Kedy je ideálny čas na založenie rodiny?
Ahojte, s priateľom práve riešime túto kapitolu nášho života a zisťujeme, že narážame trochu na problém. V krátkosti obaja sme na vš takže času je na jednu stranu dosť, ale je prirodzene že sa o tom bavíme. On ešte úplne nevie čo chce robiť, ale veľmi rad by podnikal s čím nemám problém. No povedala som mu že najbližších 10 rokov deti nechcem, bolo by mi ľúto keby sa potom o 20 rokov pozriem nazad aká som bola šikovná, mlada a ja som to zahodila aby som ostala na materskej. On by však chcel deti hned po vš, mne to nepríde vôbec správne, mne sa život zmení ale jeho môže ostať viac menej ten istý, tiež mi príde nezodpovedne mať deti keď nebudeme mať peniaze a navyše bude mať stres z rozbiehania podnikania. Na jednej strane si chcem kariérne sama sebe niečo dokázať, a že všetok ten čas, ktorý som škole venovala nebol zbytočný, ale nechcem deti príliš odkladať až kým bude neskoro. Ako ste to mali vy pri zakladaní rodiny, neodkaldali ste to alebo ste si najskôr urobili zázemie a až potom sa rozhodli mať deti? Ďakujem😊.
Odrob si aspon 5 rokov po vs, a potom by som riesila. Uz mas aj nieco vybudovane, nepokracujes od nuly.
Boze zas sa tu budu predbiehat matky ktore mali deti 35+ ake to je naj na svete a matky 20+ s uplne rovnakym nazorom 😃. Lebo kazdemu vyhovuje nieco ine a chce inak zit. My sme mali dieta po 20tke, ja som to vzdy tak chcela. Zaklad je mat pre dieta financie a zazemie a je v jedno akom veku. Riadila by som sa len tym a aj svojim srdcom. Nie rozhodnutiami druhych
Ak by som mohla prispejem osobnou skúsenosťou. Dcéra sa mi narodila keď som mala 29 rokov a syn sa mi narodil keď som mala 36 rokov. Osobne si myslím, že čím skôr tým lepšie. Pri dcére som zvládala všetko lepšie, bola som mladšia, viac síl, nepotrebovala som toľko spánku. Po troch rokoch na materskej som nastúpila do práce , síce dcéra bola zo začiatku častejšie chorá pri nástupe do kolektívu ale pomohli nám starý rodičia. Syn teraz nastupuje do prvej triedy a ja mám 43 rokov . Druhé tehotenstvo bolo oveľa náročnejšie aj zotavovanie a to nehovorím o nočnom vstávaní... všetko horšie...
Ono či je to skôr alebo neskôr, mama sa musí vždy viac obetovať a dať kus zo seba aj na úkor práce, často som vymeškávala v práci nemohla som budovať svoju kariéru ako som chcela, moja zodpovednosť voči deťom bola vždy viac ako práca.
Ale na záver za mňa radšej skôr do 30 určite a potom si môžete budovať kariéru.
ja som mala prve dieta v 27 a som spokojna, pokojne aj o 3 roky skor, nic by mi karierne neuslo..karieru som zacala budovat az po materskych vlastne..dovtedy ma aj tak stale brali ako juniora
...."bolo by mi ľúto keby sa potom o 20 rokov pozriem nazad aká som bola šikovná, mlada a ja som to zahodila aby som ostala na materskej."... a svojim vlastnym milovanum detom chces dat co ? Mamu staru a nesikovnu ? Materska sa rovna zahodenie niecoho ? Boze dievca, vobec si neuvedomujes, aka je to praca vychovat dieta/deti. Urcite s tym zacat v plnosti sil a nie niekedy po zenite. Tot moje odporucanie ;)
Pozri, je uplne "jedno" ci budes mat deti po VS alebo najprv kariera a deti trebars v 35. Su miliony ludi ktori to mali tak, a druhe miliony zas tak.
