icon

Kedy je vhodné plánovať dieťa po 30. roku?

bludna
18. aug 2025

Obaja mame tesne po 30tke, sme spolu 2 roky, zijeme spolu takmer od zaciatku. Moja dilema je, ze neviem kolko este mozem cakat. Viem, ze ludia maju rozne problemy s pocatim, tak to nechcem podcenit. Obaja sme aktivni sportovci, nemame nadvahu ani ine zdravotne tazkosti. Chceli by sme mat dieta o 2-3 roky ale to uz budem mat 35 a ked sa len vtedy zacneme snazit, tak sa to moze natiahnut na ovela dlhsie. Zaroven si neviem predstavit byt tehotna uz v tejto chvili, tak sa ani nemozeme zacat snazit hned. Citim taku jemnu casovu tiesen.

Strana
z3
anonym_44ba57
18. aug 2025

Môžeš si nechať odobrať vajíčka

anonym_78413b
18. aug 2025

My sme chceli po roku ako sme sa spoznali mala som 30. Podarilo sa az v 35 ale my sme boli na umelom oplodneni.

bludna
autor
18. aug 2025
@anonym_44ba57

Môžeš si nechať odobrať vajíčka

@anonym_44ba57 To znie ako komplikovana procedura. Rada by som sa tomu vyhla 😀

selena_luna
18. aug 2025

@bludna to sa tazko prorokuje. Ak sa este necitis, mozes si dat pre istotu odobrat vajicka. Ja som prve dieta rodila ako 35 rocna, druhe 37, tretie budem mat ako 39 rocna. Problemu s otehotnenim som nemala, deti su zdrave, aj ked statisticky mi vyrazne vzrastla sanca na dawn napriklad. Mohli sme mat deti skor, mame velmi pevny a dlhotrvajuci vztah, ale tiez sme to proste este necitili v 30tke. Lenze toto je len moj individualny pripad spokojnej geriatrickej matky. Neznamena to, ze tebe sa tiez lahko zadari alebo ze to je malina ... mozem ti len drzat palce a priat ti, aby sa vam to podarilo ako budete chciet a aby ste mali zdrave a silne deti.

lenkakravcova
18. aug 2025

@bludna a aký máte problém? Po 2 rokoch neviete, či chcete byť spolu alebo čo?
Však ste dospeli 30tnici. Nie 15rocni pubertiaci. Vo veku po 30tke to človek vie už po pár mesiacoch..

lenka7477
18. aug 2025

Príde mi to celé moc tabuľkové - jednoducho ak dieťatko chcete obaja , netreba váhať , presne z dôvodov ktoré medzi riadkami spomínaš...

elviku11
18. aug 2025

podľa mňa ideálne začať skúšať po svadbe

simca06022011
18. aug 2025

nemala som po 30tke, popravde mala som po 20tke ked som si doma uz dupala ze chcem dieta :D ako to nema fakt nic s vekom... a vypoctami a spravnym "cakanim"... za mna cim neskor, tym vacsie riziko komplikacii (ale to uz tiez nie je pravidlo, tak zase sa netraba plasit, ale treba s tym ratat). Nevidim dovod s niekym zit 5rokov a potom planovat rodinu.

anonym_feb8c6
18. aug 2025

@bludna táto téma je priam neetická - chcem dieťa, či nechcem dieťa? Mne to hraničí so zdravým rozumom, v dobe, keď niekomu sa nedarí splodiť dieťa a lekári poukazujú na to, že tehotenstvo my ženy veľmi odkladáme a potom plačeme, keď to nejde. Môcť mať dieťa je veľký dar. A ak si to dieťa chceš aj užiť, tak ver, že čím si staršia, tým to je náročnejšie...

zuzubb007
18. aug 2025

To je buď veľmi chces deti alebo možno potom aspoň jedno, aby sa nepovedalo, ja som po 20 tke vedela, že chcem aj keby čo bolo a najlepšie rozhodnutie, čím skôr lepšie aj pre teba

anonym_5a7429
18. aug 2025

@bludna o dieťa sme sa začali snažiť deň po svadbe prvé sme mali pol roka pred 30 druhé rok po. Najlepšia kamarátka mužom sa snažili 3,5r. kým otehotnela ale ešte pred prvým pozitívnym testom mala dopravnú nehodu, prišla a bábo prešli roky rokúce bez úspechu

bludna
autor
18. aug 2025
@lenkakravcova

@bludna a aký máte problém? Po 2 rokoch neviete, či chcete byť spolu alebo čo?
Však ste dospeli 30tnici. Nie 15rocni pubertiaci. Vo veku po 30tke to človek vie už po pár mesiacoch..

