icon

Neplodnosť

16. aug 2023

Ahojte baby. Chcem sa len tak trosku vyrozpravat lebo naozaj nemam komu:(
Mame jedno dieta po niekolkych cykloch umeleho oplodnenia, vela neuspesych vkladov pred tym ako sa zadarilo. Krasne a zdrave. Potom sme skusili este niekolko dlasich vkladov zo zvysnych embryii, ktore nam ostali z posledneho pokusu ale uz nic nevyslo:( nedokazem sa s tym stale vyrovnat, ze uz proste nebudeme mat to druhe, ze nasa rodina nebude kompletna sposobom ako som si vysnivala.
Uz je to vlastne 2 roky a stale ma to pochyti, uplna zufalost potom zlost nakoniec si poplacem dobre a zase som nachvilu ok.
Samozrejme teraz je take obdobie, ze vsetci cakaju druhe dieta …tak ma to zase prepadlo. Neviem ako si pomoct ako sa s tym vyrovnat a nebyt uz preto smutna. Premyslala som uz aj nad terapiou ale neviem ci by to pomohlo. Nedokazem o tom ani s nikym hovorit lebo sa hned rozplacem. Uz sa aj nenavidim zato, ze som taka labilna…
Neviem ci ma to prejde az po prechode, ze uz prestanem dufat konecne alebo to neprejde nikdy a navzdy to vo mne ostane take nenaplnene…netusim.
Nie je tu nejaka zena, ktora toto zazila? Nemate nejake rady?

autor
17. aug 2023

Dakujem Vam dievcata. Kazde jedno slovo som potrebovala pocut🙂 je to vsetko tak ako hovorite.

zuza265
17. aug 2023

Ja byt tebou idem na terapiu (alebo akekolvek ine alternativy). Dolezite je emocie pustit von. A ver, ze tam ich pustis a bude to to najlepsie co si pre seba urobila♥️ avsak ak tuzite este po dietatku, ja by som to ivf este skusila - ak by ste to financne utiahli. Zahodila by som predsudky ohladom veku atd. Ale stale plati to co som pisala - ty pre seba si dolezita a uvidis ako sa ti ulavi, ked zacnes riesit svoje emocie, ktore potlacas😘

zuzkaemmka17
21. aug 2023

Chapem Vas a mrzi ma to, no napr. moja sestra 36r. nemaju ani jedno, snazia sa 4r. Mozno byt naozaj vdacna za to krasne a zdrave jedno babatko, ktore mate. Vidiet to ocami tych, ktori nemozu mat ani to jedno. Resp. ako pisete, vyhladat pomoc terapeuta, ktory by Vam pomohol necitit tu prazdnotu.

gabriela2952
21. aug 2023

Nečítala som diskusiu, ale hlavu hore. Mate jedno dieťatko, myslite naň teste sa z neho a ani sa nenazdate a pribudne ku vám aj druhé ❤️❤️❤️❤️❤️ treba v to veriť 😍

juliet86
21. aug 2023

ahoj. v prvom rade ta chcem ubezpecit ze to co citis je legitimne normalne a prirodzene. citis stratu nenaplnenu tuzbu. to najlepsie co mozes urobit pre seba svojho manzela a vase dieta je ist do terapie. zacni napr na vydumamky.sk alebo na institut virginie satirovej. nesies v sebe tolko neistoty zraneni a strat uz len z toho procesu co va s to stalo mat prve dietatko. sama citis ze ti to uz ovplyvnuje aj fyzicke zdravie. necakaj. kvalitna terapia je tazka narocna ale jediny sposob ako sa zbavit tych pocitov je prejst si cez ne /skrz ne s kvalitnym sprievodcom / vedenim. drzim ti palce. mam za sebou ivf. rozumiem ti. ty to zvladnes. postaraj sa o seba.

rhodesian
21. aug 2023

Mám kamaráta, snazili sa o dieťa cca 14 rokov. Umelé oplodnenia, vklady a neviem čo všetko k tomu patrí.
Nakoniec to vzdali, rozhodli sa že pôjdu od seba lebo im to kompletne zničilo vzťah.
Keď sa jeho priateľka sťahovala preč "vrzli" si na rozlúčku. Šup bábätko, dnes má rok 😁 Pani ju mala vo veku 48 rokov.
Nevzdávaj sa, život vie prekvapiť 🙂

clori
21. aug 2023

ak ste šli doteraz len cez doktorov, skús alternatívy. TČM, ajurvéda, miestne bylinkárky, naštuduj si vitamíny a výživové doplnky. zopakujte si niektoré vyšetrenia (SPG, hormonálny profil a pod.), aby si vedela, či sa stav zhoršil/zlepšil.

