Otehotnenie, dojčenie, tehotenstvo

tinaslukaskom
1. apr 2018

Ahojte, mam 15 mesačného syna, stále kojím a snažíme sa o druhé. Gynekologička mi povedala, že ak chceme druhé mám prestať kojiť ☹ A preto otázka na Vás,určite sa tu nájde mamina ktorej sa podarilo otehotnieť aj počas kojenia. 🙂 napíšte mi ako dlho Vám trvalo otehotnieť? Kojili ste aj počas tehotenstva? Aj keď sa narodilo malučké? Ako to prebiehalo? Ďakujem za rady a skúsenosti 🙂

margaretka_
1. apr 2018

Mne sa cyklus vratil ked mal maly rok a 3 mesiace. Teraz ma 2 roky a 2 mesiace, dojcim stale a cakame druhe.

lieskovyoriesok
1. apr 2018

Ja som otehotnela nečakane 15 mesiacov po pôrode na prvú uvulaviu, čiže som nedostala ani menštruáciu... a kojím stále.

zuzu1122
1. apr 2018

@tinaslukaskom ja som otehotnela počas kojenia, malá mala rok a tri mesiace. žiaľ, potratila som na začiatku šiesteho týždňa. oslovila som jedného odborníka gynekológa zo zahraničia, lebo názory sa rozchádzali. kým niektoré ženy tvrdili, že počas kojenia jednoducho neotehotnieš, iné zas boli opačného názoru. aj ja mám kamarátku, ktorá otehotnela počas kojenia bez problémov. tento lekár mi vysvetlil, že aj keď je menštruácia a dochádza k ovulácii, príroda to proste tak zariadila, že žena neotehotnie. samozrejme, sú prípady, kedy to neplatí, ale vraj sú to len výnimky.

alobalka
1. apr 2018

Osobne si myslím, že otehotnenie počas kojenia je možné, ale ak má starší už 15 mesiacov, ja by som ho prestala kojit. Tehotenstvo je istá záťaž a ešte keď popri tom chceš kojit, to je už "dobrý hormonalny mix ". Ale je veľa mamičiek, čo to urobili ako planujes, ale ja osobne som proti tomu. Kdesi som čítala, že popri kojeni neotehotnies len ak je dieťa výlučne dojcene, minimálne každé 3 hodiny a má do 6mesiacov veku. Tiež to nemusí vždy platiť. Mne sa cyklus obnovil cca 5mes po pôrode a sú baby, že aj po sestonedeli. Hoci výlučne dojcili.

myjusiatko
1. apr 2018

Menzes som dostala v 8m veku dcerky. Otehotnela som za neobmedzovaneho dojcenia v cca 15m veku dcery. dojcim doteraz, som 18tt.

Tych 7m som mala problem s kratkou lutealnou fazou (merala som si bazalnu teplotu a LF bola len 3-5 dni). Zacala som uzivat magne b6 a doplnok sarapis pre muzov s materiou kasickou a za mesiac som mala LF uz 8 dni a dalsi uz som bola tehotna. Taka je moja skusenost. Drzim ti palce.

zuzulka81
1. apr 2018

Ja som otehotnela pocas dojcenia syna, ked mal 20 mesiacov. Menzes som vsak dostala, ked mal 4 mesiace. Dojcil sa do 20 tt, potom uz materske mlieko nechcel... mozno sa zmenila v tehotenstve jeho chut, ale bolo mi to luto... myslela som, ze budem dojcit oboch naraz. Dcerka ma teraz 27 mesiacov a stale sa dojci vela..

kimi203
1. apr 2018

Ja som otehotnela 2x pocas dojcenia... Prvyraz nahodou a druhykrat planovane na 1x.

zuz02
1. apr 2018

Ja som po každom pôrode dostala menzes po šestonedeli an napriek intenzívnemu dojceniu, a otehotnela som keď mal syn takmer 2 roky, ešte stále bol vtedy dojčeny, ale už ni

zuz02
1. apr 2018

....
@zuz02 ale už nie intenzívne. A dojcila som ho ešte zhruba do 22.tt. Ja som problém nemala a ani môj gynekológ s tým problém nemal.

tinaslukaskom
autor
1. apr 2018

Takže viac-menej keď sa to zhrnie 🙂 tak dá sa otehotniť a dá sa kojiť aj počas tehotenstva a aj po pôrode... Ďakujem Vám za odpovede 🙂

zuz02
1. apr 2018

@tinaslukaskom asi tak. Ale všetko je prudko individuálne.

myjusiatko
1. apr 2018

@tinaslukaskom presne tak. 🙂 je to ako vsetko individualne. Ja odporucam skusit symptotermalnu metodu aby si zistila ci je a kedy je ovulacia a aku mas dlzku tej lutealnej faze. Kojenie ju skracuje.

