icon

Mám 19 rokov a chcem bábo

ivina161
2. jan 2013

Mam 19,tuzim po malom dietatku,priatel pracuje,dietatku sa nebrani,o pol roka koncim skolu,vysku zatial neriesim,jedine co ma brzdi,co na to povedia ostatni...je to ozaj skoro?

zlatica36
3. jan 2013

Podľa mňa každého osobná vec, kedy bude mať dieťa!!!! Ak sa na to cítiš, tak hor sa do toho krásneho dobrodruzstva!!!držím palce ;)

rainbow0508
3. jan 2013

suhlasim s tymi pozitivnymi...hor sa do toho...nie je to o veku...a ak chce aj tvoja polovicka, o to viac sa snazte...

koniarova
3. jan 2013

Je to skoro, zbytočne skoro. Píšeš - mám priateľa, nepíšeš mám manžela. Píšeš - máme kde bývať, nepíšeš bývame sami. Dokončím si školu - nemáš ju ešte dokončenú. Bývame spolu cca 18 dní v mesiace - nepíšeš bývame samostatne. Mám super svokru a rodičov čo mi pomôžu - nezažila si rodičov a svokrovcov v akcii ani pri samostatnom bývaní, nie to ešte pri dieťati. Píšeš - sme zabezpečení, somarina, nemáš vzdelanie, nemáš príjem, nemáš nič. Prepáč, že ti tak tvrdo píšem svoj názor. Podľa mňa sa ponáhľaš zbytočne. Skús spoločné bývanie s priateľom, podotýkam bez rodičov. Skús si nájsť prácu a zarobiť vlastné peniaze, nie sa spoliehať na druhých. Aby si nakoniec neostala sama, u vašich, bez roboty, peňazí a s dieťaťom na krku. 😉 😉

ivina161
autor
3. jan 2013

@tea333
@baklik
@adiena
@lucina26 fiiha,ved to je uz kazdu chvilu 🙂 prajem ti nech vsetko dobre dopadne 🙂
@veronika254
No kocky, som rada ze ste mi napisali svoje nazory,urcite som nad nimi minimalne rozmyslala. Dakujem za povzbudive slova. Ja mam tiez dve spoluziacky,ktore maju deticky,2 a 6 rocne. 🙂 v skole same devciata tak vzdy sa niekomu zadari. 🙂 dokonca jedna byvala spol.ma niekedy teraz termi. Hormony to urcite nie su,ano,mam tuzbu,ale este dokazem aj rozmyslat baklik.
Ja som jedna z tych stastnych,ktore maju svokru uzasnu,dokazeme sa rozpravat aj niekolko hodin,svokor velky expert,svagrinu som lepsiu mat nemohla,jej priatel je taktiez uzasny clovek.
Vysku som chcela ci s dietstom alebo bez externe.
Zabezpecena som dobre aj bez partnera. Avsak mozno chcem skusit chodif do prace a podobne trosku nieco ine ako lavice. Pracu by som mohla mat hned v septembri ako pedagog,no to beriem ako poslednu alternativu.
Moji rodicia by ma podporili,su uzasni,vedia ze priatel ma miluje,je zodpovedny,tak isto ak by som ho pri nich nechala cely den,nemusim mat o nho obavy,velmi si rozumeju 🙂

@lucinocka
@betuska22
@zuzu188

ivina161
autor
3. jan 2013

@zlatica36
@rainbow0508 dakujem kocky 🙂
@koniarova pozri ak by som chcela berieme sa uz teraz v sobotu,ale to budem riesit ked budem mat ukoncenu skolu. Byvat by sme byvali tam tak ci tak,kedze o tom bolo rozhodnute ked sa drahy narodil. Svokrovci maju este jeden dom,asi 2 minuty od tohto terajsieho,tM by mali klud a vsetko ostatne,ale preco by mali ist prec? Rozumiem si s nimi,navyse svokra uzasne vari 😝 mozem sa od nej cosi naucit,na dietatko sa budu velmi tesit. Niekedy som s nimi 3 tyzdne vluse,mohla by som byt aj castejsie,ale kedze byvam odtial 3 min autom tak s priatelom na par dni zbehneme l nam. Omyl nie som s nim 18 dni v mesiaci,som s nim dennodenne az na par hodin kedy ide nieco zariadit.

