icon

Je druhé dieťa vo veku 36 rokov neskoro?

budemmamca
29. dec 2025

Myslíte že druhé dieta v 36.rokoch je už neskoro?Dcera bude mať 9

anonym_42c3d5
2. jan 2026

@budemmamca mam vymodlene dieta.rodila som ako 38r. Nedala by som sa odradiť madými mamičkami. Máš zabezpečenie a skúsenosti...

betaxa
2. jan 2026
@anonym_bcc730

@betaxa Ale áno, je to bežné, hranica sa veľmi posunula a nie je to problém, ak rodia ženy 35-45.

@anonym_bcc730 no comment ...kľudne ďalej hovorte aké je to super byť babkou a matkou zároveň

detickyy
2. jan 2026

@budemmamca Máme 2 deti vo veku 14 r. (rodila som na 24 r.) a 12 r. Po rokoch sme chceli tretie a dostali sme dvojitý dar zdravé dvojčatá dievčatá 😍 (mám z oboch strán mojich rodičov v rodine dvojičky). Otehotnela som, keď som mala 37 r., narodili sa na 38 r. Tešíme sa celá rodina 🥰. Materstvo a rodičovstvo ma úplne iný rozmer, ako keď sme boli mladší 😃😉. V našom okolí má dosť párov prvé dieťa po štyridsiatke. Určite 36 r. nie je neskoro.

anonym_c7bb19
2. jan 2026
@betaxa

@pribinak bežne nerodia! Nezavadzajte....je veľký problém s plodnosťou v tomto veku, aj rizika pre matku. Tento vek je problém a reprodukcia ženy je vekovo ohraničená. Vďaka modrému koníkovi a týmto populistickym názorom ako je to bežné ženy odkladajú rodičovstvo , ktoré už nikdy kvôli tomu nemusí byť, ani za pomoci centier asist.reprodukcie

@betaxa vďaka modernú koniku 🤣🤣🤣🤣 to určite

veronicka88
2. jan 2026

Mám 37 a dnes by ma uz nikto nepresvedčil má dieťa.ani ak by malo byť prvé.a nie je to tým že som stará.

cyneric
2. jan 2026

Jedna vec ktorú treba brať do úvahy je, že vek rodičov ovplyvňuje % šancu na vývojové (a iné) chyby plodu ktorá sa od istého veku nie že pričítava, ale násobí. 🙂 Ale keďže je to (iba) šanca, môže/nemusí nastať a to platí pre všetky tehotenstvá…

anonym_bcc730
2. jan 2026
@betaxa

@anonym_bcc730 no comment ...kľudne ďalej hovorte aké je to super byť babkou a matkou zároveň

@betaxa Máš pravdu, radšej nekomentuj 😉🙂

detickyy
2. jan 2026
@betaxa

@pribinak bežne nerodia! Nezavadzajte....je veľký problém s plodnosťou v tomto veku, aj rizika pre matku. Tento vek je problém a reprodukcia ženy je vekovo ohraničená. Vďaka modrému koníkovi a týmto populistickym názorom ako je to bežné ženy odkladajú rodičovstvo , ktoré už nikdy kvôli tomu nemusí byť, ani za pomoci centier asist.reprodukcie

@betaxa Keď som rodila prvé dieťa v r.2006 mamičky boli vo veku od 20 r. do 28 r. Pár ich bolo nad 35 r. a pozerali na nich zvláštne. Keď som rodila dvojičky v r.2020 a myslela som si, že aká som už "staršia", mamičky tam boli vo veku 35 r. a viac, čiže som ako 38 r. nebola až za takú zvláštnu 😉. Dokonca tam bola jedna (44 r.) s 22 r. a 20 r. synmi. Podarilo sa im a tešili sa. Tak potom neviem ako to je, ale naozaj z pozorovania v našom okolí sa to dosť posunulo.

