icon

Strach z tehotenstva a pôrodu

19. feb 2025

Ahojte.
Ja neviem ani kde zacat. Mam 31 rokov. Biologicke hodiny tikaju ale za jednak nemam ani partnera na stabilneho a nechcem zas rodit v 40 ke. Obavam sa ze v starobe ani pes po mne nestekne.
Kedze som jedinavik a skuutocne zial v sirokej rodine nemame nikoho kto ma pod 50.:((((( ziadna sesterka bratranec. Kanosky vsetky vydate deti maju. Chcem sa urcite vydat to je jasne. Nechcem byt sama als bojim sa panicky tehotenstva. Velmi. Ale az extremne. Hlavne vysetteni u gynekologa. Viem ze davaju vnutromaternicove sono stale dovnutra ja ho napr nezvladam. Bojim sa ze zacnem krvacat alebo mat bolesti povas tehotenstva. Ze sa nieco pptoto a je to moje telo zdravie bojim sa strasne ze ja to fyzick ani psChicky nezvladnem a nedam ale skor asi fyzicky bojim sa strasne bolestii a ja mam problem aj s vysetrenim u gynekologa.
Ako to cele tehotenstvo prebieha co ked zwna krvaca alebo co... Pchaju jej tam dobnutra sondy alebo
. Brrr ja neviem bojim sa az ma striasa.
A porod ani nehovorim. Jedine sekcia prichadza do uvahy. Inak prirodzene nie. To som zavrhla uz v detstve.. Prosim vas co so mnou. Bojim sa ze zostanem sama

ingush616
20. feb 2025

V prvom rade by som odporučila nemyslieť len na negatívne veci, a hlavne nepredbiehať. Je to zbytočne.
Začni mysliet inak, inak privolavaš si to čo si sama píšeš. A báť sa niečoho čo je ešte v nedohľadne? Načo si robíš zbytočne stresy?
P.s za mňa sekcia je oveľa horšia ako prirodzený pôrod. Niektoré zeny majú po sekcii dlhodobé zdravotne problémy … čo samozrejme ani nemusí byt. Hlavne nerozmyslaj nad tým kým je to nerelevantné

autor
20. feb 2025

@ingush616 ake problemy?
Ja poznam tri a bolinfajn.

Ja odpadnem ked mi beru krv a moc inak.

Ako orebiehaju gynekologicke kontroly co robi gynekolog. Je moznost aj odmietnut vnutromaternicove sono?

vler
20. feb 2025

Chces dieta, ale pytas sa ci mozes odmietnut vysetrenie ktore ma za ucel potvrdenie ze tehotenstvo prebieha v poriadku? Ake este vysetrenia by si odmietla? A ako zvladnes ked Tvojmu dietatu budu brat krv?

autor
20. feb 2025

@vler nemozem za to. Nechapes to.
Moja babka mi vrsvela ze ked bola ona tehotna v 60 rokoch ze ziadne vysetrenia neexistovali. Porodila nadherne dieta moju mamu. Zdrave silne a krasne.
Pewcco by teda dnesne zwny mali chodit na nejake vnutromaternicove sono. Ja sa toho bojim. Ja toto sono momentalne nezvladam anj teraz. Mna to tak hrozne boli ze to nedavam. V tehotenstve to asi nebude inak.

vler
20. feb 2025

Nie ze ja nechapem-otazky ktore som Ti podsunula mali viest k Tvojmu zamysleniu sa a snahe poradit si so svojim Problemom s velkym P.
A z tejto ocividne zbytocnej diskusie odchadzam.

barka1
20. feb 2025

A ty nechodíš na pravidelné gynekologické prehliadky?
Si panna? Teda niezeby to bolo rovnake, ale však aj pri pohlavnom styku "ti tam nieco pchaju".
A argument, ze tvoja babka pred X rokmi porodila zdravé dieta...to co je za argument??? Ja by som trebars bez diagnostiky umrela, aj s dieťaťom.
Inak aj nie si troll, tak potrebujes psychologa. Urgentne. Lebo toto asi nebude tvoj jediný životný problém.

