icon

Je možné prirodzené počatie pri veľmi zlom spermiograme?

31. máj 2026

Snažíme sa rok, teraz sme zistili ze manžel má veľmi zlý spermiogram, 6x menej spermií ako je norma, iba 6% je motylných a 100% ma defekt hlaviciek je nejaká šanca na prirodzene pocatie? Ci rovno risiet centrum asistovanej reprodukcie ? Je to inak 30 ročný športovec nefajčiar:( nechápem tie výsledky

anonym_9121d3
31. máj 2026

A nenosí tesné slipy?

anonym_04a35e
31. máj 2026

@anonym_autor na počatie ti stačí jedna spermia. Ale musí byť dobrá....
Pri výsledku 100% zlých spermií by sa teda asi musel stat zázrak...
Ja by som sa hneď objednala do centra

olivieraa
31. máj 2026

@anonym_autor sanca na prirodzene pocatie pri takom spermiograme je velmi mala, hlavne ten defekt hlaviciek 100% znamena ze ani jedna schopna spermia sa vo vzorke nenasla.. urcite by som navstivila centrum a nestracala cas a zaroven patrala po pricine takeho spermiogramu

oriesocek
31. máj 2026

Začala som robiť v takom centre, zajtra sa mozem opýtať našej andrologicky a dám vedieť. Kazdopadne pri 100% by som urcite išla na konzultáciu.

anonym_9a0da8
31. máj 2026

S tak zlym spg je to na centrum,lebo sanca na prirodzene otehotnenie je minimalna, navyse su geneticky vadne,ked maju defekt hlaviciek. Neskusali ste zmenu stravovania,uzivanie vitaminov? Spermie sa obnovuju kazde 3mesiace. Nema sedavu pracu? Treba patrat po pricinach,lebo ani embryologovia nerobia zazraky.

autor
31. máj 2026
@anonym_9a0da8

S tak zlym spg je to na centrum,lebo sanca na prirodzene otehotnenie je minimalna, navyse su geneticky vadne,ked maju defekt hlaviciek. Neskusali ste zmenu stravovania,uzivanie vitaminov? Spermie sa obnovuju kazde 3mesiace. Nema sedavu pracu? Treba patrat po pricinach,lebo ani embryologovia nerobia zazraky.

@anonym_9a0da8 no práveže neviem akú zmenu stravovania, muž je športovec tehličky na bruchu, nepije nefajčí zdravá strava zelenina ovocie bielkoviny tuky všetko si stráži, ja son doma nevyprážala snáď nikdy

anonym_d54c72
Včera o 04:15

Môjmu mužovi pomohlo keď prestal nosiť tesne spodné prádlo, piť kofeín a kúpať sa v teplej vode. Tiež žiadne sauny a také veci. Ale už si nepamätám aké parametre mal on také zlé, musela by som sa opýtať. Inak takéto odporúčania mu dali v car, tak sa aj vy objednajte na konzultáciu, že čo mu poradia.

oriesocek
Včera o 06:39

Rozpravala som sa s našimi embryologickami/andrologickami a tento nález je na car, keďže je 100%patologia - defekt hlavičiek, t.j spermia sa nevie dostať do vajicka.

romino
Včera o 09:02

aj ja si myslim, ze pokial je diagnoza 100% defekt hlaviciek .. tak asi ist uz len do centra.
Ano, je to ironia .. ze casto aj muzi so zdravou zivotospravou mozu mat take vysledky, kym naopak nejaka spitina vie splodit kade chodi.
Ale to proste moze byt dakym zapalom niekedy v minulosti, alebo daco vrodene, ze konkretne tieto bunky nema spravne produkovane ... bohuzial nie je tam priama umera, ze cim lepsia zivotosprava, tym plodnejsi.
Len sa tym mozu - v niektorych pripadoch - zvysovat sance.
Telo je superkomplikovane, kazdy sme unikatny, moze nastat milion variacii ... ze preco niekto toto, iny tamto ... vela z toho zostane zahadou.

autor
Včera o 10:07
@anonym_d54c72

Môjmu mužovi pomohlo keď prestal nosiť tesne spodné prádlo, piť kofeín a kúpať sa v teplej vode. Tiež žiadne sauny a také veci. Ale už si nepamätám aké parametre mal on také zlé, musela by som sa opýtať. Inak takéto odporúčania mu dali v car, tak sa aj vy objednajte na konzultáciu, že čo mu poradia.

@anonym_d54c72 no ani tu sprostu kávu nepije 🥲🤨

autor
Včera o 10:08

Ach ďakujem:( nepotešili ste ma

any_soj
Včera o 13:03

Ja by som skúsila NaPro technológiu. Na Slovensku je vo viacerých mestách, cez plodar.sk
Nie je to umelé oplodnenie, ale liečba. Vedia aj s mužom niečo riešiť, ale veľmi platí aj že keď je žena optimálne telesne, hormonálne nastavená, tak aj so zlým soermiogramom je možné otehotnieť.

pabla99
Včera o 14:17

@anonym_autor moj manžel to iste len s rozdielom že patologia 99% , skúšali sme to prirodzene tri roky a nič 🤷‍♀️ pohyblivé boli tiež na nejakých smiešnych pár percent.

Napapal sa veeeeľa vitamínových doplnkov, športovec, nefajčiar. Skúsili sme snáď všetko od A po Z…
skončili sme nakoniec na IVFku a neľutujeme - podaril sa prvý vklad a máme trojmesačneho synčeka…

Držím palce! Ja byť vami, rovno sa objednam do CAR…

anonym_9a0da8
Včera o 14:25
@anonym_autor

@anonym_9a0da8 no práveže neviem akú zmenu stravovania, muž je športovec tehličky na bruchu, nepije nefajčí zdravá strava zelenina ovocie bielkoviny tuky všetko si stráži, ja son doma nevyprážala snáď nikdy

@anonym_autor bohuzial spermie su najcitivejsie bunky v tele, vsetok bordel sa na ne viaze, vsetok stres,chemia z prostredia. Aj sportovci beru plno umelych suplementov, povedzme si,ze aj ten "naprirodnejsi" protein je iba ultraspracovana potravina, tym som myslela zmenu stravovania. K tomu mozno sedava praca, caste a dlhe bicyklovanie, saunovanie, tesna bielizen, ktore sposobuju prehrievanie semennikov. Plus stres. Aky mate zivotny styl, viete vy. Niekde dovod teratozoospermie bude. Skuste nieco zmenit,lebo bohuzial ak je chyba u chlapa,ani ivf nemusi pomoct (mam v okoli plno parov s takym problemom, jedna kamoska ma za sebou dokonca viac ako 8 potratov,lebo bohuzial z "chybneho" materialu zdrave babo nebude). A mozu ta akokolvek tlacit v centre do ivf,musite skusit zlepsit spg,bez toho to budu iba vyhodene peniaze.
My sme riesili len oligoastenozoospermiu a muzovi pomohlo po par mesiacoch uzivanie E, D, selen a zinok. Ivf nam sice nevyslo,no mame nakoniec 2 deti prirodzene.