icon

Túžba po zdravom dieťati v neharmonickom vzťahu

6. jan 2026

Zdravím. Riesim choulostivu otázku. Mám syna s PAS a lahsou MR. Čaka ho speciálna školka, potom chránene byvanie, chránena dielna? Možno, ked bude velmi šikovný, vyučny list. Škoda, cakala som vysokoškolaka. Budem mat 41 rokov, s manželom vztah nie úplne harmonický. Rozvod nie je na spadnutie, ale nie je bez problémov. A dalšie dieta. Ak by bol syn zdravý, tak rozhodne nie. Ale syn zdravý nie je, je to velmi deprimujuce, mat len jedno dieta a zrovna autistu. Nebude nikdy mat normalny život. A velmi tuzime si užit život so zdravym dietatom. Chodíme na vsetky možné generické vyšetrenia, nic sa nenašlo. Syn bol na magnetickej rezonancii mozgu v narkóze a nenašla sa neurovyvojova porucha. Asi to bolo sposobnene porodom, si myslíme. Akutna sekcia 5 minut po 12, syn celý fialový, stlačený v úzkych cestách. Meriam 155 cm, som drobná a chudá, moja mama mala vsetky porody sekciou tiez, máme to v rode. Druhý porod by sa pokojne zaplatila akakolvek ciastka za plánovánu sekciu, ziadne pokusy. Len trochu mna trápi, či je rozumné a morálne voci tomu maličkému doviest ho do takého vztahu? Tieto Vianoce som bola chora, aj horucky a manžel to nezvládal. Nutil mna upratovat, aj v bolestiach, lebo povedal. Ale je tu tužba mat zdravé dieta, ale to asi ten, kto má zdravé deti nepochopí.

barborab1411
6. jan 2026

Keby sa ti zdravé dieťa rozhodlo neísť na vysokú školu tak urobis co?Podľa mňa máš príliš veľa rokov a doma nestabilnú situáciu aby si zvládla tu možnosť (ktorá je vyššia vzhľadom na tvoj vek)že aj druhé dieťa nebude v poriadku.

anonym_7ee746
6. jan 2026
@anonym_dd17a6

@anonym_autor my zdrave deti, kde je súrodenec postihnutý sa volame sklenené deti. Nie je to pravda, ze je to pre zdrave dieta v pohode. Iba sa prisposobi, lebo ine nepozna. Ani ja som nepoznala. A ten rozdiel som pochopila, az ked som mala vlastne zdrave dieta. A je to sakra rozdiel ako som zila ja a ako zije moj syn. Aj ked sme s rodicmi mali aktivity, cestovali ale vsetko sa prispôsobovalo súrodencovi. Teraz mam otca stareho a matku uz nemam. Súrodenca vsak mam. Co myslis? Mozem si zit len tak svoj zivot. Ano zijem ale v podvedomi, mam stale to, ze ked sa uz moj súrodenec nebude vediet o seba postarat, tak ja to budem musiet riesit.

@anonym_dd17a6 Aky postih ma tvoj surodenec?

deti95060810
6. jan 2026

nie je to celé vymyslené? Ktorá svokra sa už len stará do toho aby nevesta bola zas tehotná? Keď vidí aké sú v rodine problémy? a už tresnúť takú blbosť ako že ona dieťa vynosí. 😨
Však to nemôže mať ani ona všetkých pohromade keď si to myslí.

selest
6. jan 2026
@deti95060810

nie je to celé vymyslené? Ktorá svokra sa už len stará do toho aby nevesta bola zas tehotná? Keď vidí aké sú v rodine problémy? a už tresnúť takú blbosť ako že ona dieťa vynosí. 😨
Však to nemôže mať ani ona všetkých pohromade keď si to myslí.

@deti95060810 vies kolko je svokier kt nemaju vsetkych po hromade. Moja byvala "svokra" bola presne taka manipulativna liska, presne by bola toho schopna a samozrejme ze by nevidela ziadne problemy vo vztahu ak by nic nechybalo synackovi.. niekto toho chlapa takto vychoval.

anonym_5a7bee
6. jan 2026

Autorka, ak si realna osoba, pre dobro vas vsetkych, ale hlavne pre dobro toho potencialneho dietata uprimne dufam, ze sa vam druhe dieta nepodarí. Nie ste normalny ani jeden v rodine.

anonym_02c201
6. jan 2026
@selest

@deti95060810 vies kolko je svokier kt nemaju vsetkych po hromade. Moja byvala "svokra" bola presne taka manipulativna liska, presne by bola toho schopna a samozrejme ze by nevidela ziadne problemy vo vztahu ak by nic nechybalo synackovi.. niekto toho chlapa takto vychoval.

