Homocysteinemia a otehotnenie
Ahojte chcem sa opytat ste tu nejake ženy čo mali hyperhomocysteinemiu? Malo kyseliny listovej ..A otehotneli a donosili...uz mam jedno MA za sebou a toto mi potom zistili k tomu mam aj pco ja vobec šanca, potrebujem asi nejake povzbudenie 🥺
Máš hyperhomocysteinémiu, znamená to, že máš zvýšenú hladinu homocysteínu v krvi, a nie nedostatok kyseliny listovej. Homocysteín je aminokyselina, ktorá sa bežne nachádza v tele. Za normálnych okolností sa homocysteín ďalej metabolizuje a premieňa na iné látky. Ak je však tento proces narušený, hladina homocysteínu v krvi stúpa.
Takže teraz ti to poviem tak: dúfam, že užívaš správnu formu "kyseliny listovej", lebo dosť pravdepodobne máš MTHFR mutáciu (má ju veľmi veľa ľudí, žiaden strach, nie je to nič ojedinelé ani zvlášť zlé) a koli nej tvoje telo veľmi ťažko spracováva kyselinu listovú (preto asi mas zvyseny homocystein). Namiesto toho by si mala používať inú formu kyseliny listovej, a to 5-Metyltetrahydrofolát (5-MTHF) alebo L-metylfolát. To by si mala kombinovať s B12 (v správnej forme), B6 (v správnej forme), B2 (v správnej forme) atď...
Každopádne, na tvojom mieste by som si dal konzultáciu s dobrým biochémiom a lekárom, aby ti to správne namiešali. Taktiež by si sa ich mala spýtať, ako dlho pred otehotnením ti to odporúčajú užívať. Samozrejme, že môžeš otehotnieť, osobne poznám taký prípad 🙂
Pozri si ešte aj myo-inositol – myslím, že 4 g denne... ale to si musíš pozrieť tú štúdiu sama a partner nech prestane nosit mobil vo vrecku 🙂 Každopádne, nie som lekár ani biochemik a toto nie je žiadna zdravotná rada, ale len námet, čo sa spýtať odborníka.
Inak, ak toto, čo som napísal, ukážeš takému Bukovskému (nie som na sk, tak mam asi zuzeny vyber), ten by ti to správne nastavil. Ak mu to ukážeš, budeš si aspoň istá, že si prečíta všetky relevantné štúdie a nič nevynechá – lebo nikto nepozná všetky štúdie.
Prajem krásny večer! 😊

@hahahahah kys listovu by si mala brat 600 uz 6 mes pred planovanim tehu. Aspon podla mojho gyn.