samik88
2. jan 2026

Takéto otázky sú tu stále a aj rovnaké odpovede. Hneď na začiatku ti napísali,že záleží od toho ako sa ty cítiš. Niektoré ženy aj muži sú dosť zničení už v tomto veku. Životospráva a to akým štýlom života žiješ je najdôležitejšie. Či športuješ ,máš vyváženú stravu alebo sa veľmi stresuješ. Ja po dvoch deťoch v tvojom veku by som asi do tretieho nešla. Lenže my ešte aj prerábame (svojpomocne) starý dom a tam ide veľa našej energie aj financií.
My ťa nepoznáme,nevieme ako žiješ a či máš nejaké zdravotné problémy 🤷🏻‍♀️

nerrynka
2. jan 2026

Prvé som mala v 33 druhé 35 a teraz tretie v 39 😅 určite nie si stará 🙃

ankare
2. jan 2026

@budemmamca Nie je, si mlada, smelo do toho!

lenjaja84
2. jan 2026

@budemmamca ja som mala prve v 37rokoch a aj posledne, neplanujem viac deti 🤷🏻‍♀️ dcera ma 4,5r , takto nam to vyhovuje 🍀

anonym_9f8122
2. jan 2026

@budemmamca Nemyslím to v zlom, no ak máš pochybnosti a potrebuješ uistenie od cudzích zien tu na konovi, možno neskoro v tvojom pripade aj je.. A to ti píšem ako žena ktorá prvé rodila 38 a ešte sa chystá na jedno.

nelili1978
2. jan 2026

@budemmamca prve som mala v 18tich a druhe
v 28ich a bol to veľký rozdiel. Ale ak chcete vy dvaja, zbyzocne ti tu budeme radit

enika1234
2. jan 2026

@budemmamca ja mám 36 a som tehotná. Syn má 8. Keby som to neskúsila, viem, že by som ti ľútovala

chorucka
2. jan 2026

Neviem načo je toto tu dobré pýtať sa ci si stará na dieťa neber to zle. Všetko je na tebe a partnerovi ako to zvládnete, čo keď ty už nebudeš chcieť ďalšie dieťa a partner ta kvôli tomu opustí lebo on dieťa bude chcieť. Ja mam 44 a jedno dieťa 10r problém s otehotnenim tak sme radi aj za neho a vieš ako koľko krát si poviem že mi je ľúto ze vyrastá sam že nemá súrodenca, poznám veľa ľudí čo majú väčší vekový rozdiel medzi deťmi a tie staršie deti velmi pomáhajú ľúbia sa. Mám známu tiež vydávala sa mladučká nestihla si užiť hneď 2deti po 15r sa rozviedli, našla si partnera ktorý nemá deti a po 2r sa im narodila princezná a sú všetci šťastný. Nepozeraj na nikoho je to váš život zaraďte si ho aby ste boli vy šťastný.

duracelka13
2. jan 2026

Ja som v tom veku mala prvé dieťa a moja sesternica v 40. Takže, ak tu v Tom nebráni zdravotný stav, sociálna či ekonomická situácia, išla by som do toho. Držím palce

jeennyv
2. jan 2026

Nikdy nie je neskoro a co maju povedat tie co sa roky snazia..moja kamoska cez 10r sa snazili a porodila v 40tke…dalsia kamoska roky snazenia pomaly od 25 a teraz v 34 po jednej strate sa podarilo….mna nazor ostatnych nezaujima, kazdy nech si zariadi podla svojho

lacibo
2. jan 2026

@budemmamca urcite nie je, ja som mala deti v 21, 26 a 39 rokoch - nic by som nemenila, keby mozem vratit cas, 18 rocny rozdiel medzi dcerami - laska na veky vekov - deti si nikdy nezavideli, praju si a chrania sa, posledny porod najrychlejsi,tehu bez problemov, matersku som si uzila a vyhodou bolo, ze mi hocikto doma mohol postrazit malu, cize ziadna socialna izolacia

