icon

Má rozdielny Rh faktor krvi rodičov vplyv na plod?

petra_pe_petra
25. mar 2015

Ahojte,

mam otazku. Moze mat rozdielny RH faktor krvi rodicov vplyv na plod? Povedzme: matka RH+, otec RH-.

Vdaka.

trogir
25. mar 2015

@marian86 to mi je velmi luto ☹

bibio
25. mar 2015

@marian86 Tak po prvom pôrode si Rhegu ozaj dostať nemala. Po potrate ale mali pichnúť. Jedine ak robili testy a zistili, že plod bol tiež Rh- ako Ty, tak nie

liebling98
25. mar 2015

@kasiopeja01 ak si AB, Tvoja dcéra nemôže mať 0.

marian86
25. mar 2015

@bibio po potrate dostala

saurian
25. mar 2015

Baby ja som rh+ muz rh+ obe deti rh+ a rh-izoikunizacii pri mladsom doslo :-I (

kasiopeja01
26. mar 2015

@liebling98 NO, tak potom bude asi od suseda, ale to by som o tom musela nieco vediet :D. tak ci onak, ona ma 0 a ja mam AB podla papierov. Mne skor bolo divne to, ze nema krv ani jedneho z nas, kedze ona ma negativ a manzel pozitiv. Povedali, ze sa to stava ak maju obaja rodicia + tak dieta moze mat - . Syn ma AB ako ja.

marian86
26. mar 2015
kasiopeja01
26. mar 2015

Hej, ja som si to tam tiez pozerala, tak mozno som len zle kukla do paierov a mam A+, no zajtra asi zavolam doktorke, lebo by som sa bila za to, ze mam AB 🙂

marian86
26. mar 2015

@kasiopeja01 no do vcera aj ja som myslela že sny ma A+ , / to povedala pediatricka/ a podla papiera som zistila že mam A- 🙂

elizita
26. mar 2015

@kasiopeja01 vau, to sa da z dvoch rh pozitiv, ze vznikne Rh negativ?

liebling98
26. mar 2015

@elizita Áno, to je možné. Lebo Rh+ je nadradené rh- a dedí sa vždy kombinácia. Ak majú obaja rodičia +/-, navonok sú obaja + , lebo to + prebije to -. Ale je 25% pravdepodobnosť, že dieťa zdedí od oboch práve to mínus a bude -/- čiže minus.
@kasiopeja01

bibio
26. mar 2015

@saurian Si si istá, že si Rh+? Nedošlo k izoikunizacii z dôvodu nezhody krvných skupín (Ty 0 a dieťa A alebo B)?

liebling98
26. mar 2015

@kasiopeja01 určite si to over a u všetkých, lebo z kombinácie rodičov AB a 0 (tak ako uvádzaš Ty) nemôže byť výsledkom dieťa s krvnou skupinou AB alebo 0. Len A alebo B. Nemôžu byť súrodenci tých istých rodičov AB a 0 (ako píšeš, že sú Tvoje deti).

kasiopeja01
26. mar 2015

nie nie, dcera ma urcite 0 negativ a syn by mal mat AB+, ale tu svoju si teda zajtra zistim a podam info :D. No tak ale ak ja nema AB+, tak potom po kom je ten syn? :D

marian86
26. mar 2015

@kasiopeja01 no tak som zvedava ako dopadnes 😉

liebling98
26. mar 2015

@kasiopeja01 ak má manžel skutočne krvnú skupinu 0, jeho dieťa nemôže mať AB.

elizita
26. mar 2015
liebling98
26. mar 2015

@kasiopeja01 keď má dcéra určite 0, jej brat môže byť AB, ale len v prípade, že jeden z rodičov je A (teda A0) a druhý B (teda B0). Dcéra by tak zdedila od oboch rodičov tie nuly a syn zas písmenká. Lebo krvná skupina sa dedí polovica od mamy a polovica od otca, pričom A a B sú rovnako silné a nadradené voči 0. Čiže ak niekto zdedí od jedného A a od druhého 0, prejaví sa ako A, lebo to A prebije tú nulu. Musí zdediť od oboch nulu, aby sa prejavil ako človek s krvnou skupinou 0.

