icon

Existuje súvis medzi Rh negatív a zdravotným postihnutím dieťaťa?

opicaskorica
22. jan 2014

Chcem sa opytat tych, co maju s tym skusenost, resp. ak sa v tychto veciach vyznaju... je nejaka suvislost medzi negativnou krvnou skupinou matky a rizikom toho, ze dieta bude postihnute? Planujeme druhe dieta, prve sa narodilo s mojou krvnou skupinou B Rh-, teda Rhegu som po porode nedostala... zaciname planovat druhe dieta a ja zacinam brazdit diskusiami a tato vec mi nie je uplne jasna. Boli dievcata, ktore tam pisali, ze im tretie dieta uz doktori neodporucali, lebo by sa mohlo narodit s postihnutim. Tomu nerozumiem, je tam nejaka suvislost?

petkakv
22. jan 2014

No tak toto veru zaujima aj mna. Tiez mam krvnu skupunu ale A Rh- a po porode som ziadnu injekciu nedostala, povedali mi, ze az ked budem znovu tehotna sa to riesi, ale ako presne neviem.sesternica vsak dostala hned pi porode injekciu a ma rovnaku skupinu ako ja, tak nechapem, ci je to nemocnicou alebo cim.partnera mam s krvnou skupinou 0+ a syn ma krvnu skupinu A+.

julinka322
22. jan 2014

ja mám Rh negatív, tri deti a žiaden lekár ma na nič také neupozorňoval, myslím si osobne, že to s tým postihnutím nie je pravda. moja mama má tiež Rh negatím, tiež sme traja. toľko moja skúsenosť.

meluela
22. jan 2014

@opicaskorica to mas super ze prve dieta je tiez rh- .. to znamena ze nemohlo dojst ku vzniku protilatok a do dalsieho tehotenstva pojdes ako nova :D Ak bude dalsie rh+ tak ti uz musia dat rhegu ... ak sa pichne rhega, riziko vzniku rh inkopatibility u dalsieho dietata je minimalne. Ak by v tehotenstve vyskocili protilatky, potom je dobre sa pred dalsim tehotenstvom poradit s hematologom. Niektori lekari davaju rhegu preventivne uz aj pocas tehotenstva (28-30tt)

kvetinqa
23. jan 2014

@opicaskorica rhegu si nedostala, lebo tvoje dieta je tiez rh negativ, takze protilatky nemas a nemas sa coho bat...

luba28
23. jan 2014

@opicaskorica ano,je to mozne a tiez je tam hroziaci potrat,alebo nejaka vaznejsia vec,ale da sa to potom riesit exanquinaciou,cize vymennou transfuziou u babätka po narodeni,....totiz ak zena ma Rh- factor a partner Rh+tak pri prvom porode nemusi nastat nic,....ak dieta ma Rh- po matke,....ale pri dalsom sa sleduju protilatky antiD co maju vplyv na vyvin plodu a ktore u negativnej matky v´mozu,ale nemusia stupat,...totiz telo si pamäta hodnotu antiD.a pri dalsom tehotenstve ak dieta zdedi Rh+ po otcovi moze nastat problem,....a tato rhega ovplyvnuje to ,aby tie protilatky nestupali a aby neohrozili babo,...pretoze telo matky sa vtedy sprava tak,ze berie babo ako" votrelca" a zacne bojovat proti nemu,...

gretka2
23. jan 2014

@julinka322 A manzel ma aku krvnu skupinu?

satanka1
23. jan 2014

@petkakv preco ti nedali rhegu,ked ma syncek pozit.krvnu skupinu
?

Ja mam 0 neg. a obe deti maju po exmanz.A1pozitiv.Po porode to vyzeralo tak,ze budu obom menit krv.nakoniec to nebolo potrebne.Obaja mali velmi silnu zltacku po narodeni,ale nejake vaznejsie problemy neboli.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
saurian
23. jan 2014

ahojte baby, samotny fakt ze si Rh- nie je az take vysoke riziko. kazdej buducem mamicke ktora je rh- robia pocas tehu 2 al. 3x (teraz neviem presne) testy z krvi na protilatky. ak su velmi zvysene, niekde sa podava uz pocas tehotenstva.
moze u babetka dojst k rh inkompabiite (k rh izoimunizacii medzi matkou a dietatom), nasledkom coho moze byt napr silna zltacka, hemolyticka choroba novorodencov.
avsak kedze vsetky mamicky s rh- sleduju pocas tehotenstva, a tiez po prvom porode ak je dieta rh+ tak podavaju rhegu, tak je riziko podstatne nizsie ze pride ku komplikaciam.
ale moze sa stat aj situacia, a ta sa stala aj nam, ze aj matka s rh+ a dieta rh+ a pride k rh izoimunizacii. to je zriedkavejsie, ale, stava sa. v tomto pripade je to o to zlozitejsie, ze rh+ matke nemozu rhegu po prvom porode podat (ohrozili by jej zivot), a rh matka ani nie je na protilatky sledovana, lebo potom k rh izoimunizacii dochadza v nejakych podskupinach.
drzim palce vsetkym mamickam aby k nicomu takemu nedoslo a prajem krasne a zdrave deticky

stanislavao
23. jan 2014

@tanapeta
@opicaskorica
ja som Rh- a mm je Rh+, prve dieta bolo Rh+ a po porode som dostala injekciu. druhy je tiez Rh+ a tiez som dostala injekciu po porode. nepocula som od lekara nic take, ze Rh- zeny moze sposobit postihnutie dietata. kedze som Rh-, tak mi v tehotenstve robili castejsie krvne testy na protilatky a bolo to vzdy ok.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
opicaskorica
autor
23. jan 2014

Diky, tomuto vsetkemu rozumiem, nerozumela som tomu, ze ci vsetky tieto Rh negativne zalezitosti maju vplyv na to, ze by dieta mohlo byt postihnute. Ale v podstate som rada, ze v zasade ste s tym nemali skusenost a ze najhorsie co bolo spomenute je vymena krvi u novorodenca.