zuzu188
3. jan 2013

@ivina161 všetko to zvládneš..mi tiež bývame u rodičov a čo?..do svojho sa sťahujeme po mature..nikdy som nechodila na diskotéky a ani ma to nikdy nelákalo,nemám potrebu "užívať si" tak..mojím snom bolo mať vlastnú rodinu a to sa mi aj splnilo..nikdy by som nemenila a nemám pocit,že by som o niečo prišla

koniarova
3. jan 2013

@ivina161 Je to tvoj život, tvoje rozhodnutie. 😉 😉 Ja len píšem svoj názor. Držím ti palce, aby som o tebe o chvíľu nečítala v téme o svokrách. 😀 Inak, už ste rodičom a svokrovcom povedali, že chcete mať bábo? Ako reagovali?

koniarova
3. jan 2013

@ivina161 Inak k tvojmu príspevku vyššie. Opísala si všetko také úžasné a dokonalé, že u teba by bol vlastne hriech, nepriviesť dieťa do tak harmonického prostredia. 😉 😉

ivina161
autor
3. jan 2013

@koniarova pozri.som typ cloveka ktory nebude ticho cusat,ak by svokra robila problemy,mne zasvieti kontrolka a good bye ale kedze od sameho zaciatku zijeme v harmonickom vztahu,tak zatial je to ok...z toho posledneho prispevky ide neskutocne mnozstvo sarkazmu.a preto DAKUJEM ZA VSETKY VASE PRISPEVKY,POPROSIM ABY STE UZ DALEJ TUTO TEMU NEKOMENTOVALI. VDAKA ESTE RAZ

rebeka25
3. jan 2013

@ivina161 - neodpustim si aj ja koment aj ked uz si temu uzavrela....
Jasne ze je to skoro pekne dostuduj potom aj VS, najdi si pracu , byvanie zober si hypo a samozrejme splat ved hadam nebudes splacat hypo aj mat dieta, pocestuj spoznaj svet a potom ked budes mat cca 35-40 rokov sa pust do prace na babatku. Len si davaj pozor lebo mozno uz bude neskoro 😠 A ked sa aj zadari parada, len bacha ked bude tvoje dieta mat stuzkovu alebo svadbu velmi sa na parkete nenadrapuj - mohli by ti zuby vypadnut.... 😝

ivina161
autor
3. jan 2013

@rebeka25 😀 😀 😀

jaruska8
3. jan 2013

Keby som nešla na VŠ, mala kde bývať a poznala môjho mm, tak mám bábo aj v 19 tich. 😉 Narodením bábätka predsa nič nekončí, práve naopak... 😉

sissy27
4. jan 2013

@ivina161 neviem na čo si sa vôbec pýtala na názor, či mať alebo nemať dieťa v tvojom veku, keď si nechcela počuť iné ako "je to super, choď do toho"... úplne zatváraš oči pred tými, ktoré ti píšu, že máš čas a všetky racionálne argumenty hádžeš za hlavu, ale v skutočnosti nevieš, čo je to pracovať, zarábať, byť samostatná - veď tebe má kto pomôcť, ty si zabezpečená ! ale opomínaš jeden dôležitý fakt - že nie vlastnou zásluhou a tí, ktorí sú ti dnes k dispozícii, tu žiaľ nebudú večne (to neber nijako v zlom, ale jednoducho je to tak)... áno, dá sa materstvo zvládnuť aj v 13-14rokoch (s výdatnou pomocou okolia),ako tvoja spolužiačka (teda ak niekoľkokrát neopakovala ročník), ale v 25 isto nič nie je zmeškané, akurát si preveríš trošku aj seba a SVOJE možnosti a dospeješ... zatiaľ z teba hovorí len tak trošku rozmaznané dievčatko, ktoré chce bábiku 😉

mima4
4. jan 2013

@sissy27 napisala si to velmi dobre... tiez si myslim ze autorka temy je velmi vhodna adeptka na jednu z tych "nestastnych" tem co tu koluju na MK 😉

pingu1
4. jan 2013

je FEST SKORO. nehovorim, ze by si banovala, ale sakra!! cestuj, studuj, uzivaj si! na dieta mas ozaj cas....

