icon

Inseminácia a viera

teressa30
3. okt 2018

Ahojte, prosím dievčatá, odpovedajte tie, ktorých sa to týka... viem, že každý má nejaký názor, ale potrebovala by som naozajstné skúsenosti, nie rady...
Viem, že ste tu mnohé, ktoré to beriete celkom inak, ale mňa zaujímajú názory tých, ktorí mali v sebe vnútorný rozpor, kde sú hranice, nedostala som totiž nikde jasné odpovede.
Rozprávali ste sa s nejakými kňazmi alebo veriacimi lekármi o inseminácii, resp. o umelom oplodnení? S čím ste sa stretli?
Píšte tie, ktoré ste ju z hľadiska viery nepodstúpili aj tie, ktoré áno...❤

evkao
4. okt 2018

@wewika1 👏👍👍👍

anabella111
4. okt 2018

Nevedeli Vam odpovedat?..To nevadi..nema kazdy slova na svoje presvedcenie...Ja by som to povedala tak..ze Boh vie sam posudit najlepsie..ked Vas stvoril..co je pre Vas dolezité..a z jeho pohladu na Vas...ako niekoho kto tu ma nejaku ulohu ..to nemusí byt prave to dieta..Moze to byt ta vasa neskutocna tuzba po dietati..ktoru v konecnom dosledku celu podriadite Jeho vôli a tým Ho oslavite..vo svojom zivote..co znamena ,,apostolovat svojim zivotom- davat priklad...To moze byt jeden jeho zamer..Tá pani..ktora je velmi zanietena krestanka..obisla teoriu katechizmu a prakticky ludskym vnimanim vysvetluje moznost ako dobru..napriek jasne danemu..A este je tam jeden argument..Ten hovorí o tom..preco lekarska obec nerobi prevenciu..ale rovno transplantacie..Ona ju robí..ku prikladu..v kazdej cakarni nam vybija oci...ale my nevidime a nepocujeme..tak ako v tomto pripade..Casto riesime az dosledky..a vobec..toto je nevhodny priklad...Vhodnejsí je..a stale sa bavime na krestanskej urovni..Ze ak uzname ..ze hriech plodi len hriech...Co je to uz za zufalstvo..ked na nom zalozime zivot nasho dietata?..Ale aby ste neostali v omyle..ten kto skutocne doveruje Bohu..ten nikdy nikoho neodsudi za jeho ciny v jeho dobrej voli..a v zufalstve..To ze nema niekto dar viery a dovery..nie je hriech cloveka..A v mojich ociach je taky clovek v tazkostiach a robi-co vie..Ale je pre tych..co uz vedia..ako sa vyhnut problemom..najmenej...aspon podat informaciu a navod. Lebo..a nebudte naivní ..ze nie...ten clovek..ktory vam raz povie..ze pozna ovocie dovery Bohu..tak sa taky nenarodil..Realnejsie je..ze si prezil aj obdobia..ked si sam chcel byt mudrostou..ktora ho vedie..a doviedla ho nikam..Lebo omylní sme vsetci..Iba Jeden medzi nami je Neomylny...Ak je jeho vola...ze budete nová Matka Tereza..tak Vas dietatom nepozehna...Ak obchadzame jeho volu..urobili sme krok do rizika..hm...Mohla by som Vas odsudit za to ..ze (ne/vedome)riskujete ?..Nie..A uz vobec nie..ked to za risk ten druhy ani nepovazuje....

veronicka993
4. okt 2018

@teressa30 umele oplodnenie nie je podla mna humánne. Vela vajicok v skumavke bude oplodnenych, no len jedno sa vsunie do maternice, kde sa vyvija. No co s ostatnymi ?? No kde asi skoncia....vsak to su dalsie ludske zivoty!! A presne ako pise pani alebo slecna, mozno Vase zivotne poslanie, aj ak ste v manzelstve nemusi byt zalozene na tom, aby ste mali deti. Naozaj moze od Vas Boh chciet aby ste sa angazovali v takych veciach, v ktorych sa rodicia, kt.maju menej casu angazovat nemozu. Politika, obcianske zdruzenia pre pomoc ci detom, chorym, atd...moznosti je mnoho

wewika1
4. okt 2018

@veronicka993 dochadza ti fakt, ze demograficka krivka by bez asistovanej reprodukcie bola niekde na urovni vyhynutia?😉myslis, ze to je bozi zamer?kazdy 6ty par ma problemy s plodnostou, to nie je o poslani v manzelstve. Je to presne take iste ochorenie ako zapal mocoveho mechura, pluc, atd....tak nechod k lekarovi, neuzivaj atb, Boh ti tym chce nieco povedat😉 Kolko skusenosti s ivf mas, ked vies, ze jedno embrio sa uspesne vlozi a ostatne niekde skoncia? No bodaj by to tak bolo, vela zien by si usetrilo oplakane negativne tehotenske testy...vies o tom ze existuje native alebo soft ivf pri ktorom vznika len jedno embrijko?...krestanska viera nas v prvom rade uci k laske a tolerancii k bliznemu, nehovori nic o odsudzovani a vyvysovani svojich nazorov😉nesud, lebo budes sudeny a hlavne toho v koho topankach si nespravil ani krok😉