@lenkakravcova Nemame nijaky problem, len ja sa este necitim na to mat dieta hned, chcem si este trochu uzivat. A tiez sa obavam toho ci 2 roky nie su predsalen malo.

bludna
autor
18. aug 2025
@elviku11

podľa mňa ideálne začať skúšať po svadbe

@elviku11 Neplanujeme svadbu v dohladnej dobe. Resp ak by som teraz necakane otehotnela, tak ano, ale predtym sa mi velmi nechce to riesit.

bludna
autor
18. aug 2025
@simca06022011

nemala som po 30tke, popravde mala som po 20tke ked som si doma uz dupala ze chcem dieta :D ako to nema fakt nic s vekom... a vypoctami a spravnym "cakanim"... za mna cim neskor, tym vacsie riziko komplikacii (ale to uz tiez nie je pravidlo, tak zase sa netraba plasit, ale treba s tym ratat). Nevidim dovod s niekym zit 5rokov a potom planovat rodinu.

@simca06022011 Pockat, tomu nerozumiem 😀
5 rokov sa ti zda prilis vela alebo ako to myslis?

domkakvet
18. aug 2025

@bludna zbytocne to teraz riesis, ked teraz aj tak dieta nechces.

bludna
autor
18. aug 2025
@anonym_feb8c6

@bludna táto téma je priam neetická - chcem dieťa, či nechcem dieťa? Mne to hraničí so zdravým rozumom, v dobe, keď niekomu sa nedarí splodiť dieťa a lekári poukazujú na to, že tehotenstvo my ženy veľmi odkladáme a potom plačeme, keď to nejde. Môcť mať dieťa je veľký dar. A ak si to dieťa chceš aj užiť, tak ver, že čím si staršia, tým to je náročnejšie...

@anonym_feb8c6 Nastastie sa mozem slobodne zamyslat a rozhodnut ci budem alebo nebudem mat dieta. Rozhodne na tom nie je nic neeticke.

bludna
autor
18. aug 2025
@domkakvet

@bludna zbytocne to teraz riesis, ked teraz aj tak dieta nechces.

@domkakvet Ano ale mam taky neprijemny pocit, ze mozno by som uz zacala na tom pracovat aj hned, ak by som vedela, ze to bude trvat 2 roky. Neviem ci sa toto da nejakym vysetrenim odhadnut. Predpokladam, ze asi skor nie.

nin12345
18. aug 2025

@bludna nechala by som si v tomto veku ak sa na to ešte necítis odobrať vajíčka. O 2-3 roky už môžte mať vážny problém. Každá žena to má inak. Pre istotu

nin12345
18. aug 2025
@bludna

@domkakvet Ano ale mam taky neprijemny pocit, ze mozno by som uz zacala na tom pracovat aj hned, ak by som vedela, ze to bude trvat 2 roky. Neviem ci sa toto da nejakym vysetrenim odhadnut. Predpokladam, ze asi skor nie.

@bludna je vyšetrenie ktoré zistí koľko máš schopných vajíčok

anonym_2c7bc4
18. aug 2025

Neda sa to nicim odhadnut, je to proste bud alebo. Ked spolu chcete deti, nie je na co cakat. Ked nevies, tak zase bezhlavo sa hrnut tiez nie je ziadna vyhra, ale samozrejme cas bezi. Nam to trvalo 7 rokov narocnej liecby. Ty mozes otehotniet na prvy sup. To krute na tom je, ze vopred nevies, ktory pripad si.

domkakvet
18. aug 2025
@bludna

@bludna nie neda sa to zistit, aj uplne zdrava zena moze mat problem otehotniet, ale ked sa teraz na to necitis myslis si, ze o dva roky sa to zmeni? Ako si chces tie dva roky uzivat?

bludna
autor
18. aug 2025
@nin12345

@bludna je vyšetrenie ktoré zistí koľko máš schopných vajíčok

@nin12345 Ano viem, to som absolvovala. Vysledky boli dobre. Ale nie je to vraj uplne smerodajna informacia 😀

bludna
autor
18. aug 2025
@anonym_2c7bc4

Neda sa to nicim odhadnut, je to proste bud alebo. Ked spolu chcete deti, nie je na co cakat. Ked nevies, tak zase bezhlavo sa hrnut tiez nie je ziadna vyhra, ale samozrejme cas bezi. Nam to trvalo 7 rokov narocnej liecby. Ty mozes otehotniet na prvy sup. To krute na tom je, ze vopred nevies, ktory pripad si.