@selest Ja osobne, ak by som chcela za každú cenu zdravé vnúča, radšej by som synovi poradila rozvod a nájsť si mladšiu, zdravú zenu. Vzťah im aj tak nefunguje, geneticky k sebe nepasujú, navyše je na tehotenstvo stará. Určite by som nenavrhovala také sprostosti ako vynosiť im vnúča. Toto bude určite vymyslené, aby bola za p.. svokra ako je tu zvykom, nie autorka a jej manžel.

bielasovicka
6. jan 2026

Ja si tiež myslím ze toto je cele vymyslene. Ved takýto ľudia neverím ze existujú. Od autorky, muža, až ku svokre. V tejto rodine nemá rozum ale že vôbec nikto.
A preto verím tomu, že je to vymyslená téma.

zuzanaa239
6. jan 2026

Autorka v takom vzťahu by som dieťa nechcela a chce druhé dieťa manžel? Ja poznám veľa žien po 40 sa im narodili detičky s poruchami najmä Dawni. Do nefunkčného vzťahu ja by som ani zdravé dieťa nechcela.

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_autor

Práve bola u nás svokra a hucala do mna, že druhé dieta musím mat a musím
A musím jej to slubit..dokonca nieco splietala, že ho vynosí ona. Na moje namietky, že o svojom tele si rozhodnem sama, ak dovolí, tak som sebecká, mám srdce z kamena, som chladná a asi syna opustím? Ake opustím, práve naopak, budem tu len prenho celá. Nie, hucala, že som povinná mat druhé.

@anonym_autor svokra nech si ho rovno so synom aj spravi teda

mmoni89
6. jan 2026
@anonym_autor

@marsmykkok chodíme na všemožné pobyty autistických rodin. Sú tam rodiny, kde je jedno dieta choré a další surodenec, surodenci zdraví. Nikdo tam nie je uprednostnovany, ten mladší zdravý paradoxne tahá staršieho. Každý mi tam druhé dieta odporuca. Jedna kamaratka má tažkeho autistu a o 6 rokov mladsieho zdravého a sice oboch lubi rovnako, s jednym chorým by bola deprimovana. Mladší sa na druhej kolajo necíti, má vyčleneny čas len prenho, dokonca jedno zdravé dieta - sestra autistu sa chce stat asistentkou pre tieto prípady.

@anonym_autor sestra ma.4deti z toho jeden je autista.Neviem.preco sa deptas myšlienkou ze aj ďalšie bude

deti95060810
6. jan 2026
@krasneleto

@anonym_autor svokra nech si ho rovno so synom aj spravi teda

@krasneleto ty si to už celé zaklincovala.. 🙄

lacibo
6. jan 2026

@anonym_autor v prvom rade ta trosku povzbudim, take deti ako tvoj syn ja učím, konkrétne deti s PAS su moji najoblubenejsi ziaci - zlatíčka - tak čisté a pravdivé duše, ze pri nich človek az pookreje - navyše sú viacerí aj nadaní v urcitych oblastiach, hoci maju MR. Vlastne ich aj tak trochu obdivujem, ze su takí, akí sú. Ja sa učím od nich. Dopredu sa netráp, ako to bude, verim, ze to bude najlepšie ako sa dá. Tvoju túzbu po zdravom dietati chápem. Čo ma ale zaráža, je tvoj vzťah s manželom, resp. absencia empatie z jeho strany. V mojej praci vidim, ze casto sa vztahy rodicov znevýhodnených deti aj rozpadnu, pretoze muz to nedáva a niekedy je to aj o žene, ze sa upne vylucne na dieta, ktore ju potrebuje a ostatnych clenov rodiny zanedbáva, je to rôzne, ale vzdy je to skúška vztahu. Aj zdrave dieta ovplyvni velmi vztah. Ja by som popracovala na rodine, ktoru uz mas. Az ked by sa zlepsilo jej fungovanie, a manzel by ti bol zivotnou oporou, by som uvazovala o dalsom dietati

vilma7
6. jan 2026

Ťažko povedať. Sama máš zdravotné problémy, vztah no...aj je, aj neni. A hlavne sa môže stať, že otehotnieš ca o 3-4 eoky, dieťa down syndróm...a bude. Stále je riziko že bude aj postihnuté, hoci nemusí. Ale to žiaľ vopred nevie nikto. Ja som rodila 6 týždňov pred 41 a v 43 ale obidve deti našťastie zdravé.. a ani nechcem vedieť čo by sa fakt stalo keby aj druhé je žiaľ s Dg. Zrejme by si možno ostala na tie 2 aj sama.
Ale po druhej strane tvoju túžbu po druhom a hlavne zdravom dieťati chápem. Ja si myslím že napriklad keby mam len synov, urcite by tu bola zvedavosť, ze ako by asi vypadala dcérka a naopak.
A čo vlastne na to tvoj manžel, druhe ano alebo nie? Či aj tam je tá túžba? A plan B mate ak by aj druhé malo nejaké postihnutie?
Ja pracujem s osobami s postihnutím a áno, takmer každý klient má doma zdravého súrodenca.

anonym_dd17a6
6. jan 2026
@anonym_7ee746

@anonym_dd17a6 Aky postih ma tvoj surodenec?