17alexis
21. aug 2023

Milá autorka, ľudia, ktorí sa množia ani nevedia ako, ti napíšu presne toto, že buď vďačná aj za to jedno. Tiež som po IVF, mám dcérku a ešte máme embryá, no už teraz sa bojím, či sa aspoň jedno ešte uchytí. Veľmi ti rozumiem, ale poradiť neviem, žiaľ. Silno ti držím palce, nech sa ešte bábätka dočkáš.

17alexis
21. aug 2023

@rhodesian a ostali spolu?

rhodesian
21. aug 2023

@17alexis áno, už sú aj svoji. To dieťa im jednoducho vo vzťahu veľmi chýbalo, obaja po ňom neskonale túžili. Dnes sú šťastná rodinka.
Na druhu stranu kamarátka sa tiež s manželom snažila, neviem či nie aj zo 10 rokov až sa jedno umelé podarilo. Porodila predčasne v 30tt. Mali ešte zamrazené, aj sa ešte pokúšali ale nepodarilo sa. Hovorila mi že už by do toho kvôli veku nešla, že je šťastná aj za to jedno 🙏 dnes je z nej naozaj nádherná slečna na ktorú by som nikdy nepovedala že sa narodila v tak nízkom týždni. Život píše rôzne príbehy.
Mne tiež lekár povedal že ďalšie tehotenstvo by bol zázrak a keby sa úspešne dostalo až k pôrodu, je obrovská šanca že by som to neprežila. Niekedy sa musí človek zmieriť s tým a dieru v srdiečku zaplniť niečím iným 🙂

breznica
21. aug 2023

@mary888999 presne viem čo prežívaš, ja som mala prvé dieťa mladá, zdravá, bohužiaľ sa narodilo predčasne s následkami na celý život. Niekoľko rokov som s ním bola sama,v tom čase som bola ešte mladá a v pohode by som zvládla ďalšie dieťa, aj dve,nebolo však s kým. Ten prišiel až po tridsiatke a kým sme si zabezpečili nejaké zázemie, prišla 35ka a už si vzhľadom na môj vek,ťažké postihnutie dieťaťa a veľké riziko ďalšieho predčasného pôrodu netrúfame na ďalšie dieťa. Presne viem,čo prežívaš, keď niekto v okolí čaká ďalšie a ďalšie bábätko.u mňa ešte väčšia bolesť, že všetci majú deti zdravé, len mne nebolo dopriate ani to jedno aby bolo

marsmykkok
21. aug 2023

Vieš, ono tieto rôzne vyšetrenia, umelé oplodnenia, rôzne testy sú taký diablov nástroj, lebo dávajú nádej, možnosti, nútia ľudí sústrediť sa na to, že sa im nedarí. Proste ak žiješ pár desiatok rokov dozadu si vdačná až za jedno a neriešiš, prípadne ak aj nemáš žiadne, berieš to ako osud a zmieriš sa s tým. Ale takto, že sú rôzne metody, ktoré dávajú nádej, nútia človeka sústrediť sa na to, tak tie rany sa ešte prehlbujú.

sussie1
21. aug 2023

Nečítala som diskusiu, ale skúste ešte NaPro technológiu, majú asi 50% oplodnenia u párov, ktorým nepomohlo ani IVF/boli lekarmi prehlásení za neplodných. Je to kombinácia dôkladného pozorovania cyklu a lekárskych vyšetrení. Odporúčam https://www.profertility.sk/naprotechnology/

lenkazau
21. aug 2023

Ja mam tiež synčeka po IVF, čakali sme 8 rokov kým sme sa na to odhodlali. Nebola to ani lacné, ale čo človek nespraví pre svoje dieťatko. Mali sme jeden cyklus, 8 mrazáčikov. Druhý KET bol úspešný, narodil sa nam Filipko. A keď sme sa teraz rozhodli, že chceme druhé dieťatko, nepodarilo sa ani jedno. Mám za sebou 6 KET a ani jedno pozitívne. Strašne ma to zobralo. Ešte stále nemôžem uveriť, že druhé dieťatko nebude. A keď počujem z každej strany, že čakajú druhé, tak mám strašné depky. Ale život ide ďalej, občas si poplačem, a ide sa. Snažím sa na to nemyslieť. Aj keď je to strašne ťažké.

monika225
21. aug 2023

Naozaj bud rada aspoň za jedno dieťa, nám sa nepodarilo ani jedno po IVF ,IUI prešli sme si naozaj všetkým....a to sme všetky výsledky mali dobre....

