Inseminácia a viera
Ahojte, prosím dievčatá, odpovedajte tie, ktorých sa to týka... viem, že každý má nejaký názor, ale potrebovala by som naozajstné skúsenosti, nie rady...
Viem, že ste tu mnohé, ktoré to beriete celkom inak, ale mňa zaujímajú názory tých, ktorí mali v sebe vnútorný rozpor, kde sú hranice, nedostala som totiž nikde jasné odpovede.
Rozprávali ste sa s nejakými kňazmi alebo veriacimi lekármi o inseminácii, resp. o umelom oplodnení? S čím ste sa stretli?
Píšte tie, ktoré ste ju z hľadiska viery nepodstúpili aj tie, ktoré áno...❤
@michaella94 ja tiez to nechápem chytam sa za hlavu nad niektorými ženami...ja som veriaca sviatosti mam atď ale odtiaľ potiaľ zas pretoze dieta je dar .antikoncepciu som ani nebrala kondom 3x za zivot hadam...
Proste na svete je nespravodlivosť take cigsnky vrhnu za rok aj 2 deti
Ja chapem tie ženy, ktore z hladiska viery, alebo iných dôvodov, nepodstupia iui alebo ivf, alebo niektore len iui a ivf už nie. Každa sme ina, každa inak premyšlame, nikto nezaruči že sa iui, ivf podari a ak ano že dieta bude zdrave a čo ak nie? potom čo? Potrat? necha si postihnute dieta? Niekto by si to stale vyčital, že bojoval proti prirode.
Prajem Vam vsetkym..aby sa Vam splnili Vase sny..Ked Vas citam..alebo ine diskusie..Vzdy ma prekvapí..ako velmi ..velmi..velmi ..chcete tie deti...veriace zeny..Ja som vzdy premyslala tak..ze ak chce Boh..budem mat aj desat deti..ked nebude chciet..tak mat nebudem..A tymto sposobom som to mala aj poriesene, rovnako ..ako mam v sebe poriesene..ze neexistuje dovod..aby som sla na potrat..Jednoducho Bohu verim vsetko..A nema problema...Vlastne ..ja by som sa bala chciet svojvolne nieco tak vzacne ...Necitim to tak..ze verit len odtial potial..citim to tak..ze ked ma dietatom nepozehnava...poviem mu..Ok- co uz ja mozem chciet..co Ty nechces...Ale aj ked sa neviem vzit do Vasej obrovskej tuzby..zo srdca Vam prajem jej uspokojenie...
@janinuska ach...chore dieta mizes mat rovnako prirodzene ako cez ivf..ba co vuac cez ivf zdrave pretoze tie silne embrya preziju a vyvijaju sa ale cjore nie a vtedy je u ženy potrat..troška si nastuduj co to o biologii ....
@janinuska ....vystihla si moj postoj..lepsie ako ja...,,bojovat proti prirode"..👍
@anabella111 asi si mala lahko dieta ze?
@maminka1986 ..prve ano...po prognoze..ze deti mat nebudem...potom som o dalsie dve moje deti prisla...
@anabella111 vidis ale mala si ho...takze nevieš co to je tuzit snazit sa roky mozne nemozne a nic...
A odtiaľ potiaľ ked hovoríš o mne a viere znamena ze este mi z viery nesibe a nie som ortodoxná veriaca našťastie insk by sme mali sex len 2za mesiac teda cez plodne dni...
Tych potratov mi je luto...
@maminka1986 No ja mam o biologii naštudovane toho dost, len som chcela poukazat, že aj ivf ma svoje tieniste stranky a bolo vela pripadov že ženy čakali postihnute dietatko, dokonca ani PGD embryii nie je 100percentna, ja nikoho neodcudujem každy sa rozhoduje sam za seba.
@maminka1986 ..Nie neviem ..co je to roky tuzit a snazit sa...o mozne..a uz vobec nie o nemozne...Neviem si to predstavit. Nevadi..aj tak Vam vsetkym prajem dosiahnutie vnutorneho pokoja v tejto otazke..
