Nová práca a snaha o bábätko. Zatĺkať alebo povedať?
Nenasla som tu temu podobneho zamerania, preto vytvaram tuto. Chcem sa opytat na vase nazory, postrehy a skusenosti, co sa tyka nastupu do noveho/prveho zamestnania, ked sa v tom istom case snazite o babatko. Mne sa to zda kusok nekorektne voci zamestnavatelovi, aj ked viem, ze mnoho zien to tak robi. Ani ja nie som vynimka. Tiez nekvacim na pohovore buducej moznej sefke/sefovi na nos, ze chcem byt mamina 😉 . Teraz mam nastupit do zamestnania od 1.7. Snazime sa len 2 mesiace a ktovie kolko to este potrva, kym sa zadari... Ale ak by sa nahodou uz teraz, co robit? Nastupit a zatlkat, ci rovno ist s vecou von? 😕
@m.i.r.i dakujem ti za odpoved 🙂 fakt si cenim nazor niekoho, kto je aj na opacnej strane. Ja zacinam az v juli, praca je nanerocna aj pre tehulku, cize keby sa zadarilo, skusim potiahnut. Jasne, ze nechcem po skole sediet doma na zadku, kym sa nepostasti...Uz som dokonca zvazovala aj stopnutie snazenia aspon na tie tri mesiace skusobnej...ale manzilkovi sa nepacilo 🙂 To je tazke, ked je clovek uprimny a trapi ho z takychto veci svedomie.
Ja som v takej istej pozícii. Od septembra by som mala nastúpiť do práce (nie na nové miesto, ale na miesto pred materskou) a tiež mi je to také divné. Ja som to vyriešila tak, že som to svojmu šéfovi priamo povedala, že síce plánujem od septembra nastúpiť, no nech vie, že chceme mať druhé dieťatko.
@janielik87 kocka, byt na tvojom mieste, pockam, kym otehotniem - tak do 3mes. a potom to oznamim 😉 to uz budes mat aj po skusobnej dobe 😉 🙂 🙂
@m.i.r.i ako su tehulky pravne chranene??? 😕 nemoze ich zamestnavatel vyhodit,ci? ci tehotenstvo nemoze byt dovod.. 😕 😅 😉
@mariynka ano..ked oznamis, ze si tehotna - najlepsie je to pisomnou formou - email alebo odniest na personalne papier a dat si to potvrdit - vtedy sa na teba uz stahuje ochrana..teda nemozu ta vyhodit len tak, nesmu ti davat pracovat nadcasy, mas narok na odchody k lekarovi v neobmedzenom mnozstve, mozes poziadat o preradenie na lahsiu pracu a musia ti vyhoviet a podobne...vsetko je v zakonniku prace..preto je ovela lepsie pre tehulku to zamestnavatelovi povedat, lebo ak by sa to napriklad dozvedel inak a ty si to oficialne neoznamila, pristupuje k tebe ako beznemu inemu zamestnancovi a ty mu nemozes nic vytknut teda...ono par kluciek si ak chcu vedia najst, ale zvycajne to zamestnavatelia respektuju
Uz je to dlhsia doba ale - nastupila som do novej prace 28. jula...a porodila 29. aprila 😀. O babatko sme sa pokusali uz rok, to ze sa to podarilo v takom stresovom obdobi mi je zahadou 🙂. Svedomie ta ma trapit z inych skutocnosti, nie z toho, ze zamestnavatel nevie, ze sa snazite. On to ani nema vediet, je to tvoja osobna vec. Je mnoho ludi, co v praci nevydrzi ani polroka, ja som si tych svojich 8 mesiacov poctivo odmakala. Ak sa podari, urcite neoznamuj hned, 3 mesiace by som pockala, aj kvoli tomu, ze bohuzial sa pocas tych prvych troch mesiacov tehotenstva stava vselico :(. Drzim palce!
@m.i.r.i aj moj manzel vravi, ze najskor po troch mesiacoch sa pekne priznam a uvidime, co bude...
Súhlasím s horeuvedenými názormi, počkaj 3 mesiace určite. Ja som mala v práci kolegyňu, s ktorou sme asi 3x prežívali spontánny potrat. Ona to ani nevravela, ale našli sa "dobrí" ľudkovia, ktorí to odnekiaľ vytiahli a vytárali...ale teraz je už "za vodou" a teší sa na bábätko (konečne), takže preto tie tri mesiace, hoci, stať sa môže počas celého tehotenstva hocičo...
ahoj. Ja mám na to celé takýto názor.
