Mali by sme sa rozhodnúť pre tretie dieťa?
Ahojte maminy ...mam po 30tke 🙂 ktoré máte 3 deti, ako to zvládate psychicky a finančne ? alebo ktoré ste mali dve a túžili ste po treťom, tak ste si svoju tuzbu naplnili ? Mame dve deti, mladší ma uz 4r, ja mam taky pocit ze nam nieco chyba, moje vnútorné ja túži este po malom clovieciku 🙂 s mužom sme sa bavili ze by mozno aj sme mohli skusit :]
Ale predsa aj sa troska bojím budúcnosti, zatiaľ finančne sme natom ok, ale tak celkovo, tato hnusná doba :( dakujem z prečítanie 🙂
@anonym_e47b6c ja s tebou do istej miery súhlasím. Určite netreba natrieskať jedno za druhým bez rozmýšlania že kde sa najedia 3 naje sa aj 4. Ale na druhú stranu teda priemerná slovenská rodina potom nemá mať deti? Alebo maximálne 1? Ak nechcete viac ako 1 tak je to úplne okay ale zas aby si ľudia s vysoko nadpriemernými príjmami mohli dovoliť max 1 dieťa normálne nie je. Poznám ľudí s fakt kráľovskými príjmami a oni to celé minú a potom sa sťažujú čo si nemôžu dovoliť. Niekomu nevadí prepočítavať lebo si vďaka tomu vie dobre riadiť financie a dovoliť v konečnom dôledku viac ako ten čo zarobí menej.
@anonym_44ca31 pomýlila som sa. Malo tak byť “ako ten, čo zarobí viac”
@anonym_autor nebudes mat ten pocit potom ajtak seriovo? Je materstvo to jedine co ta dokaze naplnit? Co by si dokazala so zivotom robit keby si deti mat nemohla? Neskusis sa chvilu venovat tomu?
@anonym_autor a ano dobru myslienku ma
@martinmmartin
Suhlasim ,a hoci mam 3 svoje a jedno pestunske dieta .nezakladam svoju existenciu a stastie len na detoch . Najstarsi ma 14 ,chce ist na internat a potom mimo sk , som na to pripravena . Ked deti poodchadzaju z domu , budem pokracovat v tom,co robim teraz popri starostlivosti o nich ...ibaze vo vacsej miere dufam 😄 ,tak nejako si nahovaram ,ze budem mat viac financii na cestovanie s manzelom ,lebo je to ine cestovat 2+4 ,a ine len vo dvojici . Viac casu na nase hoby ,ktore mame s muzom spolocne ,a zaroven mame aj kazdy to svoje , viac na priatelov ,ktorim tiez deti vyrastaju a maju podobne zmyslanie ako my , viac casu na pracu ,ktora ma bavi a zaroven zivi .
Nechcem dopadnut ako mnohe ,ze jedneho dna je velky dom prazdny a oni si za stokom s manzelom nemaju co povedat a nudia sa ,lebo deti su uz z hniezda von.
Vždy bola ťažká doba, vždy sa zdražovalo, vždy sme prežili. Ak máš kvalitného partnera s ktorým zdieľaš rovnakú túžbu a pocity, máš dosť miesta v srdci, potom naplň svoju predstavu o úplnej rodine, daj na svoj vnútorný hlas a choďte do toho. Tam, kde sa pri stole najedia 4, najedia sa aj piati. Rodina je to, do čoho sa vždy oplatí investovať. 🙂
@amazonka13 to nie je celkom pravda, kde sa najedia 4, najedia sa aj 5. Nie sú to len potraviny, dnes to už nie je o tom, len sa nasýtiť a mať dieťa oblečené. To sú ďalšie výdavky ako krúžky, lyžiarske, dovolenky plus 1 človek, štúdium, internát, sporenie navyše a do 25tky sa musíš postarať. Myslím, že na dnešnú dobu sú 2 deti akurát. Neriskovala by som, všeličo sa môže udiať, rizikové tehotenstvo, spackaný pôrod, dieťa môže byť ZŤP a pokazený život má celá rodina. Len kvôli pár mesiacom voňavého bábätka?
Život píše rôzne príbehy, častokrát sa nečakane zvrtne. Zvládli by ste aj náročné situácie? čo v prípade, že by partner prišiel o prácu? ty by si vážne ochorela? čo ak dieťatko nebude v poriadku? zvládnete to? mám blízkych známych, mali dve deti. Pri pôrode tretieho maminka zomrela. Náhla embólia. Obaja zdravotníci, ocko to nedal, zosypal sa. Bez pomoci jeho rodičov by to nedali ani staršie deti, ktoré už chodia do školy. Naviac, tie staršie deti sa na najmladšieho súrodenca hnevajú, že im zobral mamu. Neprijali ho. Len vy dvaja musíte zvážiť všetky pre a proti. My sa o vaše deti starať nebudeme.
