Luteálna fáza

2. feb 2022

Ahojte baby, čítala som že luteálna fáza trvá cca 14 dní (čas od ovulácie po menzes)
Takže ak mám cyklus 27-28 dňoví, môžem sa spoliehať na to že ovulácia je približne v strede cyklu?

miskamicha
2. feb 2022

Ak mas takto pravid.cyklus tak ano. Ja mam tiez cykly 27-27 a ovulacou som uz mala aj 9.a 10.den. potvrdene folikulometriou

mareka49
2. feb 2022

Ovulácia môže prebiehať aj skôr a neskôr v rôznych mesiacoch.
Výkyvy (fyzické pripadne psychické dôvody, typu stres choroba atď)
Ale inak áno, všeobecne by to malo platiť.
Určite pozoruj svoje telo, pripadne vyskúšaj ovu testy..

babovka2321
2. feb 2022

Ak chces otehotniet, mozes sa na to spoliehat, ak vsak otehotniet nechces, tak urcite sa na to nepsoliehaj 🙂

ajka0207
2. feb 2022

Tých 14 dni je skôr nejaká najčastejšia dĺžka. Ja keď som si merala bazalku tak lutealnu som mala 10 dní. Dôležité je že každý cyklus by mala byť rovnaká a musíš si odsledovať aka dlhá je u teba.

any_soj
2. feb 2022

Spoliehať nie. Môžeš predpokladať, ale nemusí to u teba sedieť. Lutealna fáza v zdravom cykle je 12-16 dní. Čiže v 28 dňovom znamená ovulaciu na 12-16 deň. Ale - pomerne často majú ženy problém, že žlté teliesko (luteum) je nedostatočné, produkuje malo progesteronu a lutealna fáza je preto kratšia. Čo je problém, ak by v tom cykle došlo k pocatiu, lebo babčo si nestihne začať tvoriť vlastný prog. - a to je presne hormón, ktorý blokuje menštruáciu. A tá teda príde, napriek prípadnému pozitívnemu testu (ak sa niekto testuje skoro). Čiže ak sa chcete snažiť o dieťa, odporúčam si odsledovať ovulaciu. Predídete tak prípadným problémom - ak zistia, že je to u teba tak, budeš dopĺňať hormóny vždy po ovu, ak mohlo dôjsť k pocatiu. Lekári toto neriešia, len po potrate (niektorí dokonca až po niekoľkých potratoch). Inak, ovu ti potvrdí len bazalna teplota (spoľahlivo vysvetlené na lpp.sk) alebo sono. Ovulácie testy či hlien iba ukazujú, že sa telo na ňu chystá, ale nie že naozaj prebehla.

autor
2. feb 2022

@any_soj ahoj,pýtam sa preto lebo sa snažíme o bábo...tento mesiac som chcela začať s ovu testami, čiže podľa nich presne nezachytím ovuláciu podľa teba?

any_soj
2. feb 2022

No zachytia, že folikul dozrieva, ale nevedia to ukázať, či aj praskol (dozrel a uvoľnil vajíčko). Za hutavaju tie "dozrieva je" hormóny. Teoreticky môžeš mať anovulacny cyklus, kedy telo sa pripravuje, ale z nejakého dôvodu ovulácia nenastane. Alebo sa môže z nejakého dôvodu dozrievanie zastaviť, hoci už pozitívny test (stres, choroba, ale kľudne aj niečo, čo si nevšimneš) a ovu bude neskôr (povedzme bude zrazu dlhší cyklus, budeš myslieť, že ma mešká, veď aj prvú testy boli skôr už pozitívne, ale pritom len skutočná ovu bola neskôr). Totiž oni zachytávajú tie prípravné hormóny. Ak nemáš v poslednej dobe ovu potvrdenú lekárom, odporúčam spojiť testy s meraním bazalky aspoň na 1-2 cykly. Možno je všetko ok a máš to ukážkovo na 14. Deň 🙂 Ale možno nie, veľa žien má problémy, tak si ušetríte kopu času a nervov, ak si hneď všimnes, či a kedy mavas ovu. To je samozrejme len rada, tak by som to spravila ja. Bazalka inak vôbec nie je zložitá. Dáš si teplomer k posteli (merajuci na 2 desatinne miesta). Ráno (cca v rovnakom čase, po aspoň 4 hodinách spánku) ako prvú vec strčis teplomer do úst, potom zapnes, teplotu zapises. Ja som potom ani graf nerobila, stačilo mi pozrieť na čísla, ale samozrejme graf je veľká pomoc. A teda - ovulácia je potvrdená, keď sú 3 po sebe idúce teploty všetky vyššie než 6 predchádzajúcich (čiže 9 meraní je rozhodujúcich), z toho aspoň jedna o minimálne 0,2°C (ostatné môžu byť aj menej zvýšené).
Ešte - je kopa appiek na to. Sú dobré na zapisovanie, len dáš číslo a spravia graf. Ale niektoré majú zvláštne vyhodnocovanie, nie podľa tohto, čiže je dobré si aj sama pozrieť graf podľa týchto kritérií, nielen veriť appke ako ho vyhodnotila.

ivangeline
2. feb 2022

Max 16d. Spoliehat sa nemozes.

any_soj
2. feb 2022

A inak - potvrdzuje to, že ovu prebehla, ale nehovorí presne kedy. Každej žene sa trochu inac dvíha progesterón - a to dvihne teplotu. Čiže niektorej žene zachytí meranie skôr, inej neskôr. Keď to skúmali - sledovali teplotu spolu s sono potvrdením ovulácie - tak to bolo pekne vidno. Už si to presne nepamätám, ale teda najviac žien malo ovu deň pred zvýšenou teplotou. Ja napríklad s mala zvýšenú až dva dni po. A mala som aj nizky progesterón, brala som utrogestan vždy po ovu. Čiže opatrne napríklad s appkami, ktoré ti budú tvrdiť, že podľa teploty ovu isto iste bola v nejaký konkrétny deň - to sa nedá vyhodnotiť.

adrbat
3. feb 2022

Ja som mala napríklad 20 dňové cykly ovu 7-8 deň podľa doktora. Potom som brala duphaston na predĺženie lutelnej fázy. Čiže som mávala cyklus 25 dňový ale ovu vždy na 14-15 deň čiže to nebolo presne v strede cyklu. Najlepšie je si merať bazalnu, tam je najväčšia istota, že naozaj prebehla.

autor
3. feb 2022

@any_soj ďakujem krásne za vysvetlenie... nevyznám sa v tom úplne najlepšie tak to skúsim aj s meraním bazalnej teploty 🙂

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre