Trikrát som potratila. Už to musí výjsť
mám za sebou 3 potraty a zhanam vsetky mozne aj nemozne infosky skusenosti a rady aby som konecne na nieco prisla. Ak je tu niekto s podobnym osudom budem rada ak sa pridate a podelite so svojimi bojovymi plnami do noveho roku 🙂
@lulu10 v ISCARE. Na to, ze som tehu som prisla tehu testikmi a raz i z krvi. 1-2 dni pozitivny a potom hcg klesalo. Je to krasne vidiet i na bazalnej teplote. Aha, ty nemas ziadne mimi, tak to je ine. My mame 13 rocnu dceru, takze bez dietata by som nezostala. Zdravotne komplikacie mozu byt akekolvek. Moze mat darca v rodine geneticke ochorenie, napriklad spinalnu atrofiu (odumieranie svalstva), ktora sa bezne nezistuje. Ak sa vsak v nejakej i sirsej rodine (tvojej ci manzelovej) taketo mimi narodilo, tak si to mozes dat zistit, ci sa neprenasa i u vas. Darca to robit nebude a v CAR sa to nevysetruje, lebo takych ochoreni je milion. Zistuju sa len casto sa vyskytujuce mutacie. Ale ako vravim, toto sa musi kazdy rozhodnut sam.
@cecil36 a ta prva dcera sa podarila bez problemov? U nas su ziadne taketo ochorenia v rodine neni, ani v manzelovej, to uz som prebrala asi 100krat. Zostava nam skumat len tie spermie alebo sa zahryznut este do tej mojej imunity, inak fakt neviem, a ake nam zostava riesenie ak budu spermie ryhovane? asi ziadne ci?
@lulu10 ano bola bez problemov 😉 , ale to uz je vela rokov dozadu, takze aj takato zmena moze nastat. To je super, ze v rodine nic take nemate, ja som len chcela zdoraznit, ze ak sa ide do darcovskych vajok alebo spermii, tak nevies ako je na tom darca a ze pre mna by to bol (nielen preto, ale je to jeden z dovodov) dovod preco to neriskovat. A preco myslis, ze mas nieco s imunitou? Ved vysledky mas a su ok. Ak potrebujes mat istotu, ze si naozaj ok, znehni na hematologiu. Ak by bol problem v potrhanje DNA- teda fragmentacii spermii, je dolezite ako velmi su poskodene. Do 12% je to v norme, nad 12% uz to zacina byt problem a pri 25% a viac je sanca takmer nulova. Potom uz zostava len darcovske spermie alebo adopcia. Som zvedava, ako dopadneme my 😒
@cecil36 ako prebiehala ta fragmentacia? a ako dlho cakate na vysledky? neviem ci mam nieco s imunitou(podla vysledkov nie),ale uz neviem coho sa chytit a v com sa špárať teda okrem tych spermii. Na hematologii som bola, vysledky krvi mam vyborne, teda okrem tej mutácie MTHFR C677T-od oboch rodicov, ale homocystein aj ostatne hodnoty som mala ok. Nevies kolko spermii sa skuma pri tej fragmentacii?
@lulu10 fragmentacia prebiehala ako obycajny spermiogram a vysledky budu cca za tyzden. Mali sme pohovor s genetickou, z ktorej ja osobne som bola sklamana, lebo mi nepovedala ziadnu novinku, nic co by som nevedela 😀, tisla na do PIGD a do klasisceho ivf, co ja odmietam. Lulu, myslim, ze patraj po tom spermiograme, lebo viem, ze cim je horsi spermiogram, najmä morfologia, tym je horsia i ta fragmentacia. MTHFR neber vobec do uvahy, mas homozygota, takze je to v pohode. No neviem ti povedat kolko presne spermii sa skuma pri fragmentacii, ale urcite je to väcsie mnozstvo, aby vedeli vyratat, kolko percent ma zlu fragmentaciu DNA.
@cecil36 preco odmietas IVF? do PIGD by som ani ja nesla, nic dobre som o tom necitala, najvacsi strach mam ze bude zla ta fragmentacia a uz nam nebude pomoci! neviem co potom, pisala som mojmu lekarovi v Heliose ci robia tu fragmentaciu, tak cakam na odpoved. Aky mas ty bojovy plan ak vam vyjde zla ta fragmentacia? daj prosim ta nejaky napad a nakopni ma co dalej... 😅
@lulu10 ja odmietam iba klasicke ivf s mnozstvom hormonov (mame vyssi vyskyt jedneho ochorenia, ktoremu hormony nerobia dobre a tak to fakt nemienim riskovat). ivf nativ alebo soft v principe neodmietam, ale pri zlej fragmentacii neviem ci by to malo z,mysel, pretoze oni pri ivf nevidia ci ta "pekna" spermia nema tiez potrhanu DNA. A ona sa aj deli- do tretieho dna, ked za vyvoj zodpoveda vajko, az neskor sa vyvoj zastavi. A bojovy plan? Hmm rada by som ta nejako nakopla, ale ak by vysla u nas zla fragmentacia, tak sama neviem co dalej. Alebo lepsie povedane viem (len si to nechcem pripustit), zostali by sme bez druheho mimi 😒 😒 😒 😒
@cecil36 no nie nie taketo moznosti tu nepripustame, takze moja uvaha: pri tej fragmentacii nemusia byt predsa vsetky spermie ryhovane alebo ano? ved keby nasli neryhovanu spermosku tak tu by mohli pouzit pri IVF alebo si to predstavujem prilis jednoducho? ak u nas bude zla fragmentacia tak pouzijeme darcovske spermie, a ak ani to nebude riesenim tak adopcia 😉
@lulu10 no bohuzial nefunguje to tak ako myslis. Fragmentaciou sa spermosky znehodnotia a nie su pouzitelne na ivf. Navyse, norma je taka, ze 10-12% fragmentacia je este v norme, vsetko ostatne je zle a 25% a viac je absolutna neplodnost. Tesim sa, ze vy este mate moznosti (darcovske, adopcia), my bohuzial nie. No kurnajs nejaka depka ma chyta 😀. A vy ste s MT ked chodite do heliosu? Nam tam robili protilatky proti spermiam.
@cecil36 s tou depou mi ani nehovor, ale snazim sa nad tym radsej nerozmyslat bo by som sa scvokla,niesme z Martina ale Helios nam bol doporuceny ako naj tak sme sli tam a sme spokojni zatial, aj ked momentalne neviem co dalej... ale dame si urobit fragmentaciu a uvidime, budem to dalej riesit ked budem vediet co a ako, inak mna vcera chytila riadna panika a zatial sa drzi svina jedna
@lulu10 manzelov spermiogram bol ukazkovy pred tym ako som otehotnela s dcerou - cize uz asi 3 roky dozadu.
Teraz ale po 3.aborte navrhol gyndos spermiogram zopakovat, s cim my absolutne nemame problem, lebo je pravda, ze na nahodu to nevyzera a nejaku inu pricinu to mat musi.
Do Prahy na imuno som uz objednana koncom februara, chcem vediet na com sme, aj keby tam nic nenasli, ja uz nemam co stratit, kaslat na tie prachy aj keby mi poistovna nic nepreplatila...
