icon

Mali ste dieťa ako 45-ročná?

2. sep 2025

Ak by ste teraz mali 44 rokov, muža čo má 48 rokov, ste obaja zabezpečení, máte zázemie, skúsili by ste dieťa? Prvé dieťa? Ja hovorím, že nie, že je to nezodpovedné. Okolie ma prehovára, že nech do toho idem. Ako by ste na to boli vy?

7lenka11
2. sep 2025

Ja osobne nie, ale hovorím na základe toho, že viem, čo obnáša starostlivosť o dieťa. Kolegyňa rodila ako 45ročná a zvláda to super. Ale ona je všeobecne taká aktívna, nezastavitelna..

veklipo
2. sep 2025

Áno.
Mam 44r a vôbec sa necítim stará na dieťa, (rodila som v 35r a 39r)

zuzana76
2. sep 2025

Ano

zobaka
2. sep 2025

nie, uz by som to nedala, ale ak by som ziadne deti nemala mozno by som nemyslela na to, ze som uz "stara" na to, desilo by ma ako zvladnem starostlivost, ked budem mat 50-60 rokov

anonym_08d5c9
2. sep 2025

Prirodzenou cestou to aj tak asi nepôjde, ak si zmierená s IVF aj to asi s darovanými vajíčkami. Ja mám 39 a čakám druhé, zatiaľ zvládam tehotenstvo v pohode, verím, že pri malom budem aspoň dlhšie vitálnejšia a oddialim si niektoré choroby

anonym_da4a44
2. sep 2025

@anonym_autor ženy čo rodia “staré” po 40 vyzerajú ako babky novorodenca nie matky

anonym_9836e6
2. sep 2025

Áno, keby som veľmi tuzila po dietati a nemám žiadne asi by som to riskla. Ale musíš počítať s tým že v tvojom veku je aj veľká šanca na to že plod nebude zdravý - treba sa pozhovárať s partnerom hlavne o Tom, čo by ste robili ak sa toto stane...

tetapetra
2. sep 2025

@anonym_autor ak by som dieťa nemala a túžila po ňom , tak áno. Mať dieťa len kvôli tomu,že chcú iní, nie

parvinka0001
2. sep 2025

Určite nie

rivini
2. sep 2025

@anonym_autor nie, druhe, tretie mozno…prve urcite uz nie. Nechcela by som mat v 60-ke doma 15 rocneho pubertiaka. A aj pre zdravu zenu je Tehotenstvo v tomto veku uz na hrane. Riziko genetickych poskodeni plodu, ak ide o prve dieta, je v tomto veku tiez uz extremne vysoke.

eeffka
2. sep 2025

Mam sice 47, deti uz 20 a 13 ale nie, v tomto veku riesim vazne zdravotne problemy svojich rodicov, nieto este skakat okolo batolata.

pe_mi
2. sep 2025

@anonym_autor pre mňa extrémny vek na prvé dieťa
U mňa je už aj 35 vysoký vek na prvé dieťa

martinka13
2. sep 2025

Ja nie.

jarmila2010
2. sep 2025
@anonym_da4a44

@anonym_autor ženy čo rodia “staré” po 40 vyzerajú ako babky novorodenca nie matky

@anonym_da4a44 hlavne anonymne treba zosmiesnovat ine zeny🙄

tetapetra
2. sep 2025
@anonym_da4a44

@anonym_da4a44 ty si videla dnešné 40rocne? Bože to je tak trápne.

anonym_6da06f
2. sep 2025

@anonym_autor nie ja osobne som mala uz co so sebou sama robit nieto este sby som sa o niekoho starala

misicka31
2. sep 2025

Tie,ktoré tvrdíte,že nie,uvedomte si,že umierajú aj mladí ľudia...

anonym_2a5ec3
2. sep 2025

38 prvé dieťa a pohoda a kto ako vyzerá no to by sa dalo diskutovať,kto mu čo da do života to tiež by sa dalo diskutovať,kto koľko sa dožije tiež by sa dalo diskutovať, jediné čo je dôležité aby bolo zdravé

pe_mi
2. sep 2025
@anonym_2a5ec3

38 prvé dieťa a pohoda a kto ako vyzerá no to by sa dalo diskutovať,kto mu čo da do života to tiež by sa dalo diskutovať,kto koľko sa dožije tiež by sa dalo diskutovať, jediné čo je dôležité aby bolo zdravé