rivini
21. aug 2023

Tiez mame len jedno dieta, ktore bude mat skoro dva roky a vyzera to tak, ze zostane len jedno. Aj ked to asi nechces pocut, no myslim, ze je zdravsie tesit sa z toho, co clovek ma, ako si kazit nejlepsie roky zivota lutostou za tym, co clovek nema. Mne sa osvedcilo, nechat veci proste na „osud“ a zit spokojne a uzivat so to jedno krasne zdrave dieta, ktore mam. Nefixujem sa uz proste na nejsku predstavu, ako by mala nasa rodina vyzerat. S rodinou a znamymi hovorime otvorene o tom, ze dalsie uz pravdepodobne nebude. Uprimne sa tesim z kazdeho oznameneho tehotenstva, prave preto, lebo viem, ze to nie je samozrejmost. S radostou rozdavam detske veci, tesim sa, ze nase dieta uz prespi celu noc, ze uz niesom vycerpana a ze uz zacina byt „partner“ na spolocne hry atd. Staram sa motivovane o svoje telo, lebo uz predpokladam, ze ho nezlikviduje dalsie tehotenstvo😊 a neplanujem sa zozierat tym, co nemam. Teraz sa mi uz dokonca predstava nasej trojclennej rodiny paci. Ak sa ti to takto nedari, vyhladaj psychologa…skoda preflakat toto pekne obdobie nespracovanym smutkom za tym, co nemozes mat a nevies zmenit.

ouwecka
21. aug 2023

Smer terapia,pomoze a tebe vela sil,strasne ma to mrzi

lolita555
21. aug 2023

Vieš ono je to tak ,že proste to dieťa už asi mať nebudeš .nebudem ti písať že máš byť šťastná aj za to jedno ,to sama vieš .ale vieš že to druhé už asi nebude.nikdy nemáme všetko o čom snívame ,tak to proste je a smútok v živote je niekedy prirodzený stav,nebrán sa mu.myslim že časom to bude odznievat čim budeš staršia ale tak určite to tam bude stále to nenaplneno.ak máš naozaj až také pocity že potrebuješ pomoc vyhľadaj ju ale pomôže tiež len na chvíľku ,musíš so to uzavrieť v sebe

17alexis
21. aug 2023

@rhodesian to je krásny príbeh tých dvoch. Čo sa týka toho byť šťastný aj za to jedno, tak samozrejme, že áno, ak nemá mať človek deti lebo nemôže, tak to jedno je obrovský dar, ale aj tak chápem, že človeku ešte srdce piští za ďalším bábom. Ja by som bola smutná, keby sme druhé nemali. Zatiaľ pevne verím, že ho budeme mať. Tiež však budem rada, že máme aj to jedno, len teda ťažko sa to vstrebáva.

lolita555
21. aug 2023

A ešte k tomu počet detí vôbec nerozhoduje o tom či je rodina kompletná ako píšeš ,komplet rodina ste aj s jedným aj so štvrtým dieťaťom.

konulka20
21. aug 2023

@autor , ja ta chapem , lebo tiez som tuzila po viac ako jednom dietati, trocha iny zaciatok som mala,ze som porodila hned po skole a po troch rokoch sa podaril este sruhy chlapec... ale po niekolkych rokoch som tuzila este po jednom poslednom... ale tiez som len pocula ,co chces mas dve deti, uz si stara... Aj som sa chcela zmierit, ze hej 2 je dost, ale kazdy mesiac som dufala,ze sa to zmeni , aj sa zmenilo, ale niekolkoX skoncilo abortom..Ale nakoniec prislo prekvapenie🙂..Tym Ta chcem povzbudit, nezufaj este,som v tvojom veku a je kopec mam, ktorym sa to do 45 podarilo,aj take poznam🙃A aj taku kamosku,co prve ako vy, bojovala s ivf s niekolkymi neuspechmi a potom druhe, tretie mali normalne 😁Takze hlavu hore, “prechod” este vobec nemusi byt skoro, len sa skus odblokovat v hlave, musis byt v pohode a moze to prist, ked najmenej budes cakat✊🏻✊🏻 Teraz si sa vyrozpravala, a mozno uz onedlho sa tvoj status zmeni. Slabe spermuse posilnite vitaminmi, ty si tiez nasad ..len si stale nesleduj plodne dni😉 verim, ze sa vam podari,40 este nie je dochodok😉

javiemneviem
21. aug 2023

Žena ktorá nemohla mať dieťa a nakoniec ho ma a neváži si to - áno také ženy sú. Vtedy sa bavíme väčšinou o poporodnej depresii. Ta je aj tehotenska. Podľa mňa máš aj ty vo všetkej úcte k tebe určitý typ depresie. Ja som Orave ten prvý prípad. Po rokoch nedarenia sa konečne vysnivane a vymodlene babo. Bum po pôrode som ho nechcela. Úplne mi preplo. Musela som vyhľadať pomoc odborníka a vďaka bohu zato. Do prvého roku dietatka som bola už v kope a pri sebe. Psychológ - áno tiež som len revala. Ale púšťať tie balvany zo srdca pred niekým, kto ma nesúdil, to bolo skvele. Ak sa s tým nevieš vyrovnať sama, skús vyhľadať odborníka. Nato tu predsa sú ❤️ drž sa ❤️

lapersefona
21. aug 2023

Rozmýšľali ste nad adopciou?