nikussska123
1. apr 2018

Ja som otehotnela keď mala mala 13 mesiacov no cyklus mi nabehol hneď po sestonedeli aj napriek tomu že som plne kojila maličkú ... No potom keď mi doktorka potvrdila druhe tehu tak mi odporučila aj prestať kojit predsa kojenim sa sťahuje maternica a nechcela som riskovať a teraz mám doma 4 mesačného chlapčeka 😉

elirian22
1. apr 2018

Dojcim tandemovo už 2 roky...takže všetko sa dá 😀

stanislavicenka
1. apr 2018

Otehotnela som, ked mala dcerka 22 mesiacov, dojcila som ju do 6mesiaca tehotenstva, a verim, ze po porode sa bude opat dojcit, ona sa na to tesi. Otehotnela som na 1vy pokus. Menstruaciu som nemala. Urcite to ide. Ale musim ti povedat, ze je to naozaj unavnem byt tehotnou, cela ra unava a dojcenie k tomu, bolestive bradavky, no vydrzala som

asia83
1. apr 2018

@tinaslukaskom No, malá má dva roky, dojčím. Teraz sa ideme snažiť o druhé, idem ju odstaviť. Je to vec názoru. Moja gynekologička mi povedala, že to vôbec nie je problém dojčiť+čakať druhé. Ja viem, ale ja som taký strachopud. Bojím sa, že moje telo bude dosť vyčerpané z dojčenia, aby sa niečo druhému nestalo (môže plod odísť, lebo telo "nezvláda" aj dojčiť-dávať tam živiny aj dávať živiny plodu v bruchu). Nie som už najmladšia. Čo sa týka otehotnenia, menštruáciu som dostala, keď mala malá rok aj tri mesiace, takže v tom by nemal byť problém. Záleží na tom, či máte menštruáciu, koľko mlieka vám vytiahne, ako sa cítite a tak. Ak je všetko v poriadku, určite to nebude problém dojčiť a otehotnieť.

lieskovyoriesok
1. apr 2018

Je to individuálne, inak myslím si, že to kojenie bábätku v brušku nevadí.. najprv idu živiny z matky k nemu a až potom so mlieka. Ja by som sa riadila prírodou... tým chcem povedať, že mlieko sa aj tak časom stratí v tehotenstve. Tak sa stalo aj pri mojej prvej.. asi v piatom - šiestom mesiaci prestalo tiecť...mala sa odstavila celkom fajn. Potom po pôrode mi hneď pekne nabehlo mlieko... a cakam to teraz tak opäť.

myjusiatko
1. apr 2018

@asia83 telo primarne chrani dieta v brusku. Keby mu nemalo stacit, stratis v prvom rade mlieko. Keby telo na otehotnenie pripravene nebolo, neotehotnies.

lennulik1
1. apr 2018

Ja som otehotnela dva krat pocas kojenia - po 13 mesiacoch od 1.porodu a po 19 mesiacoch od 2.porodu.kojila som obidvoch do ich 2 rokov, takze jedneho takmer cele tehotenstvo a druheho do cca 26tyzdna tehotenstva. Okrem nevolnosti a unavy obe tehotenstva bez problemov a vsetky babatka zdrave 🙂

siska53
1. apr 2018

@tinaslukaskom tak zavisi od tvojho tela.. Ja napt.pri dojceni neotehotniem.. Mne sa napr.cyklu obnovil az vtedy,ked som obmedzila dojcenie na jedno denne. Ale su zeny,ktorym sa cyklus obnovi normalne pri dojceni a otehotniet mozu aj pocas dojcenia. Tazko povedat,ktory pripad si ty..

zuz02
1. apr 2018

@lieskovyoriesok presne. Aj ja som otehotnela pri dojčení a dojcila som do cca 22.tt, ale sama som cítila, že mlieko sa mi prestáva tvoriť a aj sa prestalo. Takže súhlasím s tým, že telo sa samo zariadi v tehotenstve.

sasesoe
1. apr 2018

@tinaslukaskom ahoj. Otehotnela som ked mala starsia 15m na "prvy pokus". Kojim stale oboch tandemovo. Aktualne ma mladsi 7m. Su aj podporky tandemovho dojcenia aj skupinky a obcas je dobre vediet ze v tom clovek nie je sam. Mozno trosku zavisi od toho ci Ti uz nabehol cyklus.

michaella94
1. apr 2018

Ahoj...ja mam syna 1,5 rocneho stale ho dojcim a planujeme tretie 🙂 nevidim dovod na ukoncenie dojcenia....priroda si to zariadi najskor si vezme plod co bude poťrebovat potom tvoje telo a az tak pojdé zvýsoķ do mliecka 🙂 treba ale ratat s tym ze pocas tehotenstva moje zacat dojcenie boliet alebo sa diétatko samo odstavi...ak mas normalny cyklus a ovulaciu tak dojcenie nijak nebude branit otehôtneniu 🙂 ja by som chcela dojcit synceka do samoodstavenia cize ak sa podari dojic by som chcela tandemovo...nechcem okratít jedno dietatko na ukor druheho 🙂 drzim palce 🙂

meggyinka
1. apr 2018

Ja som otehotnea ked mala dcera presne rok a kojila som ju vkuse. Svagrina otehotnela este pocas sestonedelia

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre