Plánovanie dieťaťa po manželovej rakovine: Čo robiť?
Ahojte, uz nejaku dobu rozmyslam nad touto temou a stale si neviem utriedit myslienky. Obaja s muzom mame 28 rokov.
Manzelovi zistili pred nejakou dobou nador na mozgu, ktory sa podarilo vyoperovat. Grade III. Potom absolvoval radioterapiu a momentalne uziva tabletkovu chemoterapiu.
Nieco taketo samozrejme clovek necaka ze sa mu stane a velmi nas to poznacilo. Tazko sa potom planuje buducnost.
Teraz konkretne myslim otazku dietata. Ci ho teda eventualne mat. Neviem co si mam mysliet. Bojim sa. Vsetky tie statistiky. Od zaciatku sa snazim negooglit a nehladat veci na internete, snazim sa mysliet pozitivne.
Ani poriadne neviem co sem pisat, co od tohto ocakavam. Asi si len chcem vypocut nazor ludi. Kto vie, mozno sa tu nachadza niekto, kto si presiel tymto istym.
A teda nador je nezhubny? Predpokladam ze ano.
Kolega s touto diagnozou caka druhe dieta, prve pocali v case ked mu nador zistili cca 5r dozadu.
Ahoj, grade 3 GBM ma zlu statistiku, ale Zas nie ako Tu, ako Mala rakovina zaludka mojho manzela.
Mne velmi moj syn pomohol, ked bol manzel chory a zomrel, tak on bol ten, co ma vytlacil z postele, co mi Dal zmysel zit. Mam Tu v nim kusok mojho manzela.
Chod do toho, ale az potom ked muzovi Bude odporucane sa snazit o dieta.
Môžem ti povedať alo to bolo u nas ….mojmu ockovi zistilu rakovinu keď mal 39 (ja 10,brat 8) bolo to extrémne náročné obdobie pre všetkých po všetkých stránkach ( môj brat ma downov syndróm a mamina v tom čase nepracovala, starala sa o brata - male mesto 25r dozadu inkluzia a podobne veci boli v plienkach pri takých deťoch) ….nejak sme to zvládli a všetko čo bolo potom bola už malina, teraz si moj ocino užíva dôchodok a 2 vnukov 😁…ja som tiež racionálny človek ale podľa mňa otázka ci mať alebo nemať dieťa to asi nie je úplne na mieste pri manželoch ktorý deti chceli, prekonali veľmi náročnú chorobu a stále ich môžu mať …myslim xe Vás dvoch už nic tak ľahko nezničí a neprekvapí všetko už bude len mini problem …/drzim palce pri rozhodovaní 😊
U nás v dedine bol taký prípad, mužovi zistili nador na mozgu, už mali so ženou dve deti v školskom veku, na druhom stupni, zadarilo sa tretie. Keď mal
posledný synček asi rok, muž zomrel. Ostala sama na tri deti. Nás známy mal tiež nádor na mozgu, po prvej liečbe bol 10 rokov fit. Deti už ale mali pri prvej liečbe nad 15 rokov. Pri recidíve už liečba nebola účinná a zomrel na 11sty rok po prvej. Ty musis byt zmierenia s oboma variantom, aj s tou, že muž bude zdravý a teda dieta vychováte relatívne spolu a aj s tou, že rakovina sa môže vrátiť. Či budeš potom schopná podporiť muža a stať asi dieta. Ako píšeš, máte slušne príjmy, ale keď zostane príjem len jeden a do toho dieta? Manžel môže byt dlhodobo PN kvôli jeho stavu. Možno nájdeš pomoc v rodine. Ak si na všetky otázky odpovieš áno, teda, že to chceš absolvovať, že si ochotnappdstupir riziko, tak chod do toho. Myslím, že pri takej závažnej chorobe ti nikto 100% nepovie ako sa bude tvojmu mužovi vodiť. Môže to dopadnúť dobre a aj smutne. Môže tu byt ešte pár rokov, ale aj nemusí.
Na CT1 byva o tom serial. https://www.ceskatelevize.cz/porady/13767112794...
Odber spermii a vajicok sa robi pred chemoterapiou.
Ak chces dieta s muzom, tak ano. Nikdy nevies, ako dlho tu budete, nevies co sa zajtra stane.
Ak chces dieta, maj ho.