@anonym_7ee746 na voziku. Ale nie mentalne. Ma VS a funguje sam s asistentkou zatial.

pseudomonas87
7. jan 2026
@anonym_autor

Práve bola u nás svokra a hucala do mna, že druhé dieta musím mat a musím
A musím jej to slubit..dokonca nieco splietala, že ho vynosí ona. Na moje namietky, že o svojom tele si rozhodnem sama, ak dovolí, tak som sebecká, mám srdce z kamena, som chladná a asi syna opustím? Ake opustím, práve naopak, budem tu len prenho celá. Nie, hucala, že som povinná mat druhé.

@anonym_autor neviem ako sa chránis, ale byť tebou veľmi si poistim to aby som neotehotnela, teliesko/implantát/ neviem čo ešte,lebo toto není normálne tá tvoja svokra.

anonym_4c73bb
7. jan 2026
@pseudomonas87

@anonym_autor neviem ako sa chránis, ale byť tebou veľmi si poistim to aby som neotehotnela, teliesko/implantát/ neviem čo ešte,lebo toto není normálne tá tvoja svokra.

@pseudomonas87 Cela rodina megapatologicka. Uplne OK mi nepride nikto. Najviac v normale bude asi ten chlapec s PAS.

autor
7. jan 2026
@anonym_52d347

@anonym_autor boze zena aj citas,co pises???Co ty si jeho sluzka,ci co.My sme dnea tiez maly navstevu,muz urobil 3 sendvice chlebickou uplne sam,deti si upratovali svoje izby a ja chodbicky,schody a obyvacku vysavala.Kazdy sme vedeli,co robit,kazdy pridal ruku k dielu a velky 6izbovy dom upratany raz,dva.Obcerstvenie pre navstevu tiez.
Ty mas vsetko nastarosti a neverim,ze tvoj muz by si zobral syna na starost.Ja keby som chora,tak ma muz obskakuje,mojka ma.Tak isto ako ja.
Ale celkovo ja ked som po nocnej a spim deti musia chodit po spickach,tak dava muz pozor,aby nekricali,nebuchali.Aby som sa vyspala na dalsiu nocnu.Tebe by muz este nechal vsetko nastarosti aj keby tanky padali.
Bud pri tom 1,daj mu vsetko a toho debila sa zbav.

@anonym_52d347 prosím ta, douc sa gramatiku. Máš deti, kto sa s nimi učí? Gramatika je základ.

autor
7. jan 2026
@pseudomonas87

@pseudomonas87 tato je v pohode este. Ovela horšiu som mohla mat.

anonym_52d347
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_52d347 prosím ta, douc sa gramatiku. Máš deti, kto sa s nimi učí? Gramatika je základ.

@anonym_autor chces vediet??Ja mam normalneho muza,takze aj muz aj ja.Ale chapem,nemas co ine napisat,lebo mam pravdu tak sa tu budes ohanat gramatikou.Super,ta ti ale zabezpecila super zivot,ze???Ach,jaj.

autor
7. jan 2026
@anonym_52d347

@anonym_autor chces vediet??Ja mam normalneho muza,takze aj muz aj ja.Ale chapem,nemas co ine napisat,lebo mam pravdu tak sa tu budes ohanat gramatikou.Super,ta ti ale zabezpecila super zivot,ze???Ach,jaj.

@anonym_52d347 ty ich učís? Dufam, že nie gramatiku. A gramatika mi super život zaistila, nemusím chodit na nocne k pasu.

anonym_4c73bb
7. jan 2026
@anonym_autor

@pseudomonas87 tato je v pohode este. Ovela horšiu som mohla mat.

@anonym_autor Ked je tvoja svokra aj muz podla teba v pohode, tak mas naozaj velmi pokrutene vnimanie reality.

anonym_ce73b3
Odpoveď bola odstránená
anonym_52d347
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_52d347 ty ich učís? Dufam, že nie gramatiku. A gramatika mi super život zaistila, nemusím chodit na nocne k pasu.

