icon

Tehotenstvo a hydrocefalus

nikoworka
27. dec 2022

Dobrý večer. Mám 34 rokov a od narodenia mám hydrocefalus. Chvála Bohu žijem plnohodnotný život, mám manžela a už rok a pol sa snažíme o bábätko. No vzhľadom na moju diagnózu mi niektorí lekári vravia, že by to nemal byť problém, iní majú opačný názor. Nájde sa tu niekto, kto mi vie poradiť? Ďakujem.

bilberryday
•
Autor odpoveď zmazal
•
drake122
•
27. dec 2022

To je zložitá otázka a závisí od mnohých faktorov ako sa hydrocefalus od narodenia správal, aké lieky a liečebné metódy boli použité a podobne. Ale v zásade, ak od detstva si nemala žiadne hormonálne, alebo iné problémy skrz útlak mozgových štruktúr z hydrocefalu tak by to nemuselo spôsobovať problém s otehotnením.

nikoworka
autor
•
27. dec 2022

@bilberryday skôr ide o mňa, či by som to zvládla. Čo sa týka dedenia, viem, že to máme v rodine.

bilberryday
•
Autor odpoveď zmazal
•
drake122
•
27. dec 2022

@nikoworka Ano, tehotenstvo a pôrod zvládneš. Budeš na rizikovom a možno ťa budú nútiť rodiť sekciou, ale zvládnuť sa to dá.

nikoworka
autor
•
27. dec 2022

@drake122 No ja chvála bohu žijem plnohodnotný život a práve pre to si chcem aj založiť rodinu. Po gynekologickej stránke som v poriadku. Lieky neužívam žiadne, akurát mám za sebou niekoľko operácii. Akurát mam v bruchu zavedený shunt-hadičku z mozgu, ktorá odvádza likvor a keď sa tá upchá, tak to by mohlo spôsobiť najväčší problém... A práve to ma trápi...

nikoworka
autor
•
27. dec 2022

@drake122 to mi bolo povedané, že pôrod bude sekciou, na to som psychicky pripravená, skôr sa obávam toho tehotenstva...

nikoworka
autor
•
27. dec 2022

@drake122 ty o tom niečo vieš alebo s tým máš skúsenosť?

drake122
•
27. dec 2022

@drake122 Dobre tak ak máš VP shunt ohrozená budeš viac ty ako dieťa, najmä v 3. trimestri. Bude vyšší vnútrobrušný tlak a potom sa môže odvádzací katéter upchať. Dá sa to riešiť a stále vynosiť úspešne dieťa, ale jednoducho máš vyššie riziko, s tým sa treba zmieriť. So svojim neurochirurgom sa poraď, že chcete dieťa, ten vám to vysvetlí.

nikoworka
autor
•
27. dec 2022

@drake122 ďakujem. Zase vo mne svitla maličká nádej 🙂 mne práve neurochirurgička povedala, že by nemal byť žiadny problém, no moja neurologička mi tehotenstvo neodporúča...

drake122
•
27. dec 2022

@nikoworka Jeden bagatelizuje, druhý je zas extrémne opatrný a nechce riskovať. Pravda je vždy niekde v strede. Ale ak sa aj s hadičkou v hlave nejakému chlapovi tak páčiš, že ti chce urobiť dieťa, tak to stojí za to skúsiť. Teba z prípadného upchatého VP shuntu takmer naisto dajú dokopy, no proste riziká pre teba aj pre to dieťa tam stále budú a ich akceptovať treba, s výsledkom bude treba žiť. Pomôže ak budeš mať skúsených a zodpovedných doktorov, gynekológa a neurochirurga.

nikoworka
autor
•
27. dec 2022

@drake122 Ešte raz veľmi pekne ďakujem, presne toto som potrebovala 🙂

maciatkolulu
•
Odpoveď bola odstránená
•
maciatkolulu
•
Odpoveď bola odstránená
•
drake122
•
27. dec 2022

@maciatkolulu keď niečomu nerozumieš tak nekomentuj. Rozhodne, viditeľnosť priebehu hadičky na krku nosiča VP shuntu bude najväčšia prekážka v hľadaní partnera, že?🙄

maciatkolulu
•
Odpoveď bola odstránená
•
nikoworka
autor
•
28. dec 2022

@maciatkolulu Ahoj, presne niekoho takého hľadám, kto má s touto diagnózou osobnú skúsenosť. Veľmi túžim, ako iste každá žena, založiť si vlastnú rodinu. Áno, s hydrocephalom sa dá žiť plnohodnotný život. Ja tak žijem už 34 rokov.
Naposledy, teda už 2x po sebe (s odstupom 10 rokov) som bola operovaná v Nových Zámkoch. Ty si odkiaľ, ak sa smiem opýtať?

maciatkolulu
•
Odpoveď bola odstránená
•
veronikatiki
•
5. okt 2025
@maciatkolulu
Odpoveď bola zmazaná

@maciatkolulu tiez sa chcem opytat mam hydrocefal 10tok aj shunt uz viackrat operovana kedze sa upchal teraz som v 5 tyzdni bude problem nechat si male,?

maciatkolulu
•
Odpoveď bola odstránená
•
veronikatiki
•
6. okt 2025
@maciatkolulu
Odpoveď bola zmazaná

@maciatkolulu dakujem pekne bojim sa ci shunt nebude utlacani malym ci to nezmeni tlak v pristroji