icon

Snaženie počas korony

buducamama
21. apr 2020

Ahojte, vopred sa ospravedlnujem za moju otazku, nechcem sa dotknut tych, co sa snazia dlhodobo. Rozmyslame uz dlho nad babatkom, kedze mi uz taha na 38, zas nie je nad cim dlho premyslat. V maji sme chceli zacat, dost nas vsak zaskocila sucasna nepriazniva situacia s koronou. Asi ako kazdeho. Partnerovi ponizili plat, nechcem mysliet na najhorsie, ale tak nikto dopredu nevie, co bude. Uz aj u nas sa zacina rozpravat o znizovani platov. Tym padom by sa mi to asi odzrkadlilo na materskej. Vas baby snazilky toto nedesi? Jasne, ze ziadne prachy dieta nenahradia, ale v dobe hypotek je potrebne aj nad tymto premyslat. Vobec neviem co spravit, ak by mi aj plat skresali, museli by sme cakat vyse roka, aby sa to neprejavilo na materskej. Riesite to vobec niekto?

miadi
22. apr 2020

@buducamama Keby ti tahalo na 28 tak kludne špekuluj a počkaj. No taha ti na 38 to nikto nevie kolko mas este sanci na dieta. Mozno sa zadari az v 42ke alebo do 42r budes mat 3zdrave deti.$ boli budu aj ked niekedy trebars nie su.Hlavne ak vam
To s partnerom klape(idealne keby bol manžel) mate kde žit. Vecicky pre babo mozes aj od znamych dostat kojit a len plienky kupovat. Kludne sa zacnite snazit v maji je vacsia sanca ze sa vam zadari na jesen než hnet na prvy šup,

c_est_la_vie
22. apr 2020

@buducamama pokial mas ty a partner normalnu zmluvu, nemozu ti nic ponizit bez tvojho suhlasu - slo by o porusenie zakonnika a pripadne znizenie nepodpis. Pokial budes navyse tehotna, zakonnik je velmi prisny na diskriminaciu tehotnych a vies to eskalovat na inspektorat.
Pokial sa vasa mzda sklada z roznych priplatkov bokom tak zial, nic vam nepomoze. Garantovanu mate len sumu na zmluve a konecne na to vsetci prichadzaju ze spravodlive platenie dani prinasa aj vyhody pri ocr, odstupnom...
Inak suhlasim s @miadi- je to o prioritach, spekulovat si mohla do 30 tky, rovnako ako setrit prostriedky pre male.

veronikaszabova
22. apr 2020

V 38 rokoch by som uz nespekulovala s odkladanim tehotenstva. 🤷‍♀️

eluveitie31
22. apr 2020

V tejto dobe dieťa? N I K D Y Je mi lúto už aj toho, ktoré mám. Čo s ním bude, aký život ho čaká.

zuzkalujza
22. apr 2020

Je to o tvojom nastavení. Pre niekoho nie je na miminko nikdy ten správny čas, pre niekoho vždy. Hlavne si uvedom, že tvoj vek už ti moc toho nedovolí a naozaj držím palce aby sa vám podarilo prirodzene. My sa snažíme už veľmi dlho. Momentálne čakáme na otvorenie hraníc, aby sme mohli isť do Brna, kde je už všetko pripravené. Mám 41 rokov a mám už dve zdravé dcérky s predchádzajúceho vzťahu. A poviem ti ani jednu som nepočala za "ideálnych" podmienok. Prvú ešte počas maturitného ročníka v 19, bez akého koľvek príjmu, druhú o 11 rokov neskôr po prekonanej ťažšej chorobe, ktorá mi poškodila srdiečko. Chem tým len povedať, že dieťa je dar. Nič na svete nenahradí to čo pocítiš, keď ho držíš prvý krát v náručí. Je to naozaj láska na prvý pohľad a na celý život. Takže nerozmýšľaj nad tým čo by bolo keby bolo. Držím moc palce 🙂
@buducamama

c_est_la_vie
22. apr 2020

@eluveitie31 taky isty ako nas. Vystudovat, zamestnat sa, najst si partnera a mat deti.

Neviem ci vsetci ludia cakaju ze vsetko bude zadarmo a stat nam ma platit domy byty, iphony. Nie su vojny, je dost potravin, kto je sikovny a neboji sa vie si aj zarobit ( pokial samozrejme ma vzdelanie/ volu robit a nevymysla dovody preco ostat pri matkinej sukni).

eluveitie31
22. apr 2020

@c_est_la_vie Ja názor nikomu neberiem, ale mám ten svoj a je taký aký je. Určite sa bude rodiť mnoho detí ako vždy. Ale ja by som nepriviedla dieťa do tejto doby. Len som odpovedala na otázku.

lucks6
22. apr 2020

treba si uvedomit, ze uz mas fakt dost vela rokov a cakat v tvojom pripade sa moc nevyplaca. uz teraz mozes mat problem pri tehotenstve a nie ze este cakat dalsi rok.

mima1
22. apr 2020

@eluveitie31 nemyslim si ze budu dako terajsie deti ukratene ochudobnene o nieco. Ze by im bolo zle atd. Ale tak kazda to berieme inak...