katinka4
4. jan 2013

ja som sa tehotenstva v puberte bala ako cert svätenej vody 😀 ,ale to len preto ze som vedela ze este niesom pripravená,na druhej strane som obdivovala dievcata ktore ostali tehotne,jedna zo spoluziacok ostala tehotna hned v prvaku teda 16 rocna - jedine v jej pripade som lutovala to babo , hoci bolo ako ona hovori planovane a s priatelom chodili
akoze 3 roky ,ich vztah krachol este skor ako sa babo narodilo,ona strednu nikdy nedokoncila a namiesto toho sa zacala potlkat s kadekym ...a tak sa stalo ze babo ani ocka ani mamku nemalo-hoci v skutocnosti keby chceli tak je to vsetko inak,esteze malo super starych rodicov.babka dokonca prisla o pracu len aby sa o vnucatko postarala 😖 .Ja teraz uz viem ze babo s manzelom chceme no nieje to rozhodnutie len tak,my premyslame uz pol roka a psychicky sa na to chystame,pomaha nam aj blizka rodina sa na tento velky krok pripraviť 🙂 .mam sestru krora prvy krat rodila po 30 a bola pri prvom babu uplne hotova a vystresovana ...na nej som vydela ze je to velmi tazka etapa v zivote .preto moj obdiv maju aj maminky aj ockovia 😉 😀

acko
4. jan 2013

@ivina161 samozrejme ze to nie je o veku. po biologickej stranke mas na dieta najlepsi vek 🙂 a samozrejme, ze zariad sa hlavne podla seba. ale po praktickej stranke - uz len kvoli tomu malemu musis uvazovat nielen v pozitivnych ale aj negativnych scenaroch, lebo zivot je cudo a stat sa nam zajtra moze aj taka vec o ktorej sa nam ani v tych najhorsich snoch nesnivalo... (ale samozrejme, aj taka o akej sa nam nesnivalo ani v tych najlepsich... proste clovek nikdy nevie...). takze, polozim ti par otazok:

1. ako ste na tom s byvanim? bolo by dobre mat nieco vlastne... lepsie vlastne ako zit v podnajme. okrem toho je to aj taka poistka pre pripad ze by vam to s priatelom nevyslo (musis uz mysliet na zabezpecenie dietata). z podnajmu by jednoducho mohol od vas odist a budes ho potom sama zvladat platit? z vasho vlastneho bytu ta len tak vyhodit nemoze...

2. aky nazor ma na dieta tvoj partner? tiez ho chce? kolko ste spolu? poznas ho dostatocne dobre? vies ze je na neho spolah? je uz vo veku kedy sa vyburil zo zurok atd?

3. zaraba priatel dostatocne na to aby sa o vas vedel postarat? pocitaj s tym ze takych 300E navyse budete potrebovat k tomu co teraz miniete...

4. v pripade ze by vam to s priatelom nevyslo - mas kam ist? rodicia by pomohli? vedela by si si najst pracu ktora by teba a dieta uzivila?

verim ze tieto otazky ti pomozu samej zhodnotit ci do toho ist. ak ich vies zodpovedat priaznivo, tak smelo do toho 🙂

maznacik007
4. jan 2013

@ivina161 no podla tvojich prispevkov v inej teme to vyzera ze to s tou potencionalnou svagrinou a s byvanim s nou nebude take idealne 😉

