icon

PCOS a neúspešná snaha o dieťa

ninnnaaa
4. jan 2026

Ahojte, mám 26. Už od mojich skorých 17 rokov bojujem s PCOS. Mala som cykly kde mi menstruacia dlho nechodila alebo vynechala. Často som chodila na vyvolávačky ale moj problém nikdy riešený nebol aj napriek môjmu apelovaní na gynekológa. Vždy mi navrhol len antikoncepciu. 3 roky sa s manželom intenzívne snažíme o dieťa. Pri úprave cyklu som možno 2-3 cykly užívala progesterón, vďaka ktorému sa to trochu napravilo a menštruácia príde každých cca 30 dní. Viem, že moje telo je v druhej faze cyklu, mam typicke priznaky ako bolest prs, avsak, ovulaciu zachytit nedokazem. Bola som pri lekarovi 17DC zo 3 krát a ani on nič nevidel. Robievam si aj ovulacne testy. Jeden krat bol takmer pozitivny ale ostatné nie. Uzivala som aj clostylbegyt a letrozol pomerne vysoke davky - 8 + 8 tabliet 3 a 4 D a stale nic. Graf bazalnej teploty ukazuje teplotu tak, ze nic nie je 100%. Vzdy len obdivujem tie ukazkove grafy inych zien. Okrem ineho uzivam aj metformin, inositol a euthyrox - znizena funkcia stitnej zlazy. Tu mam ale podla lekarov momentalne zastabilizovanu akurat anti TPO mam hodnotu 6,15. Viete mi nieco este poradit?

Strana
z2
ninnnaaa
autor
7. jan 2026
@kiara987

@ninnnaaa tak váha nie je taká katastrofa ale ak máš potvrdenu ÍR môže to byt problém. Ja odporúčam sa zamerať naozaj na stravu a úpravu IR na čo najlepšie hodnoty, nejde o to čo najviac schudnúť a čo najmenej jesť ale udržať stabilne hladiny glykemie a keď sa ti to bude dariť po cca mesiaci dvoch vyskúšať opäť letrozol. Hyfosy si dať urobiť samozrejme môžeš ale ak máš anovulacne cykly treba riešiť predovšetkým to. Vhodne je doplniť aj vitamín D a omega 3 🙂

@kiara987 Máš pravdu a ja zase lubim sladke. Vitaminy som dnes nakupila už, keď ti zacnem jest, podla mna sa z toho asi aj najem :D Dčko som užívala len ak sa mi chcelo a spomenula som si... a omega 3 mam malo urcite. Glykemiu by si nechala testovat u lekara? Lebo ja ked ziadam lekara o vysetrenie krvi, hoci aj hormonov tak nie vzdy mi chcu vyjst po vôli.

ninnnaaa
autor
7. jan 2026

Dnes mi tretí deň mešká, mám naliate a dosť bolestivé a naliate prsia a teplota je stále vyššie nad baseline. Ale bojím sa urobiť si test aby som nebola sklamaná

simca06022011
7. jan 2026

PCOs je rozna... ty mozes mat ovulaciu hocikedy, a na druhej strany aj vobec, uplne anovulacne cykly. Ja sama ho mam roky a dieta sa nam podarilo po cca 5r bez ochrany, ked som sa na to vykaslala a neriesila som uz dieta, ze proste nam to nie je sudene (ale o tom je tu uz milion tem).. ja som nevedela ze mam pco, dozvedela som sa neskor = lekar neriesil a iba mi pichal vyvolavacky. Oosbne by mozno bolo dobra konzultacia aj s inym lekarom, MUDr. Kseniya Zakrevskaya bola jedina lekarka u ktorej som bola ridne vysetrena a vysvetlena a doslova riesila PCO liecbu mi upravila ona, ale teda ja som neriesila tehotenstvo v tej dobe uz. Len vlastne dosledky pco.
Riesi sa vaha, strava, pco ak mas uz davno si mala mat vysetreny cukor, riesi sa inzulinova rezistencie. Dieta. Beries metformin, cize to by si mala vediet a vlastne glykemiu mas mat vysetrenu uz, na endokryno to vacsinou robia .. a mat vysetrene... ak mas lekarak ktoreho mas prosit o vysetrenia ak mas problemy otehotniet a beries to vsetko co beries, tak je na case pomenit lekarov.

simca06022011
7. jan 2026

na nete najdes kopu videi a informacii o PCO, ako na to vplyva strava, pohyb... vela zien sa pco zbavilo uplne stravou = vylucenim sacharidov, niektore extremnejsie az by som povedala veganskou stravou. Aj bez liekov, v podstate na pco ani lieky nie su... riesia sa symptomy, dosledky... vela si musi clovek pomoct sam ak sa da...

veva24
7. jan 2026
@ninnnaaa

@veva24 strašne sa toho ale bojím.. zvládla si to v pohode?

@ninnnaaa nemáš sa čoho. Ja som mala krátku narkózu. Bolesti potom ako menštruačné, v pohode mi na to zabrala tabletka

kristinkaris
8. jan 2026
@ninnnaaa

@kristinkaris Je pravda, na priechodnosti som ešte nebola, akosi som potrebovala vypnúť a mám aj kúsok strach z toho. A vychádzali ti vždy ovulačné testy? Ja sa teda testujem ale jeden den mi silnie palicka a druhy den slabne. Nie je to preto že vypijem -viac alebo menej vody. Testy robím vždy po práci cca o 17-18:00. Raz mi tiež vyšlo všetko negatívne a lekár mi povedal, že vidí žlté teliesko.

@ninnnaaa tsh treba zraziť na 2,5 a ovulacne testy vyšli vždy ale napríklad až na 40dc preto som dlho ms nemala vždy až po prebehnutej ovulácii

ninnnaaa
autor
Včera o 08:22
@kristinkaris

@ninnnaaa tsh treba zraziť na 2,5 a ovulacne testy vyšli vždy ale napríklad až na 40dc preto som dlho ms nemala vždy až po prebehnutej ovulácii

@kristinkaris Ano, to som chcela ale na endokrinologii mi nechceli dat 75mg, prepisali mi znova len 50. teraz beriem 50mg. Myslis ze mam uzivat sama davky kazdy druhy den 75 mg?

anonym_8bac2e
Včera o 08:26

Hmmm istotneby som skusila aj tu priechodnost vajecnikov. Kamaratka tak tiez roky nemohla otehotniet. Bola na prefuk a takmer hned otehotnela. Potom do roka mas ďalšie.

ninnnaaa
autor
Včera o 09:38
@anonym_8bac2e

Hmmm istotneby som skusila aj tu priechodnost vajecnikov. Kamaratka tak tiez roky nemohla otehotniet. Bola na prefuk a takmer hned otehotnela. Potom do roka mas ďalšie.

@anonym_8bac2e Asi máš pravdu... to by mal byť môj krok č. 1

kristinkaris
Včera o 15:49
@ninnnaaa

@kristinkaris Ano, to som chcela ale na endokrinologii mi nechceli dat 75mg, prepisali mi znova len 50. teraz beriem 50mg. Myslis ze mam uzivat sama davky kazdy druhy den 75 mg?

@ninnnaaa tak si daj 50tku a pól tbl to by mohlo stačiť 🙂 mne tiež nechceli dať ale aj tak som urobila po svojom :D

Strana
z2