38uz by som nepremyslala a isla do toho hned. Ja som prveho mala 37 a teraz druhe 40. Ked sa otocim nazad viem ze to je uz neskoro ale vybrat sa nedalo.
Teraz je tu korona ale s tym sa musime naucit zit lebo to nevykape uplne.

eluveitie31
22. apr 2020

@mima1 Veď to je individuálne. Ja som povedala len za seba. Niekomu bude dobre stále a tým prešpekulovancom ešte lepšie ako doteraz. To nech si zváži každý sám. My by sme na to nemali, keďže môj muž príde kvôli tomuto o prácu a ja musím vycestovať aby som uživila čo už doma máme. Ale podľa mňa všeobecne bude len a len horšie.

pracujucazienka
22. apr 2020

@eluveitie31 netreba byt negatívny.Ako prepáč ale dieťa musíš vedieť uživiť či tu korona je alebo nie.Musiš mat rezervy aj na tie najhoršie časy.Nikdy nevieš kedy s ním ostaneš sama.Pišeš ako keby si ľutovala že máš dieťa 🤔Jasne že treba plánovať deti pokial ich máš z čoho uživiť.Dnes je tu korona zajtra môže byt niečo iné.Keby naši predkovia takto uvažovali moc nás tu nieje.Deti sa robili aj rodili počas vojny,počas iných pandemii.Moze sa ti podariť otehotnieť dnes ale aj zajtra o rok dva.Nic sa neda naplánovať do bodky.Treba žiť tak aby si o rok dva neľutovala že si do toho nešla.
@buducamama

eluveitie31
22. apr 2020

@pracujucazienka Prepáč, ale nemusím, tak ako aj kopa iných ľudí mať našetrené na horšie časy. Na toto som už alergická. Obaja sme pracovali stále a žili od výplaty k výplate. Bez luxusu a dovoleniek, nikdy som nebola u nechtárky, kozmetičky, kupujeme v sekáčoch, nemáme prerobený byt. Tak mi nevysvetluj, že "musím" mať rezervy. Lebo v mnohých rodinách to nejde. Ty snáď poznáš náš zdravotný stav a situáciu prečo je ako je? Milujem tieto všeobecné rady, ktoré sú nanič pre druhých.

pracujucazienka
22. apr 2020

@eluveitie31 treba si situáciu zabezpečovať pred plodenym deti ..každý vie plakať málokto riešiť

sense
22. apr 2020

Neriesim.... ked sa zadari sa zadari....mam stalu pracu, partner tiez... nezijem v luxuse ale ani neprezivam.... mam tolko rokov co ty akurat som si povedala ked sa nezadari do 39 tak uz ostaneme tak ako sme , pretoze nechcem rodit po 40, a budeme si uzivat zivot

eluveitie31
22. apr 2020

@pracujucazienka No veď na toto sa dotyčná pýta. Ak sa necíti finančne a materiálne na to, tak je to jasné. Ja si jedno zabezpečiť viem, preto do ďalšieho sa nepúšťam teraz keď je taká situácia. A kebyže nemám žiadne, taktiež ho neprivediem do tejto situácie.

pracujucazienka
22. apr 2020

@eluveitie31 každý podľa seba..ale zase by som to tak tragicky nevidela..ona hovorila len o tom že ponížia platy a akú bude mat materskú to je otázka pól roka alebo keby sme brali cely rodicia tri roky..ale ma 38 takze by mala mat čo to našetrené ..a deti sa robia cely život a nikdy nevieš kedy budú potrebovať tvoju pomoc takze musíš makať cely život..korona prišla a odíde nik nevie kedy ale deti ostanú takze mne osobne korona nezmari plán mat bábätko..o jedno som prišla pre koronou a prečo by som počas korony nemohla byt šťastná?mozno sa nám podarí až po korone ťažko povedať ale korona nedokáže zabrániť tomu že ho budem ľúbiť a starať sa o neho najlepšie ako viem

eluveitie31
22. apr 2020

@pracujucazienka Ja sa nehádam, ja hovorím môj názor na toto v tejto situácií. Každý sa predsa podľa seba vie zariadiť najlepšie.