@teressa30 na stránke www.plodar.sk nájdeš kresťanskych gynekológov ( možno máš v svojom okolí). Ja k takej lekárke chodím a ona krásne vysvetlí prečo nepodporuje umelé oplodnenie, antikoncepciu......
Môžeš sa objednať iba na konzultáciu.
@kikulienkadd ...papier bol od gyn nie tým,prepáčte automatické opravy
@teressa30 odporúčam ti vypočuť si kázeň exorcistu o. Matúša Marcina, ktorý hovorí aj o umelom oplodnení a aké duchovné následky môže mať. Je to dosť dlhé a rozpráva aj o iných veciach, ale stojí to za vypočutie, lebo je to človek, ktorý sa s vplyvom zla stretáva veľmi často. Odkazy sú tu (je to rozdelené do 2 častí a neviem, v ktorej hovorí aj o umelom oplodnení): https://gloria.tv/audio/8DbmnUMwEpS8BDBoGuQuELHv6 a https://gloria.tv/audio/uECb6XTAbuH22kLa3CgZWzUR7 .....hovorí už síce o umelom oplodnení, ktoré sa ťa zatiaľ netýka, ale pomáha to zorientovať sa v týchto otázkach z pohľadu viery. Ak chceš aj ďalší pohľad z hľadiska viery, odporúčam napísať vladykovi Milanovi (FB stránka: Vladyka Milan odpovedá). On tiež pomáha veriacim hľadať odpovede na jednotlivé životné situácie a ich riešenie z pohľadu viery. Nie vždy sa jeho odpovede počúvajú ľahko, ale nezabúdaj, že hriech je vždy hriechom a ak ti svedomie vraví, že niečo nie je v poriadku, treba ho počúvať a hlbšie skúmať. Dnes je už často problém nájsť kňaza, ktorý by správne poradil, pretože aj medzi kňazmi sú liberáli, ktorí prijímajú najnovšie trendy. Len či je to aj v súlade s Božími pravdami ☹ To sa dozvieme až vo večnosti.
Ako ti už niekto skôr písal, sú aj zázračné uzdravenia, kedy aj neplodný pár má dieťa. Len nie každý dostane takú milosť. Ale napríklad o. James Manjackal má dar uzdravovať a už vyliečil niekoľko párov z neplodnosti (chodí občas aj na Slovensko, len si treba zistiť, kedy najbližšie tu bude) alebo v Czenstochovej má dar uzdravovať o. Daniel. A niekedy pomôže aj úprimná a vrúcna modlitba. Viem, že veľmi túžiš po dieťatku, ale ak si naozaj veriaca, hľadaj odpoveď u Boha. Všetko má svoj zmysel, aj kríž, ktorý ti položil na plecia.
A ešte malé povzbudenie o sile modlitby. Moja sestra má vážne zdravotné problémy a lekári jej vraveli, že nikdy nebude mať deti. Pred vyše rokom otehotnela (aj napriek tomu, teraz prišli na to, že pravdepodobne skoro vôbec neovuluje a krvácala iba preto, že jej praskali cysty) a primár na gynekológii je povedal, že nech nepočíta s tým, že to dieťa vynosí. Mala síce problémy a viackrát to vyzeralo zle (dokonca aj pri pôrode sa jej malá takmer udusila, zachránili ju v poslednej chvíli), ale celá rodina sme sa za ňu počas celého tehotenstva intenzívne modlili a nakoniec máme v rodine krásne zdravé 9 mesačné dievčatko 🙂 Dosť som sa rozpísala, ale dúfam, že ti to aspoň troška pomôže pri rozhodovaní a zvolíš si správnu cestu.