anabella111
4. okt 2018

...za povsimnutie stojí fakt..ktory je viditelny vo vsetkych diskusiach moralky..etiky....Ze krestansky(moralny) nazor nikdy neziada o toleranciu..a ani nikdy nebude...Viete preco?..Lebo ju ma uz zakotvenu v jej pravej podstate uz samotny nazor na zaklade krestanskej(moralnej) dogmy..A naopak..vsetko co je hlasane ako dobré a je proti Bozim (moralnym) zakonom ..sa v konecnom dosledku vyargumentuje nakoniec len nutnostou tolerancie...To je skolkarska psychologia 😊

beznoha_stonozka
4. okt 2018

@teressa30 nas knaz mi povedal, ze je mozne pouzit medicinu ako pomoc pre tuzbu po dietati. Takze za mna ok 🙂

terezka1947
4. okt 2018

@sissik to je kto zanietena krestanka?je to katolicka?ci ake vierovyznanie?
No a hadam zanietena krestanka nie je autorita v otazkach viery,ci ano?moze byt....ale ak ja hladam odpovede na vazne otazky,hladam zanieteneho odbornika....nie len zanieteneho cloveka

beznoha_stonozka
4. okt 2018

Inac, zeny, akoze wtf? Pani v prispevku (necitam celu diskusiu), pekne poziadala, aby ste respektovali jej otazku s tym, ze chape, ze ma kazdy iny nazor a aby sa vyjadril len ten, kto ma skusenost. Preco sa tu hadate? To je psychiatria tento kon

terezka1947
4. okt 2018

@michaella94 boh utrpenie nechce,velmi casto si ho sposobuju ludia....

alilka
4. okt 2018

@teressa30 ahoj..ja som veriaca. Veľa som premýšľala o umelom oplodnení..túžba mať dieťatko je ozaj silná..predtým som bola 7x tehotná..4x potrat a 3x mimomaternicove tehotenstvo.vzali mi obe vajcovody a časť maternice ..a dieťatko nikde .v auguste sme podstúpili ivf kde po oplodnení 7 vajíčok vzniklo len jedno embryjko aj to sa neuchytilo..bola som na spoved a farár mi dal bez problému rozhrešenie..niekedy sa kládol veľký dôraz na to že je to proti Bohu..ale ja na to pozerám tak že kto z nás vie čo ozaj Boh chce?či sme išli proti nemu sa dozvieme až na druhom svete..ale ja stále verím že Boh je milostivy .lubezny.. a vsade je napísané "milujte sa a mnozte sa"..

teressa30
autor
4. okt 2018

@alilka to mi je ľúto, že si si týmto všetkým prešla... to je tisíckrát horšie, než len túžba po dieťati. Už len to, že si vždy išla do toho znovu a s novou nádejou je úžasné ❤

alilka
4. okt 2018

@teressa30 ďakujem 😉 aj teraz mám naďalej nádej .a stále verím že nás Boh obdari zdravý krásnym bábätkom..😊 a ja sa už len pootocim a usmejem že aj tak mi to všetko trápenie a bolesť stala zato .😊

evkao
4. okt 2018

@alilka si neskutocne silna zena, mas moj obdiv <3

alilka
4. okt 2018

@evkao ďakujem ti 😊 ale ja stále myslím na to že sú ľudia čo su na tom omnoho horšie..ja mám skvelú rodinu,muža .mám prácu ,strechu nad hlavou,nežijeme z ruky do úst..a už to všetko je ozaj veľký dar na na tomto svete .😊 Nevravím,prechádzala som si hroznými stadiami od zlosti,cez milión otázok prečo?prečo práve ja?..ale tak jediny Boh vie prečo sa to všetko tak deje a verím že nám zle nechce..takže stále vstanem ,otrepem sa a bojujem ďalej 😉

