Skúsenosti s opätovným otehotnením po potrate
Ahojte, viem, že tieto veci sú individuálne, ale zaujímajú ma vaše skúsenosti, koľko vám po potrate (ktorý sa stal do cca 12tt) trvalo, kým ste znova otehotneli? Som po potrate a následnej kyretáži, neviem ako to prebieha, keď sa žena prečistí sama a či tento proces trvá dlhšie, či kratšie nez kyretáť a zotavovanie po nej. Ďakujem za vaše skúsenosti!
Ahoj, v juni som bola na kyretazi v 11tt. V oktobri som otehotnela znovu. Tehotenstvo bolo uplne bezproblemove, porod tiez fajn.
Lekarka nam odporucala pockat aspon dva cykly.
@anonym_autor Lekár ti nepovedal nič? Dobre je počkať 2-3 mesiace.Ale poznám čo otehotneli aj hneď. Teda krátko po potrate.Mne povedal,že 2-3 mesiace je dobré si dat pauzu aby sa telo zregenerovalo.Ja som si dala pauzu 6 mesiacov.
@anonym_47f7aa samozrejme, ze mi povedal. Lekar, ktory mi robil zakrok mi povedal, ze treba pockat 2 cykly a lekar, ktory ma prijimal na urgent mi povedal, ze treba pockat 3 mesiace. Lekari boli z tej istej nemocnice. Nechcem sa nikam ponahlat, necitim sa este fyzicky v poriadku. Len pre zaujimavost som chcela vediet osobne skusenosti, nie odporucania. Niekomu sa mohlo podarit aj po roku a tiez viem o tom, ze su zeny, ktore necakaju, ale to nebude moj pripad, ja chcem aby sa dalo telo do poriadku.
@anonym_autor Lekár ti nepovedal nič? Dobre je počkať 2-3 mesiace.Ale poznám čo otehotneli aj hneď. Teda krátko po potrate.Mne povedal,že 2-3 mesiace je dobré si dat pauzu aby sa telo zregenerovalo.Ja som si dala pauzu 6 mesiacov.
@anonym_47f7aa skor ma zaujima, ak to u niekoho trvalo dlhsie, tak preco, ci tam nebol nejaky problem, ktory mozno ten konkretny par musel riesit. 🙂
3 mesiace a zas to nedopadlo dobre
@anonym_autor ja som MA otehotnela druhy cyklus ale nedporucam, tehu bolo rizikove ale dieta donosene a zdrave
3 mesiace a zas to nedopadlo dobre
@ivik4 ak sa smiem spytat, mali ste nejake problemy, ktore ste museli riesit a preto to nedopadlo dobre alebo to bola len vec nahody? Ak sa na to necitis a je to citliva tema, neodpovedaj.
@anonym_autor ja som MA otehotnela druhy cyklus ale nedporucam, tehu bolo rizikove ale dieta donosene a zdrave
@zabka79 tehotenstvo bolo rizikove z dovodu, ze si otehotnela pomerne skoro alebo kvoli predchadzajucemu MA?
@anonym_autor podľa aktuálnych poznatkov stačí počkať 1 cyklus, a to rovnako po samočistení ako aj po kyretáži (nedávno o tom hovoril dr. Záhumenský na denníku n, no dajú sa nájsť aj iné zdroje). No samozrejme prvoradé je, ako sa ty cítiš.
Mne po kyretáži v nemocnici tiež odporučili čakať 3 mesiace a moja gyn. povedala, že stačí 1 cyklus. Riadili sme sa ňou (plus tým, čo som si aj sama dohľadala) a snažili sme sa teda už po prvej menštruácii. Otehotnela som na 3. cyklus snaženia, čiže cca 3,5 mesiaca po kyrete.
@zabka79 tehotenstvo bolo rizikove z dovodu, ze si otehotnela pomerne skoro alebo kvoli predchadzajucemu MA?
@anonym_autor ano krcok bol rozbity predchadzajucou kyretazou. Bola som psychicky zle preto som sa "ponahlala s tehu" . Treba pockat aspon 3 cele cykly a ides. Drzim.palce
@anonym_autor podľa aktuálnych poznatkov stačí počkať 1 cyklus, a to rovnako po samočistení ako aj po kyretáži (nedávno o tom hovoril dr. Záhumenský na denníku n, no dajú sa nájsť aj iné zdroje). No samozrejme prvoradé je, ako sa ty cítiš.
Mne po kyretáži v nemocnici tiež odporučili čakať 3 mesiace a moja gyn. povedala, že stačí 1 cyklus. Riadili sme sa ňou (plus tým, čo som si aj sama dohľadala) a snažili sme sa teda už po prvej menštruácii. Otehotnela som na 3. cyklus snaženia, čiže cca 3,5 mesiaca po kyrete.
@dixitka pocuvala som starsi podcast od mudr. Kaščáka, tykajuci sa MA, on tam tiez spominal tieto “cakacie doby”, ale iste si vypocujem aj mudr. Zahumenskeho, dik za tip.
Este nie som fyzicky ok, ale je to relativne cerstve, tak si robim len teoreticky prehlad. Tazko povedat ako sa budem citit o mesiac, ci tri, mozno rovnako zle, na kontrolu u mojej dr mam este cas, ale urcite sa spytam aj na jej nazor a spravim si usudok podla seba a aktualneho zdravotneho stavu, ked budem po kontrole.