Dve deti je viac ako dosť. My sa máme vysoko nadštandardne a viac ako jedno ani bohovi. Neriešim čo keď sa mi niečo stane a podobne….len nechápem ako ľudia žijú napr. z ledva 2 tisícok a majú dve deti, chcú vlastné bývanie a dve autá. Ja by som sa posrala, však to vkuse treba sledovať koľko čo stojí. To vás nejde yebnuť z toho, že treba stále niečo prepočítavať? Čo je to za život? Budeš mat choré dieťa (nedajbože, neprajem nikomu) a si v riti, budú sa robiť zbierky aj na základné veci…dieťa nie je kočík z druhej ruky a pár handier. Kvalitná strava vzdelanie cestovanie záujmy…..no na tri deti musíš byť milionár a hovoríme v eurách. Neviem si predstaviť mať tri deti, ktorým neviem dať poriadny život….psychika bude nasledovať hneď druhá, keď nebudete mať z čoho žiť….
@anonym_e47b6c vysoko nadstandardný zivot..a slovnik ako v 4.cenovej...
Ja som mala vsetky deti po 30-ke, jedno v 30, druhe v 32, tretie v 37 a stvrte v 39.
To tretie prislo tak, ze sme aj chceli, aj uz nie, zasiahla vyssia moc, bol covid, rok 2020, nikto nevedel, co bude. Rodila som v tej najhorsej pandemii v decembri 2020. Zvladli sme to a zatial zvladame. Najmensia ma uz 3 roky.
Doba bola vselijaka vzdy. Vzdy pri tomto spominam na moju starku, ktora sa vydavala pocas druhej svetovej a aj prve dieta mala v roku 1943.
@amazonka13 to nie je celkom pravda, kde sa najedia 4, najedia sa aj 5. Nie sú to len potraviny, dnes to už nie je o tom, len sa nasýtiť a mať dieťa oblečené. To sú ďalšie výdavky ako krúžky, lyžiarske, dovolenky plus 1 človek, štúdium, internát, sporenie navyše a do 25tky sa musíš postarať. Myslím, že na dnešnú dobu sú 2 deti akurát. Neriskovala by som, všeličo sa môže udiať, rizikové tehotenstvo, spackaný pôrod, dieťa môže byť ZŤP a pokazený život má celá rodina. Len kvôli pár mesiacom voňavého bábätka?
@anonym_271270
Dovolenky, krúžky, sporenia... nič z toho nie je životne dôležité.
A už vôbec to nehovorí o kvalite života.
Základ sú milujúci a zdraví rodičia, bezpečný domov, harmonické prostredie, to ostatné je len fajn bonus ale určite nie nevyhnutnost
@anonym_271270
Základ sú milujúci a zdraví rodičia, bezpečný domov, harmonické prostredie, to ostatné je len fajn bonus ale určite nie nevyhnutnost
@zmrzlinka2021 hm, no je to síce pekné, ale ako sa hovorí, len z lásky nevyžiješ. To čo som spomínala, je už taký bežný štandard. Nežijeme predsa uprostred druhej svetovej. Človek chce aj niečo zažiť, aj niečo vidieť, aj si niečo kúpiť. Záleží, aký má štandard nastavený autorka a ako by sa vedela prípadne uskromniť. Ja by som nevedela. Možno ty áno.
@anonym_271270
@zmrzlinka2021 len občas sa stane, že nie je ani na to najpotrebnejšie, na stravu, lieky a ošatenie. Keď ostane žena sama s tromi deťmi a nemá príjem aspoň 1500 eur v čistom, ja si nedokážem predstaviť, ako to zvláda. Najmä ak je výživné minimálne
@anonym_autor máme 3, mám 39. Štvrté neplánujeme, hlavne kvôli tehotenstvu, ale nebola by to tragédia. Mám v našom meste veľa kamarátov, čo majú 4 deti, viacero čo majú 5 a troch čo majú 6. Každý to má inak. Rozumiem, že nie každý chápe viacdetne rodiny, ale podľa mňa otázky ako "to načo vám je viac ako jedno?" sú úplne mimo. Za mňa viacdetna rodina prináša úžasné vnútorné dynamiky vzájomných vzťahov. Ja som jedináčik a nikdy som jedináčik a nechcela. Je to asi kus ako keď som kedysi hľadala tipy na low cost svadbu. Prvý tip bol "aby vám na svadbe nič nechýbalo, zredukuje počte hostí na minimum". Ale nám by chýbali tí hostia! 🙂 Kaviár a pravé šampanské si môžeme dať sami dvaja, ale svadba pre nás nebola o tom, aby sme zažili maximálny luxus. Ľudia, vzťahy, spoločné zážitky... Rovnako to vnímam s deťmi. "Aby vám nič nechýbalo, majte len jedno dve deti.." Manžel je z 5 detí. Otec školník, mama kuchárka v škole. Kto z detí chcel a mal na to, má výšku. Do reštaurácií nechodili, ale na turistiku, výlety áno. Ich otec nie je vôbec na cestovanie, ale mama aj na dôchodku ešte cestovala. A keď boli mladí, tínedžeri a tak, tak síce nechodili spoločne k moru, ale po jednom s mamou boli na zaujímavých miestach, ako napr. Izrael ... Ja som bola viackrát s mamou pri mori, chodievali sme. Aj krúžky som mala vo veľkom meste oveľa lepšie možnosti a podobne. Ale môj manžel a jeho súrodenci sú úžasní ľudia. Bola by neskutočná škoda, keby ich mama mala len dvoch a ďalší traja by neexistovali. Áno, mali by viac peňazí, ale neboli by traja super ľudia, môj manžel tiež by nebol...