Tazko radit.rakovina mozgu je tazka diagnoza.vysledok je dobry no pokialviem tu moze prist k navratu.kritickych je 5 rokov.presne toto sa stalo susede.presne na 5 rok sa jej to vratilo,bohuzial uz to nedala.s mojimi skusenostami v zivote by som do toho nesla.v dnesnej dobe vychova dietata je tazka a narocna pre oboch rodicoch.neprajem aby to bok vas pripad,zelam len vela vela zdravia.nech je to dobre navzdy.urcite by som pockala.ale zase ak muza milujes a tuzis vychovavat jeho dieta z rizikom ,ze mozno raz sama chod do toho.kazdy sme iny.
Mám známych čo mali podobný problém ale chlap mal rakovinu semennikov, našťastie sa vyliečil. No a doktori im ešte pred chemoterapiou radili odobrať spermie aby sa náhodou potom nestalo že budú poškodené poprípade že by malo dieťatko následky.
Ale toto by ste sa mali informovať u Dr.
Teraz čoho sa bojíš? Môžeš byť konkrétnejší prosím? Bojíš sa, že to nedaj bože bude mať dieťatko, alebo že sa mu to nedaj bože vráti?
Inak kamarát si dal zmraziť spermie keďže po chemoterapii môžu byť poškodené. Neviem či ste sa info. Držím moc palce nech vás to opäť dá dohromady zvážte všetky pre a proti ak sa milujete. Dieťatko to je niečo čo je navždy a šancu si treba dať.
@laurita285 priklad mojej svokry. Po 2rokoch sa konecne podarilo… a ked bola v 7.mesiaci tak jej manzel tragicky zahynul… mozes planovat. Mozes “nechciet”. Mozes akokolvek rozmyslat nad buducnostou co…. Osudu sa nevyhne ani zdravý človek ☹
Pozri, človek môže byť aj zdravý, na druhý deň môže nešťastne zomrieť.. keby sa mal každý báť smrti blízkeho a takto by rozmýšľali, deti by sa asi nerodili. Keď sa milujete a chcete bábätko tak nevidím prekážku.
Mam niekolko pribehov z okolia. Neviem ale ci by ti to pomohlo v rozhodovani. Kazdopadne pytas sa na ten stav zdravotny.
Tusim minuly tyzden bol v damskom klube lekar a hovoril tusim ze 2roky po liecbe je mozne planovat potomka. Ja som to len jednym uchom ale na tuto otazku ti vie zodpovedat lekar. Ale rozhodnut sa aj s tym vedomim co ked sa to vrati. Ako to potom zvladnete… to sa musis rozhodnut ty. Resp vy.
Ono pozri. Kolko je parov co uz maju deti… a vtedy sa choroba ukaze a musia sa popasovat s osudom.
Ak aj jeden z partnerov “pominie”. Vzdy tu maju zmysel a silu v tom dietati. Resp povacsine je to tak.
Prajem vam vela zdravia. Sily a hlavne mudrosti pei tomto rozhodovani.
@laurita285 keby si ju aspoň mala .
Mala som kamarata, ktory bol velmi vazne chory. Neslo o rakovinu, takze chemo nebral, v tomto sa to trochu lisi od autorky. Kamarat mal manzelku, ktora chcela dieta, ale on si nebol isty, ci do toho ist, ako dlho tu este bude, ci by to potom zvladli bez neho, keby to dietatko nakoniec mali, lebo mali dost velku hypoteku, boli daleko od rodicov a pod. Niekolkokrat sme sa o tom bavili a dieta velmi chcel, ale tieto racionalne dovody mu v tomto branili. Nakoniec do toho sli a ked malo babatko cca pol roka, zomrel. Byt sa predal, hypoteka sa vyplatila a ona s malym sa prestahovala k rodicom, ktori jej pomahaju. Myslim, ze prave to dieta ju dokazalo udrzat v tych najhorsich okamihoch nad vodou a ten kusok jeho duse zije v ich dietatku, za co je velmi rada.
Tym chcem povedat, ze jedini, ktori maju pravo do toho kecat, ste vy dvaja. Je to tazke rozhodnutie, kde treba pocitat so vsetkymi moznostami a len vy dvaja sa musite rozhodnut, ci do toho ist alebo nie. Nech sa rozhodnete akokolvek, drzim silno palce.
