Meranie bazálnej teploty v deň očakávanej menštruácie
Ahojte🙏 prosím vás skúsenejšie o rady. Je podľa vás hlúposť začať s meraním v deň očakávanej MS? Doteraz som to nejako neriešila a dnes som nejak mala pocit že by som to mohla skúsiť. Akurát neviem či to má zmysel. Menzes mal prísť dnes a zatiaľ neprišiel. Len tak som si skúsila zmerať a mala som 37,1. Avšak dá sa takýto výsledok považovať za spoľahlivý? O bábo sa pokúšame no nesilíme to. Môžem teda aj od tohto dňa začať počítať koľko vydrží teplota zvýšená aby som mohla aspoň približne určiť že by sa mohlo zaradiť?
bazalna teplota sa meria rano hned po prebudeni, inak to nie je bazalna teplota. neviem, ci si to tak robila, alebo nie, lebo to nie je jasne z prispevku. s meranim mozes zacat hocikedy ale jedno meranie vobec nic nehovori a uz vobec nestaci na zistenie, ci si tehotna. tiez nevidim zmysel dalsich 14 dni merat teplotu, ak kramy nepridu. ak chces vediet, ci si tehotna, kup si test a mas po probleme 😉
@malia18 no ja som merala prvý krát v januári. A tiež som myslela že po ovulacii, alebo teda ak dôjde k oplodneniu tak aj v začínajúcom tehotenstve bude teplota vyššia ako 37..no vyššiu teplotu ako 37 som mala až na 17 dpo. A to som myslela že taká vysoká bude po ovulacii. Chcem tým len povedať, že každá sme iná, kým ostatné majú vysokú teplotu nad 37 od ovulacie tak pre iné je vysoká teplota aj 36,5.. Skôr by som si kúpila test na tvojom mieste. Mne v deň očakávanej ms už vyšiel pozitívny, ale tiež som mala taký ten pocit že urob si test.. Ako ty s meranim teploty. Radšej by som odporučila ten test ako sa takto naťahovať. Každopádne držím palce nech si nájdeš dve čiarky 🍀
Ten už mám doma ale chcem si ho spraviť až v piatok. Iba viem že pokiaľ sa viac dní po sebe drží teplota vysoko v priemere v rovnakých hodnotách môže to značiť tehu... Nechcem zbytočne minúť niekoľko testov a ak by to aj teraz nevyšlo chcem si merávať teplotu aby som tie ďalšie cykly mala prehľad aj o ovulke aj celkovo tak preto chcem začať s meraním len neviem či netreba začať až po menzese alebo či aj skrz ten a celkovo ako na to...merala som ráno
@malia18 kludne meraj, ale ak si nemerala od zaciatku cyklu, tak nevies, kedy bola ovulacia a teda ako na tom si teraz. tak aby si si nerobila zbytocne nadeje, moze byt len, ze budes mat dlhsi cyklus, ak sa ovulka posunula.
@1medvedik1 veľmi pekne ďakujem za milú reakciu😍.... ako som už písala chcem si ho spraviť v piatok aby som mala aspoň tri dni meškania pretože teraz som nevydržala spravila som si ho týždeň pred termínom a jasné že bol negatívny....takže chcem počkať do piatku možno mi dovtedy naozaj prídu a zbytočne by som minula ďalší test.... Posledné mesiace som mala 22 až 23 dňové cykly ale raz za pol roka sa stane že mi prídu za 28 dní... Takže sama poriadne neviem či môžem hovoriť zajtra o meškaní alebo o OMEŠKANÍ.... Preto by som chcela počkať ale zároveň by som chcela začať s meraním aby som mala už za mesiac dva nejaký prehľad ako to celé funguje hlavne teda ovulácia....Každopádne budem dúfať že to vyjde dobree💓.. aj preto ešte nechcem testovať pretože som momentálne 14DPO.... A niekomu môže ukázať ale odporúčajú týždeň po vynechaní tak musím byť trpezlivá a čisto teoreticky by som bola v 4+1tt čo je ešte skoro podľa mňa keďže reálne to nie je 4 týždeň....reálne by to mohol byť nejaký 2tt čiže ozaj sa asi ešte neoplatí testovať
@paskolinka tak smutná budem ale sklamaná nie keďže toto je fakt prvý mesiac ktorý sme sa snažili takže nemám byť ešte prečo nejako zdeptaná beriem to zatiaľ v pohode A práve preto keďže to je prvý mesiac ten by som chcela začať s tým meraním len neviem presne ako na to že či teda môžem aj od dnešného respektíve zajtrajšieho dňa začať zapisovať teploty a či aj počas ms merávať. A takisto som čítala fóra a každý písal inak... Tak pre ujasnenie keď sa po menštruácii teplota zdvihne a udrží sa hore aspoň tri dni tak vtedy prebieha ovu počas tých dní kedy je teplota zvýšená? A potom zase klesne a v takej rovine vydrží až do ms?