@anonym_autor ale debila muza mas,ja mam muza chlapa, ktory by mi aj modre z neba zniesol,ty si len sluzka,ja rovnocenny partner a to je obrovky rozdiel.A za pasom nerobim si predstav,ja si tam idem pospat.
Teba este mlatit muz bude a este mu za to podakujes,ze nabuduce este viac.Si chora osoba,lebo taketo spravanie by zdrava zena NEAKCEPTOVALA NIKDY.

autor
7. jan 2026
@anonym_52d347

@anonym_autor ale debila muza mas,ja mam muza chlapa, ktory by mi aj modre z neba zniesol,ty si len sluzka,ja rovnocenny partner a to je obrovky rozdiel.A za pasom nerobim si predstav,ja si tam idem pospat.
Teba este mlatit muz bude a este mu za to podakujes,ze nabuduce este viac.Si chora osoba,lebo taketo spravanie by zdrava zena NEAKCEPTOVALA NIKDY.

@anonym_52d347 tak preco potom nevies gramatiku? A v práci spíš, doma spíš, co je to za prácu? Pouc nás.

anonym_52d347
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_52d347 tak preco potom nevies gramatiku? A v práci spíš, doma spíš, co je to za prácu? Pouc nás.

@anonym_autor ty sa tam staraj o svojho muza,nech neni debil a tam si hubu otvaraj,jaj tam si neni taka frajerka ako za pismenkami,co????

dilia19
7. jan 2026

Ale no...niekoho gramatika? Nocne? To ta fakt trapi? Treba sa skor vzchopit a zrealnit, tvoj muz je katastrofalny manzel (a uplne staci ten 1 jeho vyrok, aby si clovek spravil obraz), takze je vylucene, ze je dobrym otcom uz tomuto dietatu. Takze potencialnemu druhemu to fakt nerobte...patologicka situacia medzi rodicmi a surodenec autista🙄 fakt skvele detstvo, zivot...
Muz nech sa radsej namiesto dietata zamysla nad nejakou terapiou

autor
7. jan 2026
@anonym_52d347

@anonym_autor ty sa tam staraj o svojho muza,nech neni debil a tam si hubu otvaraj,jaj tam si neni taka frajerka ako za pismenkami,co????

@anonym_52d347 gramatika o ničom, vystupovanie V.cenová skupina, čo z tých detí bude? Ľúto mi ich je. Asi je tvoj chlap ťunťa a ty len komanduješ z postele.

anonym_4c73bb
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_52d347 gramatika o ničom, vystupovanie V.cenová skupina, čo z tých detí bude? Ľúto mi ich je. Asi je tvoj chlap ťunťa a ty len komanduješ z postele.

@anonym_autor Zavist, co? Kedze u vas je to ocividne naopak.

anonym_52d347
7. jan 2026
@dilia19

Ale no...niekoho gramatika? Nocne? To ta fakt trapi? Treba sa skor vzchopit a zrealnit, tvoj muz je katastrofalny manzel (a uplne staci ten 1 jeho vyrok, aby si clovek spravil obraz), takze je vylucene, ze je dobrym otcom uz tomuto dietatu. Takze potencialnemu druhemu to fakt nerobte...patologicka situacia medzi rodicmi a surodenec autista🙄 fakt skvele detstvo, zivot...
Muz nech sa radsej namiesto dietata zamysla nad nejakou terapiou

@dilia19 a ona tiez,vidime aku blbu taktiku zvolila,ale nech sa dievca ukaze,mozno to je prave opacne ako pise.

autor
7. jan 2026
@anonym_4c73bb

@anonym_autor Ked je tvoja svokra aj muz podla teba v pohode, tak mas naozaj velmi pokrutene vnimanie reality.

@anonym_4c73bb nehovorím, že úplne v pohode, ale len porovnávam. Už som zažila takmer svokru, ktorá so svojím synom (32 rokov) spávala v posteli, syn šiel ku priateľke a volala na políciu, nech ho k nej privedú, v banke sa rozzúrila, že ochranka ju musela vyviest von a ešte mohla byt rada, že nevolali policajtov na ňu, nechodila 25 rokov do práce, lebo kedysi dávno potratila, jediná asi na svete, čo kedy potratila. To je síce smutné, ale stáva sa to, tiež mám za sebou tú skúsenost, ale stalo sa, žiť sa musí ďalej. Na svojich dospelých synov sa zavesila, Oidipovský komplex ako vyšitý, moja reálna svokra má občas názory, ale má aj iné záľuby ako sa vešať na dávno dospelé deti. Toto bola naozaj diagnóza, tam by sa psychiater uživil.