Jedno nie je to, ze sa v tak zasadnej otazke vase nazory diametralne lisia a ano, to moze znamenat do buducnosti problem.
mne sa zda debata o detoch skoro, pokial este nezarabate a neviete ako budete zarabat
25-30 je ideálne, je vtedy človek na vrchole fyzických síl a až aj psychicky dozrel,
Ak má človek dieťa v 20tke výhoda je, že bude pomerne mladý ešte ked dieťa bude už veľké, ale je to zase vek, kedy je sám mladý človek nevyzretý úplne psychicky.
A zase po 35 tke je človek vyzretý psychicky, ale vek neoklameš, človek už tak nevládze, v 50tke má doma pubertiaka, skončí školu ked rodič bude na dôchodku, vnúčat sa dožije tiež dosť neskoro ak vôbec. A teda aj popri dieťati sa dá robiť kariéra, pomaly ju rozbiehať a tak, dieťa neznamená byť mimo 6 rokov, len to chce podporu partnera, rodiny a hlavne chcieť na sebe pracovať.
Nasa priorita bola rodina, obaja sme boli rodinne zalozeni. Pocas Vs ja som ani na vydaj nemyslela. Po skonceni Vs som spoznala terajsieho manzela a o 2r bola svadba a o rok nato 1.dieta. manzel mal po 30r, ja 27, idealny cas. Musite sa dohodnut, co chcete. Pre niekoho je naplnenim deti a rodina, pre niekoho kariera.
v prvom rade si zisti, ako na tom vzajomne ste... potom robte plany... ak sa teraz rozhodnete pre dieta o 10 rokov, nakoniec ho mat nemusite, lebo mozete mat problem...
tam by som zacala.. ak budete z fyzickeho hladiska obaja zdraví, potom sa dohodnite na planovani rodicovstva... zvacsa kazdy dieta odklada, lebo toto hento a tamto a v 35tke ked sa rozhodnu pre dieta , zistia , ze je xy veci, ktore v tom brania...
ja som chcela babatko v 25, rodila som 32 rocna... nie je vsetko tak, ako si naplanujeme... keby som vedela, ze cesta k dcere bude tak dlha a zlozita, asi by som sa rozhodla inak...
tiez som si myslela, ze vysadim HAK a o tri mesiace najdem //, nasla som , ale o 7 rokov , ktoré napriek tomu, ze sme boli obaja zdraví , boli naozaj dlhe
napriek tomu, nelutujem, ze som rodila neskôr, aj ked nie mojim pričinením. Nič ma ale nepresvedčí, že druhé dieťa by som chcela , ak by som naň už nebola stará a mala ho skôr.
Už teraz ako stará žena tvrdím, že na všetko v živote je čas, len na dieťa nie... kariéra, škola, dom ... všetko vie počkať aj vo vyššom veku, dieťa nie
Podľa mňa je najlepší čas na dieťa, keď je žena zdravotne na vrchole. Ja som mala dcéru v 33 rokoch, zdravotne som skôr bohužiaľ nemohla. A poviem ti, mam 38, a keď mala vstáva cez víkend o pol 6 , tak s mužom plačeme 😂, cítime sa fyzicky teda horšie ako v 25. Ja keby som mala v 28 muža, čo je naklonený k deťom,idem do toho. Pár rokov pracovať, finančne sa zabezpečiť a ísť na to. Ale sama uvidíš, že ten život a osud to už nejako zariadi.drzim palce
Najlepší čas na deti je, keď si na ne sama pripravena.. 😉 že je to nejednoznacna odpoveď? Áno, je a veľmi.. pretože každý je na nich pripravený inokedy..
Majte dieťa aj po VŠ s tým, že ty pôjdeš na materskú prvého polroka a potom pôjde on na polroka. Keď bude mať dieťa rok, už môže ísť do jaslí a obaja môžete pracovať. Tak to nebude až také nespravodlivé. A druhé budete mať o 5 rokov napríklad a môžete to spraviť rovnako. Nech sa obetuje rovnako ako ty, hoci to aj tak nebude rovnaká obeta, lebo nemusí byť tehotný a trpieť 9 mesiacov a rodiť.