popolusska
4. okt 2018

@catherinah Katechizmus Katolickej Cirkvi vychadza, bohuzial, este stale z pred 50 timi rokmi napisanej, kontroverznej encykliky Humanae Vitae. Uz kardinali 2. Vatikanskeho konzilu sa snazili o to, aby ucenie cirkvi o ludskom rozmnozovani zacalo konecne respektovat a odrazat (do urcitych etickych hranic) aktualnu zivotnu situaciu manzelov a rodin. Som presvedcena o tom, ze ak katolicka cirkev zacne v novych katechizmoch zohladnovat aktualnu Encykliku Amoris Laetitia, dojde k mnohych posunom v tejto teme. Existuju hranice, za ktore presvedceny krestan proste na zaklade vlastneho presvedcenie nechce zajst, pokial vsak ide o inseminaciu, tam by cirkev uz naozaj mala pripustit, ze ucel svati prostriedky. Jej odporucania su totiz v tomto casto velmi ponizujuce (naozaj maju manzelia "ziskavat" spermie vylucne pocas styku a potom ich nosit do centra..? Aby dokazali, ze spermie ziskali riadnym pohlavnym stykom? Komu na tom zalezi, naozaj Bohu, alebo cirkevnemu kleru?)

mariamay
4. okt 2018

@teressa30 Ahoj.Moja sestra ma problemy s pocatim a pytala sa uz nejedneho knaza,aj veriaceho lekara na nazor...je to na velmi dlho a nemam cas vsetko pisat...takze ... odpoved je stale ta ista...ani ivf,ani inseminacia nie su z hladiska viery pripustne..Sestra ..Skusaju rozne prirodzene metody...resp.naprotechnologia...pise si s jednym veriacim fundovanym lekarom...navstiv stranku www.lpp.sk a skus sa skontaktovat...resp.napisat do poradne..urcite sa ti ozvu...Dalsia skusenost...kamoska bola na inseminacii,lebo to nejak sama vyhodnotila,ze je to ok..ivf nechceli..neskor sa rozpravala s fararom,a usmernil ju,ze to nie je v poriadku...skusali dalej prirodzene..do umelych a s vierou rozporuplnych metod uz nesli a rozhodli sa doverovat Bohu a prijat jeho plan.Po 7 rokoch prislo po dvoch spontannych potratoch prve chlapca a po dalsich troch rokoch,druhe chlapca...Dalsej kamoske sa postastilo po 10rokoch,no ti neskusali ziadne umele metody...modlili sa vytrvalo a prosili o prihovor Jana Pavla II. A vlastne aj ta co mali po 7 rokoch prosila o prihovor J.P II....a otehotnela po tom co bola na puti v Rime a navstivila aj hrob J.P II. No mam aj priatelov uz v pokrocilejsom veku..nad 40,ktorym po 7 rokoch cakania prislo domov dietatko ...neromsky chlapcek ..boli za nim uz v porodnici....a dalsi znamy par ma adoptovane jedno poloromske chlapca a dvojicky dievcatka..romske....Obidva pary stale svoje deti nemaju,aj ked by chceli...Tak zehnam vela sil a mudrosti do rozhodnuti..

sissik
4. okt 2018

@terezka1947 katolika, ktora chodi 2x denne do kostola, na stretnutia katolicke, kazdy rok na niekolko puti, .... Staci ti to? Inak na tuto temu sa viac bavit nemienim. Lebo aj na slovensku ziju fanatici, ktori by najradsej zatvarali do cazenia lekarov aj zeny, ktory umele opl urobili. Chore zmyslanie fanatikov

terezka1947
4. okt 2018

@sissik pre mna to nie je autorita,co sa tyka vaznych otazok viery-akejkolvek,nie iba katolickej
fanatici?
hm,podla mna su najhorsi prave ti vydobavaci toho,co im pasuje a ti,co zrelativizuju vsetko,no a su tolerantni ku vsetkemu,lebo keby neboli,museli by sa zamysalat nad sebou,co nie je prijemne...tak radsej zautocit na inych,aki su,zhodnotit,odsudit....vlastne,pardon....ok,,,to je vlastne tolerancia
treba robit veci poriadne,alebo nijako....a to nie iba v zamestnani,ale aj celkovo v zivote
a ked sa nam nejake pravidla nepacia-chodme ku skupine,ci medzi inak zmyslajucich a zijme podla ich filozofie....ale nieco vazne v zivote berme,lebo lahsie je poukazovat vzdy na inych aki su...vlastne,to je najlahsie

sissik
4. okt 2018

@terezka1947 tak posli otazku papezovi a prestan sa tu prosim zavzdusnovat 😉 mne sa najviac pacia katolicky ktore sa vydavaju v kostole v bielych satach :-P

terezka1947
4. okt 2018

@sissik ved klud....ja mam jasno

terezka1947
4. okt 2018

@sissik inak...aj ja som sa vydavala,v com vidis problem?

maminka1986
4. okt 2018

@medionka ty chudera! Ty si kto že nas sudis ? Ano POVIEM MOJMU MILOVANEMU DIEŤAŤU ako veľmi bolo VYTÚŽENÉ a ako bolo pocate!!! Moje dieta mi dava taku radosť a lasku o ktorej ty môžeš snívať len! DAJ SI RIADNE PO HUBE tvoji rodičia na tebe len "pracovali "ty si asi tazko pocata z lask ked toto vypustis z papuli!