subartic
20. feb 2025

@barka1 myslím že toto je už na psychiatra.

mirkam3
20. feb 2025

Máš 31 rokov a MYSLÍŠ SI, že ti tikajú biologické hodiny a už si v mysli vykresľuješ to najhoršie… alebo si troll (ale ešte chvilu predpokladajme, že nie). Podla mna ak by ti tie hodiny naozaj tikali, mnoho z toho čo popisuješ by si hodila za hlavu pre dobro veci…ak nie si pripravená ani len na vaginálne sono (a nie, nerobí sa pri každom vyšetrení v tehu) tak nie, nie si priprsvena na dieta “štandardnou cestou” za pomoci dnešnej medicíny. Ale kľudne dieta maj i tak (ako tvoja babka) a ku gynekológovi vôbec chodiť nemusis, aj porodiť môžeš doma v kúpeľni ak chceš. Tvoje telo a tvoja volba - Ak ti to stojí za to riziko. Kymď príde stabilný partner (ak teda čakáš na toho a nechceš dieta s nejakým kamosom s výhodami), skús za pomoci odborníkov popracovať na svojich psychických problémoch. Myslím to v dobrom. Ak to nechceš riešiť, Ok - tiež tvoja volba - nie každý musí byt biologickým rodičom. Sú aj iné možnosti…

domka222
20. feb 2025

Vnútromaternicové sono? Ale to si myslíš, že ti to zavedú do maternice? A pri sexe si tam nedáš tiež nič pchať? Vieš čo dievča zlaté, vykašli sa asi radšej na to.

januska12323
20. feb 2025

Ak si nevymýšľaš potrebuješ psychickú pomoc. Nemáš partnera ktovie kedy v budúcnosti budeš možno tehotná a ty už máš z toho stresy? Zbytočne si kazíš život.

jaskolka
20. feb 2025

Autorka,toto mi príde už ako nejaká psychicka porucha... Taký extrémny strach z vaginalneho usg (nie vnutromaternicoveho, mimochodom) máš? S teraz chodis ako na prehliadku? Veď to usg je úplne tenká sonda. Či nechodíš vôbec?
Navyše sa dopredu už obavas niečoho,čo ani nevieš kedy a či vôbec bude u teba aktuálne,keďže momentálne nemáš ani partnera. Dopredu si vytváras "hrôzostrašné scenáre"a zbytočne sa tak ešte viac stresujes

michaela789
20. feb 2025

Aké vnutromaternicove sono? To odkiaľ máš? Bola si niekedy u gynekológa? Sono je cez brušnú stenu (vonkajšie) a vaginálne (do pošvy, ale rozhodne nie do maternce a už tobôž nie počas tehotenstva, keď je maternica zavretá).
Ja neviem čo ti kto povedal ale návšteva gynekológa už dávno nemusí byť mäsiarsky zážitok ako kedysi. Lekári sú citliví, vyšetrujú pomaly a neustále komunikujú s pacientkou aby sa ubezpečili, že sa cíti v poriadku. Aspoň teda návštevy u môjho gynekológa sú úplne normálne, ľudské, bezbolestné.... Takže sa daj dohromady, prečítaj si recenzie na lekárov v tvojom meste a objednaj sa.
Tehotenstvo je náročné (únava, bolesti kĺbov, chrbta, nevoľnosti) ale nič čo by nevyriešila hodinka dve navyše s nohami hore. Pôrod? No, ten bolí...je to pôrod. Ak chceš mať deti, tak by bolo dobré (a zdravé) sa pred takouto bolesťou pokoriť a zniesť ju pretože k tomu jednoducho patrí. Existuje epidural alebo plánovaná sekcia...ale aj po sekcii bolesti nastanú po odoznení liekov takže tam sa tomu úplne nevyhneš nikdy.

really8
20. feb 2025

Fuuuui tak tu je extremny prievan. Nedivim sa ze nemas chlapa.

kitycat
20. feb 2025

Vykasli sa na to... ako myslis ze ta oplodni chlap? To je presne to idte ako vysetrenie sonom a od 3m je to ultrazvuk cez brucho.

