icon

Môže zlá morfológia spermie ovplyvniť zdravie dieťaťa?

18. dec 2025

Ahojte, manzelovi vysla morfologia 0,8%, plus konkretne morfologia hlaviciek spermii - 100% defekt. Byčik tiez nejake % defekt, ale nizsie, nejakych 8%. Znamena takato zla morfologia hlaviciek, ze aj DNA je zle! Ze ak sa podari otehotniet, nebude to zdrave? Ďakujem

anonym_e68d0f
18. dec 2025

@anonym_autor Zlá morfológia spermií (aj veľmi nízka ako u vás) neznamená automaticky poškodenú DNA ani to, že by dieťa nemohlo byť zdravé. Morfológia hodnotí len tvar spermií, nie ich genetickú informáciu. Defekty hlavičky môžu zvyšovať riziko fragmentácie DNA, ale nie je to pravidlo, napríklad veľa mužov so zlou morfológiou má DNA spermií v poriadku. Ak by bola DNA výrazne poškodená, väčšinou by dochádzalo k neúspešnému oplodneniu alebo veľmi skorým potratom, nie k narodeniu chorého dieťaťa. A ak sa tehotenstvo udrží, dieťa býva geneticky zdravé, príroda má silné selekčné mechanizmy. 🙂 Zlá morfológia teda skôr znižuje šancu otehotnieť, ale neznamená automaticky nezdravé tehotenstvo ani dieťa. Pri pochybnostiach sa dá doplniť test fragmentácie DNA spermií, neponúkli vám túto možnosť?

anonym_53c40a
18. dec 2025

Hlavne nech si tvoj manzel prestane davat mobil do vrecka na nohaviciach (po 4 mesicaoch by sa to mohlo zlepsit). A nie, neznamena to, ze nebude zdrave. Na to by museli spravit este fragmentaciu DNA a pod...

kiki68
Včera o 08:42

Ak to nebude zdrave, tak priroda to zastavi do toho 12tt, prave toto casto sposobuje tie opakovane MA. Priroda vacsinou pusti iba to, co poklada za zdrave, samozrejme moze sa stat aj inak. Ja som sa na to pytala dvoch odbornikov, s mojim ex som mala iba MA a nikdy ziadne zdrave tehu, s mojim muzom mam dve zdrave deti bez nejakych problemov

anonym_bf9000
Včera o 09:05

@anonym_autor ak sa podari orehotniet, tak to konci potratom. Boli sme tak na ivf. Potom muzove spermie nejako precistovali, vyvrali tie najlepsie a mame dceru. Po 8 rokoch mame druhe dieta, dokonca prirodzene..

anonym_bf9000
Včera o 09:06

A v centre nam vraveli, ze ziaden muz nema.100 percent zdrave spermie.

autor
Včera o 16:01
@anonym_e68d0f

@anonym_autor Zlá morfológia spermií (aj veľmi nízka ako u vás) neznamená automaticky poškodenú DNA ani to, že by dieťa nemohlo byť zdravé. Morfológia hodnotí len tvar spermií, nie ich genetickú informáciu. Defekty hlavičky môžu zvyšovať riziko fragmentácie DNA, ale nie je to pravidlo, napríklad veľa mužov so zlou morfológiou má DNA spermií v poriadku. Ak by bola DNA výrazne poškodená, väčšinou by dochádzalo k neúspešnému oplodneniu alebo veľmi skorým potratom, nie k narodeniu chorého dieťaťa. A ak sa tehotenstvo udrží, dieťa býva geneticky zdravé, príroda má silné selekčné mechanizmy. 🙂 Zlá morfológia teda skôr znižuje šancu otehotnieť, ale neznamená automaticky nezdravé tehotenstvo ani dieťa. Pri pochybnostiach sa dá doplniť test fragmentácie DNA spermií, neponúkli vám túto možnosť?

@anonym_e68d0f ďakujem, to ma upokojilo, fragmentaciu dna vysetrenu manzel nema, tak neviem, ci ju este dodatocne davat, ale tiez mi vysvetlili v repro centre ze selektivne mechanizmy by zlu nepustili do vajicka

autor
Včera o 16:02
@anonym_53c40a

Hlavne nech si tvoj manzel prestane davat mobil do vrecka na nohaviciach (po 4 mesicaoch by sa to mohlo zlepsit). A nie, neznamena to, ze nebude zdrave. Na to by museli spravit este fragmentaciu DNA a pod...

@anonym_53c40a ano, tu robenu nema, rozmyslame, ci ju este davat dodatocne, ci to ma vyznam

autor
Včera o 16:02
@anonym_bf9000

A v centre nam vraveli, ze ziaden muz nema.100 percent zdrave spermie.

@anonym_bf9000 ano, aj mne vysvetlovali dnes, ze dokonca aj ti, co chodia darovat maju často len 4% morfologicky ok

anonym_53c40a
Včera o 16:51
@anonym_autor

@anonym_53c40a ano, tu robenu nema, rozmyslame, ci ju este davat dodatocne, ci to ma vyznam

@anonym_autor ak mate este cas, tak by som prisne strazila 4 mesiace, aby ani na chvilu nemal mobil nikde v blizkosti "nastroja" a dal spravit tieto iste testy. Hlavne v aute nech ho ma co najdalej. A tiez ziaden alkohol 🙂 samozrejme aj suplementy....a ziadne uzke spotky

anonym_e68d0f
Včera o 19:10
@anonym_autor

@anonym_e68d0f ďakujem, to ma upokojilo, fragmentaciu dna vysetrenu manzel nema, tak neviem, ci ju este dodatocne davat, ale tiez mi vysvetlili v repro centre ze selektivne mechanizmy by zlu nepustili do vajicka

@anonym_autor Presne tak 😊 ak vám to takto vysvetlili aj v repro centre, môžete byť pokojní. Selektívne mechanizmy fungujú veľmi silno a k oplodneniu sa väčšinou dostane tá najkvalitnejšia spermia. Test fragmentácie DNA sa zvyčajne odporúča hlavne pri opakovaných potratoch alebo pri dlhodobo neúspešných pokusoch, nie automaticky pri zlej morfológii. Takže ak na to nie je iný dôvod, často ho ani netreba hneď dopĺňať. Držím palce 🍀🙏🏻