Problémová menštruácia a snaha o dieťa

1331998
12. nov 2023

Ahojte mám otázočku, s priateľom sa snažíme o bábätko asi cca pól roka samozrejme pred snažením som navštívila Gynekológa aby zistil či je všetko v poriadku. A aj tak bolo len teda som nemala menštruáciu 4 mesiace tak mi dal vyvolávačku a tabletky progestenelle. Prvú tabletku na 15deň menštruacie a mám vybrať 11 tabletiek. Prvé 3 mesiace všetko v poriadku no tento mesiac mi skončila niekedy na začiatku MS a o 2 dni mi začala ako keby znovu ale iba taká čistá bez sliznice bez bolestí. Niekedy bolo krvi viac niekedy skoro vôbec a mám to tak už skoro 2 týždne. Chcem sa spýtať či s tým nemáte skúsenosti. Ďakujem

jana0215
12. nov 2023

@1331998 mávaš pravidelný cyklus? Má gynekológ odsledované, kedy ovuluješ, keď ti dal progesterón už od 15 dňa cyklu? Pokiaľ nemáš pravidelnú ms a neovuluješ skôr ako 15ty deň, tak ti progesterón ovuláciu ako keby zablokuje a teda nenastane vôbec.. mne tiež takto gyn s dobrým srdcom dal duphastone na nepravidelné cykly a nakoniec som nemala ovuláciu takmer vôbec kvôli tomu. Až v car mi pomohli, lebo pre neho bola toto jediná "liečba".

1331998
autor
12. nov 2023

@jana0215 mám taký pocit že nevie o mne nič nemávam vôbec pravidelný cyklus pri tabletkách mi niekedy mešká aj 1-2 dni a keď nemám tabletky tak nemám menštruáciu vôbec. Ešte mám k tomu problémy so štítnou.

jana0215
12. nov 2023

@1331998 ak ťa odbil len progesterónom, tak by som trvala na vyšetrení hormonálneho profilu, prípadne zmenila gynekológa. To sa takto nerobí, že ti len tak dá "nejakú" liečbu. Jediné, v čom ti progesterón na 100% pomôže je, že nejakú menštruáciu budeš mať, ale nezaručí ovuláciu. Ja napr ovulujem cca 25-45 deň cyklu, keď som bez liekov. Mne keď nasadíš 15 deň cyklu progesterón, tak ms príde cca kedy by mala, ale tým pádom som bez ovulácie. 🤷‍♀️ S cyklom máš dlhodobo takéto problémy? Ak si mladá a máte čas, môžeš skúsiť inofolic, zvykne pomôcť pri nepravidelnej menštruácii. Ak chcete ale bábo čo najskôr, choďte do centra reprodukčnej medicíny. Tam vás vyšetria oboch a odporučia ďalší postup. Môžu ti dať lieky na dozretie folikúl, aby si mala ovuláciu. Dajte ale rovno spraviť aj spermiogram. Návšteva centra neznamená hneď umelé oplodnenie. 🙂 Ono žiaľ niektorí gynekológovia sú dobrí len kým netreba riešiť nejaký problém.. 🙄

jana0215
12. nov 2023

@1331998 ešte doplním, zober si tam aj správu z endokrinológie. Aj štítna s tým môže úzko súvisieť.

1331998
autor
12. nov 2023

@jana0215 Super Ďakujem za radu. Keď spomeniem pred niekym meno môjho lekára tak každý povie že je super. Len mne to tak príde že mi dal takú prvú liečbu ktorá sa mu vtedy hodila alebo ho prvá napadla. To že sa snažíme o tom vedel. Tak mal robiť snad všetko pre to aby mi pomohol ale ako tak čítam tak takýmto štýlom asi nikedy tehotná nebudem 🤔. Mám 23 rokov takže mi to neponáhla😀 len som chcela vedieť ako keby skúsenosti od žien zo života🙏🏻. Ja som ochotná urobiť pre to čokolvek. Zajtra idem Endokrinologičke na odber a výledky mu určite prinesiem.

jana0215
13. nov 2023

@1331998 hej, môj je tiež vraj najlepší špecialista v meste. 👌 Neviem síce v čom, ale dobre. 😅 Tiež som mala 23/24, keď sme to riešiť začali už cez centrum, lebo on bol nepoužiteľný. Ak má takýto prístup, jemu tie výsledky donesieš zbytočne. Skôr si ich nechaj pre centrum. Endokrinológia zvykne byť jeden zo špecialistov, kam ženy posielajú, ak sa nedarí. 🙂 Tak nech vedia, že toto už riešiš.

janetinka27
13. nov 2023

@1331998 ahoj, ked si nemala ms 4 mesiace, tak to nie je v poriadku. hlavne je, ze to chces riesit. meskanie 1-2 dni pri uzivani hormonov nie je meskanie, je to uplne v norme.
ako sa pise vyssie, ty by si mala podstupit hlbsie vysetrenia - preco nemas ms? mas ovu? mas prirodzenu stimulaciu? funguje zlte teliesko? urcite by som chcela poznat svoj hormonalny profil a nenechala by som sa odbit iba progesteronom. aj ked je pravda, ze niektorym zenam to k otehotneniu pomoze.

adriana2109
13. nov 2023

@janetinka27 dobrý deň dávala som tu diskusii ešte minuly týždeň ale nikto mi neodpovedal možno budete vedieť mne môj gynekológ nasadil progestenalle od 17DC na 10 dni kvôli nepravidelným cyklom 37,39 a trikrát som mala až 51 dňové cykly. Menštruáciu som mala dostať podľa jeho slov na 3 deň od vysadenia ale dnes som 9 deň od vysadenia a menstruacia nikde je to normálne ?

janetinka27
13. nov 2023

@adriana2109 ahoj, take dlhe cykly mozu znamenat, ze u teba naprebieha ovulacia. ale to treba zistit, to je akoby zaklad. doktor ti moze urobit sono ale moze ti napriklad aj brat krv a on zisti, aky mas tzv. hormonalny profil. je to bezny postup, ale ... tiez treba vediet, kedy tu krv zobrat. a s tym sa doktori casto nepinkaju, proste vezmu krv v urcite dni cyklu. ale kazda zena moze mat cyklus iny - cize tie odbery treba prisposobit konkretnej zene.
take dlhe cykly mozu byt naozaj anovulacne, niekomu pomoze, ak sa podava progesteron, cyklus naskoci, ale casto sa stava, ze zena potrebuje poriadne vysetrenia a najma, potrebuje dokladny rozbor celeho cyklu. pozorovanim cyklu vie doktor zistit, kde je problem. mozes kontaktovat aj plodar, kukni ich stranku, maju lektorov na pozorovanie cyklu, alebo ta nasmeruju. ja mam od nich lektorku, naucila ma sledovat si cyklus, sama tusim, kedy sa blizi ovulacia a idem vtedy na odbery krvi, sama tusim, ci prebehla ovulacia alebo ci sa folikul zmenil na cystu, lebo viem, ako to vtedy vyzera.
neviem, ako velmi sa nahlis s tehotenstvom, ak mate cas, mozno ti pomoze aj samotny progesteron, ale mozno nie. tie dlhe cykly treba riesit aj do buducna, u mna boli tiez cykly dlhe, som si myslela, ze ved cyklus funguje, ale on vlastne nefunguje. v anovulacnom cykle nedochadza k ovulacii, nedochadza tak k vzniku zlteho telieska, neprodukuje sa progesteron. krvacanie sice pride, ale nie je to ms, je to len krvacanie, napriklad z tzv. spadu hormonov. nedostatok progesteronu sa potom odzrkadluje na zdravi maternice, ktora ten progesteron potrebuje. progesteron totiz vplyva na kvalitu sliznice maternice a ak progesteron chyba, potom sliznica nema pozadovanu strukturu a pri krvacani sa neodplavi cela. rokmi moze teda zhrubnut a vznika tzv. hyperplazia. ta moze mat viac podob, mozu na nej vzniknut casom atypie, ktore su uz predrakovinovym stavom. treba na to davat pozor, cykly treba mat funkcne, teda s ovulaciou, ak ovulacia nie je, tak ovulacii pomoct, alebo aspon dodavat progesteron.

progesteron si treba nastavit tak, aby si ho uzivala az po ovulacii. moze blokovat ovulaciu, ale nemusi. ja som brala progesteron denne vysoke davky 5 mesiacov a pri tom mi prebiehala ovulacia a aj ms. chce to lepsie vysetrenia, hlavne je dolezite, aby si vedela, na co sa mas pytat doktora. ale je pravda, ze ziadny doktor nema cas ani chut sledovat tvoj cyklus a zial mnohi doktori sa neunuvaju ani pozriet menstruacny kalendar pacientky, staci im termin poslednej ms a to je velmi smutne.
drzim ti palce.

adriana2109
13. nov 2023

@janetinka27 o bábätko sme sa začali teraz po svadbe snažiť mne je dosť divne že ta menstruacia stále nechodí aj napriek užívaniu toho progesteronu, robila som si aj tehotenské testy a sú negatívne. samozrejme že mi môj gynekológ neodsledoval ovulaciu ani nebral krv. Dnes som 9 deň od vysadenia progesteronu a ms nikde. Tebe za aký čas od vysadenia prišla menstruacia? Všade čítam že max 3-4 od vysadenia aj gynekológ mi tak povedal.

janetinka27
14. nov 2023

@adriana2109 ahoj, ono to asi zavisi aj od stavu sliznice. Sliznica pocas cyklu rastie a ked pride ms, tak sa sliznica odplavi a zostane nizka.potom zacne opat rast a potom sa zas pri ms odplavi.ak sliznica nie je pripravena, krvacanie nepride. Je mozne, ze progesteron bol nasadeny skoro a tvoje telo ide teda podla svojho nastavenia. Mozno potrebujes inu davku progesteronu a ine nacasovanie jeho uzivania. Treba zistit, ci tvoje telo je samo schopne stimulacie, ci ti rastie folikul, ci ti stupne estradiol, LH a podobne. Nemas napr.problemy s cukrom-napr.inzulinovu rezistenciu?

adriana2109
14. nov 2023

@janetinka27 nie o ničom takom neviem

janetinka27
14. nov 2023

@adriana2109 pockala by som 14 dni ci nepride ms od skoncenia uzivania progesteronu a isla by som ku drgyn. Mozno len budes potrebovat par odberov, uvidis. Hormonalny profil je dolezity.

adriana2109
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre