icon

Rozdelenie starostlivosti o dieťa

25. jún 2025

Rozmyslame s priatelom nad tym, ze by sme si zalozili rodinu. Chceli by sme len jedno dieta a kedze obaja zarabame priblizne rovnako(partner zanedbatelne viac) a tiez mame dobre rozbehnute kariery, praca nas naplna, tak zvazujem, ze by bolo fer a logicke si aj cas s dietatom rozdelit tymto pomerom. Myslim tak, ze prve mesiace az rok budem s babatkom doma ja, potom on. Mali ste to niekto takto? Ma to nejake uskalia? Myslim samozrejme fulltime starostlivost.

mogaa
25. jún 2025

tak sama uvidíš aké bude dieťa a ako bude partner zvládať starostlivosť.....každé dieťa je prirodzene viac fixované na matku......rovnako si neviem predstaviť že také malé dieťa doma v horúčkach a matka v práci.....

thirstymonk
25. jún 2025

Samozrejme, už teraz beriete dieťa ako príťaž, ešte ho ani nemáte a chcete si ho deliť, aby nedajbože nezasiahol do vašej kariery a tak... takže radšej kašlite na to a kúpte si psa, ako 90% dnešných milenialov.

vler
25. jún 2025

Ja ti a vam fandim. Kolko mate rokov?

autor
25. jún 2025
@vler

Ja ti a vam fandim. Kolko mate rokov?

@vler dakujem za pozitivny komentar. Mame obaja po 30tke.

autor
25. jún 2025
@mogaa

tak sama uvidíš aké bude dieťa a ako bude partner zvládať starostlivosť.....každé dieťa je prirodzene viac fixované na matku......rovnako si neviem predstaviť že také malé dieťa doma v horúčkach a matka v práci.....

@mogaa mam to v praci dost flexi. Ked bude mat horucky, mozem s nim byt aj ja 🙂 ale moj drahy je skvely a urcite by to zvladol rovnako.

autor
25. jún 2025
@thirstymonk

Samozrejme, už teraz beriete dieťa ako príťaž, ešte ho ani nemáte a chcete si ho deliť, aby nedajbože nezasiahol do vašej kariery a tak... takže radšej kašlite na to a kúpte si psa, ako 90% dnešných milenialov.

@thirstymonk mas dieta? Jeho prichod ti nijak neskomplikoval zivot? Ani tvojej partnerke? Mohol si robit kontinualne vsetko rovnako? Nic sa nezmenilo vravis?

vler
25. jún 2025

Ja zijem v krajine kde materska- ak ju zamestavayel ponuka- je 12 tyzdnov a potom sa mama vracia naspat do prace a nikto sa nehroti, takze aj z toho pohladu by ma ani nenapadlo Ta sudit. Navyse aj tu na MK su pravidelne prispevky ako sa na materskej zena citi vyhorena alebo ako muz nepomaha, takze vas plan moze skutocne fungovat k spokojnosti vsetkych troch

michaela329
25. jún 2025

My to tak síce nemáme, rozdiel v mzde je trojnásobný 😃 Ale kamaráti tak fungujú v CZ úplne prirodzene, ona bola s malou rok a pol, on potom rok ešte. A teda neviem o tom, že by mal problém sa o ňu postarať v chorobe. Lenže oni hodne robia veci spoločne, žiadne také, že "pomáha" manžel žene. Boli nám dosť vzorom, keď sme ešte nemali dieťa.

majlo1234
25. jún 2025

Ak ste s tym obaja uzrozumeni, pre mna je to sen. Pretoze pri klasickej delbe(ja s detmi doma a muz v robote) sa muz aj po styroch rokoch dokaze opytat, co si ma syn obliect a kde ma veci…aj ked vravi, ze on by so mnou kludne menil, keby sa dalo😆

lucia13022023
25. jún 2025
@michaela329

My to tak síce nemáme, rozdiel v mzde je trojnásobný 😃 Ale kamaráti tak fungujú v CZ úplne prirodzene, ona bola s malou rok a pol, on potom rok ešte. A teda neviem o tom, že by mal problém sa o ňu postarať v chorobe. Lenže oni hodne robia veci spoločne, žiadne také, že "pomáha" manžel žene. Boli nám dosť vzorom, keď sme ešte nemali dieťa.