@katinka262 ďakujem ti za vyčerpávajúcu odpoveď. stále sa snažím zorientovať... chcela by som byť naozaj silná v týchto veciach, a možno práve preto, že nie som, snažím sa nájsť odpovede. áno, verím na také uzdravenia, na zázraky tiež, len je to oveľa ľahšie, keď si trápením človek neprechádza... ďakujem ešte raz 🙂 ❤
@teressa30 inseminácia a IVF sú rozdielne veci. "Umelé oplodnenie" je dosť široký pojem. Osobne vnímam insemináciuako najmenšie zlo z tých všetkých metód. V podstate je to len asistencia prirodzeného oplodnenia a "nikto pri tom nezomrie" 🙂 Zároveň je percento úspešnosti najnižšie. Ale to už je na inú debatu. Potom je tu otázka "tlačenia na pílu". Chápem, ono sa ľahko netlačí, keď je človek mladý, alebo už deti má... Aj keď, ja som k prvému prišla ako slepé kura k zrnu, a kým som sa domodlila a dotrápila k druhému, myslela som, že mi prepne. A nemám pocit, že by moje zúfalstvo bolo menšie ako ňu bezdetnej ženy. Na druhej strane, pomohol mi práve ten moment rezignácie a odovzdania sa situácii. Keď som dosiahla úplné dno svojej bolesti a vzdala to, preorientovala svoju pozornosť inam, vtedy to vyšlo aj dopadlo dobre 🙂
inseminacia je tiez hriech. takisto ako masturbacia... bud. alebo
@michaella94 keby mal Boh fungovať tak ako si predstavuješ, dostali by sme všetci všetko a vždy. Myslíš, že by to bolo o.k.? Vieš aké všelijaké veci ľudia často chcú? Boh nám nedáva čo chceme, ale to, čo potrebujeme, aby sme rástli a pochopili skutočnú podstatu bytia. Bohužiaľ, často len cez bolesť dokážeme naozaj pochopiť podstatné veci a niekedy aj zmeniť vo svojom živote to, čo treba. Každá bolesť nás má niečo naučiť. Ak sa nepoučíme, príde ďalšia.
Moja gynekologicka nie je veriaca a keď jej moja sesternica doniesla plagatiky o umelom oplodnení z pohľadu viery a veriacich lekárov a opýtala sa či to môže v jej ordinácii nechať tak povedala len toľko, že konečne opačný názor s ktorým sa aj ona zhoduje. Ja som tie plagatiky nevidela, ale treba si veci skúsiť naštudovať z rôznych hľadísk či sme alebo nie sme veriaci.
Keby ste si tak precitali nieco o prekliati, ci uz clovekom alebo Bohom, aj Boh preklina az na styri generacie a jednym znakom je aj neplodnost. Viera je to co mas v srdci a zivot je to co si za styri generacie nesies na pleciach. Boh zehna aj preklina! Niektore silou mocou chcu dieta, je na nich aku cestu si zvolia, tie cesty su vzdy len dve. otazka pre tie co mali dieta cez ivf poviete jedneho dna svoju dietatu ako sa zrodilo? no pravdu povediadz, neviem co by som spravila keby si moje bozie dieta vzalo za manzelku dieta z pracovneho postupu!!!!! Niekedy trba pouzit silne vyraz aby clovek videlco spravil,
Viera a cirkev su dve rozne veci. Ver v Boha, popros ho o radu, nebav sa s nejakymi knazmi, su to tiez “len” ludia aj ked si mnohi z nich myslia o sebe, ze su viac. Ak si veriaca, jedine Boh ta navedie na spravnu cestu. A presne ako pisali dievcata vyssie - takisto je len v jeho rukach, ci sa iui alebo ivf podari, rovnako ako prirodzene pocatie. Drzim palce v snazeni.