@anonym_autor veľakrát sme sa s manželom o tomto bavili.. manžel pred 40 ja 34.. veľmi som túžila po dievčatku.. ale povedali sme si nie .. máme dvoch chlapcov.. momentálne majú 8 a 5 rokov.. z toho máme jedného chlapčeka chorého.. vieme, uvedomujeme si to všetko, aj čím sme si prešli pri ňom, keďže začiatky boli veľmi ťažké.. Prešiel čas, veľa času a minulý rok na jar táto debata bola opäť..dohodli sa, ak by to vyšlo do konca roka, super, ak to nevyjde, tak to tak malo byť a už to zostane tak.. nechali sme tomu voľný priebeh.. fungovali tak ako bežne, nič viac, nič menej.. medzitým ešte aj moj ženský cyklus štrajkoval a telo si robilo, čo chcelo.. v septembri som zistila, že čakáme bábätko, moje vytúžené dievcatko.. ale do cca od 9 do 18 tt to bol boj o prežitie.. mysleli sme si, že už je po všetkom.. no tá maličká bojuje a chce byť s nami.. som ešte len v 20tt, ale našťastie karta sa obrátila a už si to konečne trošku začínam užívať, no strach je stále.. a to sme chceli chlapcom na jar kúpiť do nového psíka.. pes počká, predtým ešte príde sestra 😉
@zmrzlinka2021 hm, no je to síce pekné, ale ako sa hovorí, len z lásky nevyžiješ. To čo som spomínala, je už taký bežný štandard. Nežijeme predsa uprostred druhej svetovej. Človek chce aj niečo zažiť, aj niečo vidieť, aj si niečo kúpiť. Záleží, aký má štandard nastavený autorka a ako by sa vedela prípadne uskromniť. Ja by som nevedela. Možno ty áno.
@anonym_271270
Ja chápem tvojmu pohľadu a je ok chcieť mať nejaký štandard, len píšem, že je to všetko o Tom ako si to človek nastaví. Ale dá sa to aj bez toho štandardu.
Po mojej skusenosti a túžbe ktorá bola presne ako tvoja vravim ženam,predstavte si fakt ,ze dieťa nebude zdrave ak napriek tomu po dieťati tužite chodte do toho.Mam 2zdrave deti a msla som kratko po 30 tke ked som mala presne ten isty pocit,3dcera ma kombinovane postihnutie a život mame naruby.Nechcem strašit len si to poriadne premyslite.
@martinmmartin no ale mozem mat, to je ine 🙂 a uz mam dosť po 30tke tak preto rozmýšľam, kym este nie som ,,moc,, Stará 🙂
@anonym_autor aj ja som toto mala, jednoducho az po tretom som sa citila “kompletna rodina”, ja ta chapem - a ked vychovas dve, vychovas aj tri - nevidim v tom rozdiel, ale asi treba dost miesta pre tretiu postel v byte / dome a aj v aute - ine materialne obmedzenia nevidím

Dve deti je viac ako dosť. My sa máme vysoko nadštandardne a viac ako jedno ani bohovi. Neriešim čo keď sa mi niečo stane a podobne….len nechápem ako ľudia žijú napr. z ledva 2 tisícok a majú dve deti, chcú vlastné bývanie a dve autá. Ja by som sa posrala, však to vkuse treba sledovať koľko čo stojí. To vás nejde yebnuť z toho, že treba stále niečo prepočítavať? Čo je to za život? Budeš mat choré dieťa (nedajbože, neprajem nikomu) a si v riti, budú sa robiť zbierky aj na základné veci…dieťa nie je kočík z druhej ruky a pár handier. Kvalitná strava vzdelanie cestovanie záujmy…..no na tri deti musíš byť milionár a hovoríme v eurách. Neviem si predstaviť mať tri deti, ktorým neviem dať poriadny život….psychika bude nasledovať hneď druhá, keď nebudete mať z čoho žiť….
@anonym_e47b6c ja s tebou do istej miery súhlasím. Určite netreba natrieskať jedno za druhým bez rozmýšlania že kde sa najedia 3 naje sa aj 4. Ale na druhú stranu teda priemerná slovenská rodina potom nemá mať deti? Alebo maximálne 1? Ak nechcete viac ako 1 tak je to úplne okay ale zas aby si ľudia s vysoko nadpriemernými príjmami mohli dovoliť max 1 dieťa normálne nie je. Poznám ľudí s fakt kráľovskými príjmami a oni to celé minú a potom sa sťažujú čo si nemôžu dovoliť. Niekomu nevadí prepočítavať lebo si vďaka tomu vie dobre riadiť financie a dovoliť v konečnom dôledku viac ako ten čo zarobí menej.