katrin21
2. jan 2026

@budemmamca nie je..ja som mala prve 23 druhe s druhym muzom az 39... totalne super som si to vychutnala, uplne inak ako za mladi, odporucam...sice rozdiel 15r ale aj to ma svoje vyhody, aj nevyhody,ale viac vyhod.
Keby som ju mala v 36 tak v 39 dam isto este druhe ak by sa zadarilo, aby mala partacku,lebo takto je ako jedinacik ,ako bola do 15r prva ...takze za mna nevahaj, chod do toho. Ja si to neviem vynachvalit, dcery maju teraz skoro 10r a 25r.
Jo a starsia je pripravena do zivota ,neboji sa babo chytit, vie co a ako, velka deviza do zivota.

anonym_d55ae8
2. jan 2026

@budemmamca Ja som porodila nedavno v 32 rokoch tretie dieta. A som rada ze dve som poorodila este do 30tky. Je to uplne ine. Telo po 30tke uz starne. Hoci som nemala komplikacie bolo mi tazsie. Pomalsie sa telo regeneruje. V 36 rokoch si to ani neviem predstavit. Za mna je to uz neskoro. Nesla by som do toho.

blackcat8885
2. jan 2026

Ženy rodia aj po 40ke prvé. Ja budem mat 38 a v pohode by som dala aj tretie ale kvôli financiám už nebude.

cimage
2. jan 2026

Mam kamaratku, ktora ma dceru 11r. S jej otcom nie je v kontakte, takze samozivitelka. Pred rokom konecne nasla muza s ktorym to klape a teraz cakaju spolu dieta. Obaja su medzi 36-39. Ona chcela dieta skor, len nebolo s kym.

anonym_36f7c1
2. jan 2026

Ja mám 30, mám druhé bábätko pár dňové a musím sa priznať že sa cítim už stará… myslím tým skôr to, ako sa zotavujem po pôrode že už to nie je také ako po prvom pôrode keď som mala 24, menej vládzem a som slabá… ale to tiež záleží od človeka

anonym_723442
2. jan 2026

Rodit mozes aj v 50ke. Moja svagrina ide teraz rodit prve ako 41-rocna. Ona si este zije na ruzovom oblaciku. Ty uz dieta mas, vies, co to obnasa. Na druhe dieta je tento vek uplne ok, samozrejme, mozes otehotniet hned, mozes cakat mesiace, roky, kym sa podari. Riad sa tym, ako mas vyrieseny zivot, inak povedane, ci si mozes druhe dieta dovolit, ci partner je naozaj partner do zivota. Ak ano, smelo do toho. Ja som mala limit na deti do 35ky, rodila som ako 33-rocna, ale mam len jedno dieta. Teraz mam 36, ale ja uz dalsie dieta nechcem. Keby ano, moj limit by bol max 38-40. Po 40ke by som uz nerodila. To dieta treba aj vychovat, nielen porodit a ja sa necitim na to v 50ke riesit pubertalne vylevy.

anonym_73adf6
2. jan 2026
@betaxa

@betaxa súhlas. Aj keď som posledné dieťa rodila v 40tke, rozhodne to nepovažujem za v pohode vek. A nikdy by som nepovedala napr. 20tke, že má čas. Nemá čas. Nehovorím, že má byť v panike, ale biológia nepustí. Ja sa niekedy zamýšľam, o čo komu ide touto propagandou skvelého života single, užívania si života, cestovania, kariéry....a odkladanie materstva na potom.

marsmykkok
2. jan 2026
@anonym_723442

Rodit mozes aj v 50ke. Moja svagrina ide teraz rodit prve ako 41-rocna. Ona si este zije na ruzovom oblaciku. Ty uz dieta mas, vies, co to obnasa. Na druhe dieta je tento vek uplne ok, samozrejme, mozes otehotniet hned, mozes cakat mesiace, roky, kym sa podari. Riad sa tym, ako mas vyrieseny zivot, inak povedane, ci si mozes druhe dieta dovolit, ci partner je naozaj partner do zivota. Ak ano, smelo do toho. Ja som mala limit na deti do 35ky, rodila som ako 33-rocna, ale mam len jedno dieta. Teraz mam 36, ale ja uz dalsie dieta nechcem. Keby ano, moj limit by bol max 38-40. Po 40ke by som uz nerodila. To dieta treba aj vychovat, nielen porodit a ja sa necitim na to v 50ke riesit pubertalne vylevy.

