icon

Kedy oznámiť v práci, že som tehotná?

12. jún 2020

Ide o to, že doktor mi len potvrdil tehotenstvo. Mam prácu, kde som cely deň na nohách, naťahujem sa, hore dole a zdvyham ťažké veci. Preradiť na inú prácu sa u nás nedá lebo nie je na akú. A nechcem ísť ani na PN pokiaľ netreba. Preto rozmýšľam, ze v robote oznámim, svojim koleginiam, je nás 10 žien a striedame sa rôzne v práci, že čakám bábo, ale ze je to veľmi čerstvé, nech to neposuvaju ďalej, aj keď viem, že určite sa niektorá z nich niekde preriekne. Mame super vzťah, tak myslím, nedajbože, že by sa niečo zlé stalo, tak ci tak by som im to povedala. A viem, že keď im to poviem, budú ma šetriť a ja si budem môcť robiť ľahšie veci. Dozvedia sa to skôr ako niektorí členovia rodiny ale ani pred nimi to nebudem tajiť. Co si o tom myslite?

Strana
z2
1katus1
13. jún 2020

Ja na tvojom by som to povedala hneď zamestnávateľovi. ja som si okamžite vyžiadala potvrdenie od lekára, robila som v obchode a zdvyhat ťažké krabice s tovarom sa mi skratka nedalo a to že som ráno vracala aj v práci by ma aj tak ľahko odhadli čo sa deje 🙂. Aj keď budeš chodiť na poradne tak tie sa ani nerátajú to 7 dní čo zo zákona máš na lekára keď ideš sama so sebou.

brema3114
13. jún 2020

Zákonník práce vyslovene neukladá žene povinnosť oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi. Závisí to od rozhodnutia zamestnankyne, či svoje tehotenstvo zamestnávateľovi oznámi a kedy. Má to však jedno "ale."

Ak žena neoznámi zamestnávateľovi svoje tehotenstvo, a to spôsobom, ktorý určuje zákon, nebude sa považovať za "tehotnú zamestnankyňu" podľa Zákonníka práce.

To znamená, nebude jej prislúchať osobitná právna ochrana tehotných žien, ktorá sa týka napríklad úpravy pracovných podmienok, pracovného času, taktiež sa na ňu nebude vzťahovať zákaz výpovede v ochrannej dobe.

Pokiaľ žena stojí o práva a výhody "tehotnej zamestnankyne," bude zamestnávateľa o svojom tehotenstve informovať.

Podľa Zákonníka práce sa za "tehotnú zamestnankyňu" považuje iba tá zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie (§ 40 ods. 6 Zákonníka práce).

cucoriedkacucoriedka
14. jún 2020

Ked dostanes preukaz....je potrebne oznamit kvoli tvojim pravam a ochrane

evittam
14. jún 2020

@veonika303 No lenže ak to nedáš písomne nemas nic. T.j.ak by chcel zamestnavatel tak ta kludne moze prepustit. Nemas nic v rukách ze si k oznámila ze si tehotna.

cucoriedkacucoriedka
14. jún 2020

@evittam presne tak...robi sa kopia preukazu a oznamenie s tym ze uvadzas predpokladany nastup na matersku

cucoriedkacucoriedka
14. jún 2020

Pisomne samozrejme

evittam
14. jún 2020

@cucoriedkacucoriedka Ja som nedávala kopiu preukazu. Len som písomne oznámila.

cucoriedkacucoriedka
14. jún 2020

@brema3114 az teraz som si vsimla ze si to dala krasne aj s pravnym podkladom;))) je to tak

cucoriedkacucoriedka
14. jún 2020

@evittam ja som davala...nahradza to potvrdenie od dr

evittam
14. jún 2020

@cucoriedkacucoriedka Ako pisem ja nie. Ani ziadne potvrdenie. Záleží len od zamestnávateľa ci mu to staci.

cucoriedkacucoriedka
14. jún 2020

@evittam robim na ministerstve prace...ideme v sulade so zakonikom prace...para 40....ale ked to od teba nevyzadovali okaaaa...nehafam.sa

evittam
14. jún 2020

@cucoriedkacucoriedka Ved ja sa tiež nehadam. Poznam ZP a nerobím na ministerstve. Proste nechceli nedala som. To je vsetko.

cucoriedkacucoriedka
14. jún 2020

@evittam super...ked to stacilo

sasaka33
14. jún 2020

@oktobermimi hej mňa sa pýtali ci chcem inú pozíciu ale nechcela som som zvyknutá na tu co mam a áno je aj ťažšia robota ale pomáhaju mi takže môžem aj poobednú robiť

veonika303
14. jún 2020

@evittam neprepustil aj prvý krát som takto informovala no bohužiaľ tam som potratila a pri tomto druhom som oznámila tak isto ked som mala prefotene tehotensky knižku ako nejaký doklad povedal že netreba a,za,ďalšie keď ukončíme pn a doktorka dáva tlačivo že nastupujem na materskú už tam to stačí mne dali za cely cas čo som pn pokoj nik nevolal ani sa nevyhrážal prepúšťaním závisí všetko od zamestnávateľa aký ma prístup k svojim zamestnancom

evittam
15. jún 2020

@veonika303 No ved ano vsetko závisí len od zamestnávateľa.

mala_katie
15. jún 2020

Teda ja som oznamovala zamestnávateľovi v 9tt, písomne, bez tehu knihy, potom som ju doložila, ale šéfka vravela, že to jej netreba, že to je mne o mojom zdravotnom stave.. bola som v rovnakej situácii, dvíhala som ťažké, nonstop na nohách, stále hľadal za mňa náhradu a po 3 týždňoch ma začal vyháňať na PN, že tam nemám čo robiť.. zo zákona ma však nemohol donútiť, zo super kolegýň sa stali ohovaracky, ktoré nonstop zúrili, že musia robiť robotu za mňa.. a dodnes ľutujem, že som kvôli peniazom a vychadzkam nešla na tú PN, pretože tych pár mesiacov bolo pre mňa peklo, dosť som si ich odrevala.. aj syn je dosť náročné, uplakané dieťa.. ale ak náhodou, určite najprv zamestnávateľovi, nech si nenájde dôvod na výpoveď.. po retazovej materskej sme sa rozlúčili.. už by som sa tam nevrátila..

maris5
15. jún 2020

Ja som oznamila zamestnavatelovi pisomne, a druhu kopiu som si nechala opeciatkovat, ze mi to prevzali. Som v korporate, ale nech mam istotu.
Kolegyni som povedala len jednej, s ktorou som najblizsie robila a vedela som, ze to neposunie dalej skor ako oficialne oznamim. Tehotensku knizku som dostala az po 1. trimestri.

U kamaratky v praci: Kamaratka ostala tehotna a zacala krvacat, tak isla na PN. V PN mala aj diagnozu o tehotensve, takze zamestnavatel uz vedel, ze je tehotna. Tak som jej odporucila vratit sa z PN, rovno z oznamenim, ze je tehotna. A ked sa dari tak sa dari, ostali aj jej 3 kolegyne tehotne, ale tam sa to prevalilo (prestali fajcit a podobne) tak im zamestnavatel zmenil zmluvy na doby urcite. Takze dievcata ostali tehotne so zmluvou na dobu urcitu.

sasaka33
15. jún 2020

@oktobermimi mi si tam pomáhame ale není ťažká takže poobedná mi nič nerobí

Strana
z2