@medionka hm rozmyslam, ci si veriaca alebo nie. Pises ako veriaca a odsudzujes ivf a zaroven nepises krestansky. Dieta splodene prirodzene nazyvas bozim a dieta z ivf nazyvas pracovnym postupom. Nie je to v rozpore s vierou? Odsudzovat a opovrhovat? Vraj ak by sa tvoje bozie dieta dalo dokopy s dietatom z pracovneho postupu?? Taak krestanaky nazor.. oj.
@zdenka67 ale ved nikto ta nenúti tomu verit,ani byt v cirkvi nijakej....ale ked v nejakej cirkvi clovek je,tak pozna jej ucenie...a berie ho na vedomie
@teressa30 ide o to,ci beries vieru vazne,ci ta tvoje to tvoje rozhodnutie mat dietatko nebude stat vycitky...
Ja osobne som bola rozhodnuta,ze v pripade,ze to nepojde,bude adopcia...nakoniec mame sve deti...a veru,tretie sice možné nie je,ale x-krat ma uz adopcia opat napadla
Mam kamaratku,kt.roky dietatko mat nemohli,co sa dalo za prekazku,to snad mali...vzdali to a zacali riesit adopciu,tiez to chvilu trvalo kym sa k nim dietstko dostalo,no v den prichodu dietatka domov zistila,ze je tehotna....kazdy mame svoj pribeh a tazkosti,tuzba po dietatku je silna,velmi silna
Ide o to,co tomu venujes a obetujes,ci chces byt na tento problem "sama"
Toto ti nezodpovie nikto za teba....ak si.veriaca,skutocne praktizujuca a beries to vazne,vyhladaj nabozenske fora,ci farara,naj mladsieho,ti maju mensi problem hovorit o tychto problemoch....lebo aj Cirkev nieco dovoluje,nie je uplne proti ludom a mimo skutocneho zivota....no nie je to oblast,kt.sa berie laxne...su urcite pravidla a nie vsetko ok je
@teressa30 dúfam, že nájdeš správnu cestu 🙂 Nemôžem ťa úplne pochopiť, lebo nie som v rovnakej situácii, ale tiež túžim ešte po dieťatku a nemôžem ho mať kvôli zdravotným problémom. Tiež som riešila otázku, či prijať liečbu, ktorá bola v rozpore s mojou vierou a bola to pre mňa veľká skúška. Občas som sa cítila byť na úplnom dne, hnevala som sa, zvažovala možnosti, ťažko sa mi počúvali rady iných. Ale vďaka tomu som sa dozvedela veľa vecí, ktoré ma posunuli vpred a naučila som sa viac a s väčšou vierou modliť. Stále síce nemôžem vynosiť dieťa, ale mám vnútorný pokoj, ktorý môže byť pre mnohé ženy nepochopiteľný, no mňa moje rozhodnutie oslobodilo.
ked tu napisem, ze oddelte sa tak janula ma nepochopi
@medionka nuz dievcicka, ak je boh tak pomstychtivy, ako ty hlasas, tak darmo mas maternicu na bozi postup. Uz teraz si si potomstvo na styri generacie dopredu prekliala. Len tak dalej.
a kto potom stvoril dieta z ivf????
kto potom rozhoduje o nasich zivotoch Boh, alebo ludia?

@teressa30 my sa snazime uz 8 rokov. 2 som otehotnela prirodzene, raz po IVF,bohuzial vsetky tehotenstva skoncili potratom.mame este 3 blastocysty a v novembri alebo v oktobri ideme opat na vklad.ja som tiez veriaca,neprejde den,aby som sa Bohu nepodakovala za to vsetko co mam.Jedine co nam chyba je zdrave dietatko.Lekari nam zenam pomahaju,aby sa splnil nas sen. ALE dusicku dava aj tak pan Boh.takze ked to on chce,tak sa to podari,ked nie,nepomoze ani centrum.v tom verim. Sestra tiez 6 rokov bojovala,teraz ma 2 mesacneho synceka po IVF a ani sekundu nelutuje ze sa na to dalo.Ale dakuje Bohu kazdy den za anjelika 🙂