Ideálny čas na deti je vždy, keď ich chces ty. Nie muž, nie rodičia, nie robota, nie spoločnosť. Len a len ty. Ja by som (za seba) povedala, že dieťa je ideálne v okamihu, keď mám stabilný príjem a stabilného partnera (a áno, v tomto poradí). Takže by to celkom určite nebolo počas VS a ani bezprostredne po nej. A čo pán vo svojom teoretickom.nadseni plánuje by som odkyvala s láskavým úsmevom. Ale on nebude doma roky materskej, nebude si s bilagom "matka malých detí" hľadať robotu, takže plány mať môže, ale to je tak asi všetko, inak môže akurát tak šúchať nohami. Nehovoriac o Tom, že z platu absolventa živiť rodinu je veľmi vtipná predstava. Taká postpubertalna. Od reality má ďaleko.
Zo skúseností, mať dieťa v 21r a v 27r je rozdiel. Nie to ešte neskôr.
Čiže z hľadiska únavy organizmu - čím skôr po 18tke, tým lepšie. Bude to ľahšie na vstávanie atď.
Čo sa týka financií - tam záleží na tom, či vás manžel dokáže uživiť. Ak áno, tak nevahať, v budúcnosti nemusí byť ani možnosť rodicaku taká ako je teraz. Všetko sa mení a ekonomika na Slovensku sa nevyvíja práve najlepšie.
Na kariéru by som sa v tomto ohľade vykašľala ako na gro života. Tá sa dá robiť aj popri deťoch. A po 20r si spätne nebudeš pozerať na to, koľko si zarobila a presedela v práci pre niekoho aby si mu vytvorila viac a viac zisku.. ale budeš pozerať na to, čo ti ostalo. A to je rodina v prvom rade.
Ak sa s manželom na tomto nezhodnete, je lepšie ísť od seba. Inak budete ľutovať.
@vroni zasa netreba hneď hádzať všetkých mladých do jedného vreca. Môj muž živí rodinu z platu absolventa a máme sa na slovenské pomery moc dobre.
my sme mali 22 a 21 rokov a bolo to naše najlepšie rozhodnutie. Kariéru máme obaja tak či tak. Deti veľké, relatívne sme mladí a úspešní. Všetko, čo sme nadobudli, sme nadobudli spolu a naše sny si plníme spolu s deťmi.
@paulina291, nehadzem. Ale jednoducho realita nepustí. Jasne, že sú výnimky. Ale bežný štandard je práve taký, ako píšem. Aj keď podľa tejto stránky, kde každá čistú pravdu vravi, sú slovenské absolventske platy na úrovni vyššieho managementu vo zvyšku Európy.
@vroni ano, samozrejme suhlasim že v priemere 25r chalan zaraba menej ako 35r. Len to na mňa pôsobilo, že píšeš že taká je realita a iná nemôže byť. Možno patrí autorkin frajer k tým výnimkám a bude mať dobrý nástupný plat.
Tak nech si na to počká a uvidí ako na tom budú.
@paulina291, jasné. Sú aj odbory, kde už študenti pekne zarábajú a po skončení školy sú na tom financne veľmi fajn. Ale nie sú to vôbec všetci a ani väčšina. Ale tak som medzi riadkami vyčítala, že ak chlapec ešte nevie, čo chce, asi k tým úplne najaktívnejším patriť nebude. Samozrejme, že nemusím mať pravdu. Ale autorka si to už pre seba zváži, či je to tak alebo sa uplne mylim.
@vroni pozri, náhoda je blbec. Môj muž absolútne netušil čo bude robiť. Ja som mala všetko premyslené už na strednej. Desilo ho ako ja viem čo chcem, brigáda v obore, bavilo ma to veľmi. A on vôbec. Som si hovorila, že čo ten len bude robiť?😄 Ku robote prišiel ako slepé kura ku zrnu, začalo ho to baviť, totálne ho to nakoplo a teraz sa tak snaží a maká a som mu moc vďačná, že si môžem takto užívať byť doma so synčekom.