@michaela329 my takto presne fungujeme. Neexistuje aby muž nevedel kde co malý ma, kde ma oblečenie, aky liek podať pri chorobe.. Muž je plnohodnotný otec ako ja, žiadne pomáhanie, normálna starostlivosť o vlastné dieťa.

svetlonos
25. jún 2025

Vies co? Moj je tiez skvelý a zvládol to super pri prvom. Pri druhom bohužiaľ pri plači dlhom hlasnom dostane realne migrénu.
Co by ste robili v takomto pripade? Lebo jedna vec je myslieť si aký je skvelý a super to zvladne, no realita kolkokrat nečakane prefacka aj tých pripravených.
No snáď to zvládnete na výbornú, prajem vám veľa úspechov.

zuzanockamt
25. jún 2025

Úplne normálne sa tak dá fungovať. Mali sme.

tenerifka
25. jún 2025

autorka, takto funguje vacsina civilizovaneho sveta, aj my sme tak fungovali s tym rozdielom, ze sme pracovali od 1 roka obaja a striedali sa pri detoch. Nasa praca sa ale dala robit na smeny, takze to bolo jednoduche, a nie navzdy, ved deti rastu a stavaju sa samostatnymi....

smajliica
25. jún 2025

My to tiež tak máme a môžem odporúčať. Matka nie je finančne závislá od otca 3 roky, otec si vytvorí úplne iný vzťah s dieťaťom, získa rešpekt voči materskej “dovolenke” a vo všeobecnosti nám to asi všetkým prospelo.

zuzanaete
25. jún 2025

Prichodom deti sa zmenil zivot, ale urcite nie skomplikoval. Ak vnimas dieta ako komplikaciu a obmedzovanie, tak radsej este pockajte.

marianarem
25. jún 2025

U nas to sice nebolo po roku, ale neskor, ale muz bol s malym na materskej po mne, fungovalo to dobre. Co by som ale chcela povedat, je, ze dopredu sa tieto veci nedaju uplne naplanovat. Kolegyna bola tiez takto v tehotenstve nastavena, ze po roku ide do roboty muz. Ale realita bola, ze jej to nedalo a chcela byt s nim doma dlhsie, aj bola. A aj potom ho mala v skolke len na pol dna az do konca skolky. Ja som v podstate tiez isla do roboty, az ked uz som to tak citila. Niektore zeny naopak, tesia sa na matersku, chcu byt 3 roky, ale potom zistia, ze doma uz trpia a idu do roboty skor. Cize treba byt pripravena na to, ze to, co si teraz premyslis, mozes realne pri dietati citit uplne inac.

tenerifka
25. jún 2025

naozaj uvazujes mudro a racionalne, nevyjdes z pracovneho sveta a nestanes sa izolovanou, mozes nadalej popri materstvu karierne rast rovnako ako muz, a budes mat cas aj na dieta, ved deñ ma 24 hodin a 2 dni v tyzdni volno plus dovolenka. Rovnako si podelite aj prace v domacnosti, popripade na tie najotravnejsie si zaplatite vypomoc.
Pri dobrej organizacii z toho budete profitovat vsetci traja.....

autor
25. jún 2025
@svetlonos

Vies co? Moj je tiez skvelý a zvládol to super pri prvom. Pri druhom bohužiaľ pri plači dlhom hlasnom dostane realne migrénu.
Co by ste robili v takomto pripade? Lebo jedna vec je myslieť si aký je skvelý a super to zvladne, no realita kolkokrat nečakane prefacka aj tých pripravených.
No snáď to zvládnete na výbornú, prajem vám veľa úspechov.