ajsenz
4. jan 2013

ahoj 🙂 Ja mám za ani nie mesiac 19, som v maturitnom ročníku a končím 6ty mesiac 🙂
S priateľom sme chceli bábo po maturite ale po 2ročnom vzťahu som otehotnela tak sme sa tešili.
Bývať ale budeme u svokrovcov z toho dôvodu že si nechceme brať pôžičky ani hypotéku ale za 3 roky máme nárok aj finančný na kúpu domčeku alebo bytu, ale zas keby náhodou to nevydržíme v rodine máme realiťáka čiže podnájom by nebol problém 🙂
K tomu čo povedia ľudia, sú takí čo ti povedia máš čas a to je skoro ale zas zvyčajne ten čo mi to povie sa ešte fláka po vonku,chlasce a nikdy nemal perspektívny vzťah alebo kariérista 🙂
Ak to bábo chcete spravte si ho. 🙂 Maturita sa dá ľahko zvládnuť ja maturujem písomné v 8 mesiaci 😀 A ústne po pôrode alebo tesne pred pôrodom. A žijem 🙂 Prvý polrok som chodila normálne do školy a teraz od februára idem na externé aj to 2x do týždňa budem musieť do školy ale dá sa to zvládnuť 🙂
Držím palce v rozhodnutí hlavne sa riaď podľa seba a svojích túžob nie podľa toho kto to ako chce, lebo vychovávať budeš to dieťa ty, nie tí ľudia ktorím sa to nepáči.

ajsenz
4. jan 2013

a za ďalšie, veľa z vás tú píšu o VŠ a prosím vás čo je dnes VŠ na Slovensku??? Však ju má 80% obyvateľstva. Každý má titul a hovno z toho. Pokiaľ nemáš známosti,peniaze a poriadnu dávku šťastia môžeš snívať o plate ktorí by ti mal ponúknuť VŠ titul.
Zas cestovať spoznávať učiť sa je zaujímavé ale nie každý to chce, nie každého to baví. Mám kamarátky ktoré otehotneli v 17ke, teraz majú 23, robia behajú po dovolenkách a ako je im dobre a majú už jedno dieťa 🙂
Teraz najprv ide kariéra až potom dieťa. 🙂 A je na každej jednej čo si vyberie ak je niekto rodinne založený môžte mu aj 500x hovoriť máš čas máš čas keď to tak cíti. A za ďalšie vari keď má žena 25 rokov tak už je plne pripravená do života?
Neviem, myslím že je to diskutabilné, vidím na sebe že škola sa dá zvládať, ale tak tiež by som inak asi konala keby otehotniem skôr alebo ostanem na dieťa sama..
A ohľadom bývania, koľko rodín dnes žije v podnájmoch a koľko s rodičmi,svokrovcami.... 🙂 Takže tak. Je to na tebe.

nattynda
4. jan 2013

Ak chcete dieťatko obidvaja, budete ho mať z čoho uživiť tak si myslím že neni o čom, žiaden problém...ja som mala dieťa v 21 a druhé je už na ceste 😀
Určite to nie je o stanovenom veku, každý je individuálny, niekto nechce dieťa celý život, čiže tým sa riadiť nemôžeme...
Priprav sa na to , že to bude možno psychicky náročnejšie kvôli ľuďom opačného názoru, hovorím to len preto, že mám s tým skúsenosti sama, ale postupne sa naučíš nevšímať si ich reči, možno to tak v tvojom prípade ani nebude, len buď pripravená keby náhodou aby si sa potom zbytočne netrápila.
Kľudne počkaj až zmaturuješ, lebo je to psychicky náročné pre teba aj pre dieťatko, stále budeš rozmýšľať nad školou a nad učivom, po maturite si tehotenstvo viac užiješ a možno aj viac potešíš ak nebudeš v tom zhone, možno sa budeš cítiť aj viac pripravená keď zložíš maturitu aj keď je to len formalita...
Osobne poznám veľa mladých mamičiek, ktoré zvládajú úlohu matky úžasne, keď som bola tehotná s malou spoznala som len 18r dievča, doteraz sme v kontakte, lebo naše deti sa kamarátia, spomínam na to ako jedna pani 33 r ktorá ležala s nami na izbe sa jej do očí posmievala a neverila jej že to zvládne, nakoniec sa však ona sama bála rodiť prirodzene a aj keď dieťa a všetko bolo v poriadku išla cisárskym (tak samozrejme niekto má strach, dúfam že teraz všetci pochopia čo tým chcem povedať)

tilly
4. jan 2013

ja som nebola az tak mlada, mala som 23 rokov, ked som otehotnela, mali sme svoj dom, relativne slusne sme na tom boli financne a aj tak boli z celeho okolia zdesene reakcie, ze aaa, takaaaa mladaaaa 😠
aj v porodnici boli na mna pindy, ze som mlada.... a aj teraz, ze vy uz mate take velke dieta? to su dost caste reakcie, pritom nevyzeram nejak mladucko (bohuzial 😅 )

ked sa na to pozeram spatne, tak ak by som mala zazemie take ake som mala, tak v pohode aj v 19stich by som mala babo... preco nie? reakcie okolia ta zamrzia, ale na nich tvoje stastie nestoji, tak ako pridu, tak ti pri starostlivosti o dieta aj vysumia z hlavy...

