icon

Prečo ženy otehotnejú, keď prestanú tlačiť?

7. feb 2024

Poznam vela pripadov, ked zena nevedela dllllho otehotniet, alebo stale potratila., az sa na to s prepacenim vysrala, a otehotnela a donosila babatko.

Cim to je? Kvoli stresu? Citala som, ze dlhodoby stres vypina reprodukcnu funkciu, ale aj tk, ze imunitny system vytvara peotilatky proti embryjkam.

Co je na tom pravdy?

lavender94
7. feb 2024

Dáva to zmysel, naše telo je nastavené stále podobne ako bolo u ľudí v praveku, kedy stres znamenal priame ohrozenie života. Keď si v ohrození života, telu sa nehodí zaťažovať sa vytváraním nového človeka a tak tomu bráni. My teraz mame síce stres z banalit oproti tomu, ale naše telo sa nestihlo evolučne vyvinúť do modernej doby, kedy nás nenaháňa mamut ale stresujeme z prace, partnera, alebo frustrácie z neplodnosti

klip0
7. feb 2024

Súhlasím s prvým komentárom. A tiež to u mňa bolo takto

mia_von_prag
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
8. feb 2024

Áno, stres môže "vypnúť" schopnosť otehotnieť. Je to veľká záťaž, tak organizmus sa chce chrániť a nechce "plytvať sily" na všetky zmeny spojené s vývojom plodu.

gladys_07
8. feb 2024

Podla mna je to len nahoda. A to som aj ja jeden z tych pripadov “ked sme sa po rokoch prestali snazit tak to prislo”. Poznam totiz straaasne vela parov, ktore sa tiez prestali snazit a neprislo nic. Len o tych clovek casto nepocuje.

mima172
8. feb 2024

Psychika je silnejšia ako si mnohé pripúšťame. U nás snaženie, dva potraty a keď som sa rozhodla zmeniť prácu, mali sme svadbu atď, tak som mužovi povedala, že to na čas necháme tak, že sa potrebujem dat dokopy, nájsť si prácu. Bola som v tom období zamestnaná svadbou, na svadbe a po svadbe samozrejme šťastná, tri dni po nej sme leteli na svadobnú cestu a z nej som prišla tehotná a z toho tehotenstva mam dcéru. Nasledne opäť "klasický" život a opäť len potraty.

kiki68
8. feb 2024

Stres, stres je prekazka.

sabinka022
8. feb 2024

Nato ti odpovie nejaky doktor,napriklad ja 😀 Ked si nastudujes osu hypothalamus-hypofyza-ovaria bude ti to jasnejsie. Strucne a jasne - pri strese sa zvysuje hladina Prolaktinu,ktory brani resp vyrazne znizuje sancu na otehotnenie.

autor
8. feb 2024

@sabinka022 och wau. A co tie embryotoxicke cytokiny? Tiez s tym suvisi?

medda_beda
8. feb 2024

Vôbec to nie je vždy tým, že či na to niekto myslí alebo nie.
Sú ľudia ktorí na to tlačia sú v strese a potom sú ľudia ako ja ktorí občas zájdu za lekárom.A ani pracovné povinnosti ani dovolenka nepomôžu ak je raz niekde problém.
Niekedy je to proste len správny čas kedy sa telo cíti byť pripravené alebo sa niečo zmení či už u muža alebo u ženy.

Žiaden stres z neplodnosti nemám, ani sa nesnažíme vyslovene.Po 2 rokoch robím ovulačné testy.
Sú ľudia ktorým sa to nepodarilo nikdy.

sabinka022
8. feb 2024

Prepac,to je na dlhu debatu. To su dve rozne veci. Stres ti proste nedovoli otehotniet, cytokiny zlikviduju embryo alebo mu ani nedovolia sa implantovat.

autor
8. feb 2024

@sabinka022 mne napriklad lekarka povedala. Ze cytokiny mam z dlhodobeho stresovania sa. Co aj bola pravda.

pabla99
8. feb 2024

Stres môže byť príčina prečo sa nedarí, ale aj nemusí. Predsa len, keď je niekde problém, nemusí sa to podariť absolútne. Ja sa taktiež nejako nestresujem, že sa nám nedari, človeku to príde síce ľúto, ale neživim v sebe zbytočný stres.
Btw. problém je u muža, po svatbe chceme riešiť IVF a zatiaľ si užívame ešte život.
Neriešim žiadne grafy, ovulacne testy, tehotenské testy, bazalnu teplotu, proste nič - a predsa to nejde.

mmm2mmm
8. feb 2024

Podľa mňa je to len o náhode kedy sa v správnej chvíli stretne kvalitný materiál na oboch stranách, a stres okolo toho je možno 5% úspechu....
Veď je kopec ľudí ktorí majú deti plánovane a teda to je snáď ešte väčší stres pre telo keď si povieš teraz chceme teraz si urobíme ...a v podstate im to vychádza 😉aj pri "myslení na to" ...takže bemalsiwt neznamená že sa podarí ...môže a nemusí sa nikdy ...+ Keď máš nejakú diagnózu je to ako vyhrať v lote