Snaženie a nádej: Skúsenosti s otehotnením po dlhšom čase
Ahojte snazilky a mamičky, s manzelom sa snazime od juna minuleho roka, viem ze to nie je este nic tragicke no ja uz niekedy (najma ked znova pride mrcha) upadam na duchu a zacinam sa bat ze to prirodzene nepojde. Rada by som sa spytala na vase skusenosti a takisto nacerpala sily z vasich pribehov, najma tych z vas ktore sa snazili dlhsie ako my a nakoniec im to vyslo prirodzene. Su tu take? Stale dufam ze sme sa len netrafili do ovulky alebo je tam nejaky iny banalny problem. Dakujem❤️
@vabea my sme z Brna reprofit boli sklamaní, absolvovali sme u nich dve inseminacie vlastne uplne zbytočne, prvá bola zle načasovaná a zovulovala som este pred ňou. Inak v sk centrách co viem ti iui bez vysetrenia priechodnosti nespravia, v Brne toto vôbec neriešili ani na moju žiadosť. Používam množné cislo preto lebo zakaždým som na vyšetrení mala iného lekára čo tiež nepridalo na dojme. Za nás Brno vyhodený čas a peniaze. Nakoľko som mala podozrenie že problém bude vo vajcovodoch vybavila som si vyšetrenie v gyncare NR, kde sme nakoniec aj ostali a prístup 100 k 1. Mali sme priradeného jedného doktora ktorý sa nám aj reálne venoval, hoci nebol až taký skúsený keďže bol mladý a bol tam nový bol ale veľmi šikovný s ľudským prístupom, čo pre mňa bolo kľúčové. Takisto aj embryologovia a celý personál. Ale kamarátka je teraz tehotná z reprofitu Brno, a nepočula som ju sa na nich sťažovať, takže skúsenosti sa líšia prípad od prípadu, za mňa bolo Brno špička možno pred 7-10 rokmi, dnes tam majú extrémny nával cudzincov a osobný prístup u nich budeš hľadať márne. Ja si myslím že na SK nájdeš kvalitné centra ktoré sa vyrovnajú a v niečom možno aj predčia Brno.
@nika9393 dakujem pekne, opäť ďalší dôvod na zváženie...poviem to na rovinu tak ako to je, kvôli financiám som si myslela, že radšej pôjdeme do Brna, lebo som si myslela, že oni sú tutovka...samozrejme v takom tom prehnanom zmysle, že ak sa to má podariť, tak jedine tam...keďže partner má zlý spermiogram, tak IUI zrejme nie je pre nás...
@vabea ja som to brala rovnako, ak už máme riešiť CAR tak Brno, až dokým som nevytriezvela. Nechcem ich ale úplne haniť, stále by som im dala prednosť pred napríklad Gynfivom v Ba, len dnes už nie sú ničím výnimoční aby sa za nimi človek trepal cez celú republiku. Napriklad jedna z ich najskúsenejších embryologiciek prestúpila tuším po 15 rokoch v Brne do gyncare Nitra, to málo ľudí vie, sama som to nevedela dokým som si o tom nezisťovala. Asi nebudú uplne marní keďže sa im u nás podarilo oplodniť všetkých 10 vajíčok a 7 prežilo kultiváciu. Neviem ako veľmi zlý je partnerov spermiogram, môjmu napriklad vychadzala neviem aka teratozoospermia a zle čísla práve v Brne pred inseminaciou, všade inde - ba, nitra, mal normozoospermiu. Spermiogram sa meni v case, dokonca dve vzorky z jedného dňa môžu mať dost rozdielny výsledok. Inseminaciu práve odporúčajú pri mierne zhoršenom spg. Pre nás to bola strata času z iných dôvodov, pre vás nemusí. Každopádne držím palce aby vaša cesta k babatku bola co najkrajšia a najkratšia.
@nika9393 ďakujem pekne, že reaguješ a odpovedáš mi obšírnejšie, veľmi si to cením...najprv robil spg partnerovi môj gynekolog, vyšla mu 3% morfologia...gynekolog mi hneď odporúčal IVF...zmyslela som si však, že chcem ísť aj na reprodukčnú imunológiu v NR...kvôli tomu sme sa s gynekológom pohádali, že to je podľa neho zbytočné a že tam mám ísť až keď potratím a nepodarí sa mi otehotnieť cez IVF a bla bla...na repre tiež vyšiel zlý spermiogram, lekárka povedala, že to nie je liečiteľné, že môžeme skúsiť vitamíny, ale že to nemá až taký význam a odporučila tiež IVF...a odvtedy som sa zasekla a rozmýšľala nad CAR, jediné čo som vedela bolo, že GYNFIV v žiadnom prípade...ale úprimne povedané, po tvojich odpovediach si myslím, že dáme šancu GYNCARE v NR...
@vabea rada pomôžem. Čo sa týka spg, morfologia 3% je tesne pod normou, ak má ostatne hodnoty ako progresívna pohyblivost a počet spermií v norme tak si myslím že vám v centre navrhnú IUI. Ako som spomínala, zvykne sa to meniť v čase môj mal jedenkrát morfologiu 3 potom 5. V absolútnych číslach je to myslím že jedno či je tam tých morfologicky správnych spermií 3 milióny alebo 2 miliony. Lebo reálne keď sa nad tým zamyslis, to je cca ten rozdiel toho jedného percenta pod normou. Stále je tam tých spermií dosť, ak má teda v poriadku počet a ostatné parametre. Pozerám ze si z Komárna tak to tu Nitru nemáte ďaleko, môžete skúsiť len konzultáciu a uvidíte ako to na vás bude pôsobiť, nie je to samozrejme nič zavazne. Ja som repro v Nitre riesila tiez este pred Carom - preventívne... je lepsie si obehat tieto vyšetrenia cim skor, su tam dlhe cakacky. Zvláštny pristup gynekológa, mne nemal problém vypísať výmenný lístok na repro. A tiež zvláštne že povedala ze spg sa neda zlepšiť, videla som uz niekolko spg ktore sa casom zlepsili. Ako dlho sa snažíte?
@nika9393 áno, mňa tiež zarazil prístup gynekológa, tlačil ma do GYNFIV, hneď v ten deň som odtiaľ odišla a prestúpila inde...nechápala som, že prečo mu to vadí, dokonca Medicentrum Dzurillu znosil pod čiernu zem... snažíme sa rok aj pol, ja mám 37, partner 39...každý lekár nám hovorí niečo iné, všade sa píše niečo iné, je veľmi ťažké sa zorientovať a rozhodnúť sa, že čo by bolo najlepšie...

@vabea ahoj, ano pokročili, podstúpili sme iVF nakoľko mi skrz hyfosy nasli nepriechodné oba vajcovody. Čerstvý vklad nevyšiel, no prvý KET sa ujal a momentálne som v 12 týždni. Ako ste na tom vy?