@anonym_2c7bc4 Mrzi ma tvoja skusenost. Muselo to byt narocne. Verim, ze to stalo zato.

stephania0987
18. aug 2025

Autorka, máš tu priveľa osobných vylevov, neviem ako to to pomôže kto sa ako cítil / necítil a kedy.
Necítis sa aktuálne na dieťa ale premýšľas nad ním, mala by si tieto pocity adresovať partnerovi. Rozprávali ste sa už o Tom? Či on chce rodinu , svadbu a kedy? To by možno viac pomohlo. Inak držím palce, každá žena si zaslúži partnera na celý život aj prírastok ak oňho stojí.

bludna
autor
18. aug 2025
@domkakvet

@bludna nie neda sa to zistit, aj uplne zdrava zena moze mat problem otehotniet, ale ked sa teraz na to necitis myslis si, ze o dva roky sa to zmeni? Ako si chces tie dva roky uzivat?

@domkakvet Popravde neviem, spolieham sa na to, ze sa to zmeni. A ohladom toho uzivania.. Na zaciatku roka sme sa prestahovali do ineho mesta a dost nam to zmenilo zivot. V dobrom. Tak si to tu chcem trochu uzit kym sa rozhodnem, ze uz som pripravena. A nie vsetky veci su kompatibilne s dietatom alebo tehotenstvom.

bessie12
18. aug 2025
@bludna

@domkakvet Popravde neviem, spolieham sa na to, ze sa to zmeni. A ohladom toho uzivania.. Na zaciatku roka sme sa prestahovali do ineho mesta a dost nam to zmenilo zivot. V dobrom. Tak si to tu chcem trochu uzit kym sa rozhodnem, ze uz som pripravena. A nie vsetky veci su kompatibilne s dietatom alebo tehotenstvom.

@bludna s manželom sme spolu 4 roky. Mam 31r, ale na dieťa sa zatial este velmi neciitm. Minulý tyzden mi moja naj kamoska oznamila, ze je tehotná, tak ma to uz tiez začína pomaly "chytať", ale zatial si este užívam bezdetny zivot.

smajliica
18. aug 2025

Mám tiež 30, doma 2 deti, každé trvalo rok a pol. Cyklus mám presný ako hodinky, športujem 5 krát do týždňa, BMI okolo 20, nepijem, nefajčím, zdravo sa stravujem. Manžel rovnako. Začali sme, keď som mala čerstvých 25. Nikdy nevieš. Každopádne držím palce, nech to u vás ide lepšie 😊

bludna
autor
18. aug 2025
@bessie12

@bludna s manželom sme spolu 4 roky. Mam 31r, ale na dieťa sa zatial este velmi neciitm. Minulý tyzden mi moja naj kamoska oznamila, ze je tehotná, tak ma to uz tiez začína pomaly "chytať", ale zatial si este užívam bezdetny zivot.

@bessie12 Moja dobra kamaratka pred mesiacom porodila 😀 Uplne chapem ako sa citis. Mas nejaky mentalny deadline do ktoreho sa chcete do toho pustit? Alebo davate tomu priestor?

simca06022011
18. aug 2025
@bludna

@simca06022011 Pockat, tomu nerozumiem 😀
5 rokov sa ti zda prilis vela alebo ako to myslis?

@bludna ano samozrejme, 5 rokov sa mi zda vela... kedysi po 5rokoch uz ludia mali aj dve deti a samozrejme svadbu a vsetko za sebou... a tu sa ludia len otukavaju.. tak vztahy su vyzite a zvyknute na pohodlie, po prichode dietata, moze prist nepohodlie s riadne studena sprcha :D
Ja osobne so teda dieta chcela skor, ale uz v tych 22-23rokoch som to doma oznamila chlapovi ako fakt, a povedali sme si , ze to teda nechame na prirodu , ked sa podari, podari sa... a podarilo sa ... za 4-5rokov :D

domkakvet
18. aug 2025
@bludna

@bludna ja si myslim, ze ked si tuto otazku polozis o rok mohla by si skor vediet odpoved. Ano viem, pises o dvoch rokoch, ale skus si ju polozit o rok. Za ten cas by nemala nastat nejaka zmena, co sa tyka pocatia a zdravia. Zaroven by uz mala byt tvoja odpoved jednoznacna. Raz som pocula od jedneho mudreho cloveka, ze ak vo vztahu nechce jeden dieta, tak nieco nie je v poriadku, zatial mi to pri kazdom sedelo, tak skus si po tomto case polozit otazku ohladom dietata a ak nebudes mat odpoved spomen si na vetu od mudreho cloveka, lebo to uz budete s priatelom taky cas aby sa mohla riesit otazka od mudreho cloveka.

Strana
z3