veronicka88
21. aug 2023

Veľmi veľmi mi je ľúto čo prežívas!napriek tomu to chcem povedať jedno....mám za sebou 7 operácii z toho tri naozaj veľké a ťažké aj čo sa rekonvalescencie týka...život je dnes!tu a TERAZ!máš doma dieťatko,zdravé,šťastné. Predpokladám že po tomto všetko manžel stojí pevne pri tebe....začína sa v sebe pomaličky zmierovať so situáciou a užívať si život. Lebo ani nevieš ako a bude mať prvé dieťa stužkovú a ty sa obzries a budes si pamätať len obrovský žiaľ a nič viac. Ono ťa potrebuje teraz!celú,silnú,postavenú pevné na nohách!maminku ktorá vie že urobila maximum pre to aby malo súrodenca....ale ste tu,všetci traja a máte sa radi❤️🥰skús si užívať život a prijať veci také aké sú...veľmi ti držím palce!

derdia
21. aug 2023

Vies, ono nikto nam negarantoval, ze budeme mat na svete to co sme si "vysnivali"
Komplet rodina su aj manzelia bezdetni.
To vsetko je len tvoje nastavenie v hlave.
Pretoze vsetko je skvele, len ty miesto toho aby si si to uzivala tak places nad tym co nemas... Nepride ti to trosku scestne?
Raz toto budes pokladat za premarneny cas....

kikulamikula
21. aug 2023

Ahoj, napis mi správu. Mám podobný príbeh.

kvietok1990
21. aug 2023

Ja som v situacii ze by som dala vsetko mozne aj za to jedno zdrave dieta. Su tu zeny, ktorym ivf nevyslo a nemaju ani to jedno dieta. Viem, ze sa ti to asi tazko cita, ale bud rada, ze sa to podarilo… pripadne naozaj vyskusajte este jedno ivf alebo ak je ta tuzba az tak velka zvazte adopciu. A ked nie tak zivot sa da prezit plnohodnotne aj v tom zlozeni co uz doma mas. 😇

stanka2612
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
21. aug 2023

Bojuj za svoje stastie. But aktivne pracuj na tom aby ste mali dalsie dieta cez adopciu, alebo IFV, alebo aktivne pracuj na tom aby si sa vyrovnala s tym ze budes mat len jedno dieta. Dnes odmietas vsetko, nic z toho co ti radie nechces robit. Chcela si sa len vyrozpravat a zostat nadalej v tom kazdomesacnom vyckavacom mode? Zasluzis si stastnejsi zivot. Chod za tym. Nesed len tak ako kopka nestastia. Moja starka vravela: Pomoz si clovece, aj boh ti pomoze.
Nas syn sa tiez narodil po velmi dlhom boji a bol to zazrak a ja dakujem bohu ze dokazem prijat fakt ze budem mat len jedno dieta a nechodia na mna take myslienky ze by bolo dobre surodenca. Pre mna uz aj to je ovela viac ako som kedy dufala ze dostanem. Citim sa velmi poctena ze mi bolo dopriate to co je tolkym zenam odoprete. Myslim ze je to nastavenie mysle. U mna to prislo same od seba, ale byt tebou urcite by som skusila toho psychologa. Lebo taketo zufanie kazdy mesiac je obrovsky napor na nervy.
Vela stastia!🍀

prinzesz
21. aug 2023

ahoj, my mame tiez len jedno dieta a tiez som vzdy tuzila po 2 detoch.. ked som si nasla kamosky co toho casu mali tiez len jedno dieta, ja jedina som stale hovorila ze chcem este jedno dietatko.. aj som preto urobila co slo (tiez ivf) ale zial zostali sme pri jednom.. stale zavidim parom, ludom co maju 2 a viac deti.. ale uz som zmierena s tym, ze ja budem mat len to jedno 😉 uz mam vela rokov, a tehotenstvo by som uz teraz nechcela opat prezivat.. ak by som mala do 30 bojovala by som za druhe dieta.. ale chapem ta ❤️