@svetlonos to je dobra otazka ale migrenu predsa mozem dostat aj ja 😀

thirstymonk
26. jún 2025

Včera akurát som bol na ortopedii s najmladším a dve ubolené matky sa tam rozprávali. Jedna jednodetná, druhá dvojdetná a tá tvbojdetná hovorí tej jednodetnej: Vieš, ono to je veľmi ťažke, keď maš dva... A ja im hovorím, ženy zlate, ja mam tri, tak mi o tom dačo hovorte :D

Čo sa zmenilo? Jasné, že všetko, ale nemôžeš dieťa brať ako príťaž, alebo komplikáciu. Patrí proste do tvojho života, je to tvoja krv. Zmenilo sa všetko. Nemôžeme sexovať len tak, hocikedy sa nám zachce, lebo dieťa. Nemôžeš ísť večer na pizzu, lebo dieťa. Nemôžeš ísť do wellnesu bez toho, aby si niekde nechala dieťa... Pracujem ráno o štvrtej, aj večer o jedenástej, tak ako sa popri deťoch dá. Ale dá sa to.

Som s deťmi tak, aby zo mňa aj niečo mali, nie ako my sme mali oca, ktorý nás ráno akurát vyhnal do školy a večer prišiel o siedmej, aj to kukal správy a o osmej nás už hnal do postele. To z takého fotra nič. Ja taký nechcem byť.

autor
26. jún 2025
@thirstymonk

Včera akurát som bol na ortopedii s najmladším a dve ubolené matky sa tam rozprávali. Jedna jednodetná, druhá dvojdetná a tá tvbojdetná hovorí tej jednodetnej: Vieš, ono to je veľmi ťažke, keď maš dva... A ja im hovorím, ženy zlate, ja mam tri, tak mi o tom dačo hovorte :D

Čo sa zmenilo? Jasné, že všetko, ale nemôžeš dieťa brať ako príťaž, alebo komplikáciu. Patrí proste do tvojho života, je to tvoja krv. Zmenilo sa všetko. Nemôžeme sexovať len tak, hocikedy sa nám zachce, lebo dieťa. Nemôžeš ísť večer na pizzu, lebo dieťa. Nemôžeš ísť do wellnesu bez toho, aby si niekde nechala dieťa... Pracujem ráno o štvrtej, aj večer o jedenástej, tak ako sa popri deťoch dá. Ale dá sa to.

Som s deťmi tak, aby zo mňa aj niečo mali, nie ako my sme mali oca, ktorý nás ráno akurát vyhnal do školy a večer prišiel o siedmej, aj to kukal správy a o osmej nás už hnal do postele. To z takého fotra nič. Ja taký nechcem byť.

@thirstymonk no tak vidis, presne si to popisal. Su veci, ktore napriek snahe budu komplikovane, napriklad logistika. Tak nechapem preco sa snazis oponovat, ked na to poukazem.

svetlonos
26. jún 2025

Ano mozes aj ty ochorieť, ci dostať migrénu. Ale predsa len matky vacsinou inak fungujú, lebo proste musia. Ale ked sa ozaj spolieham na muza, ze bude všetko super ako si myslíš, nemusi to tak byt. Aj ty môžeš mať iné očakávania vici sebe a casom zistíš, ze je to uplne inak. A hlavne, predtým kazdy (zrelší) ide do rodičovstva realne a vie, ze to nie vzdy pôjde podla plánu. No aj tak ked sa ocitne v tej neplanovanej situacii, je to povedzme vyzva. Treba si uvedomiť, ze mozes na deti istat sama, aj muz. Myslím teraz len obyčajnú chorobu, pobyt v nemocnici atd.
Viem ze to znie hrizne strašidelné ale prúde mi ozaj, zr uz teraz kalkulujete veľmi. Dieta nie je projekt, nedá sa vyhnúť a treba to vediet (idralne dobre) zvládnuť. Drzim vám palce nech ste šťastní, s alebo bez dieťatka 🙂