Dakujem za info a skusenost.
@anonym_autor ano krcok bol rozbity predchadzajucou kyretazou. Bola som psychicky zle preto som sa "ponahlala s tehu" . Treba pockat aspon 3 cele cykly a ides. Drzim.palce
@zabka79 dakujem.
Este sa opytam vsetkych, cyklus sa vam ako dlho ustaloval? Brali sme aj nejake vitaminy na podporu cyklu, pripadne jeho upravu, pravidelnost ako Inofolic a pod.?
Ja som potratila prirodzene v 11+0 tt, MA nastal viac než 3t predtym. Cyklus mi nabehol po asi 29 dnoch a na odporucanie dr, ktora tvrdila, ze maternica je po prirodzenom potrate "ako poorana" a je velká sanca na opatovne otehotnenie, sme sa hned snažili. Dalsia MS neprisla, tehotenstvo bolo bezproblémové.
Nikoho po kyrete osobne nepoznám, ale na MK sa ženy zhoduju, že dostávaju doporučenie snažit sa po 3-6m. Predsa len je to umely násilný zásah do tela, na rozdiel od spontanneho potratu.
Este doplním - brala som len kyselinu listovu a v prvej polke cyklu pila alchemilku. Pred potratom sme sa snažili 2 roky, po potrate som bola tehotná na jediný pokus, a ked mala dcera 10m, otehotnela som opat, znovu na jediný pokus.
Este sa opytam vsetkych, cyklus sa vam ako dlho ustaloval? Brali sme aj nejake vitaminy na podporu cyklu, pripadne jeho upravu, pravidelnost ako Inofolic a pod.?
@anonym_autor menzes som dostala 28 dni po kyretazi. Takze v podstate pravidelnost ako predtym. Akurat teda ten menzes bol dost silny. Lekarka ma upozornila, ze to mozu byt jatky a aj boli. Aj druhy bol dost silny, ale uz nie az tak.
@anonym_autor menzes som dostala 28 dni po kyretazi. Takze v podstate pravidelnost ako predtym. Akurat teda ten menzes bol dost silny. Lekarka ma upozornila, ze to mozu byt jatky a aj boli. Aj druhy bol dost silny, ale uz nie az tak.
@diewcatqoo s tymto si ma vobec nepotesila, ja som bola zvyknuta na jatky pri menstruacii ale po prvom tehotenstve to odislo. Takze sa mam na co tesit teraz po tej kyretazi. Aspon viem, co asi cakat.
@anonym_autor mne cyklus nabehol v podstate hneď bez problémov, doplnky som nebrala, cca 4 týždne po kyretáži bola prvá ovulácia, po 5,5 týždni menštruácia. A potom to išlo pekne pravidelne ako obvykle. Aj tie menštruácie boli normálne, neboli silnejšie ani slabšie ani bolestivejšie.
@anonym_47f7aa skor ma zaujima, ak to u niekoho trvalo dlhsie, tak preco, ci tam nebol nejaky problem, ktory mozno ten konkretny par musel riesit. 🙂
@anonym_autor Ja som si dala sama dlhšiu pauzu kvôli imunite a pre mňa to bola veľká psychická rana. .Velmi som ochorela, silnú chrípku som mala v prvom trimestri a zrejme to bola príčina.
Mala som zamĺknutý potrat.Na prvom veľkom sone mi zistili ,že nebije srdiečko. Nechali ma čakať týždeň a,žiaľ potratila som doma. Príčina nikdy nebola zistená a lekár povedal,že po gynekologickej stránke som v poriadku.
Ja som sa musela dať dokopy ,braha som pol roka kyselinu listovú a presne po polroku to vyšlo na prvý šup ako pri oboch tehotenstvách. Všetko dopadlo šťastne.
Ale počas 9mes.som brala aj tak 3x antibiotiká. Po pôrode som uz zase nebývala chorá.
Ja som rodila v 19tt nemala som kyret a dr povedala ze po prvej ms sa mozeme znovu snazit . Nasla som nejake statistiky ze tie co necakali 3m skor otehotneli a naopak v priemere tie co pockali trvalo dlhsie znovu otehotniet . Nam sa zadarilo 4 mesiac od porodu. Ale Ty sa riad svojimi pocitami . Mne to dalsie zdrave teho velmi pomohlo .
6 mesiacov po MS prirodzene a bez problemov
Ahoj, ja som mala tiez kyret, najskor ale skusali misoprostol. O babatko sme prisli v 12+6. Tiez mi odporucali pockat 2 cykly. Uz to budu 3 mesiace a ja som zdravotne stale nie uplne fit... Ale chceli by sme zacat skusat. Ak by ta cokolvek zaujimalo, napis. Drz sa a vela sil!
jeden cyklus po missed abort a ostala som tehotna, tehotenstvo bezproblemove
Po kyrete he vhodné počkať aspoň 2-3 menštruácie.
Sú ženy co to nedodržalí,otehotneli a tehotenstvo bolo úspešné. No aj také,ktorým to opäť nevyšlo.
Toto je žiaľ individuálne.
Ja som mala MA v 11tt . Kyret,pauza 3 cykly .
7 cyklus snaženia biochemicke (nepočítam 3 cykly
ms)
10 cyklus úspešný, aj tehotestvo .
Pred potratom som vždy otehotnela z jedného styku .