Myslim ale, ze labilna zena nema mat dieta

jaskolka
20. feb 2025

@kitycat ešte by som podotkla na margo toho oplodnenia,že "nástroj"muža potrebný na oplodnenie je obvykle väčší a objemnejší ako vaginálna sonda 😁

maryetta
20. feb 2025

Neverim ze mozes mat 30 rokov a taketo zmyslanie...
a hlavne uplne scestne info... predstavy....

marhulka13
20. feb 2025

@jaskolka nikdy nevieš, s akými mužmi ma dievka skusenost 😁

majulka098
20. feb 2025

Smer psychológ alebo aj psychiater pokojne ... Samozrejme gynekológ ... Plus sa doučiť určité veci o tehotenstve, pôrode a vyšetreniach u gynekológa ... A v neposlednom rade, ak chceš otehotnieť, mala by si mať chlapa, ak teda nechceš na umelé oplodnenie, kde je to ešte náročnejšie... Žena v tvojom veku by mala mať trochu viac rozumu, takže deti určite nedoporučujem, kým ten rozum nedostaneš

mirkam3
20. feb 2025

A ešte autorka, ako píšeš:” A porod ani nehovorim. Jedine sekcia prichadza do uvahy. Inak prirodzene nie. To som zavrhla uz v detstve.” .

Tu by som ťa tiež chcela uviesť do reality: žiaden gynekológ ti nespraví sekciu bez vyšetrení ktorých sa ty bojíš (a indikácie) a preto, lebo si sa tak rozhodla už v detstve 🙄😏 (whaaaat?!).

Rezat bez vyšetrenia ta bude možno akurat tak vyštudovaný mäsiar, nie zdravotník.

kiwi3
20. feb 2025

ja si teda osobne myslim, ze toto u autorky nikdy nebude realny problem a so svojim postojom k zivotu si toho stabilneho partnera nikdy nenajde. predpokladam, ze sa k tomu este ani nikdy v zivote nepriblizila. casto je tam potom aj nejaka medicinska prekazka, ktoru vidim, ze nebude schopna riesit.
bola tu raz tema, kde morbidne obezna zena fantazirovala, ze raz bude matkou s muzom, s ktorym mozno bude nejaky vztah. nevedela sa pritom postarat ani sama o seba. tak nejak tak mi to pripada. akurat, ze tu je problem psychicka choroba.

jaskolka
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
20. feb 2025
k47
20. feb 2025

Ja verím, že každý neprimeraný strach sa dá riešiť dobre zvolenou psychoterapiou. Ak nezvládaš stres tak všeobecne, tak tej práce na sebe bude viac.
O tehotenstve a pôrode máš zdá sa aj nejaké mylné predstavy, ktoré preba uviesť na pravú mieru. Ale to, že majú svoje nepríjemné stránky a riziká je fakt, s ktorým sa dá jedine zmieriť alebo sa modliť.
Extrémny strach z pôrodu vie byť indikáciou pre cisársky rez, ak ti to potvrdí psychiater, no určite je príjemnejšie pracovať na odstránení toho strachu, než rovno rezať. Máš ešte kopu času, ak nemáš ešte ani partnera.

really8
20. feb 2025

@jaskolka boze moj. To co stavara? Ostuda na storokov. A este je pysna ako co to prezila. No stastna osoba ked aj najvacsi problem bol doteraz zlomeny nechtik

kitycat
20. feb 2025

@jaskolka nechceka som ju strasit. Mozno by stretla pidpriemerneho ako raz ja 😆

crazy_cat_lady
20. feb 2025

toto je uz na odbornika, takyto panicky strach. a nepotesim sa, ale cisarsky si nevies len tak zaziadat, lebo chces - mozno keby si mala psychologom/psychiatrom to potvrdene, ale neviem, ci si myslis, ze je to med lizat, ked ti rozrezu niekolko vrstiev na bruchu :D