Ale jasné, ak chalan vie, že chce dieťa po vš, tak by mohol mať aj nejaký finančný plán ako si to dieťa dovolia.
Ja som v mladosti deti neriešila lebo nebol čas, nebol vhodný partner,bývanie zabezpečené, práca. Teraz všetko mám a už máme problém lebo vyzerá to tak,že budeme musieť ísť do umelého oplodnenia ale skrz genetiku. Keby si mám vybrať druhý krát, už by som to neodkladala
@paulina291, to áno, zvrtnúť sa môže všetko a kedykoľvek. Ale ja radšej rátam s Murphyho zákonmi než so šťastím. A potom sa teším, ako mi to nevychádza. 🤣🤣🤣
Moja sestra odkladalaz lebo sa chceli zabezpecit. A deti neprisli. Rozviedli sa. A teraz dieta sice ma cez umele, ale az v 42 sa to podarilo.
Ja som materstvo odkladala.len preto, lebo som nechcela mat deti s hockym a dost dlhi mi vyhovoval aj slobodny zivot, chaty, diskoteky a tak, plus som mala dobre platenu pracu. Ale keby stretnem niekoho skor, tak idem radsej do materstva. To poviem rovno..lebo ja som deti vzdy chcela. Nastastie sa podarili rychlo hned, ako som sa rozhodla, ze ich chcem s nim.
Ono ke to dnes hrozne in, bavit sa o detoch.. aj o svadbe ste sa bavili?
O byvani? Najom ci nieco na hypoteku?
On nevie v com chce podnikat, takze rozbehnutie biznisu nieco stoji a trva, financne narocne je pre SZCO vybavit pripadnu hypo
No a mlady par by rad byval v domceku, ze? Ja mam prve dieta v 33 rokoch, skor som skratka chlapa nestretla az niekedy v mojich 28... dieta som chcela uz davno, tych 25-30 je uz tak akurat, ale chcelo by to mat aspon cast "domacnosti" uz vyriesenu
musíte s tým súhlasiť obaja, nemôže byť jeden za a druhý proti… my sme sa s mužom obaja zhodli na tom, že deti až po VŠ s tým, že najprv čo-to odrobím, aby som mala nárok na materskú… cítili sme to tak obaja, obaja sme deti chceli v mladšom veku a nie po 30tke… zároveň súhlasím, že najprv je dôležité mať aj aké také zázemie - bývanie, financie, bez toho by som do dieťaťa nešla
Za mňa na prvé dieťa je správny čas vtedy, keď sú obaja na to mentálne aj finančne pripravení. Žiadny lepší čas neexistuje 🙂
Určite by som sa s deťmi neponahlala, my sme mali dieťa v mojej 30ke a bolo to tak akurát. Stihli sme párty život s kamošmi, cestovanie po Európe, veľa konickov, šport, kariéru, zariadiť byt a potom sme sa ,,usadili ,, s dieťaťom. Dieťa zmení vela, pokiaľ nemáš v blízkosti podporu rodiny musíš sa veľa veci a konickov na dlhý čas vzdať. A zostarnes😁 , nespíš 2-3 roky poriadne, teda aspoň my.. my sme skončili pri jednom 😁 a teraz turistikujeme s ním,už je to parťák (4 ročný)
Mladá a šikovná a byť na materskej sa nevylučuje.
Mala som dieťa mladá, 21r, muž 24r. Dôležité je mať financie, vlastne bývanie a musíte to dieťa chcieť obaja a samozrejme musíte byť mentálne vyspeli na dieťa, lebo to niektorí nie sú ani v 35 🙂 to tu často vidime.

My máme dieťa mladí. Obom nám to ale vyhovuje a sme takto najšťastnejší, akí sme kedy boli.
Keby ale vôbec nemáme žiadne zázemie, tak by sme sa rodičia nestali. Čiže ak nemáte ešte žiadnu rezervu, bývali by ste s dieťaťom v jednej izbe u rodičov a necítite sa vôbec na to, tak do toho samozrejme nechodte😄