Rozdielne Rh faktory
Dobry den, s priatelom mame ine rh faktory, ja 0- on 0+, myslite ze bude problem otehotniet/donosit dieťa?
@viestta dakujem, a preco dalsie tehotenstva? Viete mi trosku objasnit ako to funguje prosim? 🙂)
najdi si na internete clanky, je o tom celkom dost popisane. Ja by som ti napisala len nie celkom uplny laicky nazor.
ja mám 0-, manžel A+. Máme 2 deti, obe počatia bezproblémové. Tehotenstvá trošku zložitejšie, ale ako je spomínané vyššie, nie ste taký jediný pár na svete a lekári vedia, ako majú postupovať. Budeš viac sledovaná, po prvom pôrode som dostala injekciu, ktorá mala zabezpečiť, aby som mohla donosiť ďalšie dieťa - bolo to ale pred 18 rokmi, takže dnes môže byť postup trošku iný
Sestra má s mužom tiež rovnakú krvnú skupinu. Má dve deti,zdravé, všetko v poriadku. Pri druhom tehotestve lekár povedal, že môže byť problém. Nebol.
Ahoj ,aj ja mám negatívny faktor. Manžel má + skupinu. Počas tehotenstva ťa kontrolujú ( protilátky) a po pôrode pozrú krvnú skupinu bábätka,ak ma plusovu, dostaneš injekciu do troch dní od pôrodu. A následne ďalšie tehotenstva by mali byť ok .ale treba to sledovať. Ja som to mala v tehotenskej knižke a v pôrodnici na to zabudli,až kým som to nepripomenula,potom som dostala injekciu
Ja a môj manžel máme rovnakú krvnú skupinu ako píšeš, prvé tehotenstvo bolo úplne bezproblémové, dcéra má už dva roky, po pôrode som dostala injekciu na vychytanie protilátok z tela. Teraz som aktuálne v piatom mesiaci. Od začiatku mám pozitívne protilátky, takže som viac sledovaná. Pri každej poradni mi beru krv na vyšetrenie, výsledky sú zatiaľ ešte v rozmedzí kedy to neohrozuje bábätko. Doktor mi vravel, že ak by sa výsledky zhoršili, musela by som byť sledovaná na hematologickom oddelení, kde by sa rozhodlo čo bude ďalej s bábätkom.
Ahoj, aj my máme rozdielne rh faktory ja mínus partner plus a nebol problém žiaden v tehotenstve. Ako spomínajú baby vyššie budu sa sledovať protilátky v krvi. A po pôrode podľa krvnej skupiny bábätká buď dostaneš injekciu ak bude rh+ alebo nie ak bude rh -. Jediný rozdiel pri pôrode je že nenachaju dotepat pupočník keďže sa nevie aký rh faktor bude mať bábo.
V tehotenstve sa sleduju protilátky, a po pôrode, aj by malo bábätko Rh plus, tak matke s Rh mínus aa pichá injekcia na zastavenie tvorby protilátok.
Ja mam 0- a manžel A+, po prvom potrate a prvom pôrode mi pichli injekciu, pri druhom pôrode už nebolo treba, keďže dcéra má moju skupinu 0-
@miimss ahoj,o Tom dotepani počujem prvý krát. Prosím ťa vieš mi dať viac info? Neviem o Tom že by v pôrodnici niečo také robili
@klip0 ja to nemám v správe zapísané. Ani ma o Tom neinformovali( bol to cisársky) tak predpokladám že to nerobili ak som to nemala v pôrodnom plane
U nás problém s otehotnením nebol dokonca na 1x. A s tehu som sledovaná pri oboch deťoch. Pri prvom som nemala ani injekciu a pri druhom ešte nevieme...chodim na ultrazvuky od 22 tt kazdy 2.tyzden a od 36 kazdy tyzden plus CTg...sleduju prietoky v hlavicke ci babenko nema anemiu...odbery mi nerobia...vraj to nema taku vypovednu hodnotu. Drzte sa, naozaj to v minulosti bol problem ( deti zomierali a nevedeli preco a ani to riesit) teraz vobec....uz sa to vie v tehu a vsetko sa sleduje kontroluje.
Ja mam B- a muž má B+ mame 3 deti a všetky krvnú skupinu po mužovi + všetky deti zdravé...
Nebol žiaden problém a vždy po pôrode inj na protilátky...v tehotenstve sledované či sa v mojom tele nerobia protilátky...po pôrode nechali dotepat pupočnik ...čiže za mňa všetko ok🙂
@majka_3 prosím ťa,kvôli čomu je nutné dotepanie pupočníka v tomto prípade?
@mandymoore123 nieje to nutné, je to benefit pre dieťa. V niektorých pôrodniciach to je štandard (ja som o to nežiadala a spravili to automaticky), niekde to stale takmer vôbec nerobia.
@mandymoore123 dotepanie pupočnika je krv
z placenty...keď sa nechá dotepat pupočnik tak krv sa dostane k bábätku...nieje anemicke atď..ale nutné to nieje...
Niektoré pôrodnice to robia automaticky ,niektoré treba požiadať o to....
Aj my to tak máme, prvýkrát som potratila ale o 4 mesiace som otehotnela znova. Momentálne som v 10tt a zatiaľ všetko v poriadku. Tiež som po potrate dostala injekciu aby som druhýkrát otehotnela bez komplikácií.

V dnesnej dobe to uz nie je ziadny problem. Medicina ma riesenie uz davno. Problemove su dalsie tehotenstva, pri prvom to nie je ziaden problem.