@margarita no jasne treba skusit vsetko, mne robili imunologicke vysetrenie-protilatky pri trofoblastu aj proti spermiam v Heliose v Martine a bolo to negativne, presne tak na peniaze sa vykaslat, keby mi to nerobili v Heliose tak tiez idem do Prahy, co by som dala za to aby sme vedeli nejaku pricinu aj ked u nas pricina bude asi tie spermie-a toho sa najviac bojim ☹
@cecil36 ahoj uz mate vysledky? daj mi potom prosim vediet ako pokracujete, v Heliose tu fragmentaciu nerobia, tak jedine ten ISCAR, prosim ta a vacsia lamavost chromozomov znamena ze spermie su ryhovane? Lebo doktor z Heliosu mi odpovedal ze: "Fragmentáciu DNA nerobíme, pri väčšej lámavosti chromozómov je na zváženie genetické vyšetrenie a predimplantačná genetická diagnostika." Ale ako zistim ci mame vacsiu lamavost chromozomov?-tou fragmentaciou? alebo to je zas nieco ine? 😅
@lulu10 tak to co povedal dr. je riadna hlupost. Genetika moze urcit ci spermiogram nie je zhorseny napriklad cystickou fibrozou, zlym karyotypom a podobne. Tak isto predimplantacna diagnostika zisti par genetickych poskodeni embrya. "Lamavost" chromozomov zistite len vysetrenim fragmentacie DNA spermii. Spermia s poskodenou DNA nie je vhodna na oplodnenie. I ked paradoxne, vajko sa nou takmer vzdy oplodni, ale dalsi vyvoj je zly. Ani pekna spermia nezaruci, ze ma dobre DNA (vela muzov s normospermiogramom, ktori nemozu pocat dieta ma zlu faragmentaciu). A ano, uz mame vysledky, ale nechcem ich zverejnovat, prepac.
@cecil36 musim si to viac krat precitat aby som to vsetko pekne pochopila 😀 nam robili genetiku v NR-karyotypy mame obidvaja v poriadku, nic nam nezistili, je este nejake ine geneticke vysetrenie ktore treba urobit?
To PIGD sa mi nepozdava-ale to sme tu uz rozoberali 🙂 Dufam ze tie vysledky su ok 😵 z nasich mam brutal strach uz teraz a to som o tej fragmentacii chlapovi este ani nepovedala 😅
@dilema ahoj, takze bojovy plan je: marec -fragmentacia DNA spermii a podla vysledku sa rozhodneme co dalej, pocitam s tym ze tam bude problem,ak to naozaj tak bude tak skusime PICSI, ak bude vysledok fragmentacie dobry tak uz fakt neviem... 😅 tak dame v lete dovolenku pri mori a budeme sa dalej snazit, inak neviem, aky mas problem ty a ako pokracujete?
ja idem v stredu do Brna, tak potom sa ozvem :D
@cecil36 @lulu10
Ahojte mam za sebou dva potraty tak som si citala vasu debatu, chcem vas obe upozornit ze to co uz par krat spomenula cecil o homo a heterozygote je presne naopak!!! Homo je od oboch rodicov a teda nemenna zrazanlivost krvi ktoru je nutne v tehu riedit!!! To heterozygot ma 40% populacie.. Tak lulu nezanedbavaj to riedenie a ked potracas 5-6-7 tt mozno by si mala skusit zacat riedit hned od pocatia alebO par dni pred ms!
Velmi drzim palce obom a vsetkym nam co sa snazime a nemame to lahke..
@miumia jasne, ze homo je od oboch rodicov, ale vobec neznamena, ze to treba "riedit". MTHFR je naozaj v populacii rozsirene. Je to individualne, ak mas homocystein v norme a aj vsetky ostatne vysledky z krvi, pichanie fraxiku nie je nutne! Potracanie moze byt naozaj z roznych pricin (zla fragmentacia spermii, ureaplazmy, protilatky proti trofoblastu atd.) Takze pausalizovat, ze kazdy kto ma homozygota musi nieco pichat je scestne a nie je tomu tak. Ja mam MTHFR homozygot, nikdy som nepotracala kvoli tomu a ani nic nepicham, iba ma sleduje hematologicka. Tot vsjo.

@cecil36 a kde vam robia tu fragmentaciu? jasne budem drzat paluchy 😉 , ako si prisla nato ze si tehu alebo ze si potratila do mrsky? pre mna bol vzdy prvy znak meskajuca mrcha. Je mi jasne ze to darcovstvo nesie so sebou velke rizika, ale ak by som sa mala rozhodnut ci byt cely zivot bez deti alebo dracovske spermie tak jednoznacne darca. Ake mozu nastat zdravotne komplikacie? Bozinku preco je to vsetko take komplikovane!