@malia18 zacat mozes hocikedy, to je uplne jedno. malo by to tak byt, ze pred ovulaciou je teplota nizsia, po ovulacii sa zdvihne a ostane vysoko az do ms. niekomu s prichodom ms padne naraz dole, niekomu zacina klesat uz par dni pred ms... uvidis. len treba merat, najlepsie aj pocas ms, a poriadne zapisovat. su na to aj aplikacie, kde ti bude kreslit graf (napr. fertilityfriend). dolezite je mat stabilny spankovy rezim, merat hned po prebudeni a kazdy den cca v rovnakom case. inak to moze byt nepresne.
@paskolinka aha ďakujem no skúsim každopádne zajtra ráno keďže to už by bol druhý deň očakávanej....takže ak by bola nejako vyššie tak isté podozrenie tu je... Nakoľko teplota bola u mňa zväčša 36,5 tak pri nejakom výraznejšom zvýšení by sa celkom dalo uvažovať že by sa mohlo zadariť a tým pádom by aj test mohol ukázať či?...tu na koňovi som čítala článok že zvyčajne býva normálna teplota 36,5 a pokiaľ žena očakáva ms a má teplotu o 0,6-1 stupňa vyššiu a drží sa po dobu 2 týždňov je veľká pravdepodobnosť tehu... Ale je pravda že je to celkom nepresné keďže nemám zistený celý cyklus teploty....no uvidím každopádne dám vedieť ako som dopadla v piatok
@malia18 ano, ak sa teplota stale drzi hore, aj napriek tomu, ze uz davno mala prist ms, je tam velka pravdepodobnost. len teda nema zmysel podla mna len merat ak ms meska, uz v den ocakavanej ms, najneskor 2-3 dni po, by mal test ukazat aspon co to 😉
@paskolinka ďakujem veľmi pekne určite dám vedieť ako som dopadla 💓
@malia18 zvýšená teplota znamená len to, že prebehla ovulácia, nie to, že si tehotná. Jej pokles signalizuje blížiacu sa menštruáciu (ale kľudne môže klesnúť až po začatí krvácania). Hodnoty nie sú absolútne, to znamená že univerzálne plátne, ide o porovnanie v rámci tvojho cyklu - ovulácia nastala, ak sú 3 po sebe idúce teploty vyššie ako 6 predchádzajúcich, z toho aspoň jedna z tých vyššíchusi byť vyššia aspoň o 0,2°C. Na meranie bazalnej teploty potrebuješ teplomer s dvomi desatinnymi miestami (lebo s jedným ti ukáže napríklad 36,6 a 36,8 a budeš myslieť, že už to je požadovaný vzostup, ale v skutočnosti nie, lebo napríklad 36,65 a 36,81)
Áno to znie rozumne akurát že som čítala aj tu na koňovi článok od modrého koníka kde písali aj o bazálnej teplote v tehotenstve ktorá sa drží vyššie tých 14 dní a z toho sa dá predpokladať že môže ísť o tehu....ale samozrejme viem že sa to teraz nedá z týchto hodnôt predpokladať keďže som si ju začala ešte len teraz merať.....chcem to vyskúšať s týmto teplomerom čo mám....možno časom kúpim určený na bazálnu teplotu... Určite si však zoberiem tvoje rady k srdcu nateraz som len zvedavá či mi prídu keďže sa o meškali dúfam že nie 😁🙏🙏🙏.... A vo viacerých fórach som videla
Že sa riešila teplota a druhé ženy tíško gratulovali lebo v čase keď už mešká ms by nemala byť teplota zvýšená a držať sa hore niekoľko dní.... mne teda už meškajú ale nedá sa to z toho hodnotiť keďže som na začiatku merania ale uvidím každopádne dám vedieť ako som dopadla...
