Existuje súvis medzi Rh negatív a zdravotným postihnutím dieťaťa?
Chcem sa opytat tych, co maju s tym skusenost, resp. ak sa v tychto veciach vyznaju... je nejaka suvislost medzi negativnou krvnou skupinou matky a rizikom toho, ze dieta bude postihnute? Planujeme druhe dieta, prve sa narodilo s mojou krvnou skupinou B Rh-, teda Rhegu som po porode nedostala... zaciname planovat druhe dieta a ja zacinam brazdit diskusiami a tato vec mi nie je uplne jasna. Boli dievcata, ktore tam pisali, ze im tretie dieta uz doktori neodporucali, lebo by sa mohlo narodit s postihnutim. Tomu nerozumiem, je tam nejaka suvislost?
ja mám Rh negatív, tri deti a žiaden lekár ma na nič také neupozorňoval, myslím si osobne, že to s tým postihnutím nie je pravda. moja mama má tiež Rh negatím, tiež sme traja. toľko moja skúsenosť.
@opicaskorica to mas super ze prve dieta je tiez rh- .. to znamena ze nemohlo dojst ku vzniku protilatok a do dalsieho tehotenstva pojdes ako nova :D Ak bude dalsie rh+ tak ti uz musia dat rhegu ... ak sa pichne rhega, riziko vzniku rh inkopatibility u dalsieho dietata je minimalne. Ak by v tehotenstve vyskocili protilatky, potom je dobre sa pred dalsim tehotenstvom poradit s hematologom. Niektori lekari davaju rhegu preventivne uz aj pocas tehotenstva (28-30tt)
@opicaskorica rhegu si nedostala, lebo tvoje dieta je tiez rh negativ, takze protilatky nemas a nemas sa coho bat...
@opicaskorica ano,je to mozne a tiez je tam hroziaci potrat,alebo nejaka vaznejsia vec,ale da sa to potom riesit exanquinaciou,cize vymennou transfuziou u babätka po narodeni,....totiz ak zena ma Rh- factor a partner Rh+tak pri prvom porode nemusi nastat nic,....ak dieta ma Rh- po matke,....ale pri dalsom sa sleduju protilatky antiD co maju vplyv na vyvin plodu a ktore u negativnej matky v´mozu,ale nemusia stupat,...totiz telo si pamäta hodnotu antiD.a pri dalsom tehotenstve ak dieta zdedi Rh+ po otcovi moze nastat problem,....a tato rhega ovplyvnuje to ,aby tie protilatky nestupali a aby neohrozili babo,...pretoze telo matky sa vtedy sprava tak,ze berie babo ako" votrelca" a zacne bojovat proti nemu,...
@julinka322 A manzel ma aku krvnu skupinu?
ahojte baby, samotny fakt ze si Rh- nie je az take vysoke riziko. kazdej buducem mamicke ktora je rh- robia pocas tehu 2 al. 3x (teraz neviem presne) testy z krvi na protilatky. ak su velmi zvysene, niekde sa podava uz pocas tehotenstva.
moze u babetka dojst k rh inkompabiite (k rh izoimunizacii medzi matkou a dietatom), nasledkom coho moze byt napr silna zltacka, hemolyticka choroba novorodencov.
avsak kedze vsetky mamicky s rh- sleduju pocas tehotenstva, a tiez po prvom porode ak je dieta rh+ tak podavaju rhegu, tak je riziko podstatne nizsie ze pride ku komplikaciam.
ale moze sa stat aj situacia, a ta sa stala aj nam, ze aj matka s rh+ a dieta rh+ a pride k rh izoimunizacii. to je zriedkavejsie, ale, stava sa. v tomto pripade je to o to zlozitejsie, ze rh+ matke nemozu rhegu po prvom porode podat (ohrozili by jej zivot), a rh matka ani nie je na protilatky sledovana, lebo potom k rh izoimunizacii dochadza v nejakych podskupinach.
drzim palce vsetkym mamickam aby k nicomu takemu nedoslo a prajem krasne a zdrave deticky
@tanapeta
@opicaskorica
ja som Rh- a mm je Rh+, prve dieta bolo Rh+ a po porode som dostala injekciu. druhy je tiez Rh+ a tiez som dostala injekciu po porode. nepocula som od lekara nic take, ze Rh- zeny moze sposobit postihnutie dietata. kedze som Rh-, tak mi v tehotenstve robili castejsie krvne testy na protilatky a bolo to vzdy ok.
Diky, tomuto vsetkemu rozumiem, nerozumela som tomu, ze ci vsetky tieto Rh negativne zalezitosti maju vplyv na to, ze by dieta mohlo byt postihnute. Ale v podstate som rada, ze v zasade ste s tym nemali skusenost a ze najhorsie co bolo spomenute je vymena krvi u novorodenca.

No tak toto veru zaujima aj mna. Tiez mam krvnu skupunu ale A Rh- a po porode som ziadnu injekciu nedostala, povedali mi, ze az ked budem znovu tehotna sa to riesi, ale ako presne neviem.sesternica vsak dostala hned pi porode injekciu a ma rovnaku skupinu ako ja, tak nechapem, ci je to nemocnicou alebo cim.partnera mam s krvnou skupinou 0+ a syn ma krvnu skupinu A+.