saurian
26. mar 2015

@bibio som si ista. lebo ani v porodnici nevedeli ze je mozne aby z kombinacie A+ a A+ doslo k rh-izoimunizacii, ani v tehu ma nesledovali na protilatky (mmch aj v tom clanku co tu dal niekto odkaz je len sponenute ze zriedkavo k tomu prist moze); az po prevoze na kramare a krvnych testoch tam (tam o tejto moznosti vedeli) sa to potvrdilo.

liebling98
26. mar 2015

@saurian nedostala si niekedy predtým transfúziu krvi? Bola to určite Rh izoimunizácia? Je totiž viac krvných systémov, AB0 a Rhesus sú tie najimunogénnejšie a paušálne sledované. Ostatné len pri darcoch krvi a mnohonásobných recipientoch transfúzií.

sonia.
26. mar 2015

@elizita
@liebling98
@saurian
Baby, ked pisete o tych Rh faktoroch, tak ja mam A+, moj muz ma 0+ a obidve nase deti maju A- 😀 .

bibio
26. mar 2015

@sonia. To môže byť úplne v pohode

lucika20
26. mar 2015

ja mam A neg a manzel ma 0+, mala zdedila po nom 0+ a ja som dostala injekciu ale az po porode, v tehotenstve to nikto neriesil 😒

ahoj3737
26. mar 2015

@lucika20 udajne 0 neni problemova ani ked je + a ani - ,
Ja som B- a priatel A+ zial som potrqtila uz 2x a teraz sa zas snazime aevne dufame ze do 3tice tovdame lebo potom to uz asi nezvladnem,nikomu neprajem zazit potrat a uz vobec nie ked videl srdiecko :(

tilka82
26. mar 2015

@kasiopeja01 ahoj.mozes mi,prosim ta,napisat,preco je pre dievcatko najhorsia skupina 0-?moje dievcata ju maju obidve.dakujem

bibio
26. mar 2015

@tilka82 0- prave kvoli izoimunizacii, ktorú tu riešime. Rh- preto, ze ak plod bude rh+ môžu sa tvoriť protilátky. Ale tomu sa da uz predísť. 0 kvôli tomu, že ak bude plod A alebo B môže dôjsť k izoimunizacii, proti tomu zatiaľ nie je žiaden liek.

gabrielkaa
26. mar 2015

Nemal by byť v tejto dobe žiaden problém. Rh faktory sa monitorujú už na poradni. Ja som Rh- a partner Rh+. dostala som preventívne injekciu počas tehotenstva. Dcérka sa narodila zdravá a krvnú skupinu aj faktor má po mne.

tilka82
26. mar 2015

@bibio trosku som sa sekla,dievcata maju plusko,len som nevedela,ze 0 je zla skupina.ale dakujem za odpoved,s tym faktorom som vedela,ja mam -,bola som sledovana.ale nevedela som,ze nulka moze robit problemy.pochopila som ta spravne,ze aj ked faktor nemaju negativny,skupina 0 moze robit problemy?

bibio
26. mar 2015

@tilka82 len ak by deti boli A alebo B. Hod si do Googlu ABO izoimunizacia. Určite by som sa tým dopredu nestresovala a nehovorila, ze 0 je zlá skupina🙂 najhoršie bude, ak budu mať partnera AB, vtedy deti budú A alebo B. Ak partner bude A alebo B, deti môžu byť aj 0. Najideálnejší partner bude 0🙂

tilka82
26. mar 2015

@bibio dakujem pekne za odpoved.cize v buducnosti moja prva otazka pre potencialnych napadnikov bude "aku mas krvnu skupinu?" 😀