Gradeom sa označujú väčšinou gliomy … aky typ tumoru mal ? Ak sa jednalo o gliom tak tie sa väčšinou vracajú :/ avšak ak chcete babo tak určite keď ukončí liečbu
Kolegynin muz mal rakovinu, nejaky cas potom sa nemohli o dieta pokusat. Ale potom sa podarilo, maly je uz skolak a zatial funguju. Ja osobne by som do toho sla, ak by nastalo obdobie, ze manzel bude zotaveny a bude sa citit dobre.
Ja som nemala az takuto vaznu diagnozu, na druhej strane bola som v minulosti hospitalizovana s tazkou uzkostnou poruchou, mala som odrovnanu nervovu sustavu, haprovalo mi cele telo, bola som vtedy doslova na kolenach, pol roka PN. Tiez mam pred sebou strasiaka, ze sa to moze zopakovat. Do dietata som ale potom este isla. Presne som si pockala na cas, ked sa budem citit relativne dobre a proste som sa orientovala len tou pritomnostou. Polozila som si otazku, ci moje dieta ma sancu na dobry, naplneny zivot, aj keby som zase na nejaky (dlhsi) cas ochorela. Usudila som, ze ma. Idealne podmienky ma v zivote malokto.
ja som mala na VS frajera, jeho bratovi tiez zistili nador na mozgu, bol cca 3 roky zenaty, cely ten cas sa o dieta snazili, takze pre nich to o to viac bolo tazsie. liecba bola uspesna, ale tam, ak si dobre pamatam je az 5 rokov cas "rozpadu" chemo v tele, pocas kt.lekari vazne upozornuju nemat dieta, lebo hrozia vysoke rizika poskodenia plodu. do toho by som ja urcite nesla, mat "choreho" muza a riskovat, ze dietatko nebude ok. a po tomto odporucanom case, pokial si zabezpecena a vies, ze keby sa nieco stalo a ostanes s dietatkom sama, tak sa o neho dokazes postarat, potom by som dieta urcite chcela.
Vela zdravia manzelovi!
Ak chcete dieťa spravte si ,veď nikto nevie kedy zomrie,aj zdravý človek tu zajtra nemusí byť
Mam známu, ktorej muz mal rakovinu, asi uzliny, už majú 4 deti😉. Mysli pozitívne, zázraky sa dejú😍.
ja ti tak poviem, Ak by som nemala dlhy, finančne to zvládla a mala podporu rodiny, išla by som do toho. Za predpokladu, že dieťa raz chceš mať. Nikto nevie čo bude. Možno budete spolu 20,30 rokov, a možno 5. Na čo čakať? Ak by sa nedajbože niečo stalo, máš pre koho žiť, má ti kto robiť radosť. Nezostaneš sama.
ahoj, mrzi ma Tvoja nelahka situacia, na druhu stranu sa tesim, ze muzovi sa dari dobre a snad uz je to za vami.
otazka dietata a spolocnej buducnosti je uplne na mieste a je dobre, ze nad tym premyslas ale neopustas sa 🙂
ja som mala v blizkom ookoli 3 pary, ktore bojovali a rakovinou, kym este nemali deti.
1. muz mal rakovinu lymf uzlin, povedali mu, ze 5 rokov po poslednej chemo moze ist na to. Nakoniec deti nema, ale dovod bol, ze ked uplynulo tych 5 rokov, tak mali uz obaja cez 40 a bali sa ist do prveho dietata v takom vysokom veku.
2. muz mal nador na mozgu. vo velkosti grapefruitu. neliecitelny. jedno dieta stihli pred chemo. potom si dal zamrazit spermie. po jeho smrti sla ona na umele oplodnenie a mala vlastne posmrtne s nim druhe dieta.
3. rakovina semennika. museli mu ho zobrat. pred rokom sa mu narodilo dievcatko 🙂 cakal 5 rokov po radioterapii. dievcatko je zdrave a krasne.
tych 5 rokov treba pockat. neriskovala by som to skor bez porady s odbornikmi.
drzim palce nech to dobre dopadne.

Momentálne je v liečbe a zrejme aj potom by bol vhodný odstup niekoľko času - rokov aby aj jeho organizmus bol zdravý. Takže podľa mňa je zbytočne sa teraz tým trápiť, uvidíte ako bude. Prajem veľa zdravia.