Čo je nekorektné na to, že manželia,ktorí sú zobratí a chcú robiť, že chcú mať dieťa???
To by potom decko nemal asi nikto. Myslím, že v tejto veci by to zamestnávateľ nemusel vedieť do toho 3 až 4 mesiaca. Načo aj?? to že čaká niekto dieťa automaticky neznamená, že každé tehu končí pôrodom a živého bábätka.....čítam mnoho príspevkov, kde píšu baby že čo sa im stalo a mimi sa nedočkali, bohužiaľ. A pokiaľ potom človek nechce celému svetu vysvetľovať čo ho trápi,, je lepšie fakt to priznať, keď to už bude relatívne istejšie....
@janielik87 len sa vy pekne kľudne snažte o mimi,prajem šťastné a veselé tehuľkovanie a hlavne aby sa to podarilo čo najskôr
@janielik87 taktiež sa pripájam,nič nehovor možno sa ti podarí otehotniet neskor a načo sa skor stresovat. 😲
ahoj, aj ja sa pripajam. Aj ja si myslim ze zamestnavatel nema co vediet o tom ze sa snazite, je to vasa osobna vec. Mozno sa budete snazit este dva roky a za ten cas stihnes pre zamestnavatela spravit kopec prace.
Ak by sa ti podarilo otehotniet, tak by som to urcite oznamovala az ked dostanes tehotensku knizku, u nas v praci to tak je, na personalnom neakceptuju ze si tehotna kym nemas tehu knizku. A tu ti lekar da az po tretom mesiaci. Takze dovtedy ani podla lekara este definitivne tehotna nie si a teda nemusis mat ani pred zamestnavatelom vycitky svedomia 😀
Ja som nastúpila do nového zamestnania a o mesiac som zistila, že som tehotná. Samozrejme, že som to nešla hneď všetkým v práci vešať na nos, chcela som počkať minimálne do 3 mesiaca. Ale moja radosť netrvala dlho a o bábo sme po pár týždňoch prišli. V tej práci som robila ďalšie dva roky a otehotnela som zas až keď som odtiaľ odišla.
Navyše nemôžeš vedieť, či nebudeš mať náhodou rizikové tehotenstvo a budeš musieť ostať doma, alebo sa môže stať kopec iných vecí. V tom najlepšom prípade, však počkaj kým ti neskončí skúšobná doba a prípadné tehotenstvo oznám až potom.
Podľa mňa sa zbytočne týmto zaťažuješ. Nechaj veci plynúť a všetko sa samé vyrieši, bábätká vedia kedy majú prísť 🙂 Teš sa na novú prácu, venuj sa jej naplno, užívaj si partnera, leto a ostatné sa zariadi samé 😉

ahoj..len moj skromny nazor - je to voci zamestnavatelovi mozno nekorektne,ja sama keby som bola zamestnavatel tak sa velmi nepotesim, ale uz kazdy zamestnavatel si vie aj sam odhadnut to, ze mlade dievca nad 20 ked nastupi do prace moze kludne otehotniet..a zvlast ak uz je mozno aj vydata..s tym rizikom ratat musi...tiez ty sama nevies ci sa vam tak rychlo zadari..budem ti velmi drzat palce, ale clovek to nikdy nevie..tak naco hovorit zamestnavatelovi ze chces byt maminkou ked mozno to nejaky cas nepojde...to vediet nemozes...ak by sa zadarilo teraz, tak urcite by som pockala nech ti prejde skusobna doba ak sa da a potom povedat- ak nemas zamestnanie, ktore je rizikove pre tehulku a musela by si kvoli tehotenstvu menit pracu...povedat zamestnavatelovi, ze si tehotna je pre teba vyhodne- ako tehulka mas pravnu ochranu - treba si len zvazit, ci nie si v skusobnej dobe alebo v praci na dobu urcitu, vtedy ma zamestnavatel zial v rukach viac...jednoznacne ale drzim palce a netrap sa tym...ked firmy zamestnavaju zeny a my chceme aby nas zamestnavali, oni aj s tymto rataju...🙂