@any_soj Ahoj, mam otazku na to “ ovulácia nastala, ak sú 3 po sebe idúce teploty vyššie ako 6 predchádzajúcich, z toho aspoň jedna z tých vyšších musi byť vyššia aspoň o 0,2°C. “ … cize dokopy je sledovanych 9 teplot? ci 7 ? t.j. ked mam 3 po sebe vyssie musia byt vyssie nez 6 pred tou prvou vyssou z tych troch ? :D
@hendikep áno 9, to je minimum čo treba mať odsledovane, aby bolo potvrdenie ovulácie spoľahlivé. Ak náhodne trafis zrovna tých 9 dní, tak super 🙂 inak treba väčšinou viac. Ovulácia väčšinou nastáva deň pred prvým dňom zvýšenej teploty (čiže v tomto našom modeli by to bolo 6.den). Ale napríklad ja mávam až 2 dní po ovulácii zvýšenú teplotu, lebo mám nízky progesterón, ktorý ju zvyšuje, tak dlhšie telu trvá, kým mu to dojde. Cize v mojom prípade je ovulácia na 5. z týchto dní, potom 6.den ešte normálna teplota a potom prichádzajú 3 dní zvýšené, ktore mi potvrdzujú prebehnutu ovu. Teplota potom samozrejme zostava zvýšená až do ms (žlté teliesko tvorí progesterón, ktorý udržiava tu vyššiu teplotu. Keď žlté teliesko zanikne, progesterón je fuč, už nebráni krvácaniu, takže sa aj zníži teplota aj začne menštruácia cca v podobnom čase
@any_soj Ďakujem, zaujimave .. ako teda potom dopredu predpokladas kedy budes plodna resp kedy prebehne ovulacia? Ja pouzivam lady comp cize ten mi to nejak vyratava sam, ale predtym som pouzivala len teplomer a nikdy som nechapala ze tie zeny ktore meraju len teplotu ako predikuju ovulaciu ked sa to teplotou da zistit len spätne? Ja som vzdy podla hlienu vedela kedy prebieha ovu . Este som sa chcela opytat lebo vidim ze mas prax ako to je s navratom plodnosti po porode? po prvom prisla MS po 11 mesiacoch a sla dalej ako hodinky … no teraz po druhom prisla prva po 9m ale raz pride raz nie, raz len spinim.. lady comp ukazuje samu cervenu .. aky je zo mna zmateny :D akoze fakt si moje telo robi co chce ale niekde som citala ze ked mam hlien akoby taky “ ovulacnejsi “ 🤣 ale nie uplne … a potom zmizne tak treha pockat 3 dni a mozem to brat ze mam neplodne dni?
@hendikep hej, teplota sama povie len spätne. Preto sa používa symptotermalna metóda. Sympto znamená, že sa sleduje aspoň jeden symptóm plodnosti okrem teploty (termálna). Konkrétne presne hlien, ktorý spomínaš, a/alebo krčok maternice (ktorý sa s blížiacou sa ovulaciou mení, tuším mäkne a klesá, neviem, ja som riešila hlien). Priznám sa, že tie pravidlá nemám teraz v hlave. Po svadbe som to vedela, šli sme podľa toho, lebo sme aspoň rok chceli počkať s dieťaťom. Potom niekoľko rokov som používala len na identifikovanie ovulácie, lebo sme chceli deti. Teraz som po ďalšom pôrode a keď sa mi vráti cyklus, budem to riešiť znovu symtpotermalnou, keďže ďalšie dieťa neplánujeme. Ale teda tie pravidlá si budem musieť nanovo naštudovať. Odporúčam stránku lpp.sk, kopa info a tiez poradenstvo. A robia aj kurzy symptotermalnej metódy, aj online. A majú knižku, kde je to podrobne napísané.

A nemyslela som že spoliehať sa na výsledok na základe jednorazového merania ale či bude spoľahlivé keď si to odsledujem príklad najbližších 14 dní či vydrží teplota vysoko keď som si predtým nemerala predošlé cykly. Vopred ďakujem za odpovede 💓