac CO2 než bytovka.

vevesh
28. nov 2022

@bluka2 tak ba nie je sk🙈 uz tie spoje nad 50km od ba zacinaju byt slabsie a cim dalej na vychod, tym horsie🙈🙈

luscious
Autor odpoveď zmazal
vroni
28. nov 2022

@bluka2, tie auta ľudia kupujú, lebo sú na ne zatiaľ šialene dotácie a daňové "odpustky". A zatiaľ ešte častá možnosť parkovať a tankovať zadarmo resp. lacno. Keď sa ich počet štatistický prehupne cez 20%, skončí era low cost tankovania a elektromobily sa začnú poberať ku koncu svojej púte, nastane ekologická katastrofa. Vieme o nej, očakávame ju a freneticky tlieskame, ake je to super. Bolo by to úsmevné, keby to nebolo do plaču. Ale budeme vyrážať miliardy do vývoja "ekologických" e-áut a o dvadsať rokov si bit hlavu a sypať na ňu popol, že takyto rozsah katastrofy nikto nečakal. Mnohé štúdie už bijú na poplach, že ruky preč od elektromobilov na sirokospektralne použitie, je to len alternatíva. Ale tak, kým sa na tom da nabaliť, čo tam po nejakej ekológii....

annm81
28. nov 2022

@luscious Skôr to vyzerá, že si jednoducho obyčajná rasistka. Lebo je nepopierateľný fakt, že ekologická záťaž komunít a väčším počtom detí je v prepočte na jednotlivca menšia než je spotreba priemerného Slováka, ale ty ten fakt ignoruješ. Všade kam príde balohobyt, klesá množstvo detí ale závratne stúpa spotreba.

luscious
Autor odpoveď zmazal
savanna
28. nov 2022

Je zaujimave sledovat tuto diskusiu a to, ako ludia maju od prirody zakodovane sledovat za kazdu cenu svoje vlastne zaujmy. Tvoja otazka je spravna, ale vacsina ludi takto uvazovat nikdy nebude, lebo uspokojenie vlastnej potreby (mat dieta a zabezpecit si vlastnu nesmrtelnost prostrednictvom dalsej generacie) je silnejsie ako uvazovat nad buducnostou planety.
Mne stacia tie pohlady, ked sa raz za cas snazim zenam v mojom okoli naznacit, aby bezhlavo nenakupovali tony oblecenia na internete, alebo ze je uplne v poriadku nosit sveter aj 10 rokov, kym sa nerozpadne. Som povazovana za skroba a lakomca, lebo setrim na obleceni, ale ja to nevzdavam.
Z mojho pohladu to ludstvo uz viac ako zopar dalsich generacii nepotiahne, planeta to jednoducho uz nezvladne a nasa geneticky zakodovana tuzba - prezit, mat sa stale lepsie, viac vlastnit, vyvijat sa stale dopredu - nas paradoxne privedie do zahuby ovela skor, ako to bolo predurcene /teda ovela skor, ako planeta sama prirodzene zanikne/.
A z tohto mojho filozofickeho hladiska je vlastne jedno, ci si to jedno dieta navyse urobis, alebo nie, na tych par buducich generacii ktore to este preziju, to uz neurobi taky rozdiel, tak smelo do toho 😀.

akvi
29. nov 2022

Este k tomu "zniceniu planety". Treba si uvedomit, ze k ziadnemu zniceniu planety realne nasou cinnostou nedochadza, k comu ale dochadza, je znicenie ekosystemu, v ktorom ludia dokazu prezit. Pre planetu je to ako prd v mori, planeta uz prezila ine veci a vysporiada sa s tym. To, ze ludia nepreziju, to je planete sumafuk.. Tento vtip to vystihuje - Stretnu sa dve planety, jedna z nich vyzera vycerpane. Ta druha sa jej pyta - Ako sa mas? Ta vycerpana vravi - Ale, nic moc, mam homo sapiens. Ta druha ju utesuje - Tiez som ich kedysi mala. Neboj, to prejde!

mimi16
29. nov 2022

@akvi vidíš a ja nedám synovi nič s ružovým kvietkom.

akvi
29. nov 2022

@mimi16 a?

lasoli
29. nov 2022

a kolko damskych vloziek ,ci tanpomov si ty uz pouzila za ten cas ,co si na zemi?Dufam ze uz aspon 10r pouzivas menstruacny kalisok

mimi16
29. nov 2022

@akvi len to, že si sa pozastavila nad tým, prečo riešiť nejaký ružový kvet na košieľke pre novorodenca. …že v pohode aj chlapcovi, aby sa nekúpila nová.

akvi
29. nov 2022

@mimi16 no a prečo to teda riešiť podľa teba?

mandzula
Autor odpoveď zmazal