ale fakt je, ze vydrz este pol roka a pockaj do matury, lebo ucit sa pri nevolnostiach sa skratka neda... mna chytili takto nevolnosti pri skuskach a ten semester som spravila asi dve skusky z piatich, tie tri sa so mnou tahali strasne dlho, kvoli tomu som musela opakovat rocnik a tak (nakoniec som vysku dokoncovala pri dvoch detoch...), no skratka lepsie je tu chvilocku este pockat 😉

ivina161
autor
4. jan 2013

fuu ale ste ma zavrhli az pod ciernu zem ☹ este ze som velky optimista 😀 takze fajn, ak uz som odsudena tak poriadne, v prvom rade nechcem aby ste ma oznacili za rozmaznane dievcako, pretoze to aka moja financna situacia v skutocnosti je som sem nepisala asi len kvoli tomu...od 15 pracujem v rodinnej firme, MOJ ZAROBOK za tie roky je asi taky ze by som si mohla kludne kupit ojazdene auto, kupit vybavicku, zaplatit najom na urcitu dobu a dokonca zit tak aby mne a malemu nic nehybalo ak ide o to ze partner ma moze opustit. Myslim ze som dost zodovedny clovek a preto ak by som nemala nic, urcite by som sa za dietatkom nehrnula, kedze viem kolko stoji nutrilon ak by nieco, plienky, oblecenie (to je fakt drahe) benzin k lekarovi...atd atd a z toho biedneho prispevku ...no fajn, pokracuujem. ..peniaze som si poctivo vydrela, nedostala som peniazy len preto ze som ockovo dievcatko. peniaze z urctu vyberam maximalne vtedy ak mi treba zaplatitfakturu za telefon alebo oblecenie ktore akupuujem asi tak raz za dva mesiace a nejake drobne na zitie....partner je dostatocne vybureny, je zodpovedny rodinny typ a s detmi mu to fakt ide....az sa divim 😅 samozrejme ak ma uz povazujete za chvalenkarku tak partnera mozem mat pri sebe kolko chcem kedze ma partner takisto firmu ktora ale vznikla pocas nasho chodenia, cize nie som ziadna žena na 10 písmen... 🙄 vysku, hmmm vyska....to je fakt diskutabilna tema...no chcela by som ju, ale zatial mam dost skolskych lavic...v skole mi to páli dostatocne tak aspon sa otestujem ak budem musiet stihat skolu domacnost a dietatko ci mi to pali fakt....DO KELU TOTO UZ FAKT VYZERA AKO MEGARUZOVE OKULIARE....dalsia vec, moja svagriná....no co dodoat, vztah mame idealny, je kočka 🙂 ja tiez :D chi chi ale nie,,srandujem...nikdy som vztah partn era a nej neriesila za ked som si precitala temu od jednej slecny ktora bla bla bla....proste nikdy osm to s nikym neriesila len vo svojom vnutri...to by ste si recitali v danej teme, len som sa so zakladatelkou chcela podelit, že v tom nie je sama...🙂 co sa tyka prace dobuducna, NIE PO ZNAMOSTI by som mohla nastupit do prace od septejmbra ako pedagog, a takisto kedze vo firme riesim veci ohladom financii tak nieco v tomto odbore...cize viem co si o mne teraz myslite fajn....ako som uz pisala vztahy medzi mnou drahym jeho a mojou rodinou je opat kliše- takmer dokonaly( kedze jem iba maso kuracie, tak sa niekedy dobre nenajem ) 😀 na diettko sa tesi aj partner aj moja rodina aj jeho, kedze vedia ze nas vztah je vazny a sme obaja zodpovedni ludia, ktori vedia co chcu ...... dalsia vec, naco ist do svojho ked dom priatela je obrovsky nás takisto...aaa to s tym byvanim najdete vyssie nechc e sa mi to dalej rozpisovat....

