Inseminácia a viera
Ahojte, prosím dievčatá, odpovedajte tie, ktorých sa to týka... viem, že každý má nejaký názor, ale potrebovala by som naozajstné skúsenosti, nie rady...
Viem, že ste tu mnohé, ktoré to beriete celkom inak, ale mňa zaujímajú názory tých, ktorí mali v sebe vnútorný rozpor, kde sú hranice, nedostala som totiž nikde jasné odpovede.
Rozprávali ste sa s nejakými kňazmi alebo veriacimi lekármi o inseminácii, resp. o umelom oplodnení? S čím ste sa stretli?
Píšte tie, ktoré ste ju z hľadiska viery nepodstúpili aj tie, ktoré áno...❤
@michaella94 cirkvi alebo detom? takze jej podsuvas myslienku, ze ak "cirkvi", tak nebude mat deti... dobre som to pochopila?
@johanna_b v podstate áno..lebo ak tam je zdravotný problém ..vážny zdravotný problém....tak tie deti proste nebudú ak tomu niekto nepomoze....takže áno ak sa niekto rozhodne že nechce takýto hriech ako je ivf či iui tak dal prednosť ,,cirkvi,, pred rodinou....či nemám pravdu?
@michaella94 ty zabudas na to, co je za biznis tieto centra, myslim, ze dnes je to uz vseobecne zname, ako "skresluju" vysledky, ako strasia, ake pouzivaju formulky, presne nieco ako ty, "tak chcete to dieta, alebo nie?" po druhe, vies, niekto pouziva svoj rozum, nemusi kazdy byt taky tupec, ze nejdem na umele, lebo "cirkev" ma na to takyto nazor.
takze to, ze "zdravotny" problem, o tom by sa dalo vela diskutovat. imunitu mas kazdy mesiac inu, moju kamosku oklamali, ze ma nepriechodne vajcovody, ze nikdy neotehotnie, vobec ich nemala. v dalsom centre ju oklamali, v snahe, zasa ju len oplodnit a zarobit na nej, ze ma PCO a nikdy sa jej to nepodari, ty zabudas, ze su taketo pripady, ktore jednoducho uveria tymto magorom, ze su "chore", inak by sa k tomu dietatu nedopracovali. atd...
@johanna_b nie ja presne viem aký je to biznis...ale ak sa pár snaží o dieťatko viac ako 10 rokov (osobne poznám tú ženu) tak asi tam ten zdravotný problém bude a vtedy by mne a určite kopec ženám bolo úplne jedno či to je čie nie je biznis ale bola by to pre mňa nadej.....neviem či a ako dlho si sa snažila o dieťatko ty ale my sme mužom sme sa najdlhšie snažili rok a poviem ti že to je riadny zaberal na psychiku takze ja si nedokážem ani len predstaviť ako sa cíti čo sa o dieťa snaží roky....čo sa týka tvojej známej ako som už raz písala sú také čo majú diagnózu a potom sa zrazu podarí prirodzene....ale nie každý má to ,,šťastie,,...lebo sú aj také čo dieťa bez pomoci mať proste nemôžu.....len taký príklad....ak žena má pco a ešte k tomu vytvára protilátky proti spermiam tak tam tá šanca bude fakt mala keď vôbec nejaká....
@johanna_b ty si asi nemala problém však? Treba sa vcítiť aj do kože iného človeka, keď sa snažis niekoľko rokov a nič a zúfalo čakáš na zazrak,... A nie, nie každé CAR je len o Tom, že skresľuje výsledky, že ti nedá na výber a podobne, my sme mali aj možnosti aj dokonca lepšie výsledky ako pri gyn... Ano, stojí to peniaze, lebo toto žiaľ neprepláca poisťovňa, hlavne že platia protidrogove a protialkoholické liečenia, za ktoré si mimochodom ľudia môžu sami a ešte veľa krát odtiaľ utekajú, my za to, že máme zdravotný problém nemôžeme
@zdenka67 presne tak dotyčná vie velke h...o tom.
Snazit sa roky a nic.
@johanna_b ty netrep tu aspon 2 na 3..ja som bola u 5 doktorov nezávislých od seba kazdy povedal PCO muz malo ponale spermie..tak akp CAR si môže dovoliť skrrslovat výsledky? Ked tam HADAM NEJDE PAR čo sa snazi pol roka!!?? Ale roky!! Co ty o tom vies vôbec? Kamoska sa kolko snažila ci len zo zábavy isla do CAR kde sa plati za všetko?? Ja som CAR a Bohu vďačná ze mam zdrave dieťa. Ked nic nevies netrep prosim ta
@terezka1947 ach dievca nastuduj si trochu biologiu...5dnove embryo je rozdiel ako ked zena ide na potrat v 3 az 4 mes! Kefy ma vyvinuté plod všetko co 3 az5 dnove nemá! Sa uvedom co pises a,daj si po ustach ze vôbec tu siris zle info a vstupujes zenam do svedomia ty prava kresťanka - nesud a nebudeš súdena
@maminka1986 pre mne je rovnaky zivot 5 dnove embryo ako 3-4mesacne babo v brusku....u mna lusknutim prstu sa od urciteho momentu z nicoho nieco nestane
No a co konkretne si mam nastudovat,lebo aj v medicine su odbornici,kt.potrat obhajuju a nevidia dieta v brusku od narodenia,aj taki,pre kt.je bunka ako bunka,teda zaciatok zivota
Nesudim nikoho,ale ani nebudem nijakej zene pisat,ze potrat je ok...iba preto,ze som umelo tolerantna.