@anonym_723442 Presne tak, roky neoklameš a proste človek po 35tke nie je mladý človek, ale človek v strednom veku či sa nám to páči alebo nie... Ako žena sa na to môže cítiť v 38mičke, 40tke, 42ke, ale bude vládať aj o 3 roky, 5 rokov, 8 rokov? Po 60tke kedy ľudom už ubúdajú sily tak pracovať naplno aby dieťa mohlo vyštudovať vysokú školu a podobné záležitosti. A veru veľa ľudí okolo tej 60tky aj umiera-hoci teda tú sa maminky cítia nesmrteľné, lebo VRAJ zdravo žijú, pričom za zdravý život považujú možno že raz za týždeň idú na polhodinu na prechádzku a nekupujú klobásu ale šunku, ale reálne nežijú moc zdravo...

anonym_bb9598
2. jan 2026
@anonym_73adf6

@betaxa súhlas. Aj keď som posledné dieťa rodila v 40tke, rozhodne to nepovažujem za v pohode vek. A nikdy by som nepovedala napr. 20tke, že má čas. Nemá čas. Nehovorím, že má byť v panike, ale biológia nepustí. Ja sa niekedy zamýšľam, o čo komu ide touto propagandou skvelého života single, užívania si života, cestovania, kariéry....a odkladanie materstva na potom.

@anonym_73adf6 nemyslim, ze to je nejaka propaganda. Zial realita dnesnych dni. v 23 som skoncila skolu a o samostatnom byvani mohla akurat tak snivat. byvala som s dalsim dievcatom v jednej izbe, inak by som si nemohla ziadny podnajom dovolit. Takze kym som sa trocha financne pozviechala a co to nasetrila, vek bezal. Rozumiem, ze biologicky je ideal 20r ale to bolo absolutne nerealne aj ked by som akokolvek chcela. Teda bolo by ale starali by sa financne nasi rodicia a nie my. Plus, v mojom okoli nehrozilo aby nejaky chalan, ktory by bol vhodny ako partner, chcel dieta do 30r. (rovnako nemali nic ako ja mozno som mala ale hladat dajakeho s bohatymi rodicmi :D) Akoze niekto by sa nasiel ale nechcela som dieta s nejakym nezodpovednym typkom, s ktorym by som bola uz rozvedena. Radsej som si pockala ako ostat sama s dietatom a vyratavat, ci mozem dietatu kupit rozky. A teda nehovorim o neviem akom luxuse, co som si a dietatu chcela dopriat. len bezny zivot.

vroni
2. jan 2026
@betaxa

@betaxa, trepeš, až sa hory zelenaju. Moja prastará mať mala prvé dieťa v 34. Potom ešte ďalšie dve. Druhá prastará mať porodila moju starú mamu v 43 rokoch a nikto to za zvláštnosť nepovažoval. Že bol modry koník aktívny už okolo roku 1900, mi je novinka. Jasné, bežne dievčatá rodili aj od 14, že z nich väčšina boli v 30 strhane stareny je na inú debatu. Áno, vek prvorodičiek sa posúva a má to aj negatívne stránky. A odkladať dieťa na počiatok menopauzy tiež nie je dobrý nápad. Ale robiť zo ženy pod 40 pomaly babičku nad hrobom, starú na dieťa, je čisté tliachanie.

sulejmanka
2. jan 2026

Vobec to nie je neskoro. Mala som tretie deita v 38 a zvladala som tehotenstvo aj starostlivost rovnako ako pri prvom ktore som mala v 26