Otehotnenie po liečbe štítnej žľazy: Skúsenosti a rady
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať na Vaše skúsenosti.
Už jedno dieťatko mám, akurát mal 2 roky. Snažíme sa od januára cca (5 mesiacov to bude) o druhé bábätko. Len teraz v apríli (20.4.) som prestala kojiť prvé dieťa a v apríli mi prišli na zvýšené TSH (hodnota 7,320). Menštruáciu mám od 6. mesiaca po pôrode, či mám odvolávajú neviem posúdiť, súdila som len podľa plodného výtoku a ten bol. Nemerala som bazálnu teplotu ani nerobila ovulačné testy. Bola som u endokrinologičky a nastavila ma na Euthyrox 25. Beriem to už vyše 10 dní (viem, že ešte málo, že to pomaly reaguje). Inak nemám vôbec žiadne ťažkosti a všetko ostatné je v norme.
Moja hlavná otázka je:
Ako dlho Vám trvalo, kým sa Vám po začatí liečby podarilo otehotnieť?
Môj gynekológ mi odporúča nesnažiť sa vôbec, dokým nebudem úplne nastavená a hodnoty TSH nebudú v norme (kvôli riziku neuchytenia sa vajíčka v stene maternice alebo potratom..).
Čo by ste robili vy? A ako ste to mali?
Ďakujem krásne za Vaše odpovede.
@luciust ze pocuvaj svojho lekara. Kym sa telo plne nasyti tym euthyroxom a liečba zacne fungovat moze trvat cca 3 mesiace (podla mojej doktorky). Tehotenstvo je zavisle na funkcnej stitnej zlaze.... ponahlate sa niekam?
Sestre po potrate TSH vyletelo nad 75, asi 3/4 roka trvalo, kym sa jej to napravilo a otehotnela, dovtedy nie. Ty mas take celkom este ok, to by mohlo iat rychlejsie. Drzim palce.
som mala vyššie tsh a hlavne protilátky , beriem eutyrox 50 mám 3 deti ..bud som teda zázrak alebo vynimka potvrdzujuce pravidlo
štitnej trva tak 3 mesiace kym nabehne na lieky a keby som ja mala čakat na upravu protilatok alebo štitnej tak deti nemám nikdy
na štitnu sa lečim od detstva ... dokonca jedno v 40 spontánte bez snaženia, vitaminov a neviem čoho , neplánovane doslova 😂 s antikoncepciou - črevna chripka narobila paseku 😂😂
Ahoj, presne toto iste som riešila. Po odstavení syna mi zistili zvýšené TSH. Endokrinologicka mi nasadila euthyrox. Otehotnela som po 3 mesiacoch od začiatku užívania. Neodporúčala mi otehotnieť skôr ako sa mi upravia hodnoty kvôli možnému potratu. Zvyčajne trvá tie dva tri mesiace kým euthyrox zaúčinkuje. No ešte je otázne či máš nastavenú dostatočnú davku, pri ďalšej kontrole sa uvidi či ti navýši a zas budeš cakat alebo 25 bude ok. Ja som mala hodnotu 3,5 a mala som 25.
Ahoj, presne toto iste som riešila. Po odstavení syna mi zistili zvýšené TSH. Endokrinologicka mi nasadila euthyrox. Otehotnela som po 3 mesiacoch od začiatku užívania. Neodporúčala mi otehotnieť skôr ako sa mi upravia hodnoty kvôli možnému potratu. Zvyčajne trvá tie dva tri mesiace kým euthyrox zaúčinkuje. No ešte je otázne či máš nastavenú dostatočnú davku, pri ďalšej kontrole sa uvidi či ti navýši a zas budeš cakat alebo 25 bude ok. Ja som mala hodnotu 3,5 a mala som 25.
@anonym_15a5d1 ďakujem pekne. Takže ste sa teda nesnažili dokým sa vám to nedalo doporiadku?
som mala vyššie tsh a hlavne protilátky , beriem eutyrox 50 mám 3 deti ..bud som teda zázrak alebo vynimka potvrdzujuce pravidlo
štitnej trva tak 3 mesiace kym nabehne na lieky a keby som ja mala čakat na upravu protilatok alebo štitnej tak deti nemám nikdy
na štitnu sa lečim od detstva ... dokonca jedno v 40 spontánte bez snaženia, vitaminov a neviem čoho , neplánovane doslova 😂 s antikoncepciou - črevna chripka narobila paseku 😂😂
@anonym_f1232a takže by ste sa na mojom mieste snažili? Akurát mi skončila ms..
nie počkala by som aspoň 3 mesiace , mne rovno povedali hneď na prvej poradni že nemusim donosiť vždy, ja som s tým rátala, čiže keby som potratila , nezložila by som sa , ale ty mi pripadáš krehkejšia ako som ja
@anonym_f1232a takže by ste sa na mojom mieste snažili? Akurát mi skončila ms..
@luciust Nesnazila by som sa teraz. Ja nemam problemy, ale kamoska toto nedavno riesila a bolo jej povedane, ze dokial nie je stabilizovana, tak hrozi poskodenie plodu.

Ja od 13 rokov beriem Euthyrox 77 (momentálne) ale začínala som oveľa vyššie. Máme jedného syna. Otehotnieť mi trvalo rok a pol s tým, že v tom čase sme o jedno bábo prišli (spontánne v 9tt) a o pol roka som otehotnela znovu a už úspešne donosila syna. Celé tehu pozorovaná u endo. a celé tehu bez problémov. Držím palce