Tolerancia ma byt v iných veciach....ak beriem do uvahy tuto temu,svoj nazor na potrat poviem,ale nikdy som neodsudila nijaku zenu za to,ze na nom bola,dost to sama nesie tazko...je mi ju luto
Ak si si vsimla,je par starych tem na MK,kde zeny pridali prispevok do diskusie s presvedcenim,ze ho podstupia....a nakoniec na neho nesli,mozno aj vdaka komentom mnohych.
Co je lahsie?povedat beztrestne cloveku,kt.nepozname,urob nieco zle,to nevadi,je to tvoj zivot....alebo,aj neznamemu dokazeme povedat,nerob to,mozes to raz lutovat
Sme zodpovedni za to co kde povieme a napiseme.
@maminka1986 Boze, co tu ty stekas... Ja pisem o kamoske, ktora sa tam vybrala z PASIE. 6 mesiacov sa im nedarilo, tak isla, "lebo sa nam nechcelo cakat" - jej slova. A ty si tomu svojmu charitativnemu centru asi velmi doverovala, ked si si bola svoju diagnozu overovat u dalsich siedmich, ci kolkych, fuj, uz sa mi nechce k tomu tvojmu prispevku ani vracat...
@johanna_b ....Niekedy je zdroj slova tak velmi viditelny..ze je dobré zvazit celu svoju reakciu..S agresorom nejdeme do bitky..s vulgarnym clovekom nepokracujme v rozhovore a zaskodnikom sa vyhybajme...lebo maju taku silu..ze pri nich budeme vyzerat ..ako ich zrkadlo...Nikdy sa neoplati zle slovo vracat zlym...vzdy sa vsak oplatí..odist a ostat nepospineny......❤
@anabella111 mas pravdu ale kvoli comu su tieto osoby po umelom oplodneni take agresivne?
@johanna_b ....Citas SP...?....Tam je odpoved na kazdu otazku...aj na túto Tvoju.
@anabella111 neviem co je sp asi mi to pomaly mysli
Ved pockajte, ako budu na tom vase deti..s vnucencami velmi nepocitajte.. je to celosvetovy problem, a nie rozmar nedockavych zien..
@johanna_b ....😊Svaté pismo...
@normab a uz si si polozila otazku, preco je s plodnostou taky problem?
Moja kamoska je velmi veriaca a podstupila to. Lebo tuzili po dietatku. Isla potom na spoved a dostala rozhresenie. A stale to nevedela spracovat tak pri dalsej spovedi to zase uviedla a knaz jej povedal ze uz to nema riesit. Ma dieta a ma sa on s laskou starat. Ma byt z nej dobra mama. Moze byt tuzba po dietati hriech? A keby ti to nebolo sudene tak neotehotnies ani pri umelom.
@alantroj tuzba po dietati nie je hriech. Hriesne su len sposoby ziskat dieta. A pri umelom oplodneni ide o vrazdu deti, kvoli tuzbe deti mat. Je to podla teba laska? A co sa tyka intrauterinnej inseminacie, tak ta je pripustna za podmienky normalneho sexualneho styku predtym. No obavam sa, ze na SK sa nic take nerobi.
@katharines Ja neopisujem moju situaciu, ja som chvalabohu otehotnela prirodzene. Taktiez ti neviem povedat, co sa na SVK robi a nie, lebo som to nezistovala.
A myslim ze aj svaty otec tvrdil ze treba posudzovat pripad od pripadu, individualne, pary ktore sa rozhodli takto pocat. Ja tieto striktne nazory nemusim, myslim si ze extrémizmus v akomkolvek smere zivota je skodlivy.
@alantroj ide o zivoty, ktore umieraju zbytocne pri ivf, to je podla mna extremizmus a nie nazor, ktory to jasne popisuje. Tu relativizmus nema miesto. Je to bud, alebo. A ten nazor pisem pre vsetky, ktore by nad niecim takym uvazovali.
@alantroj a uz sv. Papez Jan Pavol II sa jasne vyjadril proti ivf. Tu nie je priestor na individualne posudzovanie.
Ahojte🙂 Prichádzam v mieri. Napriek môjmu negatívnemu postoju voči IVF by som si dovolila poopraviť. Nie vždy musí dôjsť k zabitiu, ale treba na to ochotu centier,pre pre ktoré toto nie je dobrý obchod. Len toľko. Pekný dik.
@kakatulik viem, co tym myslis, no ani niekolkorocne zmrazenie nie je vyhra. Je tu vela moznosti a ani jedna nie je moralna a ani dobra. Pri kazdom, hoc aj soft a native protokole povstavaju mnohe otazky i problemy.
@katharines prosim uz mi nepis, ja som reagovala na autorku a ty mas svoj postoj a ja svoj. Nestojim o presviedcanie. Ani to nema ziadny efekt kedze ja chvalabohu dokazem otehotniet prirodzene a nemusim riesit ine moznosti.
@katharines nehovorím o zmrazení a o morálnych problémoch som myslím informovaná. Moja reakcia bola na margo tých zničených oplodnenych embrii. Týmto sa vzdy hneď operuje a jednoducho to nemusí byť vždy tak...
@alantroj ja chapem, ze si nepisala o sebe a ani nepresviedcam teba 😉. Ale povazuje za potrebne uviest veci na spravnu mieru. Prajem ti krasny den.

@gagik ...o dve som prisla...ale to som uz pisala...Nebranim pocatiu..nehranim pocatie...