@anonym_2a5ec3 no len keby bolo nezdravé,každý by hneď povedal ,vysoký vek,to je preto..
Ja som druhé rodila v 29 a má diagnózu
Ja by som nerodila kvôli sebe, v 40rokoch chcem mať už odrastené deti a trochu viac vyložené nohy a čas užívať s manželom

lenkasarka
2. sep 2025
@misicka31

@misicka31 čo s tým má umieranie? Ja píšem nie preto,lebo som pohodlná. Nám skoro 20 ročnú dcéru. Neviem a ani si nechcem predstaviť mat malé dieťa. Mne je úplne jedno či nejaká cudzia žena porodí aj v 50 veď ona sa bude starať nie ja

rivini
2. sep 2025
@misicka31

@misicka31 ale tu nejde o to, „nedozit“ sa maturity. Je to statistika-vysoke riziko preeklampsie, vysoke riziko genetickeho poskodenia plodu, clovek zvyknuty 45 rokov na vlastny zivot a do toho batola a ani fit skoro 50-nicka uz nebude tak lahko vstavat k batolatu ako 20, ci 30 rocna zena. A k tomu vlastne dvojgeneracny vekovy rozdiel medzi rodicom a dietatom. A to vravim ako „starsia prvorodicka“😂. Druhe, ci tretie dieta mozno este ano. Clovek vie posudit, co ho caka a riziko genetickeho poskodenia klesa s kazdym dalsim tehotenstvom. Ale 45-rocna zena, zvyknuta zit bez deti? To uz moze byt zahul…

misicka31
2. sep 2025
@lenkasarka

@misicka31 čo s tým má umieranie? Ja píšem nie preto,lebo som pohodlná. Nám skoro 20 ročnú dcéru. Neviem a ani si nechcem predstaviť mat malé dieťa. Mne je úplne jedno či nejaká cudzia žena porodí aj v 50 veď ona sa bude starať nie ja

@lenkasarka prečo ste ma označili?Väčšina má vsugerovane,vyšší vek,kto sa o dieťa postará ak niečo,ale človek nikdy nevie.To ma s tým to umieranie a diagnózy a rôzne choroby.

tiezjedna
2. sep 2025
@jarmila2010

@tiezjedna rodila som takmer 40r(prve 36)...mam 51 a myslim,ze deti ma udrzuju fyzicky a aj mentalne mladsou...nevravim,ze stiham,ako 30rocna,ale osobne si neviem predstavit,zeby som teraz bola babkou...

@jarmila2010 tak 40 je stále o 5 menej ako 45... Tých 5 rokov môže byť v tomto veku zásadných. Asi o tom to u väčšiny je. Ja som rodila prvé ako 22 ročná, tretie ako 37 ročná. A hoci som fyzicky stále fit, tak proste ee. A vôbec nie kvôli vnúčatám, tie sú v nedohľadne😉

katulienkax
2. sep 2025

No takto , treba si uvedomiť že s vekom tie choroby a úmrtie naozaj stúpajú a argumenty typu veď aj mladý umrie sú naozaj hlúpe. Lebo to že umrie 60 ročný je riziko naozaj veľké oproti úmrtiu 30 ročného. A mame v rodine - demencia od 60 rokov, 59 ročný infarkt, 56 ročná rakovina, 47 ročná smrť na rakovinu. A naozaj je tam veľké riziko že to dieťa ostane do dospelosti sirota !!!

lenkasarka
2. sep 2025
@misicka31

@lenkasarka prečo ste ma označili?Väčšina má vsugerovane,vyšší vek,kto sa o dieťa postará ak niečo,ale človek nikdy nevie.To ma s tým to umieranie a diagnózy a rôzne choroby.

@misicka31 mám si pýtať povolenie prv než niekoho označím? Ale no.. nič zle som sa neopytala tak nebuď hneď vztahovacna.

pralinka25
2. sep 2025

ja nie. prve som mala v 28. tretie v 39. za mna je to brutalny rozdiel a to som v kondicii, cvicim staram sa o seba nemam ziadne ochorenia a aj tak by som si to vedome nevybrala.
a to este nevies ake to dieta bude. moze byt kludne zlate pohodove ale aj extrem nespavec ako moj prvy. ADHD, poruchy ucenia ..... vsetko je to narocne na nervy. neviem urcite by som do dietata nesla kvoli okoliu.
ak ho silou mocou chces ty tak je to na tebe.

jarmila2010
2. sep 2025
@tiezjedna

@jarmila2010 tak 40 je stále o 5 menej ako 45... Tých 5 rokov môže byť v tomto veku zásadných. Asi o tom to u väčšiny je. Ja som rodila prvé ako 22 ročná, tretie ako 37 ročná. A hoci som fyzicky stále fit, tak proste ee. A vôbec nie kvôli vnúčatám, tie sú v nedohľadne😉

@tiezjedna ako pisem v prvom komente...kazdy nech si robi,ako to citi...je rozdiel,ci uz mas deti...alebo mas sancu mat prve a asi jedine...niekto to dieta chce,niekto nie...

mirokub
Odpoveď bola odstránená
mimi2018
2. sep 2025

@anonym_autor áno ale iba jedno prvé a posledne. Jedno zvládnete a neskôr aj keď tu už nebudete tak vám bude ďakovať za život. Len počítajte so zdravotnými ťažkosťami a dieťatko nemusí byť úplne v poriadku. Ale môže byť aj úplne zdravé.

misicka31
2. sep 2025
@lenkasarka

@misicka31 mám si pýtať povolenie prv než niekoho označím? Ale no.. nič zle som sa neopytala tak nebuď hneď vztahovacna.

@lenkasarka povolenie netreba,alebo ti dám stempel ak chces.Nic zle si nepovedala a ja tiež nie. Pani je svojprávna a snáď sa každý v takomto prípade riadi svojim zdravotným stavom.