maminka1986
4. okt 2018

Ja vam nspisem len jedno tie co zazlievate ivf...
Prd cele viete cim s8 kazda jedna musi prejst pred ivf pocas ivf aj po ivf teda po vklade embrya! Aky je to nápor nielen na telo ale psychiku!
MOJE DIETA Z IVF sa "uchytilo hned" chcelo sem na svet tak velmi prist a žiť ze nam to dokazuje od narodenia. Smeje sa od 2 tyzdnov!!! Usmieva..rozdava radost nielen nam ale ma taku povahu a tvár milú-to nehovorim ja ako mama ale CUDZÍ ľudia ze ked na neho pozru maju hned lepsi den! Prihovára sa cudzím ludom a to ma len 2 a pol roka. Smeje sa,objima druhe detičky, tancuje a spieva proste slniečko a toto mi chce niekto vyvratit svojimi zlymi recami na deti z ivf? RADOST POCHÁDZA OD BOHA! A MOJE DIETA JE RADOST SAMO O SEBE!
DAKUJEM TI BOŽE!

maminka1986
4. okt 2018

@evkao na toto ani nemusím odpovedať ;)
Ale jehovisti....ti majú zakazanu transfúziu krvi takze. Taki fanatici ako katolico podaktoti asi obetuju dieťa....

sofia82
4. okt 2018

Zasnem nad tym, ako take pokrytecke osoby zaslepene "vierou" velmi rychlo zabudaju resp. pravdepodobne ani nikdy vlastne nepochopili podstatu jedneho zakladneho Bozieho ucenia: "nesud a nebudes sudeny..."

anabella111
4. okt 2018

@maminka1986 ....nikoho vieru nedehonestuj a nepodsuvaj ..co by urobili katolici..Katolici Ti prajú vsetko to stastie ..co si opisala..az na tu hrozu v uvode. To ze nevedia..co si prezivala je ich volba..ze sa to nedozvedia. Ze si to musela prezit..to bola zas Tvoja volba. Ak Ti to stalo za to..tak mi verime..ze sa budes tesit vo svojej radosti a nie trpko slahat plamene navokol..Kde sa to v tebe berie?..ak si uz tam, kde si tuzila byt?

maminka1986
4. okt 2018

@anabella111 tebe som to adresovala? Naco sa ozyvas v kazdej diskusii na koňovi? Co sa nudis ? Otazka znela jasne! NECH NAPISU TIE CO MAJU SKUSENOST S IVF
MÁŠ JU? načo tu davas rozumy kef prd o tom virs?
Kde slaham plamene? Co taras? Co to pisem tebe? Chces sa doťahovať za slovicka? Niekto iny tu slaha plamene robi rozbroje a nie ja .
Mimochodom ha som ivf absolvovala TY NIE takže neviem čo tu hľadáš ale tvoje mudre a spasonosne reci nikomu nepomozu.

kllamarka
4. okt 2018

@teressa30 uz sa to tu pisalo, ale viera a cirkev su rozdielne veci. Cirkev a jej pravidla stvoril len a len clovek. A navyse cirkev je dielo muzov, nie zien.
Skoda, ze si tolko ludi touto umelou instituciou ovlada zivoty.
Nebojuj s cirkvou, ale spolahni sa len a len na svoju vieru, svedomie, na Boha v ktoreho veris, sa mozes obratit v kazdej situacii.
Ja deti mam, koli nim by som aj v pekle zhorela. Len tolko k cirkvi.
Drzim palce, mat dieta je pre zenu zmysel zivota. Proti prirode netreba bojovat, ale jej pomahat.
Medzi tym je tenka hranica.

anabella111
4. okt 2018

@maminka1986 ...Ja som neabsolvovala ...lebo som veriaca...takze otazka bola smerovana aj mne...Dalej...ak urazas katolikov..tak sa ma to dotyka..lebo siris nepravdy..To ..ze si bola na ivf ťa opravnuje hovorit len za tie..ktore boli..Nie za tie ktore nesli koli viere..Tak ako ja nebudem hovorit za ,,skusenu" skupinu..Si velmi utocna..prchka a neposobis stastne..a ja dufam..ze je to len dnesnovecerna dysfunkcia a nie nasledok ivf..lebo my krestania verime aj na také...tak sa laskavo upokoj..si tu prva jedina...co ivf absolvovala a ma tendenciu podat pribeh so stastnym koncom ..tak sa odprezentuj dostojne aspon..nie ako sialenec..

evkao
4. okt 2018

@anabella111 maminka1986 mi odpovedala na moju otazku, na ktoru som od nikoho ineho zatial ani odpoved nedostala