Má rozdielny Rh faktor krvi rodičov vplyv na plod?
Ahojte,
mam otazku. Moze mat rozdielny RH faktor krvi rodicov vplyv na plod? Povedzme: matka RH+, otec RH-.
Vdaka.
@kasiopeja01 ak si AB, Tvoja dcéra nemôže mať 0.
Baby ja som rh+ muz rh+ obe deti rh+ a rh-izoikunizacii pri mladsom doslo :-I (
@liebling98 NO, tak potom bude asi od suseda, ale to by som o tom musela nieco vediet :D. tak ci onak, ona ma 0 a ja mam AB podla papierov. Mne skor bolo divne to, ze nema krv ani jedneho z nas, kedze ona ma negativ a manzel pozitiv. Povedali, ze sa to stava ak maju obaja rodicia + tak dieta moze mat - . Syn ma AB ako ja.
@kasiopeja01 podla toho fakt nemože byt 0 http://primar.sme.sk/kalkulacky/krvna-skupina-d...
Hej, ja som si to tam tiez pozerala, tak mozno som len zle kukla do paierov a mam A+, no zajtra asi zavolam doktorke, lebo by som sa bila za to, ze mam AB 🙂
@kasiopeja01 no do vcera aj ja som myslela že sny ma A+ , / to povedala pediatricka/ a podla papiera som zistila že mam A- 🙂
@kasiopeja01 vau, to sa da z dvoch rh pozitiv, ze vznikne Rh negativ?
@elizita Áno, to je možné. Lebo Rh+ je nadradené rh- a dedí sa vždy kombinácia. Ak majú obaja rodičia +/-, navonok sú obaja + , lebo to + prebije to -. Ale je 25% pravdepodobnosť, že dieťa zdedí od oboch práve to mínus a bude -/- čiže minus.
@kasiopeja01
@kasiopeja01 určite si to over a u všetkých, lebo z kombinácie rodičov AB a 0 (tak ako uvádzaš Ty) nemôže byť výsledkom dieťa s krvnou skupinou AB alebo 0. Len A alebo B. Nemôžu byť súrodenci tých istých rodičov AB a 0 (ako píšeš, že sú Tvoje deti).
nie nie, dcera ma urcite 0 negativ a syn by mal mat AB+, ale tu svoju si teda zajtra zistim a podam info :D. No tak ale ak ja nema AB+, tak potom po kom je ten syn? :D
@kasiopeja01 no tak som zvedava ako dopadnes 😉
@kasiopeja01 ak má manžel skutočne krvnú skupinu 0, jeho dieťa nemôže mať AB.
tu je to pekne vysvetlene http://primar.sme.sk/kalkulacky/krvna-skupina-d...
@kasiopeja01 keď má dcéra určite 0, jej brat môže byť AB, ale len v prípade, že jeden z rodičov je A (teda A0) a druhý B (teda B0). Dcéra by tak zdedila od oboch rodičov tie nuly a syn zas písmenká. Lebo krvná skupina sa dedí polovica od mamy a polovica od otca, pričom A a B sú rovnako silné a nadradené voči 0. Čiže ak niekto zdedí od jedného A a od druhého 0, prejaví sa ako A, lebo to A prebije tú nulu. Musí zdediť od oboch nulu, aby sa prejavil ako človek s krvnou skupinou 0.
@bibio som si ista. lebo ani v porodnici nevedeli ze je mozne aby z kombinacie A+ a A+ doslo k rh-izoimunizacii, ani v tehu ma nesledovali na protilatky (mmch aj v tom clanku co tu dal niekto odkaz je len sponenute ze zriedkavo k tomu prist moze); az po prevoze na kramare a krvnych testoch tam (tam o tejto moznosti vedeli) sa to potvrdilo.
@saurian nedostala si niekedy predtým transfúziu krvi? Bola to určite Rh izoimunizácia? Je totiž viac krvných systémov, AB0 a Rhesus sú tie najimunogénnejšie a paušálne sledované. Ostatné len pri darcoch krvi a mnohonásobných recipientoch transfúzií.
@elizita
@liebling98
@saurian
Baby, ked pisete o tych Rh faktoroch, tak ja mam A+, moj muz ma 0+ a obidve nase deti maju A- 😀 .
ja mam A neg a manzel ma 0+, mala zdedila po nom 0+ a ja som dostala injekciu ale az po porode, v tehotenstve to nikto neriesil 😒
@kasiopeja01 ahoj.mozes mi,prosim ta,napisat,preco je pre dievcatko najhorsia skupina 0-?moje dievcata ju maju obidve.dakujem
Nemal by byť v tejto dobe žiaden problém. Rh faktory sa monitorujú už na poradni. Ja som Rh- a partner Rh+. dostala som preventívne injekciu počas tehotenstva. Dcérka sa narodila zdravá a krvnú skupinu aj faktor má po mne.
@bibio trosku som sa sekla,dievcata maju plusko,len som nevedela,ze 0 je zla skupina.ale dakujem za odpoved,s tym faktorom som vedela,ja mam -,bola som sledovana.ale nevedela som,ze nulka moze robit problemy.pochopila som ta spravne,ze aj ked faktor nemaju negativny,skupina 0 moze robit problemy?
@tilka82 len ak by deti boli A alebo B. Hod si do Googlu ABO izoimunizacia. Určite by som sa tým dopredu nestresovala a nehovorila, ze 0 je zlá skupina🙂 najhoršie bude, ak budu mať partnera AB, vtedy deti budú A alebo B. Ak partner bude A alebo B, deti môžu byť aj 0. Najideálnejší partner bude 0🙂

@marian86 to mi je velmi luto ☹