icon

Oligoasthenoteratozoospermia a Tamoxifen: Skúsenosti a Riešenia

luna_13
1. dec 2024

Dobrý večer prajem, s manželom sa snažíme už cca rok a pol avšak keď sa nám nedarilo už približne 9 mesiacov tak sme sa rozhodli zájsť aspoň na základný spermiogram keďže manžel má aj iné zdravotné problémy a ja mám nepravidelný cyklus aby sme vedeli či sa nám treba len viac snažiť alebo je chyba niekde inde. Užívali sme aj inofolic a folandrol avšak po opakovanom spermiograme mu vyšli výsledky vždy rovnaké a to oligoasrhenoteratozoospermia čiže má málo spermií so zlým pohybom a s rôznou deformáciou. Rozhodli sme sa preto pre CAR konkrétne gyncare kde nám povedali že s jeho výsledkami nemá význam ma momentálne zbytočne trápiť IUI ani IVF že aj tak by to pravdepodobne nevyšlo že sa manžel najprv musí preliečiť a tak zašiel za angrológom ktorý mu pri prvotných vyšetreniach našiel mykoplazmu s tým že som bola pre istotu aj ja u svojej doktorky ale moje výsledky boli našťastie negatívne. Mal predpísané antibiotiká na tri týždne a po kontrole spred pár dní došiel domov s ďalšími tabletkami a to s tamoxifenom na tri mesiace vraj na podporu tvorby spermií. Ja som podľa doktorky po všetkých stránkach v poriadku akurát mi odporučila ak by som chcela ísť na prefuk vaječníkov. Chcela by som sa opýtať či je na tom niekto podobe alebo si prešiel niečim takým a ako to nakoniec dopadlo. Viem že sme každý iný a že je to dosť individuálne ale možno by niekomu pomohlo sa rovnako posťažovať a nájsť podporu ❤️

babushkaem
2. dec 2024

Moj ma toez oat a po ivf, druhý vklad, som aktuálne 15tt. Nevyliečil sa na nic, nam len povedali, ze mame ost rovno do ivf a urolog povedal, ze je zdravý ako rybka, nenašiel mu nic.

luna_13
autor
2. dec 2024

@babushkaem a môžem sa opýtať ako prebiehalo to ivf? Čo všetko to obnáša a na čo sa prípadne pripraviť. Mám v hlave mnoho otázok a popravde ani neviem čo skôr k tomu hľadať na internete tak preto by ma zaujímala niekoho osobná skúsenosť

pabla99
2. dec 2024

@luna_13 moj manžel mal síce iba astenoteratozoospermiu. Urológ mu následne urobil hormonálny profil. Výsledok vysoký prolaktín. Lieči sa na vysoký prolaktín tak riadne od augusta.. už ma iba teratozoospermiu - aj morfológia sa zlepšila z 1% na 2% . Minuly rok kým sa neliečil na prolaktín mal na SPG stále rovnaký záver…
Ja by som na vašom mieste ešte pockala na výsledok tej liečby. Ale s OAT sa toho moc nedá robiť , väčšinou pary končia na umelom..

babushkaem
2. dec 2024

@luna_13 ako klasické ivf. Tak vo veeelkej skratke je to, ze teba nastomuluju hormónmi aby to mohli odobrať vajíčka. Za mna nic strasne, ku konci stimulácie som bola strasne nafúknutá inak nic. No a potom oplodniť vajíčka, my sme mali metódu icsi, to znamená, ze spermie priamo injektovali do vajíčka, prave kvoli tomu spermiogramu. No a o 5 dni nas čakali 4 vyvinuté embrya. Jedno som si dala vložiť hned v tom cykle. To sa bohužiaľ neujalo a keďže som mala uz iba 3, tak som obiehala lekárov, kde mi zistili zvýšené hodnoty nk buniek a embryotoxiclych cytolinov, museli mi teda nasadiť liečbu medrolom(to je reproimunologia) a potom dalsi vklad sa podaril. Aktuálne som v 15tt

nemenovana1999
Autor odpoveď zmazal