ak som n ieco zabudla doplnim
Samozrejme dakujem vam vsetkych ktore mi praju ale aj tym ktore mi praju neskor 😀 urcite dokoncim skolu, o dietatko sa nesnazime....ale ak by sa v blizkej dobe podarilo branit sa nebudem(co silno pochybujem, kedze ked sa epodarilo doteraz, tak uz asi len fakt ak to bude náročky 😀 😀 😅 ) pracovat budem urcite pretoze ak pojdem na vysku tak externe cize pracu by som hladala tak ci tak....Dakujem vam vsetkym...a este raz opakujem, PROSÍM VÁS neodsudte ma na zaklade tejto odpovede, nie osm rozmaznana a myslim ze miniružove okuliare su potrebne k zivotu, urcite sa najdu probemy, ale pokial viem, problemy su na to aby sa riesili.....(hmmm iba ja tu nemam smajla s pusinkou??? ) 🙂 😵

vefi89
4. jan 2013

@ivina161 ak to chceš ty, priateľ, tak ja sa pýtam prečo nie? 🙂 pokiaľ nie si vyslovene odkázaná na okolie, tak by som sa nebránila 🙂 keď to zvládajú 16-ročné, prečo by si ty nie? 🙂

ivina161
autor
4. jan 2013

a este jedna vec nechcem pocut len CHOD DO TOHO...ale takisto ma trosku zranuju veci ktore citaam....ale ok nebudem sa uz chvalit a lutovat 🙂 ja uboziatko...🙂

ivina161
autor
4. jan 2013

nepise mi pri predchadzajucom prispevku opravit preklepy tak tym ze parner ma firmu som nechcela upriamit vasu pozornost opat na peniaze ale na to zeee ak sa nieco bude diat do 2 min moze byt pri mne.....a pomoct mi

a ta sestra, no nech si ho uz pohladka 🙂) ak jej to urobi dobre a miláčikovi tiež 🙂

ivina161
autor
4. jan 2013

a ak uz sledujes moje predchadzajuce prispevky, tak k tomu O2 veeeelmi sa mi takato praca paci alebo aj Tcom aj Orange to je jedno :D...ucitelstvo beriem ako poslednu moznost a vo firme ostat naveky hm.....nuda pre mna....a tam su ludia aaa vsetko :D asi tak...aj k tej nefrologii chces vysvetlenie????

lutziy
4. jan 2013

och... najviac milujem ti prispevky ze: chod na vysku, cestuj, bav sa, uzivaj si zivot... jasne... na vysku dnes uz ide po strednej skoro kazdy... vacsine z nich to k nicomu nepomoze... cestovat?? a to akoze kazdeho bavi? a na nejaku dovolenku v lete sa da ist aj s dietatom... pokial viem... no a uzivat si zivot... co to znamena?? lebo ked vidim kazdy piatok ozrate dievcata na diskoteke tak mi je zle.. a nie len ozrate... kolko krat nafetovane... to je krasa... tak si treba uzivat zivot...jou... 🙄

zumasi
4. jan 2013

@ivina161 necitala som ostatne reakcie.. tipujem ze nie vsetky boli pozitivne, ale ja sa pripajam k pozitivnym 🙂 ak ste sebestacni nemate na co cakat. su pary ktore chcu vsetko postihat, lebo si myslia ze s detmi uz budu len doma atd. to je blbost, zivot ide dalej aj s detmi. ak vies ze si na babo pripravena, tak do toho chodte. drzim palce 🙂

nalla
4. jan 2013

@lutziy 😀 nefetujem, nespíjam sa každý piatok, a myslím, že si dosť užívam život 🙂

na dovolenku s dieťaťom...na jasné, dá sa, ale nikdy tá dovolenka nebude taká ako bez dieťaťa.... možno v mnohých smeroch krajšia, ale v mnohých menej spontánna a bezstarostná