1gabriela13
22. apr 2020

@buducamama v tvojom veku by som už koronu neriešila kebyže túžim po dieťati. Nemusí sa zadarit hneď to je prvá vec, druhá zas že môže sa stať čokoľvek iné, môže byt niekto z vás dlhodobo na PN, môže byt iná finančná situácia atď. Ak máte čo jesť, strechu nad hlavou a priemerný plat tak choďte do toho. Žiť v strachu nie je dobre. Treba žiť pre prítomnosť, samozrejme co to naplánovať, ale takisto ako nik nevedel ze tu bude korona takisto nik nevie co príde zajtra a kvôli tomu si neplní sny alebo nemať dieťa je nelogické.

c_est_la_vie
22. apr 2020

@eluveitie31 prepac ale ako ty nemas rada rady ze musis mat financne rezervy, ja neznasam lamentovanie ze neda sa mat dobre, nie je zo tvoja chyba a dari sa iba “ prespekulovancom”.
Moj muz je z hladovej doliny, takze ked chcel na vysku musel si na nu zarobit letnou brigadou a pracovanim popri skole. Vdaka tomu ma v 35 15 rokov skusenosti v IT sektore a je mu ako manazerovi velmi dobre, no ked studoval chodil praca- prednasky- postel.
Mne rodicia mohli financovat studium ale sama som sa hanbila brat po 20 peniaze, takze kym moji spoluziaci chodili po veceroch chlastat ja som pracovala. Ucila som sa len vecer medzi 8 az polnocou a po vikendoch a aj tak som mala cerveny diplom a cenu dekana. Po bakalarovi som dostala pracu a presla som na externe, 9 h denne v robote, hodina dochadzania. Kazdy vikend ucenie. Ked som musela, robila som pracu aj za manazera. Po roku prace som mala vyse dvojnasobny plat aky budu mat dlhodobo moji spoluziaci.

To nie su spekulacie, to su ciny miesto lamentovania. Vychodit strednu a poslat zivotopis vie 90% populacie. Co navyse si urobila ty?

eluveitie31
22. apr 2020

@c_est_la_vie Ani som všetko nečítala, a prepáč, reálne kopec ľudí na SK nemá rezervy. Sú totiž aj ľudia s minim. mzdou, ktorí majú chronicky alebo inak choré dieťa, alebo sami sú chorí a veľa financií ide na liečby, lieky. Takže prosím, nepoučuj ma, ako môže fungovať kopec rodín. A to ešte pred krízou. O tom, čo bude potom sa ani nebudem tu baviť.

jaskolka
22. apr 2020

Ak obaja s partnerom túžite po bábätku, choďte do toho. Úprimne vek ti nedovoľuje už čakať rok, dva, tri atď.. Nikdy sa nedá povedať, aká bude situácia neskôr, môžeš mať x plánov a aj tak sa musíš prispôsobiť aktuálnym okolnostiam. Ja som tiež si predstavovala, že v tehotenstve budem chodiť na cvičenia pre tehulky, nakupovať v obchode vecičky a aha, ani do poradne manžel nesmie ísť. Ale nezmením to, proste teraz je situácia, aká je.To, že sa budete snažiť, nemusí aj hneď vyjsť na prvú šupu, ale môže. Dieťa zase až tak hrozne veľa nestojí, ok, potom školka, škola atd, ale bábätko skutočne veľa toho nepotrebuje. Ak budeš môcť kojiť, máš vyhraté na dlhý čas, vybavicku môžeš mať z druhej ruky,nepotrebujes 900 eurovy kočík, a podobne.deti sa rodili a budú rodiť stale, a v normálnom prostredí ani jedno neumrie od hladu, či zimy.

miadi
22. apr 2020

Je to jednoduche Bud dieta chces a mas prenho zazemie ci je korona ci nie ., nežijes v afrike ale v krajine kde vzdy bude praca a jedlo. Jedno dieta z teba žobraka neurobi. Prve 3r su vydavky na zivot babatka minimalne ( pokial mu do 3r neplanujes kupit kopec zbytocnosti aby malo “vsetko”) oblecko sa da zohnat lacne a kym nechodi do skolky netreba ho vela. Dieta nepotrebuje predrazeny kocik to uz je skor pycha matiek. Tie 3roky ubehnu tak rychlo., a život sa da “uživat” aj s dietatom. To najlepsie je zadarmo. Objatie laska smiech stastne dieta. Radosti a starosti materstva. Ked budes mat babo urcite nebudes lutovat ze si to neodložila na idealnejši čas. No ked sa nepoštasti urcite budes lutovat ze si to odkladala pridlho. Ak chces aby malo vase dieta lepsi život budes ho viest k vzdelaniu ktore je kluč k lepsie platenej praci. Uloha rodica nie je dat dietatu modre z neba ale naucit ho žit sebestačne aby si svoje sny a tuzby v dospelosti vedelo splnit pracou a snahou.

buducamama
autor
22. apr 2020

@zuzkalujza dakujem, az mi slzy vosli do oci. Veru, na dieta nie je asi nikdy spravny cas, treba sa riadit srdieckom.

buducamama
autor
22. apr 2020

@1gabriela13 to mas veru pravdu, dakujem

buducamama
autor
22. apr 2020

@miadi krasne, dakujem🙂