Odber krvi na vyšetrenie ovariálnej rezervy
Ahojte, zajtra idem ku gynekológovi na odber krvi kvôli ovarialnej rezerve - nedarí sa mi otehotnieť. Keďže som sa nestihla s gynekológom porozprávať, aké všetky hormóny bude vyšetrovať, vedeli by ste mi k tomu niečo povedať, ak ste si tým prešli? Výsledky vraj budú už na druhý deň, tak som zvedavá… aj sa teším, aj sa bojím
@anonym_autor ahoj, ja som si sice prvy hormonalny profil davala robit ako samoplatca v labaku no ja som mala okrem AMH aj dalsie - progesteron, estrogen, testosteron, prolaktin, FSH, LH, E2. V mojom baliku boli aj hormony stitnej zlazy, ale tie gyn nerobieva. Niektore z uvedenych sa testuju v urcitych fazach cyklu, uvidis ale co ti ponukne gyn. 🙂 drzim prsty, tiez sme zacali riesit lekara kvoli neschopnosti otehotniet
Ahoj, mne robil tiez hormonalny profil a vysledky ako vravis , dalsi den. Sestricka mi na druhy den zavolala s vysledkami, ze mam nizke AMH a ostatne hormony v poriadku, vypisala mi ziadanku do CAR, ale otehotnela som za 4 mesiace prirodzene. Len pre info AMH som mala 0,57

@anonym_autor Pri vyšetrení ovariálnej rezervy (zásoby vajíčok vo vaječníkoch) sa najčastejšie vyšetruje Anti-Müllerov hormón (AMH), ktorý je najpresnejším markerom. Doplnkovo sa na 2. až 4. deň cyklu vyšetrujú hormóny FSH (folikuly stimulujúci hormón), estradiól a niekedy aj inhibín B.
lab.online.sk
lab.online.sk
+5
Kľúčové hormóny a parametre:
AMH (Anti-Müllerov hormón): Ukazuje počet zostávajúcich vajíčok, nezávisí od fázy cyklu. Nízke hladiny (
) naznačujú zníženú rezervu, vysoké (
) môžu značiť syndróm polycystických ovárií (PCOS).
FSH (Folikuly stimulujúci hormón): Vyššie hladiny na začiatku cyklu (nad
) môžu signalizovať zníženú ovariálnu rezervu.
Estradiol: Zvýšená hladina na začiatku cyklu v kombinácii s vysokým FSH potvrdzuje zníženú rezervu.
AFC (Antral Follicle Count): Ultrazvukové počítanie malých folikulov (nie hormonálne vyšetrenie, ale kľúčová súčasť diagnostiky).
lab.online.sk
lab.online.sk
+3
Vyšetrenia sa vykonávajú z krvi, pričom AMH možno zistiť kedykoľvek, zatiaľ čo FSH a estradiól vyžadujú odber na začiatku menštruačného cyklu.
A na nete nájdeš zig ďalších informácií ktoré si vieš sama vyhľadať a naštudovať