Tokofóbia - panický strach z tehotenstva a pôrodu
Ahojte, velmi velmi tuzim po dietatku a s muzom sme na to uz pripraveni, vela sa o tom rozpravame a v nasich zivotom nastal na toto cas, ale cim blizsie su moje plodne dni, tym vacsia panika ma chyta.
Uz predtym som vedela, ze toto bude nieco, s cim nebudem celkom okej (som velmi uzkostny clovek uz beztak), napriklad som nikdy ani len neuvazovala mat vaginalny porod - vzdy som hovorila, ze si vybavim cisarsky za kazdu cenu, no teraz mam panicky strach uz iba z pomyslenia na otehotnenie.
Mam strach z bolesti, z nevolnosti, z too, ako s abude menit moje telo, z hemoroidov, vypadavania vlasov, z toho, ze s ami pokazia zuby, z toho, ze potratim, ze mi babatko umrie v maternici a budem ho musiet porodit, ze priberiem a budem sa hnusit sama sebe (mam historiu PPP), ze sa mi zhorsi psychicky stav, budem mat vykyvy nalad, ze bude nieco vo mne rast vo mne tiez nevzbudzuje euforicke pocity ako o nich citam a pocuvam. Nerada chodim po doktoroch.
Skratka, obdobie, kedy by som mala skakat radostou, sa u mna zmenilo na des a hrozu. Vela z muzom hovorime aj o moznosti adopcie - dohodli sme sa, ze aspon jedno diet aby sme mali biologicke, lenze ja sa obavam, ze toto nebude mozne. Kebyze sa ukaze, ze nemozem otehotniet, ulavilo by sa mi. Uz som aj uvazovala, ze si v tajnosti necham predpisat antikoncepciu a budeme akoze skusat, ale takto klamat svojho muza by som nedokazala.
Predostrela som mu tento moj vnutorny boj a bol sklamany, vraj si nevie premysliet, ci by toto bola prenho cesta - nemat ani jedno bio dieta ☹
Pre mna je adopcia logickym, racionalnym a preferovanym riesenim problemu.
Je tu niekto, kto to ma podobne? Ako ste to riesili?
Dakujem vopred!

@puertorico
@celenkasjablkami mne nepomáha ani to, chodím ku psychiatričke už dlho, v prípade extrémnej tokofóbie by som sa aj podrezala, len nech mi urobia sekciu namiesto pôrodu. Ja viem, že to znie extrémne, ale ja mám aj iné problémy a ženy v mojom okolí boli zmrzačené aj kliešťami, mali depresie a iné stavy. Odmietali po pôrode sex, už nikdy neboli spokojné ako pred tým, je dokonca na rozvod predsa. Trauma. Muži komentovali ich priberanie a aj ženy (ja im toto nerobím). Priberanie na váhe počas tehotenstva by som prežila do istej miery - veď schudnúť sa dá potom, nikdy som tehotné ženy nepovažovala za vyslovene tučné alebo škaredé, skôr za krásne a odvážne. Za fakt s prepáčením tučné považujem z môjho okolia práveže daktoré ženy bez detí, to nie je predsa o tom :D Ale na rozdiel od tejto baby deti nechcem. Len potrebujem upokojiť , že ak by som nedajbože otehotnela tak psychiater môže indikovať sekciu a musia ho rešpektovať -ja mám panickú poruchu a nevieme, či nie som aj trochu asperger a OCD. Mám aj iné silné fóbie ale nie také ako toto.